Dodaj do ulubionych

fotoradary straży gminnej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 13:56
Czy straz gminna ma uprawnienia do wystawiania mandatu karnego za
przekroczenie prędkości na drodze DK1 /warszawa - katowice/ na podstawie
zdjęcia zrobionego przez strażnika gminnego fotoradarem? /miejscowość
Kamienica Polska, woj. śląskie/
Obserwuj wątek
    • Gość: fragi Re: fotoradary straży gminnej IP: 80.54.248.* 04.01.06, 20:38
      Zdania na ten temat są podzielone, ale podobno nie. Oby to była prawda, bo to na
      ogół straszni frustraci.
      • tbernard Re: fotoradary straży gminnej 03.10.06, 10:38
        > Zdania na ten temat są podzielone, ale podobno nie. Oby to była prawda, bo to n
        > a
        > ogół straszni frustraci.

Kto to ci frustraci?
        Ci którzy przekraczają rażąco dopuszczalne prędkości?
        Strażnicy?
        Czy może urządzenia pomiarowe są takie sfrustrowane?
    • Gość: asia Re: fotoradary straży gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:47
      według mnie ma takie prawo
      rozp. min. spraw wew. z dn. 30.12.2002r. z późn. zm.
      paragraf 17:
      strażnicy straży miejskich są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu
      kontroli ruchu drogowego w odniesieniu do: kierujących pojazdami
      przekraczajacych dozwoloną prędkość,
      strażnicy straży miejskich są upoważnieni do: używania urządzeń samoczynnie
      rejestrujących przekroczenie dozwolonej predkości.
      jeżeli nie ma zmian to niestety mają takie prawo.
    • Gość: asia Re: fotoradary straży gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 21:02
      to samo dotyczy oczywiście strażników gminnych
      • Gość: fragi Re: fotoradary straży gminnej IP: *.zebyd.com.pl 05.01.06, 16:55
        Ale akt prawny wyższego rzędu jakim jest USTAWA Prawo o Ruchu Drogowym mówi wyraźnie: Art. 129. 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
        Nic o Strażach Wiejskich. Rzecznik Praw Obywatelskich zwrócił się w tej sprawie do... nie jestem pewien do kogo, ale chyba do Sądu Najwyższego o wyjaśnienie bezprawnych działań tych cymbałów. Dlatego napisałem, że zdania na ten temat są podzielone.
        • Gość: Franciszek Szajba Re: fotoradary straży gminnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 22:13
          Dlaczego obrażasz kilkanaście tysięcy osób pracujących w SM?
          Czy masz do tego podstawę, czy jedynie potrafisz prostacko i podle bluzgać?
          Wiesz o tym, że dałeś SM podstawę do spotkania się z tobą w Sądzie?
          • Gość: fragi Re: fotoradary straży gminnej IP: 80.54.248.* 12.01.06, 10:06
            Mam nadzieję, że nie cofnęliśmy się na naszej polskiej "drodze do normalności"
            do czasów, kiedy za złe zdanie o funkcjonariuszach zwalniano z pracy, dzieci
            wyrzucano z przedszkola, pałowano, zamykano w więzieniu a nieraz mordowano
            często bez sądu. Jestem przekonany, ze mam prawo do własnego zdania o Strażakach
            Miejskich. A mam je bardzo złe. Funcjonariusze ci są aroganccy, niekulturalni,
            źle nastawieni do człowieka. Nie można liczyć na pomoc z ich strony, co najwyżej
            na ukaranie. Ich działalność nie spowodowała poprawy sytuacji w żadnym zakresie.
            Nie zajmują się tym, do czego głównia zostali powołani: nie łapią bezpańskich
            psów, nie ścigają chuliganów przewracających kosze i łamiących ławki w parku,
            nie kontrolują czy śmieci wywożę na wysypisko czy do lasu, itd. Nader chętnie za
            to zajmują się ruchem drogowym, często bezprawnie. Bo to najprościej. Wiadomo,
            samochód ma numer rejestracyjny, właściciela zawsze można ukarać bo jest z czego
            (żulowi zazwyczaj nie ma co zabrać i wszyscy rozkładają ręce). Głównymi celami
            SM jest ratowanie budżetu ratusza przez golenie frajerów na maxa i gnębienie
            opozycji. Przed domem opozycyjnego radnego potrafią 2 razy w tygodniu sprawdzać
            czy nie rosną chwasty i czy odśnieżył chodnik, podczas gdy trzy domy dalej
            walaja się papiery.
            Funkcjonariusze formacji o której pisałem na poczatku potrafili zmienić swój
            wizerunek, obecnie są mili, pomocni i można na nich liczyć. Czasem ukarają, ale
            nie mam do nich o to pretensji jesli to słuszne. Pierwszy w życiu mandat
            dostałem od milicjanta za "niemanie" nr rejestracyjnego na błotniku motocykla.
            Pan milicjant nie miał się do czego przyczepić i znalazł ! Tak dziś zachowują
            się czarni - jak typowy stalinowski milicjant.
            Pewnej zimowej nocy z 10 lat temu padło mi ładowanie w maluchu, stanąłem w
            miasteczku, obecnie powiatowym i nie miałem dokąd się udać. Jeden mechanik spał
            nachlany, drugi zapytał jaki to samochód, jak usłyszał że maluch to tylko
            machnął ręką. Udałem się na posterunek. Panowie przyjechali, zawieźli mnie
            radiowozem do magika-mechanika (nie miał warsztatu - szara strefa), facet
            obiecał naprawić więc zawieźli mnie z powrotem do auta, zapchnęli mnie bo
            rozrusznik już nie kręcił i pod eskortą radiowozu bez świateł pojechałem do
            mechanika który mnie uratował. Policjantów tych widziałem pierwszy i ostatni
            raz, ale pomogli przejezdnemu w potrzebie. I o to chodzi. Nie wyobrażam sobie w
            podobnej akcji czarnych. Pozdrawiam tych kilkanascie tysięcy osób i proszę aby
            się zmienili. Nie bądźcie "pieskami burmistrza", popracujcie nad swym
            wizerunkiem. Przykład jest. A zdobędziecie nasze uznanie - zapewniam.
            • Gość: miecio Re: fotoradary straży gminnej IP: *.aster.pl 02.10.06, 14:45
              "...do czasów, kiedy za złe zdanie o funkcjonariuszach zwalniano z pracy, dzieci
              wyrzucano z przedszkola, pałowano, zamykano w więzieniu a nieraz mordowano
              często bez sądu."
              Powoli się do tego zbliżamy- niestety
          • Gość: blash Re: fotoradary straży gminnej IP: 80.54.171.* 02.10.06, 12:28
            bujaj się
            • Gość: blash Re: fotoradary straży gminnej IP: 80.54.171.* 02.10.06, 12:30
              to bujaj sie to do szajby ofkors
    • Gość: jimmi Re: fotoradary straży gminnej IP: *.chello.pl 06.01.06, 15:09
      Skoro zlamales przepisy to powinienes koniesc konsekwencje, zaplac mandat i
      bedziesz spac spokojnie. O co tyle krzyku???!!!!!
      • Gość: Dziadek fotoradary IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.06, 15:44
        Faktem jest, że dyskusje są różne... :-)

Czy Harcerska Służba Ruchu(czy jakoś tak) może zatrzymywać,obsługiwać
        fotoradary, regulować ruch uliczny po mimo , że nie są etatowymi pracownikami
        ruchu drogowego ???

Otóż mogą, ale pod nadzorem policji !
        W tej sprawie też ciężko znaleść odpowiedni paragraf, ale jeszcze nikt w żadnym
        sądzie nie wygrał sprawy jeżeli wniosek o ukaranie został złożony przez
        Harcerzy,a potwierdzony przez Policje :-)
    • sweetkiss Re: fotoradary straży gminnej 10.01.06, 21:17
      Uważam, że większość przeciwników straży miejskiej to osoby, które miały z nią
      styczność przy popełnieniu wykroczenia. Jeśli nie robisz nic co jest przez
      prawo w jakikolwiek sposób zakazane ( czy to prawo karne czy prawo wykroczeń)
      to nikt się do ciebie nie przyczepi. Ale najłatwiej jest się bulwersować jak
      się dostanie mandat od SM, wtedy swojej winy się nie zuaważa, szuka się
      poparcia na foeum od takich samych osób i ma się pretensje do wszystkich ale
      nie do siebie. Najłatwiej wtedy mówić, że fotoradar to bzdura, że mandaty od SM
      to bzdura itp. Ja uważam ( i nie jestem strażnikiem jak to pewnie zasugerują
      niektórzy), że to bardzo potrzebna formacja. A po tym jak w pażdzierniku 2005
      na przejsciu dla pieszych kierowca potrącił moją córkę, jestem zwolenniczką
      używania fotoradaru w mieśce. Ps. Kierowca nie jechał z dużą prędkością jak się
      tłumaczył, "tylko" 70 km/h, a moja córka do końca życia będzie kulała, nie
      zatańczy ani na studniówce, ani na swoim weselu. Nigdy! A gdyby kierowca
      zastosował się do znaku ograniczającego prędkość do 40 km/h (przed szkołą) po
      kilku siniakach ślad by zszedł i byłoby ok. ( opinia lekarza biegłego). Chwała
      więc straży miejskiej za radar i za wszystko co robią. Zwłaszcza w Ostrołęce.
      • Gość: Dziadek Straż Miejska/Gminna IP: *.czerniakowska / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:50
        Ktoś tu pytał o podstawę prawną ?
        To proszzz ---> www.strazmiejska.waw.pl/serwis.htm

Dz.U.97.123 poz.779

Proponuje lekturę np.
        - art.11 pkt.2.
        - art.12.1. pkt.2 , 3 , 5 , 7

i takie inne duperele :-)
        • Gość: fragi Re: Straż Miejska/Gminna IP: 80.54.248.* 12.01.06, 09:38
          - art.11 pkt.2.
          2) czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego - W ZAKRESIE OKREŚLONYM W
          PRZEPISACH O RUCHU DROGOWYM,

No i teraz w "przepisach o ruchu drogowym" nie przyznaje się SM prawa
          zatrzymywania pojazdów. A zatem działają bezprawnie. Prawem kaduka. Udaje im się
          to, bo zdecydowana większość ludzi jest niedouczona w zakresie prawa i na dźwięk
          słów "Paragraf 42, Ustawa, Dziennik Ustaw nr itd." bezmyślnie się
          podporządkowuje. Ot nawyk z "komuny".
          • w357 Re: Straż Miejska/Gminna 12.01.06, 19:01
            Gość portalu: fragi napisał(a):

> - art.11 pkt.2.
            > 2) czuwanie nad porządkiem i kontrola ruchu drogowego - W ZAKRESIE
            OKREŚLONYM
            > W
            > PRZEPISACH O RUCHU DROGOWYM,
            >
            > No i teraz w "przepisach o ruchu drogowym" nie przyznaje się SM prawa
            > zatrzymywania pojazdów. A zatem działają bezprawnie. Prawem kaduka. Udaje im
            si
            > ę
            > to, bo zdecydowana większość ludzi jest niedouczona w zakresie prawa i na
            dźwię
            > k
            > słów "Paragraf 42, Ustawa, Dziennik Ustaw nr itd." bezmyślnie się
            > podporządkowuje. Ot nawyk z "komuny".
            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            A czy nie było jakichś poprawek (w międzyczasie) ?
          • Gość: materna Re: Straż Miejska/Gminna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 12:48
            podany przykład jako podstawa do ukarania jest nie sprecyzowana jak chcesz to
            poczytaj sobie ustawę Dż.U.z 2002 nr.178 poz 1484 i rozporządzenie ministra
            spraw wewnętrznych i administracji z dnia 24 października 2002r.Zmieniające
            rozporządzenie w sprawie wykroczeń, za które strażnicy straży gminnych są
            uprawnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego,oraz zasad i sposobu
            wydawania uprawniń

• Gość: marlon Re: Straż Miejska/Gminna IP: *.acn.waw.pl 13.01.07, 14:49
              eee tam, jeżeli na wezwaniu jest że występujecie w charakterze świadka to
              wystarczy odmówić złożenia zeznań... też miałem wezwanie ze zdjęciem na DK1 w
              Kamienicy. Na pdst samego zdjęcia nie sa w stanie wystawić mandatu... sytuacja
              się komplikuje jeżeli jesteście wzywani w charakterze podejrzanego. Wtedy
              musicie złozyć zeznania, ale nie koniecznie możecie siebie rozpoznać lub
              kierującego... ja byłem nieogolony i w okularach słonecznych... piratem nie
              jestem uważam że 112 km/h na prawie autostradzie łączącej północ europy z
              południem to przyzwoita prędkość...
              • roomster Re: Straż Miejska/Gminna 06.12.07, 21:27
                A od kiedy to świadek może odmówić złożenia zeznań?
                U mnie było jeszcze inaczej. W wezwaniu było napisane, że jeżeli
                jako właściciel nie wskażę kto w czasie popełnienia wykroczenia
                prowadził pojazd wówczas nie wywiążę się z obowiązku określonego w
                art 78 ust 4 ustawy PRD. Tym samym popełniam wykroczenie polegające
                na niewskazaniu sprawcy wykroczenia i zostanie na mnie nałożona
                grzywna w wys. 200 zł..
                Nie chciało mi się z nimi kopać i zapłaciłem za przekroczenie
                szybkości (też 200 zł). I źle zrobiłem, bo za szybkość dostałem
                jeszcze 4 pkt. Za odmowę wskazania sprawcy nie dołożyliby chyba
                punktów?
                • Gość: Conrad Re: Straż Miejska/Gminna IP: 80.54.119.* 31.03.08, 12:47
                  właścicielowi za nie wskazanie sprawcy (kierowcy) dają 200zł BEZ
                  punktow karnych. Tak jest w Policji bynajmniej. A ja sie właśnie
                  teraz zastanawiam jak obejsc mandat ze Strazy Gminnej. Na wezwaniu
                  mam jako świadek. A mandat podesłał mi poprzedni właściciel.
                  • kozak-na-koniu Re: Straż Miejska/Gminna 31.03.08, 13:02
                    W cywilizowanych krajach już dawno wynaleziono może niedoskonały,
                    ale zawsze sposób: mam prawo jazdy ale nigdy z niego nie korzystam.
                    Ogłaszam się więc, najlepiej na jakinś portalu internetowym, że
                    chętnie wezmę na siebie cudze wykroczenie drogowe. Chętny na taką
                    współpracę klient płaci oczywiście mandat, mi za przysługę i cieszy
                    się z uratowanych punktów.
                • Gość: Zenon Re: Straż Miejska/Gminna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 16:20
                  A no może odmówić składania zeznań jeśli zeznania będą go obciążały jako sprawcę.
      • Gość: Tomek Re: fotoradary straży gminnej IP: *.chello.pl 03.10.06, 08:57
        Oczywiście że negatywnie na temat SM wypowiadają się osoby które miały z nią
        styczność przy okazji wykroczenia. Jednak powinniśmy rozgraniczyć dwie rzeczy.
        Nie mam nic przeciwko temu by SM ustawiała fotoradary jeżeli ma do tego
        uprawnienia. Nie może to jednak być jedyna rzecz, którą ta formacja się
        zajmuje. Trzeba również ścigać wandali demolujących place zabaw, pilnować by
        chodniki były odśnieżone, etc. A SM robi tylko to co jest jej wygodne i co
        ładnie wygląda w statystykach. Ze szczególnym upodobaniem karze normalnych
        ludzi, którym zdarzyło się popełnić drobne wykroczenie, a których wygląd
        wskazuje na to że pracują , mają dowód osobisty z którego można spisać, itd.
        Dresiarzami rzucającymi butelkami i ćpunami leżącymi na klatkach jakoś się nie
        zajmuje. Natomiast poziom agresji i chamstwa tych frustratów ze SM jest
        zadziwiający. Takie są moje obserwacje jako osoby ukaranej za zatrzymanie się
        na mniej niż minutę dwoma kołami na chodniku w celu zabrania z przystanku żony
        (która już biegła do samochodu...). Nie twierdzę, że nie popełniłem
        wykroczenia. Ale w takiej sytuacji można się zachować normalnie, czyli w moim
        mniemaniu powiedzieć "proszę stąd odjechać", lub jak prosty cham i buc zrobić
        aferę zakończoną mandatem. Mam nadzieję, że się dowartosćiował prostak jeden...
        • Gość: siouks Re: fotoradary straży gminnej IP: *.chello.pl 03.10.06, 15:30
          dokładnie - na całym świecie w takich przypadkach różnego typu straże
          municypalne tylko P O U C Z A J Ą a mandat jest ostaecznością zarezerwowaną dla
          osobników agresywnych, pijanych albo popełniających naprawdę poważne wykroczenia

w sytuacji w której stoi żle zaparkowany samochód a w pobliżu nie ma kierowcy
          mandat jest oczywiście normalną rzeczą, ale gdy w środku siedzi kierowca
          zupełnie wystarczyłolby polecenie natychmiastowego odjazdu
      • Gość: wlodkins Re: fotoradary straży gminnej IP: 87.205.13.* 24.10.07, 17:46
        jesli nikt nie mial stycznosci z ta formacja to wogle nie wie o jej
        istnieniu , za pieniadze wydane na te pseudo formacje lepiej
        dofinansowac policje.
      • Gość: Cezar Re: fotoradary straży gminnej IP: 212.87.229.* 06.12.07, 18:50
        W sumie nie mam nic przeciwko strażnikom.
        Ale Panowie z Kamienicy Polskiej przesadzają. Fotoradar ma podnosić
        bezpieczeńtwo ruchu, a nie przynosić dodatkowy dochód dla gminy.

Natomiast dzisiejsze działanie SG w Kamienicy trudno uznać za
        zwiększające bezpieczeństwo ruchu.

Otóż ustawili się w lesie, na prostej, niecały kilometr za światłami
        w Siedlcu. Efekt jest taki, że ruszają dwie równologłe kolumny i
        nagle z niewiadomo jakiego powodu hamują bo pierwsi zobaczyli radar
        i nie zastanawiają się czy było jakieś ograniczenie tylko drą po
        hamulcach. Kierowcom jadącym jako czwarty czy piąty w rządku po
        lekkiej mżawce jest potem naprewde "ciepło".

Z trudem, ale mogłem jeszcze zrozumieć gdy radar był ustawiony we
        wsiach, ale w środku lasu i na długiej prostej na dodatek póżną
        jesienią? Tego zrozumieć nie mogę gdzie tu jest bezpieczeństwo ruchu.

Wydaje mi się, że tego typu działaniem powinna się zająć Polica i
        jednak wykazać tym Panom sens ich zachowania. Tak naprawdę, to takie
        urządzenie powinno stać przed szkołami, albo przedszkolami, a nie na
        DK-1, gdzie sterowanie ruchem powinno należeć wyłącznie do Policji.

Poza tym w cywilizowanych krajach wstawia się ostrzeżenie, że jest
        fotoradar i wtedy nie ma problemów z nagłym hamowaniem.

Pozdrawiam Panów Stażników.
        • Gość: Zenon Re: fotoradary straży gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 16:27
          I tutaj masz rację.Straż (Miejska) Gminna została powołana jak sama nazw do
          Pilnowania ładu i porządku w gminach a nie do stania na trasie Nr.1 i nabijania
          kasy Wójtowi.Jeśli to jest pilnowanie ładu i porządku w gminach to ciekawe kto
          faktycznie pilnuje tego porządku jeśli straż gminna pilnuje foto radaru?
      • Gość: uczestnik ruchu Re: fotoradary straży gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 03:34
        Jak Pani córkę wychowała że ją potrącił samochód na przejsciu dla pieszych!!! Moje dzieci wiedzą że nawet na przejsciu nie mogą czuć się bezpiecznie z powodu możliwości potrącenia przez pijanego, za ćpanego, za gadanego, zmieniającego lub szukajacego w radiu samochodowym stacji kierowcy. Pewnie córka wiedziała że nie należy się rozglądać tylko szybkim biegiem po pasach. I co z tego że ona była na prawie jak została kaleką, a Pani szuka winnych w koło. Nie widząc swojej winy.
    • cougar4 A na drodze krajowej moze w ogole dzialac SM? 16.01.07, 08:55
      A moze ma jakies znaczenie fakt ze jest to droga krajowa a wiec podlegajaca pod Generalna Dyrekcje Drog Krajowych i Autostrad a nie pod lokalny samorzad czyli pracodawce Strazy Gminnej/Miejskiej? Na takich drogach tez moga strzelac fotki?
      • radiomis SM moze przestac mierzyc radarem 18.01.07, 16:11
        RPO zlozyl do TK wniosek o stwierdzenie czy rozpozadzenie MSWiA z 2002 roku nie
        jest sprzeczne z PoRD i Konstytucja :)
        • Gość: antyczarnuch Re: SM moze przestac mierzyc radarem IP: *.wyszkow.mm.pl 19.01.07, 00:48
          Straż Miejska nie ma prawa karać mandatem za przekroczenie predkosci
          zarejestrowane przez fotoradar. Tak samo, jak nie może karac za stosowanie
          innych radarów. Kolega został złapany przez SM na fotoradar i dostał mandat,
          ktorego nie zapłacił. SM skierowała wiec wniosek do Sądu Grodzkiego. Sąd
          przysłał koledze informacje, że odstepuje od ukarania, ponieważ pozew jest
          nieuprawniony, tzn SM nie jest uprawniona do skladania takich pozwów. Wynika to
          z faktu, że rozporzadzenie MSW dające SM prawo do stosowania fotoradarów jest
          aktem niższej rangi od Prawa o Ruchu Drogowym i w związku z tym, jest nieprawne.
          • Gość: Lu Re: SM moze przestac mierzyc radarem IP: 69.220.142.* 22.01.07, 14:11
            Czy to nie jest jakiś nonsens? Skoro Sąd Grodzki odstąpił od ukarania kierowcy w
            tej sprawie, o czym na pewno SM wie, to dlaczego SM wciąż robi zdjęcia
            fotoradarem? Czyżby liczyła na naiwność kierowców?
            • Gość: ktb Ostatnie wiadomości z Kamienicy IP: *.ttecorp.com 23.01.07, 19:27
              Otóż na mój adres przyszedł taki pean do żony, wzbogacony o różne oświadczenia
              (prowadząc akurat jej auto zapomniałem się na trasie, którą jeżdżę 20 lat i
              zwalniam na tej 70-ce w Kamienicy w 99%). Żona - wzorowy obywatel postanowiła
              mnie zakapować i wysłała moje dane do Kamienicy.
              Ale mandat nie przyszedł a już miesiąc minął od wysłania listu.
              Ponieważ jest przepis, że należy ukarać mandatem w 14 dni od ujawnienia sprawcy
              wykroczenia, a ujawnienie nastąpiło w momencie kiedy minęło dostarczenie jej
              pisma do Kamienicy, mandatu do dziś nie ma, więc uważam że w świetle powyższego
              i tych ostatnich wpisów mogą mi nadmuchać - podwójnie.
              • Gość: Zenon Re: Ostatnie wiadomości z Kamienicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 16:10
                Nie do końca masz rację.Po 14 dniach jeśli nie zapłacisz MK sporządzą na ciebie
                wniosek do Sądu Grodzkiego o ukaranie.
            • Gość: gość Re: SM moze przestac mierzyc radarem IP: *.acn.waw.pl 25.01.07, 21:24
              Właśnie odmówiłem przyjęcia mandatu od straży miejskiej (fotoradar), mają moje
              zdjęcie jak pędziłem 101 km/h, a było chyba 60, poinformowali mnie o sprawie w
              sądzie grodzkim, jak mam się przygotować do wizyty w sądzie i co mówić, czekam
              teraz na wezwanie.
              • gringo68 Re: SM moze przestac mierzyc radarem 26.01.07, 10:23
                Gość portalu: gość napisał(a):

> Właśnie odmówiłem przyjęcia mandatu od straży miejskiej (fotoradar), mają moje
                > zdjęcie jak pędziłem 101 km/h, a było chyba 60, poinformowali mnie o sprawie w
                > sądzie grodzkim, jak mam się przygotować do wizyty w sądzie i co mówić, czekam
                > teraz na wezwanie.

Przygotuj się na karę, a w sądzie żaluj za grzechy i okaż postanowienie
                poprawy. Popełniłeś wykroczenie, a może się mylę...?
              • kontik_71 Musisz mowic prawde 31.03.08, 17:05
                wiec spokojnie mozesz zeznac, ze jestes idiota i dlatego nie mozesz
                byc karanym...
    • Gość: ki Re: fotoradary straży gminnej IP: 217.153.221.* 10.03.07, 11:51
      czy straż ma na doręczenie "raportu" 30dni czy tez na pozostawienie na poczcie?
      z poczty przyszedł po 30dniach od zdarzenia ...
      proszą o "dobrowolne poddanie sie karze"...
      w przeciwnym razie :"skieruja o pomoc prawna do Policji o wystąpienie do sądu z
      wnioskiem o ukaranie"
      czy moze to byc "obejscie "wystepowania przed sadem SM/G jako oskarzyciela ??
      • Gość: dociekliwa Re: fotoradary straży gminnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:33
        Chcialabym uzyskac konkretna wiadomosc na temat placenia mandatow kredytowych
        wystawionych przwz straz gminna za przekroczenie predkosci(fotoradar). otuz moj
        maz otrzymal tytul wykonawczy
        • Gość: kinga0303 Re: fotoradary straży gminnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.07, 09:26
          Czy powinnam zapłacić za przekroczenie prędkości na podstawie
          zdjęcia zrobionego przez straż gminną---auto na zdjęciu
          sfotografowane jest od tyłu.
          • Gość: felek Re: fotoradary straży gminnej IP: *.chello.pl 06.12.07, 19:36
            Od tyłu - nieźle.
            Nie widzę związku między tym czy zdjecie jest od przodu czy od tyłu.
            Radar i fotoradar mogą mierzyć prędkość zarowno pojazdów
            zbliżających się jak i oddalających.
            • Gość: keen Re: fotoradary straży gminnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 09:30
              Jaka masz zdjęcie zrobione od tyłu to jak widać kierowcę...? A z tego co mi
              wiadomo to kierowce musi byc widać
              • jureek Re: fotoradary straży gminnej 13.02.08, 09:54
                Gość portalu: keen napisał(a):

> Jaka masz zdjęcie zrobione od tyłu to jak widać kierowcę...?

W lusterku :)
                Jura
    • Gość: złapany Re: fotoradary straży gminnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 22:29
      niech sie te barany zajma pijaczkami z barów a nie k....
      fotoradarami od tego sa misiaczki a nie niedouczone buraki
    • swan_ganz wydaje mi się, że nie mają takiego 01.04.08, 10:09
      prawa..
      Jak raz w tej samej miejscowości trzy lata temu fotoradar cyknął mi
      fotkę po czym przysłali mi ją do domu wraz z prośbą o" podanie
      danych kierującego pojazdem bo jak nie to do Sądu..."
      Olałem ich i zapomniałem o sprawie. Do tej pory nic nie przyszło ani
      od nich ani z Sądu.

Olej tych naciągaczy-buraków. Czyli pasożyty ze Straży
      Miejskiej/Wiejskiej czy jakiejkolwiek innej...
      (zakończenie specjalnie sformuowane pod kątem wrażliwoście osobistej
      tutejszego barana - niejakiego Pana Szajby)
      • Gość: eska Re: wydaje mi się, że nie mają takiego IP: *.ite.waw.pl 13.05.08, 12:27
        Niestety mają takie prawo. W 2007 r. znowelizowano Prawo o ruchu
        drogowym i art 129 b. mówi o straży miejskiej/gminnej w kwestii
        mandatów i fotoradarów.
        • Gość: apis Re: wydaje mi się, że nie mają takiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 13:28
          mogą karać mandatami za przekroczenie prędkości i dobrze bo
          natężenie ruchu na DK-1 jest ogromne
    • Gość: Zenon Re: fotoradary straży gminnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 16:16
      Zapewniam Ciebie,że mają takie uprawnienia i musieli sie dobrze o nie starać
      ponieważ pieniądze z MK idą na konto Urzędu Gminy Kamienica Polska.Też płaciłem
      nie tak dawno.
      • Gość: malwina Re: fotoradary straży gminnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.08, 19:09
        a mam pytanie?rok temu dostalam taki mandat(dokladnie w pazdzierniki 2007) nie
        zaplacilam go!do tej pory nic nie przyszlo, czy odsetki za ten mandat
        narastaja?czy moze sa one umarzane po jakims czasie?czekam na odp pozdrawiam
        • summerwine Re: fotoradary straży gminnej 05.11.08, 16:55
          nic w przyrodzie nie ginie, znajdzie cię komornik, albo sprawa zostanie
          skierowana do sądu i zapłacisz jeszcze dodatkowo koszty postępowania sądowego,
          w tym odcinku zginęło już tragicznie sporo osób, a odkąd zostały ustawione tam
          fotoradary bezpieczeństwo znacznie się poprawiło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka