Dodaj do ulubionych

fotelik - ale gdzie montować??

IP: *.Elektron.pl / *.zoliborz.org 03.09.02, 14:30
Witajcie kochani,
Sporo się ostatnio naczytałam różnych informacji (ach
te statystyki)na temat bezpieczeństwa dzieci podczas
jazdy samochodem i zupełnie zgłupiałam... W końcu
gdzie lepiej montować foteliki samochodowe - za
siedzeniem kierowcy czy pasażera???
A wy (statystycznie hihi) montujecie za którym
siedzeniem i dlaczego?
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • ilona.buttler Re: fotelik - ale gdzie montować?? 04.09.02, 17:21
      Jakże można odmówić tak dramatycznemu wołaniu o pomoc ? Właściwie są tu dwie
      zasady. Jeżeli możemy wybrać siedzenie przednie lub tylne, to zdecydowanie
      lepiej zamontować fotelik dla dziecka na siedzeniu tylnym. Z dwóch możliwości –
      siedzenie za pasażerem vs. siedzenie za kierowcą – lepsza jest opcja pierwsza.
      Zwykle jest tam więcej miejsca, a ponadto łatwiej jest obserwować dziecko w
      lusterku tylnym. Niezależnie od miejsca trzeba jednak pamiętać, aby fotelik był
      prawidłowo dobrany do wagi i wzrostu i dzecka i zamontowany zgodnie z
      instrukcją.

Pozdrowienia
      Ilona Buttler
      • Gość: pixi Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.Elektron.pl / *.zoliborz.org 05.09.02, 12:52
        Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Biorąc jednak pod
        uwagę nie wygodę, a bezpieczeństwo - to czy siedzenie na
        tylnym miejscu za pasażerem jest lepsze? :)
        • Gość: Ktos Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.tvn.pl 06.09.02, 17:11
          Montujac za pasazerem masz 90 pare % ze bedziesz wyjmowal dziecko od strony
          chodnika a nie od ulicy gdzie nie rzadko pedza wielkie ciezarowki mijajace
          zaparkowane samochody o centymetry. Ten wzglad bezpieczenstwa chyba decyduje ze
          za pasazerem
          • Gość: Grzegorz Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.gryfino.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 19:31
            moim skromnym zdaniem lepiej montować fotelik za kierowcą, gdyż w razie
            zagrożenia kierowca instynktownie chroni się przed niebezpieczeństwem i
            uszkodzeniu ulega najczęściej prawa strona pojazdu.
            Np. gdy jedzie kierowca z pasażerem to jeżeli dochodzi do wypadku śmiertelnego
            to najczęściej ginie pasażer siedzący na przednim siedzeniu ( ponadto pole
            widzenia z lewej stromy jest większe i częściej dochodzi do zagrożenia z prawej
            strony przynajmniej np. gdy samochód chwyci pobocze)
            • Gość: Astra Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.ima.pl 07.09.02, 13:13
              Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> moim skromnym zdaniem lepiej montować fotelik za kierowcą, gdyż w razie
              > zagrożenia kierowca instynktownie chroni się przed niebezpieczeństwem i
              > uszkodzeniu ulega najczęściej prawa strona pojazdu.
              > Np. gdy jedzie kierowca z pasażerem to jeżeli dochodzi do wypadku
              śmiertelnego
              > to najczęściej ginie pasażer siedzący na przednim siedzeniu ( ponadto pole
              > widzenia z lewej stromy jest większe i częściej dochodzi do zagrożenia z
              prawej
              >
              > strony przynajmniej np. gdy samochód chwyci pobocze)

Całkowicie się z tobą zgadzam,też brałam pod uwagę ten właśnie aspekt
              bezpieczeństwa dla mojego dziecka,montując fotelik. Dziwi mnie tylko wypowiedz
              eksperta w tej sprawie...
              • lxlxl Re: fotelik - ale gdzie montować?? 07.09.02, 19:25
                Gość portalu: Astra napisał(a):

> Gość portalu: Grzegorz napisał(a):
                >
                > > moim skromnym zdaniem lepiej montować fotelik za kierowcą, gdyż w razie
                > > zagrożenia kierowca instynktownie chroni się przed niebezpieczeństwem i
                > > uszkodzeniu ulega najczęściej prawa strona pojazdu.
                > > Np. gdy jedzie kierowca z pasażerem to jeżeli dochodzi do wypadku
                > śmiertelnego
                > > to najczęściej ginie pasażer siedzący na przednim siedzeniu ( ponadto pole
                >
                > > widzenia z lewej stromy jest większe i częściej dochodzi do zagrożenia z
                > prawej
                > >
                > > strony przynajmniej np. gdy samochód chwyci pobocze)
                >
                >
                > Całkowicie się z tobą zgadzam,też brałam pod uwagę ten właśnie aspekt
                > bezpieczeństwa dla mojego dziecka,montując fotelik. Dziwi mnie tylko
                wypowiedz
                > eksperta w tej sprawie...

Statystyka wypadkow potwierdza to, ze miejsce obok kierowcy jest najbardziej
                niebezpieczne a za nim najbardziej bezpieczne. Ale o ile roznica ryzyka
                odniesienia obrazen lub smierci miedzy przednimi miejscami a tylnymi jest dosyc
                pokazna, roznica miedzy oboma siedzeniami w tyle, jest wyrazona procentowo - o
                ile sie nie myle - marginalna.
                Kwestii bezpieczenstwa nie nalezy jednak - moim zdaniem - ograniczac wylacznie
                do efektow potencjalnego crashu. Jak ktos juz tu slusznie zauwazyl,
                bezpieczniej jest wyjmowac i wkladac do fotelika dziecko od strony chodnika a
                nie od srony ulicy.
                Rowniez kontakt wzrokowy z dzieckiem nie jest bez znaczenia. A to mozliwe jest
                tylko wtedy, jesli fotelik znajduje sie z tylu, po prawej stronie, zwlaszcza w
                tych przypadkach, gdy kierowcy przewoza dzieci w pojedynke.
                Kilka tygodni temu glosno bylo o wypadku we Francji, podczas, ktorego 3-letnia
                dziewczynka siedzaca za kierowca uwolnila sie ze swojego fotelika, otwarla
                drzwi i wypadla na autostrade przy szybkosci 110 km/h.
                • Gość: Astra Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.ima.pl 08.09.02, 10:03
                  lxlxl napisała:

> Gość portalu: Astra napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: Grzegorz napisał(a):
                  > >
                  > > > moim skromnym zdaniem lepiej montować fotelik za kierowcą, gdyż w raz
                  > ie
                  > > > zagrożenia kierowca instynktownie chroni się przed niebezpieczeństwem
                  > i
                  > > > uszkodzeniu ulega najczęściej prawa strona pojazdu.
                  > > > Np. gdy jedzie kierowca z pasażerem to jeżeli dochodzi do wypadku
                  > > śmiertelnego
                  > > > to najczęściej ginie pasażer siedzący na przednim siedzeniu ( ponadto
                  > pole
                  > >
                  > > > widzenia z lewej stromy jest większe i częściej dochodzi do zagrożeni
                  > a z
                  > > prawej
                  > > >
                  > > > strony przynajmniej np. gdy samochód chwyci pobocze)
                  > >
                  > >
                  > > Całkowicie się z tobą zgadzam,też brałam pod uwagę ten właśnie aspekt
                  > > bezpieczeństwa dla mojego dziecka,montując fotelik. Dziwi mnie tylko
                  > wypowiedz
                  > > eksperta w tej sprawie...
                  >
                  > Statystyka wypadkow potwierdza to, ze miejsce obok kierowcy jest najbardziej
                  > niebezpieczne a za nim najbardziej bezpieczne. Ale o ile roznica ryzyka
                  > odniesienia obrazen lub smierci miedzy przednimi miejscami a tylnymi jest
                  dosyc
                  >
                  > pokazna, roznica miedzy oboma siedzeniami w tyle, jest wyrazona procentowo -
                  o
                  > ile sie nie myle - marginalna.
                  > Kwestii bezpieczenstwa nie nalezy jednak - moim zdaniem - ograniczac
                  wylacznie
                  > do efektow potencjalnego crashu. Jak ktos juz tu slusznie zauwazyl,
                  > bezpieczniej jest wyjmowac i wkladac do fotelika dziecko od strony chodnika a
                  > nie od srony ulicy.
                  > Rowniez kontakt wzrokowy z dzieckiem nie jest bez znaczenia. A to mozliwe
                  jest
                  > tylko wtedy, jesli fotelik znajduje sie z tylu, po prawej stronie, zwlaszcza
                  w
                  > tych przypadkach, gdy kierowcy przewoza dzieci w pojedynke.
                  > Kilka tygodni temu glosno bylo o wypadku we Francji, podczas, ktorego 3-
                  letnia
                  > dziewczynka siedzaca za kierowca uwolnila sie ze swojego fotelika, otwarla
                  > drzwi i wypadla na autostrade przy szybkosci 110 km/h.

A gdyby siedziała za pasażerem to nie mogłaby odpiąć pasów???
                  Poza tym istnieje coś takiego jak blokada drzwi...po prostu tamci rodzice nie
                  mieli wyobrazni.A co do kontaktu wzrokowego - jeżeli już tak koniecznie musisz
                  go mieć przez cały czas to są również w sprzedaży specjalne lusterka.
                  • Gość: greg Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.02, 23:30
                    ja zawsze woze dziecko po stronie prawej ze wzgledu na wyciaganie dziecka przy
                    przedszkolu (ruchliwa ulica) ale i dlatego ze jezeli z nia rozmawiam to lubie
                    wiedziec co w tym czasie robi. Z tego co zauwazylem przy przewozeniu dziecka za
                    siedzeniem kierowcy (robilem to na poczatku) musialem glosniej mowic. Co do
                    bezpieczenstwa to jestem tu ostrozny. Obie czesci auta wytrzymalosciowo sie ze
                    soba nie roznia. Problem polega na tym ze nigdy nie wiadomo z ktorej strony
                    inne auto w nas uderzy. Jezeli ktos bazuje na ststystykach to musi je ostroznie
                    interpretowac. To czy auto lepiej wytrzymauje uderzenie od czola z prawej czy
                    lewej strony to zalezy od wielu czynnikow i w wielu przypadkach moze byc
                    inaczej (chocby ze wzgledu na ustawienie silnika w aucie). To ze siedzenia
                    przednie sa mniej bezpieczne niz tylnie to kazdy powinien wiedziec z praw
                    fizyki statystyki zawsze to potwierdza. Ale czy lepsza jest strona prawa czy
                    lewa to dla mnie ocena bardzo subiektywna. Jedno jest pewne jezeli fotelik dla
                    naszego dziecka nie bedzie odpowiednio przymocowany i nie bedzie spelnial norm
                    bezpieczenstwa dla takich fotelikow to poczucie bezpieczenstwa dla dziecka
                    bedzie zludne.
    • Gość: pixi Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.Elektron.pl / *.zoliborz.org 09.09.02, 12:23
      Wielkie dzięki za zainteresowanie. Już myślałam, że
      stworzyłam sobie jakiś sztuczny problem... Borykam się z
      tą samą rozbieżnością co wy - a zatem z lewej strony
      teoretycznie bezpieczniej, a z prawej wygodniej (no i
      dziecko wychodzi z samochodu na chodnik). Na razie wożę
      moją córcie na siedzeniu za kierowcą, ale cały czas mam
      mieszane uczucia...
      Pozdr.
      • Gość: Astra Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.ima.pl 09.09.02, 13:07
        Gość portalu: pixi napisał(a):

> Wielkie dzięki za zainteresowanie. Już myślałam, że
        > stworzyłam sobie jakiś sztuczny problem... Borykam się z
        > tą samą rozbieżnością co wy - a zatem z lewej strony
        > teoretycznie bezpieczniej, a z prawej wygodniej (no i
        > dziecko wychodzi z samochodu na chodnik). Na razie wożę
        > moją córcie na siedzeniu za kierowcą, ale cały czas mam
        > mieszane uczucia...
        > Pozdr.

Pozbądz się tych uczuć! Ważniejsze jest bezpieczeństwo w czasie jazdy a nie z
        której strony masz chodnik - lepiej się pogimnastykować i wyciągać dziecko z
        drugiej strony,zresztą już niedługo pewnie przesiądzie się na fotelik
        przypinany pasem tak jak dorosły i sama to będzie robić a ty nie będziesz
        musiała tarabanić się do środka.Pisałam już o specjalnych lusterkach,i bEdzie w
        zasięgu twojego wzroku. No i oczywiście BLOKADA DRZWI - ale o tym chyba nie
        muszę ci przypominać.
        Pozdrawiam.

P.S.Moja pannica ma 10 lat i do dzisiaj pyta mnie czy napewno zablokowane.
        Zawsze jezdziła za kierowcą i nie było problemu z kontaktem wzrokowym.
        • Gość: Prezes Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.ces.clemson.edu 14.07.03, 22:54
          Gość portalu: Astra napisał(a):

> Gość portalu: pixi napisał(a):
          >
          > > Wielkie dzięki za zainteresowanie. Już myślałam, że
          > > stworzyłam sobie jakiś sztuczny problem... Borykam się z
          > > tą samą rozbieżnością co wy - a zatem z lewej strony
          > > teoretycznie bezpieczniej, a z prawej wygodniej (no i
          > > dziecko wychodzi z samochodu na chodnik). Na razie wożę
          > > moją córcie na siedzeniu za kierowcą, ale cały czas mam
          > > mieszane uczucia...
          > > Pozdr.
          >
          >
          > Pozbądz się tych uczuć! Ważniejsze jest bezpieczeństwo
          w czasie jazdy a nie z
          > której strony masz chodnik - lepiej się pogimnastykować
          i wyciągać dziecko z
          > drugiej strony,zresztą już niedługo pewnie przesiądzie
          się na fotelik
          > przypinany pasem tak jak dorosły i sama to będzie
          robić a ty nie będziesz
          > musiała tarabanić się do środka.Pisałam już o
          specjalnych lusterkach,i bEdzie w
          >
          > zasięgu twojego wzroku. No i oczywiście BLOKADA DRZWI -
          ale o tym chyba nie
          > muszę ci przypominać.
          > Pozdrawiam.
          >
          > P.S.Moja pannica ma 10 lat i do dzisiaj pyta mnie czy
          napewno zablokowane.

a czy pupke juz sama wyciera ?

> Zawsze jezdziła za kierowcą i nie było problemu z
          kontaktem wzrokowym.
    • Gość: noras A może w środku? IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 09.09.02, 18:49
      • Gość: noras Re: A może w środku? IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 09.09.02, 18:52
        Poprzednio mi się Enter nacisnął :(
        Jeśli masz odpowiednio dopasowany fotelik do pasów (fotelik do pasa 2 punkt,
        lub pas 3 punkt), to chyba najlepsze miejsce jest w środku - od drzwi daleko,
        kontakt wzrokowy super, no i miejsce zdecydowanie najbezpieczniejsze.
    • Gość: Robert Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.astercity.net 17.09.02, 14:27
      Bezpieczenstwo dziecka jest wazne ale wazniejsze jest bezpieczna jazda. Dla
      mnie nie jest wazne z ktorej strony montuje fotelik. wazniejsza jest sama
      jazda. Czy Z dzieckiem na tylnym siedzeniu bedziesz jezdzic bardziej
      niebezpieczniej np, przejezdzac na czerwonym swietle, nierespektowac
      warunkowego skretu w prawo, przekraczac ograniczenie predkosci itp? Nie skupiaj
      sie na dziecku, skupiaj sie na samej jezdzie! Ja mam dwojke i czesto jezdza ze
      mna samochodem. Jednak zdecydowanie wole jezdzic rowerem. Jest znacznie
      przyjemniej, ekologiczniej i edukacyjniej. Jadac rowerem masz ciagly kontakt z
      dzieckiem i wiesz ( czujac a nie widzac ) co dziecko w danej chwili robi.
      Jednoczesnie mozesz mu udzielac odpowiedzi na zadawane pytania. Jadac rowerem
      dziecko pelniej poznaje swiat. Jadac samochodem dziecko poznaje swiat w punkcie
      A potem w punkcie B. Pomiedzy tymi punktami dla niego swiat jest iluzoryczny,
      niedostepny, obcy. Byc moze dlatego dziewczynka wypadla z samochodu. po prostu
      coc ja zainteresowalo i chciala blizej z czyms tym zapoznac. Kierowca w takich
      przypadkach nigdy sie nie zatrzyma. Rowerzysta zawsze! To wlasnie rowerzysci
      czuja wiecej i powinni miec wieksze prawo w wypowiadaniu sie odnosnie przepisow
      ruchu drogowego. Prawo slabszego winno byc silniej rezpektowane niz prawo
      szybszego!
      • Gość: greg Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.02, 22:51
        masz racje ze to ekologiczne, ja takze jak mi dziecko podrosnie to bede je
        zabieral na rower ale poruszajac sie z dzieckiem po Wroclawiu w zadnym wypadku
        nie robilbym tego na rowerze. Jak wyobrazasz sobie robienie zakupow z rodzina w
        markecie i potem powrot 10km do domu na rowerze?
        Rowerem to moge poruszac sie w terenie nie dostepnym dla ruchu samochodowego,
        bo tylko tam jest w miare bezpiecznie.
        Bez znaczenia jest czy jezdzisz szybko czy wolno, znajdzie sie idiota ktory ma
        gdzies innych uczestnikow i ci przywali w auto, a wtedy ma znaczenie jak
        zabezpieczone jest twoje dziecko.
        Na marginesie pytanie bylo gdzie montowac fotelik a nie czy lepiej jezdzic
        rowerem czy autem.
      • Gość: greg Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.02, 22:57
        jeszcze maly komentarz. Nie jestem pewny czy rowerzysci sa idealni bo wiekszosc
        z nich posiada samochody wiec jezeli mam sie wypowiadac teraz jako dlugoletni
        rowerzysta to w zadnym wypadku nie zmienie przepisow tylko ich wyegzekwowanie i
        napewno podniose reke za budowa sciezek rowerowych. Zdarzaly mi sie juz
        kilkakrotnie przypadki ze przez rowerzyste sprawdzalem czy mi ABS prawidlowo
        funkcjonuje i nie byl to brak wyobrazni lecz ignorancja przepisow przez
        rowerzyste znajdujacego sie w ruchu drogowym.
        Jezeli chcesz podykutowac z ludzmi na ten temat to daj go w glownym watku.
        Chyba ze juz to zrobiles.
        • Gość: abc Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 23.09.02, 10:29
          Gość portalu: greg napisał(a):

> Nie jestem pewny czy rowerzysci sa idealni bo wiekszosc
          > z nich posiada samochody
          >

Chyba odwrotnie - mniejszość z nich posiada samochody. Dlatego mają rowery bo
          nie stać ich na samochody. Rower można kupić już chyba za kilkaset złotych a
          samochód co najmniej za kilka tysięcy.
          • Gość: mać a siedziska samochodowe? IP: 213.25.47.* 23.09.02, 13:05
            a jak jest z siedziskami dla starszych dzieci?
            czy można takie siedzisko zamontować na przednim siedzeniu obok kierowcy pojazu?
            mać
    • Gość: ojciec Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 15:16
      ?
    • Gość: gobo Re: fotelik - ale gdzie montować?? IP: 62.233.187.* 06.07.03, 00:02
      najlepiej na srodkowym tylnym siedzeniu, za kierowcą to bzdura, nie wiem skąd
      ten pomysł. Może w autobusie za kierowcą jest najbezpieczniej, albo w tramwaju.
      W samochodzie napewno najbezpieczniej bedzie w srodku. Przy każdym zderzeniu
      dziecko ma tu najwieksze szanse. Nie można tu patrzeć na wygpodę. Wszelkie
      firmy produkujące foteliki sugerują tył za pasażerem, lub środek. W środku
      napewno bedziesz widziała swoje dziecko, a ono bedzie widziało wiecej świata
      niż tylko jedno okno i tył fotela.

PS. co do fotelika maja goście na rowerach, no chyba ze chcą zapiąć dziecko na
      rowerku, ale to chyba najlepiej na dachu!!!
    • pawro2001 Re: fotelik - ale gdzie montować?? 06.08.03, 13:42
      Ale macie problemy. Naprawdę wszyscy macie jedynaków? ja mam trójkę dzieci i
      montuje foteliki tak: jeden za kierowcą, drugi w środku, trzeci.... I tu jest
      problem. lepiej wogóle niż wciśnięty siłą, oparty na ukos o drzwi. A w ogóle
      jak to mozliwe, że auto ma homologację na 5 osób a nie można ich przewieźć
      zgodnie z prawem, bo to prawo wymaga dodatkowego wyposażenia, które nie mieści
      się w samochodzie? homologacje wydało a prawo ustanowiło to samo państwo
      polskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka