Gość: niedżwiadek IP: *.spray.net.pl 26.09.05, 18:23 1 pytanie:-) mam prawo jazdy i mam jazdę doszkalającą - kto ponosi odpowiedzialność za ewent. stłuczkę? - ja czy instruktor? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: niedżwiadek Re: do miłych instruktorów IP: *.spray.net.pl 26.09.05, 18:48 to po co ta "L- ka" na dachu? jesteś pewien, że ja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: do miłych instruktorów IP: *.torun.mm.pl 26.09.05, 18:58 Zapytaj na sąsiednim forum "prawo jazdy". Odpowiedz Link Zgłoś
robertek Re: do miłych instruktorów 27.09.05, 12:41 > to po co ta "L- ka" na dachu? > jesteś pewien, że ja? Ty odpowiadasz. Zresztą podczas takiej jazdy eLka powinna zostać zdjęta z dachu - może ona być na dachu tylko wtedy, kiedy prowadzi kandydat na kierowcę (wg przepisów). Nawet jak jedzie sam instruktor, to powinien ją zdjąć. Oczywiście żaden instruktor tego nie robi. Z drugiej strony bezpieczniej jest jeździć na jeździe doszkalającej z eLką - jest bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rei Re: do miłych instruktorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:26 Czytaj w przepisach - odpowiada kierujący a więc siedzący za kierownicą. Tym kierującym może być kierowca, kursant... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: do miłych instruktorów IP: 212.244.62.* 27.09.05, 09:41 To kursant podczas nauki jazdy ponosi konsekwencje z ew.stłuczki????? od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: do miłych instruktorów 27.09.05, 09:45 nauka jazdy i odpowiedzialność instruktora to chyba do czasu, kiedy dostaniesz prawko. pytanie było o kogoś, kto ma prawo jazdy i się dobrowolnie doszkala. Odpowiedz Link Zgłoś
wiemicho1 Re: do miłych instruktorów 27.09.05, 09:57 W świetle przepisów KD oraz rozporządzeń w tym zakresie nie występuje pojęcie doszkalania. W rozporządzeni u Min. Infr. występują dwa rodzeje szkoleń tj podstawowe i dodatkowe i żadne z nich nie dotyczy sytuacji w której się znajdujesz. Wobec tego zgodnie z przepisami tego rozporządzenia nie masz prawa znajdować się w pojeździe przeznaczonym do szkolenia, czyli oznaczonym symbolem L. W związku z tym jazda którą Ty nazywasz doszkalającą jest normalną jazdą (L-ka winna być zdjęta) a instruktor jedynie siedzi obok. Odpowiadasz sam za siebie, w końcu jesteś kierującym. Odpowiedz Link Zgłoś