Dodaj do ulubionych

NA KTÓRYM MIEJSCU Z TYŁU MONTOWAĆ FOTELIK ?

04.03.05, 21:36
w moim samochodzie mam 4 poduchy bez możliwości odłaczenia, pozostaje tylne
siedzenie , środkowe miejsce ma pas biodrowy, fotelik maxi cosi priori
dopuszcza montaż biodrówką - ale jak myślicie czy jest to tak bezpieczne jak
pas 3- punktowy ?
Obserwuj wątek
    • vtec_z Re: NA KTÓRYM MIEJSCU Z TYŁU MONTOWAĆ FOTELIK ? 04.03.05, 21:54
      A dlaczego nie możesz z tyłu po lewej lub prawej?
      ---------------------
      First man than machine
      • mejson.e Re: NA KTÓRYM MIEJSCU Z TYŁU MONTOWAĆ FOTELIK ? 05.03.05, 00:16
        Poduszka jest groźna dla dziecka w foteliku montowanym tyłem do kierunku jazdy.
        Przy normalnym położeniu, poduszka nie powinna sięgnąć głowy dziecka.
        A prawie na pewno nie w stopniu niebezpiecznym.

Ale... pewności nie mam :(

Na środkowym miejscu z tyłu byłoby nieźle, gdyby fotelik miał własne pasy.

Jeśli natomiast używa standardowych pasów samochodu, to trzypunktowy na pewno
        jest lepszy od biodrowego pod warunkiem dobrego poprowadzenia przez
        ramię/obojczyk dziecka a nie przez szyję.

Sprawdź dokładnie instrukcje samochodu i fotelika, może Ci coś umknęło?

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • jasiek101 Re: mejson.e 05.03.05, 07:11
          przednie miejsce wykluczam ze względu na poduszkę, fotelik ma własne pasy 5-cio
          punktowe i producent dopuszcza montaż biodrówką, ale zastanawiam się czy nie
          będzie brakowało fotelikowi stabilności bo dwa p-ty to nie to samo co 3
      • jasiek101 Re: vtec_z 05.03.05, 07:05
        montuje z tyłu za moim siedzeniem ale maluch coraz bardziej się wychyla żeby
        widzieć drogę przed nami i dlatego rozważam montaż na środkowym miejscu bo
        przód odpada
        • jaro_ss Re: vtec_z 05.03.05, 12:09
          Ja tam montuję biodrówką, skoro ma utrzymać dorosłego, powinien utrzymać
          fotelik... a tak z innej beczki, to przy niektórych fotelikach, tak na prawdę,
          to trzyma ta biodrowa część pasa, a tamta piersiowa, przy pasach
          bezwładnościowych teoretycznie może przy lżejszych dzieciach nie zadziałać....
          dlatego jet zwykle taka czerwona spinka do blokowania przesuwu pasa....

Praktycznie, to widziałem jak taki niedopięty klamerką pas zadziałał i utrzymał
          fotelik i dziecko ok. 12 kilo.... ale to inna bajka, lepiej zapinajcie
          klamerki....

Ale uwaga, fotelik zapięty pasami nigdy nie jest tak "dociśnięty" aby się po
          fotelu nie ruszać, zwłaszcza biodrowym.... próbowałbym się dowiedzieć jak to
          jest z tymi poduchami i pasażerami na fotelikach u producenta.... poza tym
          poducha "wybucha" i lekko na boki....
        • jaro_ss Re: vtec_z 05.03.05, 12:17
          Jak nie masz poduszki, to nie odpada.....
    • edytkus Re: NA KTÓRYM MIEJSCU Z TYŁU MONTOWAĆ FOTELIK ? 06.03.05, 05:26
      jasiek101 napisał:

> w moim samochodzie mam 4 poduchy bez możliwości odłaczenia, pozostaje tylne
      > siedzenie , środkowe miejsce ma pas biodrowy, fotelik maxi cosi priori
      > dopuszcza montaż biodrówką - ale jak myślicie czy jest to tak bezpieczne jak
      > pas 3- punktowy ?

www.aap.org/family/carseatguide.htm
      'Many lap/shoulder belts allow passengers to move freely even when they are buckled. These belts will
      not secure a car safety seat during travel. Read your car owner's manual to see if your seat belts can be
      locked into position or if you will need to use a locking clip. Locking clips come with all new car safety
      seats (some have them built in). Read your instructions for information on how to use the locking clip.
      Some lap belts need a special, heavy-duty locking clip, available from the vehicle manufacturer, to
      secure a car safety seat. Check your car owner's manual for more information."

Najbezpieczniejsze miejsce dla dziecka w razie wypadku to srodek tylniego siedzenia ale i to pod
      warunkiem prawidlowego montazu fotelika. Pasy moga byc ktorekolwiek (o ile inaczej nie zastrzega
      producent auta albo fotelika!) byleby byly SCISLO napiete zupelnie pozbawiajac fotelik mozliwosci
      przesuwania sie. Przy pasach pieciopunktowych, na zdrowy rozum, dziecko (jadace przodem do
      kierunku jazdy i poduszki) raczej nie powinno miec bezposredniego kontaktu z poduszka ale nigdy nic
      nie wiadomo. Na pewno dziecko NIE MOZE siedziec tam gdzie sa aktywne poduszki boczne!!! Acha,
      jesli Twoj fotelik nie ma klamry laczacej pasy na klatce piersiowej to proponuje takowa zdobyc (wieksze
      prawdopodobienstwo ze maluch nie "wygnie sie" do przodu w razie wypadku, no i nie bedzie mogl sie
      wykrecac zeby widziec ulice).
    • pepemikrobi Re: NA KTÓRYM MIEJSCU Z TYŁU MONTOWAĆ FOTELIK ? 06.03.05, 23:39
      Uzywam tego fotelika, i choc montuje go "klasycznie" (po lewej stronie) to
      wydaje mi sie ze w pasie biodrowym bedzie on sie trzymal nie gorzej, a moze
      nawet lepiej niz moj wariant (pas mocujacy rozwiniety na mniejsza dlugosc, a
      wiec i mniejsza mozliwosc jakiegokolwiek przemieszczania sie fotelika).
      Oczywiscie w obu przypadkach konieczne jest b.mocne dociagniecie pasa (najlepiej
      poprawic dwa razy) i pewne zabezpieczenie go czerwonymi klamerkami.

pozdrawiam,
      mikrobi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka