29.07.02, 09:37
Jestem na etapie zakupu fotelika dla dziecka 15-36 kg. Niektóre foteliki mają
ruchome oparcie i mogą się dostosować do kąta nachylenia fotela. I to jest
OK. Wątpliwosci moje budzą natomiast porady rodziców i sprzedawców jeśli
chodzi o przystosowanie tego fotelika do pozycji leżącej jeśli dziecko chce
spać. Radzą oni odsunięcie fotelika od fotela samochodu i włożenie złożonego
koca w powstałe wolne miejsce. Czy to jest bezpieczne? Fotelik nie przylega
do kanapy i jest jakby zawieszony, czy w razie odpukać wypadku będzie
spełniał on swoją rolę?
Są foteliki z oparciem na sztywno, są tańsze i może nie warto kupowac tych z
ruchomymi plecami. W moim samochodzie odchylane są tylko przednie fotele a
tam dziecko jeździć nie będzie.
Obserwuj wątek
    • Gość: rsad Re: Fotelik IP: *.pbks.pl 29.07.02, 13:41
      Są foteliki wyposażone w element umożliwiając takie pochylenie - oczywiście
      foteliki te mają własne pasy.

Jmam coś takiego:
      2 Sitze in Einem. Pozdjęciu oparcia robi się siedzisko IMAGE, dla dzieci do 12
      lat.
      Z oparciem dla dzieci od 8 miesięcy do 6 Lat (9 - 25 kg) Podkładka FIXMAX (coś
      w rodzaju klina wkładanego i zatrzaskiwanego pod siediskiem) daje
      pozycję "półleżącą" dla dzieci od 9 miesięcy do 4 lat (do 18 kg):
      www.babytrend.de/detailansicht_KS-00001-ED.html
      Po zdjęciu oparcia nadaje się dla dzieci do 12 lat (już nie wolno stosować
      klina), dziecko zapinane pasami samochodu.

Tu trochę więcej
      www.babytrend.de/concordauto.html
      rsad

• ilona.buttler Re: Fotelik 31.07.02, 11:55
      Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Mam nadzieję, że jeszcze nie kupiła
      Pani fotelika. Generalnie – proszę nie słuchać tych „specjalistów”. Nie dość
      że zapłaci Pani więcej, to jeszcze poziom ochrony dziecka w razie wypadku czy
      gwałtownego hamowania będzie mniejszy. We wszystkich instrukcjach montażu
      fotelików zwraca się uwagę na to, aby były one prawidłowo dopasowane do
      siedzenia samochodu. Pozostawienie nadmiernego odstępu pomiędzy siedzeniem
      dziecka a fotelem samochodu jest uważane za jeden z częstszych błędów
      dorosłych. Zwykle uważa się, że błędy takie są efektem pobieżnego czytania
      instrukcji przez dorosłych, ale sytuacja opisana przez Panią jest jeszcze
      gorsza – oto ktoś namawia Panią do popełnienia świadomego błędu i do narażenia
      życia i zdrowia dziecka. W pozycji leżącej przewożone są najmniejsze dzieci,
      ale nawet wówczas urządzenie musi być do tego specjalnie przystosowane i bardzo
      dokładnie zamocowane do siedzenia samochodu.

Pozdrowienia
      Ilona Buttler
      • kathy38 Re: Fotelik 02.08.02, 13:07
        Bardzo dziękuję Pani za odpowiedź. Fotelika jeszcze nie kupiłam. Przed zakupem
        chciałam poznać opinie użytkowników i wybrać ten najlepszy, wszak ma on służyć
        mojemu dziecku przez najbliższe 7-8 lat. Dziękuję, że rozwiała Pani moje
        wątpliwości. Pozwolę sobie też opierać się na Pani opinii przy doradzaniu
        fotelika innym rodzicom.
        • lxlxl Re: Fotelik 02.08.02, 13:25
          Zajrzyj pod nastepujacy adres:

www.concord.de/index1.html?

Fotelik firmy Concord, model "Lift Pro" (od 3-12 lat) zajal pierwsze miejsce w
          tescie ADAC. Chwala sie tym wyroznieniem z reszta przy kazdej okazji. Oceny
          jakie otrzymal po crash-testach (przy zderzeniach czolowych i co rowniez bardzo
          wazne - bocznych) sa duzo lepsze niz te, ktore otrzymal znacznie drozszy
          fotelik Recaro.
          Ten fotelik ma tez przestawiany kat oparcia. Widac to na animacji :o).
          Jesli chcesz kupic rzeczywiscie dobry, bezpieczny i praktyczny fotelik to
          polecalbym Ci osobiscie goraco ten.

Ewentualnie mozna by polecic jeszcze nieco podobny fotelik firmy Kiddy (nie
          pammietam nazwy modelu, moge sprawdzic, jesli chcesz) ktory zajal drugie
          miejsce ale o ile sie nie myle jest drozszy i przeznaczony dla trzech klas
          wiekowych I-III, co w Twojej sytuacji nie ma wiekszego sensu.
          • kathy38 Re: Fotelik 02.08.02, 14:06
            Dzięki, właśnie foteliki Concord mi się najbardziej podobają. Cieszy mnie, że
            również w testach bezpieczeństwa zajmują wysokie miejsce. I najprawdopodobniej
            na ten model się właśnie zdecyduję.
            Pozdrawiam
            • lxlxl Re: Sprostowanie 03.08.02, 15:07
              Sprawdzilem jeszcze raz. Concord "Lift Pro" nie ma niestety przestawnej pozycji.
              Zmienny kat nachylenia oparcia sluzy jedynie dopasowaniu kata siedzenia i
              oparcia do roznych katow nachylenia siedzen w roznych samochodach.
              Wspomniany przez mnie fotelik Kiddy Life ma dodatkowa rame, ktora po rozlozeniu
              przestawia fotelik w cos w rodzaju pozycji "do spania". Minusem tego fotelika
              jest to, ze nie mozna wybudowac oparcia..

Austriacki Klub Motorowy w swoich testach wyraznie pisze, ze foteliki bez
              zmiennego kata oparcia maja sens dopiero od wieku szkolnego bo mlodsze dzieci
              opadaja do przodu, gdy zasna.

Troche dziwna sytuacja, ze tak wazny aspekt jest tak zaniedbywany przez
              producentow fotelikow. Testy fotelikow chyba za bardzo koncentruja sie na
              kwestiach bezpieczenstwa i montazu i producenci koncentruja sie glownie na nich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka