gpiesiewicz 23.11.05, 14:19 hej gdzie w luksemburgu nalezy isc po plaques de transit? szukam na internecie, ale to jakies niejasne... z gory dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomi_22 Re: plaques de transit 23.11.05, 14:36 Czy to sa tablice wywozowe? Bo jesli tak, to 2 tyg temu mi opowiedziano jak to zrobic, ale musze wiedziec, ze chodzi wlasnie o to... Odpowiedz Link
tomi_22 Re: plaques de transit 23.11.05, 14:40 No to idziesz do tego samego miejsca, w ktorym sie rejestruje normalnie samochod. TO w Sandweiler jest, adresu nie pamietam. Dostajesz ZWYKLE luksemburskie tablice rej. Koszt. Ponoc jak zwrocisz je to cos okolo 50 euro, a jak nie to 150 euro, ale dokladnie nie pamietam. Moge sie spytac tego co zalatwil, zreszta moze sam napisze, a jak nie to moze przekaze mi odpowiedz i ja tu umieszcze. Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 14:42 dzieki tomi, jakbys mogl zapytac bo ja znalazlam cala strone, na ktorej to wyjasnione, ale kurcze musze ubezp podpisac w lux jesli chce plaques de transit... super by bylo gdybys mogl napisac jak to dokladnie jest Odpowiedz Link
tomi_22 Re: plaques de transit 23.11.05, 14:44 Ok. Pytanie juz polecialo, teraz trzeba poczekac. Albo sam napisze, albo ja przekaze. Ubezpieczenie - tak, ponoc trzeba. Ale poczekajmy, Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 14:47 dzieki, hhmmm, tyle zachodu, moze lepiej bylo kupic w bxl, ale autko boskie... dzieki tomi! Odpowiedz Link
tomi_22 Re: plaques de transit 23.11.05, 14:50 A co to za "sztuka" ? Tak z ciekawosci pytam? Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 14:56 Audi A4 avant 2.5 TDI V6 163cv Multitronic (6 vit) S-line + full wypas, 05/2003 41 000 km ;-)))))))))) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: plaques de transit 23.11.05, 15:01 No to niezle co nie co. A mowia z Epsy jedna marke tylko preferuja. Aha, uwazaj na to w PL, baaardzo chodliwe auto. Aha, no i mam info, ze dostaniesz to o co prosisz, ale troche pozniej. Za to bedziesz miec dokladny opis co, jak i gdzie i za ile :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 15:10 no wlasnie, troche sie boje do polszy ukochanej tym jechac... ale coz, podobno obok mnie mieszka jakis bonzo trojmiejskiej mafii wiec moze to mnie ocali, lub wrecz przeciwnie ;-)))) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: plaques de transit 23.11.05, 15:13 Rada, nie szpanuj. Postaw najlepiej w gazazu i tyle. A po drodze sie nie zatrzymuj. Glupie moze, ale co robic... Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: plaques de transit 23.11.05, 15:07 Tu masz wszystko opisane o ile dobrze zrozumialam o co Ci chodzi: www.snct.lu/snct/home.nsf Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 15:09 wlasnie te strone mam, ale nie wszystko jest tam napisane... poza tym ktos cos baka, ze mam wziac plaques z belgii... i badz tu czlowieku madry... Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: plaques de transit 23.11.05, 15:12 Jak to nie wszystko? Wszystko. Czego tam nie ma? Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 15:17 kobieto, mowie ci, ze nie. np, w belgii bioraca te plaques mozesz miec ubezp z wlasnego kraju, jesli ubezp jest ta sama co jedna z agrées w belgii. na tej stronie nie mam tej info. poza tym nr jest caly czas zajety. i nie odpowiadaj, bo nie mam czasu dyskutowac, a czekam na wiesci od tomiego Odpowiedz Link
tomi_22 dajcie spokoj :) 23.11.05, 15:21 Ja nie wiem co i jak, ale wiem, ze beda info od kogos co to sam zalatwil i to nie dawno i wie jak to w praktyce sie odbywa. Czesto jest wlasnie tak, ze praktyka odbiega od teorii. Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: plaques de transit 23.11.05, 15:36 To jeszcze ja, a nie Ty decyduje o tym kiedy mam odpisywac, a kiedy nie. Chcialam Ci ewentualnie cos podpowiedziec poniewaz sama przez to raz przechodzilam. Ale spoko, skoro nie masz czasu to juz mnie nie mam... Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 15:57 whatever jesli mialas cos do powiedzenia, to trzeba bylo od razu, a nie 3 czy 4 posty, z ktorych nic nie wynika. poza tym skoro sama przez to przeszlas, to powinnas wiedziec czego na tej stronie brakuje... Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: plaques de transit 23.11.05, 17:47 gpiesiewicz napisała: > jesli mialas cos do powiedzenia, to trzeba bylo od razu, a nie 3 czy 4 posty, z ktorych nic nie wynika. Z pierwszego postu wszystko wynika ;) > poza tym skoro sama przez to przeszlas, to powinnas wiedziec czego na tej > stronie brakuje... No wlasnie jest wszystko co powinnas wiedziec i co potrzebujesz. Ale najwidoczniej nie chce Ci sie wczytac.... Wiec niech tak zostanie ;) Kropka Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 18:36 to podam ci jeszcze jeden przyklad, ze nie wszystko z niego wynika, a ktory pokazuje, ze nie bylas w tej samej sytuacji. otoz na stronie napisanie, ze aby otrzymac plaques nalezy miec juz assurance. a pani w odpowiedniej agence d'ass powiedziala mi, ze aby otrzymac assurance, musze miec plaques. jesli nie masz info na takie tematy to po prostu NIE PISZ. have a nice life Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: plaques de transit 23.11.05, 19:05 tomi, dostalam od kolegi maila. dzieki za posrednictwo. pozdr Odpowiedz Link
tomi_22 aha 23.11.05, 19:07 Bo ja tez dostalem, tylko musze to przeredagowac troche. Hm, moze od tego samego? No dobra, skoro juz masz co chcesz to fajnie. Udanego zakupu :) Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: aha 23.11.05, 20:13 dzieki, gdybym mogla sie odwdzieczyc to bez wahania. ciao Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: aha 23.11.05, 20:13 tomi_22 napisał: > Bo ja tez dostalem, tylko musze to przeredagowac troche. Hm, moze od tego > samego? No dobra, skoro juz masz co chcesz to fajnie. chyba od tego samego, bo sie na ciebie powolal ;-) > > Udanego zakupu :) Odpowiedz Link
asiunia.vie Re: Tomi! a moze by tak opublikowac to info 23.11.05, 22:32 od kolegi na forum? Zwykly forward do mnie tez by starczyl. Bylabym zobowiazana :) Odpowiedz Link
gpiesiewicz Re: Tomi! a moze by tak opublikowac to info 25.11.05, 13:06 a propos tego postepowania, mam zamiar napisac maly przewodnik: step by step jak sie to robi, z dokladnymi adresami (gdzie VAT, gdzie timbres, etc etc), numerami telefonow, roznymi astuces, niedostepnymi w info publicznej. przesle wam na forum i na epso, moze komus sie przyda. ale to dopiero po wtorku. Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Tomi! a moze by tak opublikowac to info 25.11.05, 13:23 Z gory wielkie dzieki! Takich postow trzeba nam najbardziej :-) pozdrawiam Odpowiedz Link
asiunia.vie Re: Tomi! a moze by tak opublikowac to info 25.11.05, 22:55 No to czekam z niecierpliwoscia. pzdr Odpowiedz Link
gpiesiewicz info o rejestracji 30.11.05, 10:58 hej, samochod juz w moich rekach i oto info. obylo sie bez plaques d'exportation. w zamian, umowilam sie z bylym wlascicielem o przedluzenie jego ubezpieczenia o 2 dni i pozostawilam lux blachy. natomiast na miejscu: 1. zaplata VAT'u : w centre des douanes przedklada sie umowe sprzedazy, placi nalezny VAT i dostaje zaswiadczenie, ze VAT zaplacony. to zaswiadczenie nalezy nastepnie przedlozyc ze wszystkimi innymi dokumentami w kraju importu przy procedurze oclenia (w bxl na rue de l'entrepôt 11, I pietro, trwa to 15 minut i kosztuje 3 centymy ;-)) 2. nastepnie udajemy sie do Sandwiler - station de contrôle technique - i tam sprzedajacy daje umoze, swoja carte grise i dostaje zaswiadczenie o wyrejestrowaniu. my dostajemy oryginal specjalna carte grise: certificat de mise hors circulation. I to wszystko. natomiast jezeli ktos bardzo chce plaques d'exportation to procedura trwa dalej i: 3. w miejscu gdzie placimy VAT kupujemy timbre fiscal o wartosci 50 € (chyba, to napisane na stronie, a jak nie to powiedza). 4. w sandwiler skladamy wniosek o wydanie plaques d'exportation - 150€ przy czym 105€ to kaucja zwracana przy oddaniu plaques 5. aby dostac plaques nalezy udac sie do agencji ubezpieczen ARISA i zakupic ubezp (tylko tam) - 76€ za 30 dni 6. wracamy do sandwiler i dostajemy plaques adresy i nr telefonow sa na stronie podanej wyzej przez chyba asiunialux. moja rada: bez sensu brac plaques d'exp, trwa to duzo dluzej i wiecej kosztuje, a jesli nie ma takiej potrzeby to nie warto!! Odpowiedz Link