Dodaj do ulubionych

Podczytuje Was od czasu do czasu

20.07.08, 15:53
z czystej ciekawości jak to tam za miedza Rodakom się żyje.
(sama mieszkam w Nl tuz przy granicy z BRD)
Nie zdumiewa mnie bynajmniej sposób odnoszenia się wzajemnie do siebie...
hmmm, pewne cechy charakteru nieodłącznie towarzysza Polakom.
Zdumiewa mnie jednak coś innego: uważacie się za Polaków a na polskim forum, w
polskim portalu piszecie po niemiecku.
Imponujecie sobie tym wzajemnie? Bez obrazy, proszę. Nie jest moja intencja
nikogo obrażać. Usiłuję tylko zrozumieć Wasze pobudki, ot co...
Obserwuj wątek
    • fan.club Czy Ty, Margotje, żyjąc w Holandii... 20.07.08, 16:02
      posługujesz się tylko i wyłącznie językiem polskim?
      Usiłuję zrozumieć, dlaczego nie nazywasz się Małgosia?

• margotje Re: Czy Ty, Margotje, żyjąc w Holandii... 20.07.08, 16:09
        fan.club napisał:

> posługujesz się tylko i wyłącznie językiem polskim?
        > Usiłuję zrozumieć, dlaczego nie nazywasz się Małgosia?
        >

Tak, porozumiewając się z Polakami posługuję się wyłącznie językiem polskim.
        Porozumiewając się z Holendrami - siłą rzeczy - posługuję się językiem
        niderlandzkim.

Co do Małgosi, nie pamiętam, żeby mnie ktoś kiedyś tak nazywał. Odkąd sięgam
        pamięcią byłam zawsze Margo, Margolcia, Margola i jeszcze tysiące rożnych odmian
        MARGO. Ale jeśli Ci wygodniej zwracać się do mnie Malgosiu, tez nie będę Ci tego
        miała za złe smile
        • annajustyna Re: Czy Ty, Margotje, żyjąc w Holandii... 20.07.08, 16:11
          A ja czasem z Polakami tez rozmawiam nie po polsku. Np. w towarzystwie
          obcokrajowcow. Poza tym pewne sformulowania latwiej jest wyrazic po niemeicku
          niz po polsku.
          • ja.nusz Re: Wszyscy mają trochę racji 20.07.08, 16:28
            Mnie chyba tutaj też zdarzyło się wypowiadać w języku niemieckim, choć zawsze
            zastanawiałem się dlaczego to robię. Forum dotyczy wyłącznie Polaków a jednak j.
            niemiecki czasami tu dominuje.
            Oczywiście są wśród nas tacy, którzy polski znają słabo, bo tutaj się urodzili,
            a starzy nie zadbali o naukę.
            Nikt jednak takich sytuacji tu nie zgłaszał.
            Rozmowy między Polakami po niemiecku są dosyć mocno rozpowszechnionym fenomenem.
            Powodów tego zjawiska jest kilka.
            Np. Udawanie, że polski się zapomniało (wersja kretyńska) lub
            chęć zdołowania kogoś, kto w towarzystwie gorzej zna niemiecki (wersja jeszcze
            bardziej kretyńska - chętnie stosowana przez osobników znanych pod nazwą
            "farbowane lisy")
            W życiu codziennym używana jest często mieszanka polsko-niemiecka, co jest
            oczywiście gwałtem na obu językach jednocześnie.

Jestem pewien, że dotyczy to wszyskich Polaków (ale nie tylko), którzy żyją w
            innej strefie językowej.

Konkluzja (moja) jest taka: na tym forum wypada artykułować się wyłącznie po
            polsku - jeżeli ktokolwiek uważa inaczej, to to jest jego osobisty problem.

PS.
            Dam się puczyć, jeżeli będą kumate agumenty.
            • fan.club A co to jest "kumate"? 20.07.08, 16:42
              • margotje Re: A co to jest "kumate"? 20.07.08, 17:08
                *
                617 B (43 słowa) - 03:20, 1 mar 2008
                * Indekstongue_outolski - Regionalizmy białostockie
                * ''[[kumać]]'' – rozumieć, ''nie kumaty'' – człowiek mający trudności w
                zrozumieniu czegoś
                25 kB (3893 słowa) - 21:41, 7 lip 2008

Zobacz (poprzednie 20) (następne 20) (20 | 50 | 100 | 250 | 500
                • annajustyna Re: A co to jest "kumate"? 20.07.08, 17:12
                  W Bialostockiem przymiotniki z partykula "nie" pisze sie osobno?
                  • ja.nusz Re: A co to jest "kumate"? 20.07.08, 17:56
                    annajustyna napisała:

> W Bialostockiem przymiotniki z partykula "nie" pisze sie osobno?

Bo na Podlasiu są kumaci inaczej.
                  • margotje Re: A co to jest "kumate"? 20.07.08, 21:21
                    annajustyna napisała:

> W Bialostockiem przymiotniki z partykula "nie" pisze sie osobno?

Regula jest, ze nie z przymiotnikami i rzecownikami pisze sie lacznie. Gdy w gre
                    jednak wchodzi podkreslenie zaprzeczenia , wtenczas pisownia jest rozdzielna.
                    • annajustyna Re: A co to jest "kumate"? 21.07.08, 07:55
                      Ale tutaj to nie byl taki przypadek.
              • ja.nusz Re: A co to jest "kumate"? 20.07.08, 17:54
                Jak widzisz powyżej - ludzkość jest dzielona m.in. na kumatych i niekumatych jej
                przedstawicieli. Kumasz?
                • gadupa Nie mecz sie fanclub! 20.07.08, 18:22
                  Zastawiam sie skad ten ciec fanclub pisze ze on taki niekumaty. Strasznym
                  zakompleksionym wiesniakiem zajezdza ta ciota.
                • fan.club Białostockie i... 20.07.08, 19:04
                  reszta świata?
            • lepian4 Re: Wszyscy mają trochę racji 20.07.08, 19:18
              Moze i masz racje. Z Konradem Wallenrodem dyskutuje sie jednak
              najlepiej po niemiecku, weil das Spaß macht.

• konrad-walenrod Wallenrod mit zwei “ll” war mir zu deutsch. 20.07.08, 19:39
                lepian4 napisał:

> Moze i masz racje. Z Konradem Wallenrodem dyskutuje sie jednak
                > najlepiej po niemiecku, weil das Spaß macht.
                ××××××××××××××××××××××××××××××××

Wallenrod hießen meine Vorfahren.

Wallenrod mit zwei “ll” war mir zu deutsch.

Habe meinen Namen polonisiert.

Jetzt heiße ich Walenrod mit einem “l”.
                • ja.nusz Re: Wallenrod mit zwei “ll” war mir z 20.07.08, 19:52
                  konrad-walenrod napisała:

> lepian4 napisał:
                  >
                  > > Moze i masz racje. Z Konradem Wallenrodem dyskutuje sie jednak
                  > > najlepiej po niemiecku, weil das Spaß macht.
                  > ××××××××××××××××××××××××××××××××
                  >
                  > Wallenrod hießen meine Vorfahren.
                  >
                  > Wallenrod mit zwei “ll” war mir zu deutsch.

Uściślijmy "Wallenrod" przez 2 L był po prostu przez innego pojeba zajęty.
                  Lepianie, czy Asiek pisze po niemiecku, czy po polsku nie gra najmniejszej roli
                  - na koniec wychodzi (prawie) zawsze bezsensowny bełkot, którym może byś
                  zachwycony jedynie sam autor - i zawsze jest.
                  PS.
                  Proponuję zwrócić uwagę na tema wątku, zanim ruszymy do klawiatury z ä,ö,ü itd.
                  • lepian4 Re: Wallenrod mit zwei “ll” war mir z 20.07.08, 20:03
                    Möge deine scharfe Kritik unbeachtet bleiben!!!
                    Das Ä steht in meiner Geburtsurkunde!!!! Es ist bloß ein Teil von
                    mir. Auch wenn Konnradka "belkot" betreibt- diese Meinung teile ich
                    mir dir keineswegs-war das nie 'ne Kauderwelche. Es ist doch ein
                    anständiger Stil. Wäre sie nicht so sozialdemokratisch!!!! Niemand
                    ist aber vollkommen:
                    Und wenn du die polnische Sprache propagieren möchtest, dann benutze
                    sie mindestens richtig:

"Proponuję zwrócić uwagę na tema wątku (...) "Tema" ist doch
                    irgendwie ein Germanismus, oder?
                    • ja.nusz Re: Wallenrod mit zwei “ll” war mir z 20.07.08, 20:48
                      lepian4 napisał:

> Möge deine scharfe Kritik unbeachtet bleiben!!!
                      > Das Ä steht in meiner Geburtsurkunde!!!! Es ist bloß ein Teil von
                      > mir. Auch wenn Konnradka "belkot" betreibt- diese Meinung teile ich
                      > mir dir keineswegs-war das nie 'ne Kauderwelche. Es ist doch ein
                      > anständiger Stil. Wäre sie nicht so sozialdemokratisch!!!! Niemand
                      > ist aber vollkommen:
                      > Und wenn du die polnische Sprache propagieren möchtest, dann benutze
                      > sie mindestens richtig:
                      >
                      > "Proponuję zwrócić uwagę na tema wątku (...) "Tema" ist doch
                      > irgendwie ein Germanismus, oder?

Lepianie, ja tu nic nie zamierzam propagować. Jeżeli twojej szanownej uwadze
                      umknęło to, że owe forum nie ma NIC wspólnego z językiem nimieckim ( proszę nie
                      zapominać o forum "Język Niemiecki") to ja już na to nic nie poradzę.
                      Zachwycaj się "twórczością" Asieka aż do orgazmu - to jest twoje niezaprzeczalne
                      prawo.
                      PS.
                      Jeżeli Ä w akcie urodzenia jest dla ciebie powodem do dumy, to wypada mi jedynie
                      przekazać warazy najszczerszego współczucia.
                      A czarne podniebienie też posiadasz? Tym możnaby się na codzień pochwalić....
                      • lepian4 Re: Wallenrod mit zwei “ll” war mir z 20.07.08, 21:05
                        Ja.nusz przyjmuje wyrazy wspolczucia, choc nie pojmuje twych uwag.
                        Uwazam, ze sie mylisz. Zarzucasz Konradzce belkot, ale to twoja
                        wypowiedz przypomina raczej turecka propagande nie-asymilacji.
                        Nie zachwycam sie "tworczoscia" Konradki, stwierdzam, ze ma
                        przyzwoity styl. Mysle, ze j. niemiecki dla Diaspory polskiej w
                        Niemczech jest oczywista oczywistoscia. Dla mnie Niemcy sa moim
                        krajem. Mieszkam tu, nie ze wzgledu na Sozialhilfe, lecz ze wzgledu
                        na silne koligacje, ktore pewnej letniej nocy nabraly dodatkowych
                        rumiencow. Moze sa to tobie odlegle doswiadczenia, ale coz, kazdy
                        jest kowalem swojego losu.

P.S Ja.nusz, faktycznie uwazasz, ze sie zaspokajam seksualnie
                        stukajac po klawiaturze? To takie niesmaczne!!!
                        • ja.nusz Re: Nie pojmujesz uwag? 20.07.08, 21:21
                          A to takie proste.

Jessi założyła forum "Diaspora Polska w Niemczech" - do tej pory zrozumiałe?

Oznacza to, że zaglądają tu ludzie, którzy słabo lub wręcz nie znają języka
                          niemieckiego. Podaj mi więc proszę jeden racjonalny powód, dla którego na TYM
                          forum miałby ktoś artykułować się po niemiecku.
                          Dziwię się, że akurat ty protestujesz - akurat w twoim przypadku w języku
                          polskim erudycja jest bardziej widoczna.
                          Nie mam nic przciwko temu, że uważasz Niemcy za swój kraj (brrrrr!!!) - ale
                          nawet w poetyckim stylu zaowalkowany fakt, że kiedyś pewnej letniej nocy
                          wygrzmociłeś jakąś niemiecką laskę nie zmieni charakteru tego forum.

Język niemiecki jest dla diaspory polskiej w niemczech jaknajbardziej pomocny a
                          nawet konieczny - ale nie na tym forum do kurwy nędzy.
                          • lepian4 Re: Nie pojmujesz uwag? 20.07.08, 21:43
                            Dziekuje za komplementy-oczywiscie pomijam twe watki dotyczace mojej
                            seksualnosci. W kwestii formalnej: owocnie grzmocilem sie 9 miesiecy
                            wczesniej. Pewniej letniej nocy urodzila sie moja pociecha

Mozesz wytlumaczyc, jak interpretujesz motto przewodnie tego forum:

"Moja tożsamość, to, że ja wiem kim sama jestem, a jestem Polką
                            mieszkającą w Niemczech. Albo Niemką mówiącą (i myślącą) po polsku -
                            to dla mnie bez różnicy."

Idac dalej tym tropem, stwierdzam, ze twa wersja jest wypaczeniem
                            intecji Jessi.
                            • ja.nusz Re: Nie pojmujesz uwag? 20.07.08, 21:52
                              lepian4 napisał:

> Mozesz wytlumaczyc, jak interpretujesz motto przewodnie tego forum:
                              >
                              > "Moja tożsamość, to, że ja wiem kim sama jestem, a jestem Polką
                              > mieszkającą w Niemczech. Albo Niemką mówiącą (i myślącą) po polsku -
                              > to dla mnie bez różnicy."
                              >
                              > Idac dalej tym tropem, stwierdzam, ze twa wersja jest wypaczeniem
                              > intecji Jessi.

Ja interpretuję jak interpretuję.
                              O rzeczywiste intencje możemy oczywiście zapytać założycielkę.

Zanim to uczynimy, naprowadź mnie proszę na trop wymowy tego motta, że ktoś tu
                              nawołuje do wypowiadania się po niemiecku.

Przytaczany cytat o tym raczej nie świadczy.
                              • lepian4 Re: Nie pojmujesz uwag? 21.07.08, 06:37
                                A ja uwazam, ze jest inaczej.

Zreszta, wykarz sie brawura i popros jessi, zeby nie wklejala
                                niemieckich tekstow. Pewnie chce tylko szpanowac, ze go rozumie, a
                                inni forumowicze juz nie. Dla mnie to bez roznicy, ale diabel tkwi w
                                szczegolach.
                                • jessi_a Re: Nie pojmujesz uwag? 21.07.08, 08:44
                                  wszyscy znamy naszego Konradzinke, lubi pisac po niemiecku i juz.

A niech SE pisze, taki jego urok.

Forum ksztaltuja forumowicze, piszacy na nim, nie ja.

Lepian, ja nie musze szpanowac swoim niemieckim, bo po prostu nie
                                  musze.

Konradzie, musisz juz po niemiecku skreslic pare slow, to i
                                  przetlumacz, a grono twoich "podczytujacych" sie zwiekszy wink)
                                  • konrad-walenrod Yes! Yes!Yes! 21.07.08, 09:05
                                    jessi_a napisała:

Konradzie, musisz juz po niemiecku skreslic pare slow, to i
                                    przetlumacz, a grono twoich "podczytujacych" sie zwiekszy wink)
                                    ×××××××××××××××

Yes! Yes!Yes!

That is the reason, I write in English.For our friends in USA, New Zealand & Australia & Other Countries
                                  • lepian4 Re: Nie pojmujesz uwag? 21.07.08, 13:28
                                    Jessi, przeciez wiem, ze nie szpanujesz. Ja.nusz powolal sie na
                                    ciebie: ja uznalem, ze tobie sie sprawia to roznicy; on, ze twoim
                                    zamierzeniem bylo stworzenie forum, na ktorym Polonia opisze swe
                                    nowe srodowisko w jezyku slowianskich przodkow. Grzecznie, jak tylko
                                    potrafie, tupalem niezadowolony!!!! To wszystko, dziekuje za uwage.
                          • konrad-walenrod ale nie na tym forum do kurwy nędzy... 20.07.08, 22:28
                            ja.nusz napisał:

Język niemiecki jest dla diaspory polskiej w niemczech jaknajbardziej pomocny a nawet konieczny - ale nie na tym forum do kurwy nędzy.
                            ××××××××××××××××××××××××××

tiny.pl/29xd
                            tu mozna pisac po niemiecku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=77830826&a=77881938
                            PS

Vom Teufel Besessene zeichnen sich dadurch aus, dass bei ihnen der Kot nicht durch den After den Körper verlässt, sondern durch den Mund.

Kennt vielleicht jemand einen guten Exorzisten?

Vielleicht können wir den armen Yanushek doch noch retten?
                            • ja.nusz Re: ale nie na tym forum do kurwy nędzy... 20.07.08, 22:48
                              Asieku, nikt nie utrzymmywł i nie utrzymuje, że pisanie po niemiecku jest tutaj
                              zabronione. Ja osobiście uważam, że w przypadku tego forum jest to bez sensu. Co
                              ty uważasz, zwisa mi przeogromnym kalafiorem.
                              • konrad-walenrod Re: ale nie na tym forum do kurwy nędzy... 20.07.08, 23:22
                                ja.nusz napisał:
                                Co
                                ty uważasz, zwisa mi przeogromnym kalafiorem.
                                ×××××××××××××××××××××××××

Melduję posłusznnie!

Gleichfalls! Herr Entnazifizierungsoffizier!
                                • jessi_a a teraz przetlumacz ;))) nt 21.07.08, 08:45

• lepian4 Re: Wallenrod mit zwei “ll” war mir z 20.07.08, 19:53
                  Tatsächlich, mit einem L, aber mit zwei Gechlechtern.
    • konrad-walenrod Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 18:13

Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch.

Weil ich auf dem Weg nach Israel bin.

Nur mein Jüdisch ist so gut, dass manche meinen, dass mein Jüdisch Hochdeutsch sei.

Ist es aber nicht:

Noch einmal?

Von Anfang an?

PS

Franz Kafka wohnte in Prag.

Normalerweise müsste er Pragerisch schreiben, hat er aber nicht.

Wer kann mir den Zwietracht dieses Phänomens erklären bitte?

War er ein deutscher Schriftsteller?

War er ein böhmischer Schriftsteller?

War er ein jüdischer Schriftsteller, der sich als was besseres ansah?
      • ja.nusz Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 18:23
        Nie trzeba było zbyt długo czekać i już mamy pierwszego farbowanego lisa na scenie.

Zanalizujmy krótko ten patologiczny przypadek:

1. Język o nazwie "jüdisch" nie istnieje

2. Istnieje natomiast chooba o nazwie schizofrenia

3. Pomimo zastosowania łopatologii nic do szarej komórki nie dotarło - a może
        już ta ostatnia też padła.
        • konrad-walenrod Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 18:50
          ja.nusz napisał:

Istnieje natomiast chooba o nazwie schizofrenia

~~~~~~~~~~
          Ballada o trzęsących się portkach

Posłuchajcie, o dziatki,
          bardzo ślicznej balladki:

Był sobie pewien pan,
          na twarzy kwaśny i wklęsły,
          miał portek z piętnaście par
          (a może szesnaście)
          i wszystkie mu się trzęsły:

włoży szare: jak w febrze;
          włoży granatowe: też;
          od ślubu: jeszcze lepsze!
          marengo: wzdłuż i wszerz.

Krótko mówiąc, w którekolwiek portki
          kończyny dolne wtykał,
          to trzęsły mu się one
          jak nie przymierzając osika.

w ten sposób, przez trzęsienie,
          pan żywot miał bardzo lichy,
          bo wszędzie, gdzie wszedł, zdziwienie,
          a potem śmichy i chichy.

W końcu babcia czy ciocia,
          już nie pamiętam kto,
          powiedziała do tego pana:
          "Chłopcze, ty uschniesz, bo

nad portek sprawą przedziwną
          wylałeś trzy morza łez,
          a znowu nie jest tak zimno,
          więc spróbuj chodzić bez.

Toć są materiały urocze.
          Toć są, kochanie. Toć.
          Ty kup sobie jakiś szlafroczek
          i w tym szlafroczku chodź;

lub od razu na zadek
          kup sobie spódnic troszkę,
          a na wszelki wypadek
          parasolkę. I broszkę;

też innych rzeczy mnóstwo,
          kociackie ochędóstwo,

rzęsy z drutu, najlony -
          i już będziesz urządzony,
          a wąsy sobie wyskub.
          I tak wyglądasz jak biskup".

Kupił pan sobie szlafroczek,
          chodził w szlafroczku roczek,
          ale tylko w ciemności,
          bo i szlafrok trząsł mu się cości;

a portki schowane w kredensie
          też się nie zrzekły tych trzęsień;
          trzęsło się całe mieszkanko,
          kanapy i futryny,
          bo to był dom melancho i bardzo cyko ryjny.

Tutaj się kończy ballada
          o portkach się trzęsących,
          z ballady morał gada,
          morał następujący.

GDY WIEJE WIATR HISTORII,
          LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM
          ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST
          TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM.

Konstanty Ildefons Gałczyński
          1953
          • annajustyna Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 18:52
            No tak, bo to sie Jiddisch nazywatongue_out. Connie, usmialam sie dzis z Twoich
            sygnaturekwink.
            • konrad-walenrod Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 18:58
              annajustyna napisała:

> No tak, bo to sie Jiddisch nazywatongue_out. Connie, usmialam sie dzis z Twoich
              > sygnaturekwink.
              ×××××××××××××××××××××××××××××××××

A dlaczego dopiero dzisiaj?

Danke für die Verbesserung meines Jiddisch.

Das währe eine Blamage, wenn ich in Jerusalem ankäme...
              • annajustyna Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 19:11
                W Jeruzalem mowia po hebrajskusmile
                • lepian4 Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 19:26
                  A mi wydawalo sie, ze w Izraelu uzywa sie jezyka iwrith. Dodatkowo
                  obok iwrith jezykiem urzedowym w Izraelu jest arabski.
                  • annajustyna Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 19:37
                    Coz...
                    pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_hebrajski
                    • konrad-walenrod Iwrit 20.07.08, 19:45
                      annajustyna napisała:

> Coz...
                      > pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_hebrajski
                      ××××××××××××××××××××××
                      de.wikipedia.org/wiki/Iwrit
                      • fan.club Zgadza się, Kondi.... 20.07.08, 19:46
                        tinyurl.com/6yhdv6
                        • konrad-walenrod Re: Zgadza się, Kondi.... 20.07.08, 20:04
                          fan.club napisał:

> tinyurl.com/6yhdv6
                          Znów miałem rację!
                          zapewnia Goldbaum samego siebie...
                      • absztyfikant Re: Iwrit 22.07.08, 16:48
                        Jidysz to taki przybrudzony niemiecki:
                        www.youtube.com/watch?v=680A27HL5cY
                        A hebrajski to zupelnie inny jezyk:
                        au.youtube.com/watch?vshockLsiFfv6K6E
                        W Izraelu dzisiaj malo kto zna jidysz.

P.S.

Czesc Margotjesmile Odkrylem to forum przypadkowo - szukalem czegos w wyszukiwarce
                        i wpadlemwink
                        • konrad-walenrod Ruski 22.07.08, 17:01
                          absztyfikant napisał:

W Izraelu dzisiaj malo kto zna jidysz.
                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                          Tak, wiem.

Znakomita większość gada pa ruski....

-------------
                          absztyfikant napisał:
                          Odkrylem to forum przypadkowo
                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                          Diaspora Polska jest o dwa kliki od Erec Israel oddalona...
                          Co za przypadek...
                          • absztyfikant Re: Ruski 22.07.08, 17:39
                            Jestescie w innym katalogu.

A co do rosyjskiego. To wszystko zasluga miliona rosyjskich Zydow, ale oni
                            szybko sie asymiluja. Aczkolwiek jeszcze pewnie przez 30-40 lat jezyk Puszkina
                            bedzie na topie w erecu.
                            au.youtube.com/watch?v=nWHaeIvXyEM
                            • konrad-walenrod Byłem wzruszony. ( To nie jest ironia!!! ) 22.07.08, 18:16
                              absztyfikant napisał:

> Jestescie w innym katalogu.
                              >
                              >
                              > A co do rosyjskiego. To wszystko zasluga miliona rosyjskich Zydow, ale oni
                              > szybko sie asymiluja. Aczkolwiek jeszcze pewnie przez 30-40 lat jezyk Puszkina
                              > bedzie na topie w erecu.
                              > au.youtube.com/watch?v=nWHaeIvXyEM
                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bardzo dobre!

Byłem wzruszony. ( To nie jest ironia!!! )

Dlaczego Ruski tak dobrze śpiewają?

Przypomina mi trochę Wladimira Wyssockiego.

Męża Mariny Vlady.

Od moich rosyjsko-niemieckich przyjaciół dostałem kasetę z nagraniami Wyssockiego.

Dziękuje za Twoją rekomendację.

Wstawię ją do moich zakładek.

Naprawdę bardzo dobre!!!
                              • lepian4 Re: Byłem wzruszony. ( To nie jest ironia!!! ) 22.07.08, 20:17
                                Konradka, zobacz co dzieciom w Niemczech sie puszcza:

au.youtube.com/watch?v=eR--68szby4&feature=related
                              • absztyfikant konrad-walenrod ;) 27.07.08, 18:12
                                au.youtube.com/watch?v=yUzsqtjQfcI&feature=related
                                • konrad-walenrod Najlepiej podobają mi się izraelskie żołnierki... 27.07.08, 19:02
                                  absztyfikant napisał:

> au.youtube.com/watch?v=yUzsqtjQfcI&feature=related
                                  ×××××××××××××××××××××××××××××××××××××

Bardzo dobre...

Prawie wszystko zrozumiałem...

Nie wiedziałem, że ja i po hebrajsku umiem...

Najlepiej podobają mi się izraelskie żołnierki...
                                  • absztyfikant Re: Najlepiej podobają mi się izraelskie żołnierk 27.07.08, 23:40
                                    To byl jidysz, a nie hebrajskiwink

Tutaj masz zolnierkiwink
                                    pl.youtube.com/watch?v=pxb1ftK5ye8&feature=related
                                    • absztyfikant Re: Najlepiej podobają mi się izraelskie żołnierk 27.07.08, 23:42
                                      Piosenka towarzyszaca zolnierkom jest zaspiewana po slowensku, hahahawink
                                    • konrad-walenrod Podanie o przyjęcie do Armii Izraela 28.07.08, 08:27
                                      absztyfikant napisał:

> Tutaj masz zolnierkiwink
                                      > pl.youtube.com/watch?v=pxb1ftK5ye8&feature=related
                                      >~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                      Podanie o przyjęcie do Armii Izraela

Do Prezydenta Państwa Izrael. Pana Schimona Peresa.

Wielce szanowny Panie Schimon Peres,

niniejszym składam uprzejmie podanie o przyjęcie mnie do armi Izraela w charkterze ochotnika.

W Armi francuskiej mogą taże cudzoziemcy służyć. Jestem pewny że i takie rozwiązanie da się załatwić i dla mnie. Tym bardziej, że oboje pochodzimy z Polski. (Po znajości)

Uzasadnienie:

Ja uwielbiam izraelskie żołnierki i mógłbym im pomóc w trzymaniu karabinu maszynowego przy naciskaniu na spust.

Ja mam doświadczenie w takich sprawach. Mieszkam tu visa stacji benzynowej z myjnią samochodową.

I ciągle pomagam małym dziewczynkom przy obsłudze tego pitoletu do szprycowania samochodów.

Siła odżutu tej szprycy jest tak wielka, że te małe dziewczynki ciągle się przewracają po nacisnięciu na spust. Bez mojej pomocy nie dałyby rady samochu obszprocować. Ja je od tyłu podpieram i razem czymamy ten pistolet.

Ja bardzo lubię bliźnim pomagać, szczególnie młodym bliźnim płci przeciwnej.

Jestem pewny, że i w armi izraelskiej mógłbym dużo pomóc.

Wielce szanowny Panie Schimonie Peresie,

uprzejmie proszę o pozytywne załatwienie mego podania.

Z góry dziękuje.

PS

Mogę zabrać mego dobrego druha, Janusza?

On jest wyprubowanym i bohaterskim kombatantem w walce przeciwko zaborowi RFN.

Za wolność waszą i naszę!
                                      • jestem_czeresniak Re: Podanie o przyjęcie do Armii Izraela 28.07.08, 09:28
                                        dosc zabawne, ale nei widze sensu takich zaczepek.
                                        Moze lepiej byłoby zalozyc jakis ciekawy nowy watek, zeby pobudzic dyskusje.
                                        smile
                                        • konrad-walenrod Es gibt viel zu tun, packen wir es an. 28.07.08, 09:34
                                          jestem_czeresniak napisał:

> dosc zabawne, ale nei widze sensu takich zaczepek.
                                          > Moze lepiej byłoby zalozyc jakis ciekawy nowy watek, zeby pobudzic dyskusje.
                                          ×××××××××××××××××××××××××××××××

Dem steht nix im Wege!

Du hast freie Fahrt!

Das Forum wartet auf Deine Initiative!

Es gibt viel zu tun, packen wir es an.
                                          • jestem_czeresniak nie marnuj swojej energii na bezsensowne zaczepki 28.07.08, 09:55
                                            to wlasnie chcialem powiedziec. Zamiast wsadzac kij do mrowiska, zacznij cos
                                            nowego a wszyscy beda Ci wdzieczni. smile
                                            • konrad-walenrod Oyez! Oyez! Oyez! God save the United States... 28.07.08, 11:54

> to wlasnie chcialem powiedziec. Zamiast wsadzac kij do mrowiska, zacznij cos nowego a wszyscy beda Ci wdzieczni. smile
                                              ×××××××××××××××××××××××××××××××××××

COURT CRIER: "The honorable, the chief justice and the associate justices of the Supreme Court of the United States. Oyez! Oyez! Oyez! All persons having business before the honorable, the Supreme Court of the United States, are admonished to draw near and give their attention, for the court is now sitting. God save the United States and this honorable court."

( Tak rozpoczynają się rozprawy przed najwyższym sądem USA )

PS
                                              Oyez! Oyez! Oyez! (Wymawiaj: ojej, ojej, ojej)
                                    • lepian4 Re: Najlepiej podobają mi się izraelskie żołnierk 28.07.08, 18:31
                                      To zdjecie izraelskich lasek uzbrojonych po zeby przed Sciana Placzu
                                      jest najlepszym symolem tego izraelskiego domu wariatow. Zabijac w
                                      imie Jahwy im wolno, jedynie zakazano im wejsc do swiatyni.
                                      • konrad-walenrod Jak równouprawnienie to równouprawnienie! 28.07.08, 19:48

lepian4 napisał:

To zdjecie izraelskich lasek uzbrojonych po zeby przed Sciana Placzu
                                        ××××××××××××××××

Jak równouprawnienie to równouprawnienie! (Jako Kanonenfutter)

W Izraelu już prawie osiągnięto.

3 lata chłopy

2 lata baby.

W Niemczech chłopi muszą.

A baby tylko jak mają ochotę. (Selbstverwirklichung)

Piękne mi równouprawnienie.

Niedawno spotkałem na dworcu niemiecką żołnierką z worem 2 x większym od niej.

Chciałem jej pomóc to dźwigać, ale w razie czego na froncie jej też nie będę móc pomóc.

Z dworca do koszar jest tu chyba z jakiejś 10 km.
                                        • lepian4 Re: Jak równouprawnienie to równouprawnienie! 28.07.08, 20:58
                                          To moze te laski niech sobie wejda do swiatyni! Jak rownouprawnienie
                                          to rownouprawnienie!
                                      • absztyfikant Ale z Ciebie antysemityzm wylazi Lepian 29.07.08, 01:42
                                        Mala gnida jestes.

www.katedrapolowa.pl/galeria/papa2006/papa5.jpg
                                        Powitanie Papieża Benedykta XVI przed Katedrą Polową WP w Warszawie - galeria
                                        zdjęć - 25 maja 2006 r.

www.katedrapolowa.pl/galeria/koronowanie2006/images/10.jpg

Koronacja Matki Bożej Hetmanki Żolnierza Polskiego w Katedrze Polowej - Galeria
                                        zdjęć - 2 maja 2006 r.
                                        • lepian4 Re: Ale z Ciebie antysemityzm wylazi Lepian 29.07.08, 06:35
                                          Ok´, jestem gnida, ale gdzie dopatrzyles sie antysemityzmu?
                                        • konrad-walenrod Dlatego się nie pytam... 29.07.08, 09:11
                                          absztyfikant napisał:

> Mala gnida jestes.
                                          >×××××××××××××××××××××××××××

Ten sam sposób argumentowania ma Januszek.

Zacytowałem Tuwima ze Stalinem i już byłem gnidą.

To blokuje jakiekolwiek interakcje między etniami.

Jedno niezręczne słowo i już ma się stempelek.

Nie trza nawet słowa, wystarczy jakaś niewyraźna mimika i już ma się stempelek.

Jeżeli przed każdą interakcją mam każde słowo analizować, czy aby nim mogę kogoś urazić, to najlepiej takich sytuacji całkowicie unikać.

Każdy dla siebie w swoim szczelnie zamkniętym getcie.

Dlatego interakcje w moim miasteczku odbywają się tylko na szczeblu urzędowym.

Delegacje z ratusza i gminy żydowskiej odwiedzają się wzajemnie.

Reszta ludności trzęsie portkami ze strachu.

Darf man denn >>Jude<< sagen?

Oder sind das Israelis?

Oder Russen jüdischen Glaubens?

Oder Polen jüdischen Glaubens?

Oder Deutsche jüdischen Glaubens?

Nur noch Atheisten dürfen Juden sein!

Ja bym się chętnie mego sąsiada zapytał dlaczego żyje w Niemczech a nie w Izraelu, ale boję się, że mnie wyzwie od małych gnid...

Dlatego się nie pytam...

I unikam interakcji socjalnych...

A może mimo wszystko już jestem na czarnej liście MOSSADU?

Z powodu Tuwima i Stalina?

• ja.nusz Re: Dlatego się nie pytam... 29.07.08, 09:19
                                            Asiek nie świruj niewinnego. To nie był tylko Tuwim, Stalin czy jakiś inny. Na
                                            swój "stempelek" zapracowałeś dużo solidniej.

PS.
                                            Sąsiada rzeczywiście lepiej nie pytaj dlaczego mieszka w Niemczech a nie w
                                            Izraelu. Mógłby ci odpowiedzieć pytaniem na pytanie.
                                            • konrad-walenrod Sąsiada rzeczywiście lepiej nie pytaj 29.07.08, 09:55
                                              ja.nusz napisał:

Sąsiada rzeczywiście lepiej nie pytaj dlaczego mieszka w Niemczech a nie w
                                              Izraelu. Mógłby ci odpowiedzieć pytaniem na pytanie.
                                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bei mir ist alles klar:

Nächstes Jahr...

au.youtube.com/watch?v=nWHaeIvXyEM
                                            • jureek Re: Dlatego się nie pytam... 29.07.08, 09:56
                                              ja.nusz napisał:

> Sąsiada rzeczywiście lepiej nie pytaj dlaczego mieszka w Niemczech a nie w
                                              > Izraelu. Mógłby ci odpowiedzieć pytaniem na pytanie.

ROTFL smile
                                              Jura
                                              • konrad-walenrod Ale podłogę proszę w pierw odkurzyć. 29.07.08, 10:06
                                                jureek napisał:

> ROTFL smile
                                                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Śmiech to zdrowie!

Ale podłogę proszę w pierw odkurzyć.
                        • lepian4 Re: Iwrit 22.07.08, 20:13
                          Ale be to chyba po polsku?

Najbardziej podoba mi sie fragment (1:25) GEH WEG CHOLERE ALLE
                          • absztyfikant Re: Iwrit 29.07.08, 01:43
                            choleres.
                    • lepian4 Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jüdisch. 20.07.08, 20:52
                      Przeciez o tym samym mowie. Zalozmy, ze zrezugnujem w Hochdeutsch z
                      dlugich i krotkich zglosek. Nie sadze, by byla to ta sama Sprache.
                      Podam przyklad: Ich kam mit dem neuen Kamm. Ich nahm den neuen Kamm,
                      denn der alte ... To bedzie juz chyba nowy jezyk, podobnie jak
                      iwrith. Starych hebrajskich tekstow, nawet Konrad Walenrod nie
                      potrafi przeczytac.
                • konrad-walenrod Re: Ich schreibe hier hauptsächlich Jiddisch 20.07.08, 19:31
                  annajustyna napisała:

> W Jeruzalem mowia po hebrajskusmile
                  ×××××××××××××××××××××××××××××
                  Bist Du absolut sicher?

Nicht pa russki?

Und, angenommen,

ich komme in Jerusalem einmal an...

Verstehen mich die Leute dort, wenn ich Jiddisch spreche?

Und Tradition wird dort überhaupt nicht mehr betrieben?

Oder muss ich dort pa russki gawarić?

Der überwiegende Teil der Bevölkerung des Staates Israel kommt ja aus der ehemaligen UdSSR.

Auch die Umgangsprache in jüdischen Vereinen in Dojczland ist Russisch.

Noch eine interessante Beobachtung:

Im örtlichen >>Russki Magazin<< kaufen auch russische Juden ein.

Hauptsächlich Wurst aus Schweinefleisch.

Samstag/Freitag habe ich die gleichen Personen auf dem Weg zur Synagoge gesehen.
            • konrad-walenrod our Country Club. 21.07.08, 09:18
              annajustyna napisała:

No tak, bo to sie Jiddisch nazywatongue_out. Connie, usmialam sie dzis z Twoich
              sygnaturekwink.
              ××××××××××××××××××

So, I am very glad of this.

In my second signature are the kids from our Country Club.

And now greetings for our friends in the USA...
    • konrad-walenrod Tu publikują nawet Polacy i Polki z Polski! 20.07.08, 19:56
      margotje napisała:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ależ dlaczego tylko od czasu do czasu.

Jako pełno-rasowa Polka masz pełne prawo tu codziennie publikować.

Tu publikują nawet Polacy i Polki z Polski!
      • ja.nusz Re: Tu publikują nawet Polacy i Polki z Polski! 20.07.08, 19:58

> margotje napisała:
        >
        > Podczytuje Was od czasu do czasu
        > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        >
        > Ależ dlaczego tylko od czasu do czasu.
        >
        > Jako pełno-rasowa Polka masz pełne prawo tu codziennie publikować.
        >
        > Tu publikują nawet Polacy i Polki z Polski!

Szarą komórkę reanimowali?
    • jestem_czeresniak Re: Podczytuje Was od czasu do czasu 21.07.08, 00:40
      Czesc,
      ja w sumie nie podczytuje Was za czesto, zrobilem to poraz pierwszy i co mnie
      zdumiewa to fakt, ze podobnie jak na innych polskojezycznych forach brak tutaj
      wzajemnego szacunku w Waszych wypowiedziach.
      Przedziwne jest to, ze Janusz jest dosc dobrym obserwatorem i zuwaza ,z cala
      pewnoscia slusznie, ze niektore "farbowane lisy" swoim dobrym Niemieckim straja
      sie zaspokoic swoja
      "chęć zdołowania kogoś, kto w towarzystwie gorzej zna niemiecki" i nazywa to
      "wersja jeszcze bardziej kretyńska" a sam swoimi postami stara sie dosc jawnie
      zdolowac innych dyskunantow (tutaj Konrada), czyzby Januszu idac Twoim sposobem
      interpretacji pewnych zjawisk w spoleczenstwie Twoj sposob prowadzenia dyskusji
      mozna nazwac kretynski?
      W sumie tez nie lubie jak ktos sie nadmiernie chwali swoja zdolnoscia jezykowa,
      bo przeciez coz macie czego Wam nie podarowano czy to przez los, czy przez
      zwykle "wrodzenie" smile jesli moge tak to nazwac.
      Szkoda, ze nasz bohater z poematu Mickiewicza swoimi czasem dosc madrymi postami
      osiaga tylko uzytkownikow wladajacych jezykiem Niemieckim. Jest to w pewnym
      sensie marnotrastwo inelektualne, ale widocznie jest w tym glebszy sens, bo nie
      mysle, ze chce sie pokazac jak wybitny znawaca jeyzka niemieckiego, a i na
      aplauz sobie tym nie zasluzy.
      Nie wiem, trudno mi sie z tym pogodzic, ten brak wzajemnego szacunku w
      dyskusjach foryjnych, bowiem nie mysle, ze janusz na codzien w obecnosci innych
      ludzi chwali sie jaki mu to kalafior miedzy nogami wisi, czy moze byla moja
      interpretaccja totalnie bledna?
      To bylo, teraz ide w zanurzenie i sorki wielkie, ze nie wprowadzilem wiele do
      wyjasnienia pytania margotje, ale w sumie nie mailem takich zamiarowsmile
      Pozdrowienia
      • lepian4 Re: Podczytuje Was od czasu do czasu 21.07.08, 06:57
        Przeczytalem z uwaga twa wypowiedz. Zastanwaiales sie jednak nad
        tym, co piszesz?

"Czesc, ja w sumie nie podczytuje Was za czesto, zrobilem to poraz
        pierwszy i co mnie i zdumiewa to fakt, ze podobnie jak na innych
        polskojezycznych forach brak tutaj wzajemnego szacunku w Waszych
        wypowiedziach."

Uwazam, ze powinienes zadbac o styl i zastanowic sie powaznie nad
        cwiczeniami z logiki. Podam ci przyklad: jesli robisz cos poraz
        pierwszy, nie mozesz tego wykonywac za czesto. To jest takie
        trywialne!

Przymiotniki pisze sie w jezyku polskim mala litera, nawet gdy do
        czynienia masz z niemieckim.

Nasz forumowy Konrad Walenrod nie jest bohaterem poematu
        Mickiewicza, lecz, podobnie jak jego imiennik, Hochmeistrinka des
        Deutschen Ordens für das Türkentum unu seit einigen Wochen des
        Judentums. Pewnie wprowadzili sie nowi sasiedzi, do tych "blokowych"
        domkow jednorodzinnych.

W sumie ja tez nie lubie, gdy ktos nadgorliwie egzemlifikuje polski
        syndrom gesi.

i co mnie
        > zdumiewa to fakt, ze podobnie jak na innych polskojezycznych
        forach brak tutaj
        > wzajemnego szacunku w Waszych wypowiedziach.
        • jestem_czeresniak Re: Podczytuje Was od czasu do czasu 21.07.08, 08:13
          lepian Twoja analiza zasluguje na standing ovation. Jednak mysle, ze jak ktos
          siedzi w szklanym domku nie powinien rzucac kamieniami, nawet jak sie robi tylko
          zwykle literowki.
          Mam nadzieje tylko, ze mimo moich bledow logicznych,czy gramatatycznych czy
          jeszcze jakich sie tam doszukales, zrozumiales o co mi chodzilo i to jest
          najwazniejsze.
          Milego dnia
          • annajustyna Ale o co chodzi?! 21.07.08, 08:50
            O to, ze Czeresniak nie mieszka w Niemczech i nie zna niemieckiego? I ze czasem
            nas podczytuje, aczkolwiek robi to po raz pierwszy?!
          • lepian4 Re: Podczytuje Was od czasu do czasu 21.07.08, 13:22
            Mi nie chodzi o zrozumienie, tylko o styl w jakim propaguje sie
            potrzebe uzywania jezyka ojczystego. Zawsze lepiej jest dobrze
            wyrazic sie wsrod Polonii po niemiecku, niz zle po polsku
            • jestem_czeresniak to mnie zupelnie nie zrozumialas, moze.. 21.07.08, 13:45
              powodem jest moj styl?.
              Mnie zas nie chodzilo o propagowanie jezyka ojczystego, a o styl w jakim sie
              odbywa dyskusja na tym forum tzn. forme odnoszenia sie do siebie. Nie mam nic
              przeciw obycm jezykom, co mi przeszkadza i co chcialem skrytykowac to ciagle
              wykorzystywanie dyskusji do osobistych atakow. W ten sposob nie rozmawia zapewne
              nikt z Was w zyciu codziennym, a tu jednak w ukryciu anonimowosci pozwala sobie
              duza liczba dyskutantow na obrazliwy ton w stosunku do innych.
              • lepian4 Re: to mnie zupelnie nie zrozumialas, moze.. 21.07.08, 16:46
                Moze podajmy przyklady ciaglych atakow personalnych?

Ja zaczynam
                Mysle, ze zdanie: nie chce nikogo krytykowac, ale... zawsze
                pozostawia poczucie niesmaku. Moim skromnym zdaniem, to
                najnieprzyjemniejsza forma krytyki. Zwykle nie na temat, ale co
                tam!!! Panstwo mowi!!!
                • jestem_czeresniak Re: to mnie zupelnie nie zrozumialas, moze.. 21.07.08, 17:12
                  1. "zastawiam sie skad ten ciec fanclub pisze ze on taki niekumaty. Strasznym
                  zakompleksionym wiesniakiem zajezdza ta ciota."
                  2.
                  "A czarne podniebienie też posiadasz? Tym możnaby się na codzień pochwalić...."
                  3.
                  "Bylas chociaz 1 raz na Tour de France? Nie, tylko chlapiesz jezorem jak zwykle.
                  Typowe polactwo."
                  itp itd
                  • konrad-walenrod Yanushek i Gadupcia są inaczej uzdolnieni.... 21.07.08, 17:27

> itp itd
                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

My tu wszyscy wiemy, że Yanushek i Gadupcia są inaczej uzdolnieni....

Ot co...
                  • maya2006 Re: to mnie zupelnie nie zrozumialas, moze.. 21.07.08, 17:34
                    wiele halasu o nic...

a przyznam, ze "diaspora polska w niemczech" nie powinna byc ograniczona do
                    tematow na temat polski czy "proby aklimatyzacji obywateli polskich w
                    niemczech". to by ograniczylo forum, nie tylko intelektualnie.
                    przytaczanie niemieckich tekstow jest jak najbardziej na miejscu, bo wiekszosc z
                    nas tym jezykiem wlada, a zazwyczaj ci, ktorzy jeszcze nie wladaja, ucza sie go.
                    jesli ktos nie wlada, to mu korona z glowy nie spadnie, jesli poprosi o
                    wytlumaczenie. jakem tu pisze, obiecuje wytlumaczyc.
                    mnie interesuja oba kraje i chce z rodakami , ktorzy tutaj zycja porozmawiac na
                    tematy mnie dotyczace- w polsce i niemczech.
                    • ja.nusz Re: to mnie zupelnie nie zrozumialas, moze.. 21.07.08, 18:17
                      maya2006 napisała:

> wiele halasu o nic...
                      >
                      > a przyznam, ze "diaspora polska w niemczech" nie powinna byc ograniczona do
                      > tematow na temat polski czy "proby aklimatyzacji obywateli polskich w
                      > niemczech". to by ograniczylo forum, nie tylko intelektualnie.
                      > przytaczanie niemieckich tekstow jest jak najbardziej na miejscu, bo wiekszosc
                      > z
                      > nas tym jezykiem wlada, a zazwyczaj ci, ktorzy jeszcze nie wladaja, ucza sie go
                      > .
                      > jesli ktos nie wlada, to mu korona z glowy nie spadnie, jesli poprosi o
                      > wytlumaczenie. jakem tu pisze, obiecuje wytlumaczyc.
                      > mnie interesuja oba kraje i chce z rodakami , ktorzy tutaj zycja porozmawiac na
                      > tematy mnie dotyczace- w polsce i niemczech.

Nikt "diaspory polskiej w Niemczech" nie zamierza ograniczać do tematów
                      polskich, nikt nie zakazuje przytaczać niemieckich tekstów. Kilku uczestników
                      pozwoliło sobie jedynie na uwagę, że powinno się to robić raczej w języku
                      polskim. Asieka też nikt na stosie nie będzie palił za to, że lubi sobie
                      pobełkotać po niemiecku.
                      • lepian4 Nikt i kilku 21.07.08, 19:38
                        Nikt "diaspory polskiej w Niemczech" nie zamierza ograniczać, nikt
                        nie zakazuje przytaczać niemieckich tekstów,kilku uczestników
                        pozwoliło sobie jedynie na uwagę, że powinno się to robić, Asieka
                        też nikt na stosie nie będzie palił...

Nikt i kilku, oto jest pytanie!!!
                        • ja.nusz Re: Nikt i kilku 21.07.08, 20:17
                          lepian4 napisał:

> Nikt i kilku, oto jest pytanie!!!

Jaśniej misztrzu.
                          • konrad-walenrod Jaśniej misztrzu. 21.07.08, 20:34
                            ja.nusz napisał:

Jaśniej misztrzu.
                            ×××××××××

Für die Ausübung der Funktion eines Entnazifizierungsoffiziers braucht man keinen hohen IQ.
                            • ja.nusz Re: Jaśniej misztrzu. 21.07.08, 20:39
                              Asieku, nie wykluczam, że jeszcze dzisiaj bluzgnę w twoim kierunku.
                              ćChoś nie wiem czy na na jednokomórkowca warto czas tracić.
                              • konrad-walenrod Lllleidest Du aaaauch aaan eeeeinem Sprachfehler? 21.07.08, 21:19
                                ja.nusz napisał:

ćChoś nie wiem czy na na
                                ××××××××××××××××××

Lllleidest Du aaaauch aaan eeeeinem Sprachfehler?

Nun, ja. Zur Ausübung der Funktion eines Entnazifizierungsoffiziers muss man nicht unbedingt eine Flüssige Aussprache haben...

Irgend einer muss auch diesen Job machen.

PS

Versuche es mal auf Deutsch.

Dein Deutsch ist fliessend...
                                • ja.nusz Re: Lllleidest Du aaaauch aaan eeeeinem Sprachfeh 21.07.08, 21:50
                                  Tak, cierpię na wadę wymowy, która niestety odzwierciedla się czasem w pisowni.
                                  Mam jednak nadzieję, że to przejdzie mi w miarę bezbłędnie przez klawiaturę:
                                  spierdalaj na drzewo!!!
                          • lepian4 Re: Nikt i kilku 22.07.08, 04:18
                            Potraktuj to sobie jako autosugestie.
                      • konrad-walenrod Asieka też nikt na stosie nie będzie palił... 21.07.08, 20:14
                        ja.nusz napisał:

Asieka też nikt na stosie nie będzie palił za to, że lubi sobie
                        pobełkotać po niemiecku.
                        ××××××××××××××××××××××××

Da habe ich noch einmal Schwein gehabt.

Gott hat sich meiner erbarmt!

Der Herr Entnazifizierungsoffizier hat Gnade walten lassen.

Ich kann es kaum fassen!!!!

Nach Jaworzno muss ich auch nicht?
    • konrad-walenrod Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 08:49

margotje napisała:

Zdumiewa mnie jednak coś innego: uważacie się za Polaków a na polskim forum, w polskim portalu piszecie po niemiecku.Imponujecie sobie tym wzajemnie?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Nasza lśniąca rzeczywistość

Moja kochana!

Mój Bosze wszechmogący, który rządzisz na Wysokościach!

My żyjemy w globaliźmie!

A co w globaliżmie jest normalne?

Jest normalne, że rasowa Polka musi kwiatki w Niderlandach hodować z daleka od ukochanej polskiej ojczyzny?

Że miliony polskich kids dorasta na obczyźnie, bez możliwości doskonalenia swego ojczystego language?

Że setki polskich kids staje się przedmiotem pośmiewisk swoich English kollegs?

Czytasz English media prins dla Polaków?

I rekoment this sort of lekturę!

Że miliony polskich kids żyje w Polsce bez father and mother
      bo muszą na saksyjach na chleb zarabiać i na pewno “kiedyś” do ukochanej ojczyzny powrócą...

Jest normalne, że before long Irlandczycy będą mniejszością etniczną we własnym cantry?

Jesteś pewna że prędzej, czy później nie dojdzie do krwawej Reconquista podbitych narodów?

Hiszpanie po setkach lat niewoli muzułmańskiej odzyskali swoją własną państwowość.

Głęboko wierzę że i Irlandczycy pozostaną panami we własnym kraju!

Wypędzili Anglików, wypędzę także innych intruzów i ze wschodniej Ełropy!

Pamiętasz co się stało z tym sztucznym konstruktem >>Jugosławia<.

Belgia składa się głównie z dwóch etnii. Flamów i Walonów. I ci państwo serdecznie się nienawidzą. I Bruksela, stolica zjednoczonej Europy, leży na terytorium Flandrii i zmuszaj tam Fladrów do mówienia po francusku!

Flamowie i Walończycy tak się nawzajem lubią, jak Polacy i Niemcy nawzajem się kochają!

„Jak świat światem, Flander z Walonem nigdy nie będzie bratankiem”

Bardziej znamiennego przykładu naszej lśniącej rzeczywistości chyba nie trzeba?
      • annajustyna Re: Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 09:08
        GlobaliZmie. Nie ma zmiekczenia w odmianie...
        • konrad-walenrod Re: Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 09:23
          annajustyna napisała:

> GlobaliZmie. Nie ma zmiekczenia w odmianie...
          ××××××××××××××××××××××××××
          Thank you very much.

It is very nice of you.
          • annajustyna Re: Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 09:25
            Uwazaj, bo Czeresniak zwroci Ci uwage, ze piszesz nie po polsku!
            • konrad-walenrod Re: Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 09:41
              annajustyna napisała:

> Uwazaj, bo Czeresniak zwroci Ci uwage, ze piszesz nie po polsku!

An average Pole is young

and

well educated.

he/shi speaks English
            • jestem_czeresniak Re: Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 09:56
              czeresniakowi to wszystko jedno i nie przeszkadza mi to zupewnie,ze ktos mowi po
              niemiecku, czy w innym jezyku, nie prezszskadzaja mi makaronizmy ani nic z
              podobnych rzeczy. Konrad lubi pochwalic sie tym, ze zna troche jezykow i dobrze
              tak, niech sobie pisze nawet po chinsku. Jezeli chce na forum polskim dotrzec do
              Polakow mowiacym po chinsku.
              Nie podoba mi sie ton jakim z soba rozmwiacie, moze to normalny na tym forum,
              moze wyraz wzajemnego poszanowania- to przepraszam, ze sie odezwalem. Moze to
              jakis Wasz konkurs i dlatego taki panuje tu zapal w obrazaniu innych.
              Mam cicha nadzieje, ze jak rozmwiasz z kims twarz w twarz, to nie obrazasz go
              tylko dlatego, ze ma inne zdanie na jakis temat.
              Nie chce teraz powiedziec, ze Ty akurat to robisz. Mowie
              Spojrz jednak, jak niktorzy szanowni forumowicze to robia.

• jestem_czeresniak Re: Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 10:01
              i akurat z Konradem troche sympatyzuje smile
              • konrad-walenrod Re: Nasza lśniąca rzeczywistość!!! 21.07.08, 10:19

i akurat z Konradem troche sympatyzuje smile

Spojrz jednak, jak niktorzy szanowni forumowicze to robia.
                ×××××××××××××××××××××××××××××
                Masz na myśli Januszka?

Nu cóż! On jest trochę opętany przez szatana. Potrzebuje szybkiej pomocy!

Dobry katolicki egzorcysta mógłby mu z pewnością pomóc.

Ale poza tym to dobry chłop.

Walczy tu bohatersko z faszyzmem!

I tylko to się liczy!

www.chattahbox.com/images/NYC_restaurants_calories.jpg
                New York (ChattahBox) - New York City restaurant chains must now post calorie counts on their menus, or should expect to pay some hefty fines.

The New York City Health Department installed the law in May, requiring restaurant chains to post calorie counts on their menus. A grace period lasted until now though, allowing restaurants to take their time implementing the new rule.

Since the period has ended, chains such as McDonalds, Burger King, and others need to add calorie counts to their menu boards.

×××××××××××××××
                Dlatego młode Amerykanki polskiego pochodzenia są takie tłuste....
                • ja.nusz Re: Problem jest mniejszy niż myślałem 21.07.08, 10:46
                  Zdecydowana większość postów na tym forum jest w języku polskim.
                  Jeżeli ktokolwiek uważa za konieczne udzielanie się tutaj w innym języku, to nie
                  widzę problemu - tylko prosiłbym na temat.
                  • konrad-walenrod are You working today on the fifth shift? 21.07.08, 11:06
                    ja.nusz napisał:

> Zdecydowana większość postów na tym forum jest w języku polskim.
                    > Jeżeli ktokolwiek uważa za konieczne udzielanie się tutaj w innym języku, to nie widzę problemu - tylko prosiłbym na temat.
                    ------------------------------
                    • ja.nusz Re: are You working today on the fifth shift? 21.07.08, 11:20

> are You working today on the fifth shift?

Pozwolisz, że nie skomentuję?
                  • fan.club Kontynuowanie tej myśli... 21.07.08, 12:17
                    prowadzi do całkowitego zniknięcia problemu.

Cholera, teraz trzeba wymyslić jakiś nowy temat!
                    • ja.nusz Re: Kontynuowanie tej myśli... 21.07.08, 12:21
                      fan.club napisał:

> prowadzi do całkowitego zniknięcia problemu.
                      >
                      > Cholera, teraz trzeba wymyslić jakiś nowy temat!

No to do roboty!!
                    • konrad-walenrod Cholera, teraz trzeba wymyślić jakiś nowy temat! 21.07.08, 14:33
                      fan.club napisał:

> prowadzi do całkowitego zniknięcia problemu.
                      >
                      > Cholera, teraz trzeba wymyślić jakiś nowy temat!
                      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Keine Angst.

Der nächste Schub komm mit Sicherheit.

Das ist ja das Verfluchte bei Besessenheit.

Früher oder später müssen wir doch einen versierten Exorzisten konsultieren.
                  • jessi_a Sluszna uwaga :)) nt 21.07.08, 13:02

• konrad-walenrod Gdyby komuś nie udało się tam nawiązać small talk, 21.07.08, 14:24
                      jessi_a napisała:
                      Sluszna uwaga smile)
                      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                      Forum dla kulturalnych people only is there ------->:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14420
                      Dla people z piękną duszą.

Pięknoduchów.

Dla real inteligentów

Gdyby komuś nie udało się tam nawiązać small talk, może powrócić tu między hołotę....

Do Yanushka i Gadoopy...
                      • annajustyna Re: Gdyby komuś nie udało się tam nawiązać small 21.07.08, 14:31
                        A Gigi tez tam pisze?
                        • konrad-walenrod A Gigi tez tam pisze? 21.07.08, 14:35
                          annajustyna napisała:

> A Gigi tez tam pisze?
                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                          Zanudziła się tam na śmierć!
                          • ja.nusz Re: Wracając nieśmiało... 21.07.08, 15:00
                            ...do tematu tego wątku, pragnąłbym zwrócić uwagę na następujący fenomen.
                            Popatrzyłem trochę na inne fora polonijne i nie doszukałem się tam wpisów w
                            języku innym niż polski. Nie wiem czy jest tak na 100% ale przypuszczam, że prawie.

Zebym nie został źle zrozumiany - nie mam nic przeciwko językowi niemieckiemu.
                            Posługuję się nim niemniej niż polskim. Powtórzę się i powiem, że po prostu nie
                            widzę najmniejszej potrzeby aby germanizować polskie forum.
                            • konrad-walenrod germanizować polskie forum.... 21.07.08, 15:12

ja.nusz napisał:

że po prostu nie
                              widzę najmniejszej potrzeby aby germanizować polskie forum.
                              ××××××××××××××××××

Nie damy pogrześć mowy,

Tak nam dopomóż Bóg!
                              Tak nam dopomóż Bóg!
                              • ja.nusz Re: germanizować polskie forum.... 21.07.08, 15:19

> Nie damy pogrześć mowy,
                                >
                                > Tak nam dopomóż Bóg!
                                > Tak nam dopomóż Bóg!

Aż tak radykalnie tego nie widzę - a waść najwyraźniej tabletek dziś zapomniał
                                przyjąć.
                                • annajustyna Re: germanizować polskie forum.... 21.07.08, 16:34
                                  On stale zapominabig_grin
                            • fan.club Dołączając nieśmiało... 21.07.08, 15:31
                              tinyurl.com/6yvjsl
                              Widzę, że zabrałeś się do roboty! Skąd Ci przyszło do głowy
                              germanizowanie? Jesteś pewny, że taka kategoria tu pasuje?

• ja.nusz Re: Dołączając nieśmiało... 21.07.08, 15:48
                                Germanizowanie miało być tak: "germanizowanie"
                                • konrad-walenrod Miało być: 21.07.08, 16:51
                                  ja.nusz napisał:

> Germanizowanie miało być tak: "germanizowanie"
                                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Scheiß Deutsche!

Miało być:

“Scheiß Deutsche!”
                                • fan.club Co się z Tobą dzieje? 21.07.08, 17:27
                                  Coś Ty za jeden: Drzymała reloaded, dziecko Wrześni czy szwagier
                                  gadupy?
                                  Wybacz, ale Ty masz jakąś fobię...
                                  • konrad-walenrod Wache in der Nacht auf und schreie... 21.07.08, 17:33
                                    fan.club napisał:

> Coś Ty za jeden: Drzymała reloaded, dziecko Wrześni czy szwagier
                                    > gadupy?
                                    > Wybacz, ale Ty masz jakąś fobię...
                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Schwere Kindheit

Das Trauma ist geblieben...

Wache in der Nacht auf und schreie...
    • margotje No prosze jaki watek-rzeka powstal 21.07.08, 23:20
      Nie czuje się zawiedziona. Jakkolwiek (prawie) nikt rzeczowo nie ustosunkował się do treści zawartej w moim wpisie, to cały potok, który po nim spłynął udowodnił, ze - pomimo, ze na polskim forum, na polskim portalu mówicie miedzy sobą po niemiecku, z właściwą silą wyrazu i "wdziękiem" podkreślacie żeście są Polakami...... narodowy charakterek cuchnie na odległość.
      Ja, w odróżnieniu od Czereśniaka, nie mam zamiaru za nic przepraszać ani obiecywać poprawy... Po prostu zwijam żagle. Nie ma tu miejsca dla mnie.
      Zegnam, życzę wesołej zabawy we własnych wypłuczynach i odchodach.

A tytul Forum tak obiecujaco brzmi.... Szkoda ale coz...
      Verschrikkelijk jammer, zou ik zeggen!
      • fan.club Rozumując w Twoich kategoriach... 21.07.08, 23:35
        nie da się uniknąć stwierdzenia, że Twoje pożegnanie nie jest
        pozbawione pewnego narodowego uroku.
        • maya2006 Re: Rozumując w Twoich kategoriach... 21.07.08, 23:38
          fan.club napisał:

> nie da się uniknąć stwierdzenia, że Twoje pożegnanie nie jest
          > pozbawione pewnego narodowego uroku.

zgadzam sie z tym..smile
      • lepian4 Re: No prosze jaki watek-rzeka powstal 22.07.08, 04:21
        Masz racje wacpanno. Nikt rzeczowo nie ustosunkowal sie do twojego
        wpisu. Nadrabiam zaleglosci: bzdury piszesz i szpanujesz na polskim
        forum holenderkimi cytacikami. Chcesz sie naszym kosztem
        dowartosciowac?.
      • konrad-walenrod Verschrikkelijk jammer, zou ik zeggen! 22.07.08, 07:12

margotje napisała:

Verschrikkelijk jammer, zou ik zeggen!
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

To jest wielkie nadużycie semantyczne i skrót myślowy!

Z ziemi niderlandzkiej do Wolski

To była V kolumna holenderska.

Chodziło o zbadanie sprawy dlaczego Polacy na obczyźnie konsumują taką małą ilość tulipanów niderlandzkich.

Polacy w ojczyźnie i w diasporze!

Kupujcie więcej tulipanów niderlandzkich!

PS
        Niederländisch to taki niemiecki Dialekt, jak Schwiezer Dieutsch oder Bayerisch.
        • lepian4 Re: Verschrikkelijk jammer, zou ik zeggen! 22.07.08, 07:18
          Prosze o powstanie:

Wilhelmus van Nassouwe
          ben ik, van Duitsen bloed,
          den vaderland getrouwe
          blijf ik tot in den dood.
          Een Prinse van Oranje
          ben ik, vrij, onverveerd,
          den Koning van Hispanje
          heb ik altijd geëerd.

Siadac!

Van Duitsen bloed? Vom deutschen Blut? EEEh?
          • konrad-walenrod Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, 22.07.08, 08:11

lepian4 napisał:

Wilhelmus van Nassouwe
            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Die Royals leiden alle an Inzucht...

Bis der Karlchen aus Schweden sich ein bürgerliches Weib nahm.

Ihre Kinder sind gesund.

Geistig

und körperlich...
          • konrad-walenrod Dia. Pl nie jest zakutym, nacjonalistycznym forum 22.07.08, 17:23
            lepian4 napisał:

Wilhelmus van Nassouwe
            den vaderland getrouwe
            blijf ik tot in den dood.
            Een Prinse van Oranje
            ben ik, vrij, onverveerd,
            den Koning van Hispanje
            heb ik altijd geëerd.
            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Was für eine wunderschöne Ballade!

Ich wusste gar nicht, dass auch Niederländisch verstehe.

PS

Diaspora Polska nie jest zakutym, zaściankowym, moherowym, nacjonalistycznym forum!

Diaspora Polska ist ein modernes, Weltoffenes Multikulti Forum.

Hier wird Niederländisch, Deutsch, Jiddisch, Englisch, Russki und notfalls auch etwas Polnisch gesprochen.

PS

Leider, für einige Mitbürger und Mitbürgerinnen ist der Begriff MULTIKULTI immer noch ein Fremdwort! Ein Kulturschock! Die sind in der Moderne noch nicht angekommen...
            • gadupa Re: Dia. Pl nie jest zakutym, nacjonalistycznym 29.07.08, 10:53
              Tacy jak ty, zrobili ze slowa Multikulti tylko sciere propagandanowa.
              • konrad-walenrod To jest wycieraczka do nóg ... 29.07.08, 11:08
                gadupa napisała:

> Tacy jak ty, zrobili ze slowa Multikulti tylko sciere propagandanowa.
                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nie!

To jest wycieraczka do nóg przed wejściem do Twego wozu Drzymały....

Pod zaborem RFN....

Za wolność waszą i Naszą!

Gadupa:

Przykro mi, ale piwo mi się skończyło...

Muszę Cię opuścić....

Na chwilę...
                • gadupa W twoim wykonaniu to tylko brednie sztajmesa. 29.07.08, 12:26
                  Szybko wal do aldika po swieza puszke pyfka.
    • konrad-walenrod Albo jestem nie na bieżąco? 30.07.08, 12:20
      margotje napisała:

(sama mieszkam w Nl tuz przy granicy z BRD)

Moja ukochana margotje!

Przeczytałaś Ty tytuł niniejszego forumu?

>>Diaspora Polska w Niemczech<<

I co Ty na to?

O ile ja wiem, Holandia jest ciągle jeszcze wolnym i niepodległym krajem!

Albo jestem nie na bieżąco?

A może Niemcy Niderlandy już wcieliły do Reichu?

Tym razem tak po cichutku, po cichutku, że opinia światowa i Gadupa tego nie zauważyli?

Zgodnie z dotychczas obowiązującym prawem międzynarodowym Twój występ na niniejszym forum, był nielegalny. Ot co!
      • jestem_czeresniak nie za pozno? 30.07.08, 16:40
        dlaczego tak dlugo czekalas z tym postem? Margotje sie obrazila i
        nie chce juz sie wypowiadac na forum tego forumsmile
        Albo Margot ... jestes gdzies tam w ukryciu ??? odezwij sie !!
        • konrad-walenrod In my opinion we should prevent such problems ! 30.07.08, 18:02

> dlaczego tak dlugo czekalas z tym postem? Margotje sie obrazila i
          > nie chce juz sie wypowiadac na forum tego forumsmile
          > Albo Margot ... jestes gdzies tam w ukryciu ??? odezwij sie !!
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tu był jeszcze taki inny typek.

Żył 10 miesięcy w Prusach Wschodnich.

I stamtąd pisał do Polonii w Niemczech.

Także niezgodnie z obowiązującym prawem międzynarodowym.

Prusy Wschodnie nie są częścią RFN.

Proszę uprzejmie o tym nie zapominać!

Aby nie doprowadzić do międzynarodowych nieporozumień osobnik ten wrócił do NRW i stamtąd nas uszczęśliwia swoimi postami.

Mimo, że tu nie może znaleźć pracy, a tam był menadżerem hotelowym...

In my opinion we should prevent such problems for the future.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka