Dodaj do ulubionych

do miłych instruktorów

IP: *.spray.net.pl 26.09.05, 18:23
1 pytanie:-)

mam prawo jazdy i mam jazdę doszkalającą - kto ponosi odpowiedzialność za
ewent. stłuczkę? - ja czy instruktor?
Obserwuj wątek
    • zubr_zalogowany Re: do miłych instruktorów 26.09.05, 18:42
      ty
    • Gość: niedżwiadek Re: do miłych instruktorów IP: *.spray.net.pl 26.09.05, 18:48
      to po co ta "L- ka" na dachu?

jesteś pewien, że ja?
      • Gość: iza Re: do miłych instruktorów IP: *.torun.mm.pl 26.09.05, 18:58
        Zapytaj na sąsiednim forum "prawo jazdy".
      • robertek Re: do miłych instruktorów 27.09.05, 12:41
        > to po co ta "L- ka" na dachu?
        > jesteś pewien, że ja?

Ty odpowiadasz. Zresztą podczas takiej jazdy eLka powinna zostać zdjęta z dachu
        - może ona być na dachu tylko wtedy, kiedy prowadzi kandydat na kierowcę (wg
        przepisów). Nawet jak jedzie sam instruktor, to powinien ją zdjąć. Oczywiście
        żaden instruktor tego nie robi.
        Z drugiej strony bezpieczniej jest jeździć na jeździe doszkalającej z eLką -
        jest bezpieczniej.
    • Gość: rei Re: do miłych instruktorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 21:26
      Czytaj w przepisach - odpowiada kierujący a więc siedzący za kierownicą. Tym
      kierującym może być kierowca, kursant...
      • Gość: kicia Re: do miłych instruktorów IP: 212.244.62.* 27.09.05, 09:41
        To kursant podczas nauki jazdy ponosi konsekwencje z ew.stłuczki?????
        od kiedy?
        • misiania Re: do miłych instruktorów 27.09.05, 09:45
          nauka jazdy i odpowiedzialność instruktora to chyba do czasu, kiedy dostaniesz
          prawko. pytanie było o kogoś, kto ma prawo jazdy i się dobrowolnie doszkala.
    • wiemicho1 Re: do miłych instruktorów 27.09.05, 09:57
      W świetle przepisów KD oraz rozporządzeń w tym zakresie nie występuje pojęcie doszkalania. W rozporządzeni u Min. Infr. występują dwa rodzeje szkoleń tj podstawowe i dodatkowe i żadne z nich nie dotyczy sytuacji w której się znajdujesz. Wobec tego zgodnie z przepisami tego rozporządzenia nie masz prawa znajdować się w pojeździe przeznaczonym do szkolenia, czyli oznaczonym symbolem L. W związku z tym jazda którą Ty nazywasz doszkalającą jest normalną jazdą (L-ka winna być zdjęta) a instruktor jedynie siedzi obok. Odpowiadasz sam za siebie, w końcu jesteś kierującym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka