24.01.06, 23:38
Heeeej,

W najblizasza niedziele nadciagam do Luksemburga (w poniedzialek mam
wyczekane interview w OPOCE). Dzieki Waszym radom na forum udalo mi sie
zalatwic juz (prawie) wszystkie formalnosci zwiazane z przyjazdem, tzn.
- kupic bilet Wawa-Hahn (niestety, biletu na busik easybycoach nie nabylam,
poniewaz nie jestem szczesliwa posiadaczka karty kredytowej, ale mam
nadzieje, ze nie bedzie problemu z miejscem i kupnem biletu u kierowcy);
- zarezerwowac pokoj w (podobno) obskurnym Bella Napoli;
- sprawdzic rozklad 18-tki i wydrukowac go :-))) (medicala mam w Jean Monnet
Building, a interview przy rue Mercier);
- sprawdzic polaczenia kolejowe Lux-Brukselka.

I juz mi sie wydawalo, ze nie bede musiala Wam zawracac glowy zadnymi
dziwnymi pytaniami, a jednak...
Po interview w Lux jade na 5 kolejnych (nieformalych) rozmow do Brukseli.
Zatrzymuje sie niedaleko Schumana. Czy ktos z Was moglby mi powiedziec, czy
pociagi na trasie Lux-Brxl (IC, bez przesiadek) zatrzymuja sie przy Schumanie
wlasnie?? Taka informacja jest podana na stronie internetowej z rozkladem
jazdy, ale jakos nie chce mi sie wierzyc w ten nadmiar szczescia (ze tak
sobie po prostu wsiade do pociagu i wysiade tuz przy miejscu, gdzie mam
nocowac). Z gory dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam ze skandalicznie mroznej Wawy,
Kaska
Obserwuj wątek
    • ma_wi99 Re: prosba 25.01.06, 00:11
      Witamy i mamy nadzieje, ze urok malego-Wielkiego-Ksiestewka oczaruje cie
      bardziej niz multikulturowosc i tempo zycia Brux.

Odpowiem na to co wiem, reszte zostawiajac "fachowcom" od Brukseli.

> - kupic bilet Wawa-Hahn (niestety, biletu na busik easybycoach nie nabylam,
      > poniewaz nie jestem szczesliwa posiadaczka karty kredytowej, ale mam
      > nadzieje, ze nie bedzie problemu z miejscem i kupnem biletu u kierowcy);

Raczej bez problemu
      • rudasek78 Re: prosba 25.01.06, 00:47
        Na tym forum, jako sie rzekło, znalazlam mnostwo cennych porad, za ktore
        wszystkim teraz dziekuje (bo wczesniej korzystalam z nich garsciami, a
        podziekowac nie mialam okazji :-)) Ale to, co robi ma_wi, to juz prawdziwe
        mistrzostwo informacyjne. Serrrdeczne dzieki ma_wi!!

Po tej dawce lukru ;-)) wracam do meritum:

Witamy i mamy nadzieje, ze urok malego-Wielkiego-Ksiestewka oczaruje cie
        > bardziej niz multikulturowosc i tempo zycia Brux.

Ha, ja tez mam taka nadzieje, ale najpierw musze sie popisac w OPOCE, a z tym
        moze byc roznie...
        Co do busa - przylatuje o 8.05, wiec pewnikiem na ten o 8.15 nie zdaze -
        polowalabym na ten o 10.00 i mam nadzieje, ze znajdzie sie w nim dla mnie
        miejsce.
        Pokoj w Bella Napoli bedzie zapewne luksusowym apartamentem w porownaniu z
        miejscowka, ktora zajmowalam 2 lata temu w Brxli przy okazji egzaminow ustnych
        (6-osobowy pokoj w hostelu mlodziezowym). No, ale teraz jestem dwa lata
        starsza, a wiek ma swoje wymagania...

Moze rzeczywiscie ktos bedzie wiedzial cos na temat tego dworca Schuman, jezeli
        nie, to zglosze sie do Europracownikow.

Wielkie dzieki, ma_wi!!
        Pozdrawiam,
        Kaska
        • tomi_22 Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 08:53
          Na ten o 8.15 nie masz co liczyc. Ja ostatnio tez na niego liczylem.
          Sprawdzanie dokumentow w Hahn troche trwa + bagaz.

Bilet spokojnie kupisz u kierowcy. Cena u kierowcy to 20 Euro. Ani wiecej, ani
          mniej. O miejsca sie nie obawiaj. Autobus bedzie prawie pusty - w okresie
          swiatecznym byl zapelniony w ledwo polowie. Aha, nie spodziewaj sie "busika"
          ale normalnego autokaru, czasem sie trafia taki co kursuje na trasach
          Transeuropejskich wiec jest fajnie. Nie zdziw sie jak przed odjazdem kierowca
          zrobi "obchod" i kaze ci zapiac pasy :)))

Jak znajdziesz autobus? To tez istotne jest. Wychodzisz z lotniska i idziesz w
          prawa strone. Idziesz przd siebie, i mijasz po prawej stronie pietrowy parking
          samochodowy. Terminal autobusow jest za nim. Easy-by-coach chyba ma stanowisko
          7 o ile pamietam. Napewno bedzie napisane na autobusie a i przystanek ladnie
          jest oznaczony - taki zielony napis. Jak nie bedziesz mogla znalezc, co jest
          nie mozliwe, to na autbusie bedzie napewno napisa SALES-LENTZ. To jest firma,
          ktora obsluguje ta trase :)

Z przystanku w Luxie do Hotelu masz 100 metrow. Doslownie. Idziesz na 2 strone
          i 2 ulice do przodu. Opoce jest nawet blizej - jakies 100 metrow, ale do
          tylu :)))

W oczekiwaniu na autobus polecam ktoras knajpke na lotnisku. Jest taka "na
          gorze". Za 5 euro sobie wypijesz kawe i zjesz rogalika na sniadanie.

Okolica Bella Napoli jest calkiem fajna i taka roznorodna. Ale spokojnie, nadal
          jestesmy w "europie" :)))

co do pociagu to nie wiem, ale chyba sie tam zatrzymuje. Moze ktos ci odpsze
          jeszcze.
          • adm-adm pociag z Luxa w BRXLi 25.01.06, 09:21
            Zasadniczo: tak;

Pociagi kursujace miedzy Lux i BRXL zatrzymuja sie na Shumanie, albo na Gare de
            Luxemburg, jezeli tak jest w rozkladzie:-)

Stacja Shuman jest 200m od ronda Shumana, prawie przy wejsciu do Rady, Gare de
            Luxemburg to podziemia/tyly Parlamentu Europejskiego;
            Wiec z obydwu masz rzut beretem do hotelu i do instytucji:-)

powodzenia:-)
            • adm-adm SCHUMAN 25.01.06, 09:27
              oczywiscie, ale ja mam tak od dziecka:-))

a tu mapka dla rudaska: ze stacji SCHUMAN wychodzisz przez stacje metra, na rue
              de la loi, i masz 200m do ronda SCHUMANA:-)

www.maporama.com/share/Map.asp?SESSIONID=%7BEB535E2F-BE37-4AC7-9880-
              DE52F9530F75%
              7D&NavigateHeight=46&NavigateWidth=46&ClickMode=1&ZoomIn.x=14&ZoomIn.y=9
            • flippa Re: pociag z Luxa w BRXLi 25.01.06, 09:56
              z tym ze na luxemburskim zatrzymuje sie zawsze, a schumana mi raz juz pociag
              przejechal, wiec sprawdz sobie rozklad ( www.sncb.be )
              • rudasek78 Re: pociag z Luxa w BRXLi 25.01.06, 14:19
                Wielkie dzieki adm i flippo - zaraz wszystko posprawdzam, bo dopiero co
                wrocilam do domku (bylam "zainwetowac w siebie", czyli u fryzjera hihi).

Pozdrawiam,
                Kaska
          • epsiak Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 12:09
            gratuluje rudasek i zycze powodzenia :)
            czasami uda sie zdazyc na ten busik na 8:15 - raz tak probowalem i zdazylem,
            znajoma rowniez
            wiec jesli wyjdziesz z terminala o 8:15 to busik moze jeszcze nie odjedzie -
            pobiegnij sprawdzic i moze jeszcze bedzie tam stal
            pozdrawiam
            • ma_wi99 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 13:55
              > czasami uda sie zdazyc na ten busik na 8:15 - raz tak probowalem i zdazylem,

Wiesz co... ja mysle, ze ta opcja byla dostepna wtedy, kiedy easy-by-coach
              ladowal przy samym terminalu (a dokladnie
              • kot00 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 14:21
                W ten poniedzialek tj. 23/01 lecialam tym samolotem i spokojnie zdazylabym na
                autobusik bo juz po sprawdzeniu biletow byla godzina 7:45. Nie jechalam bo
                akurat spotkalam znajomego, ktory wracal do Luxa samochodem i pojechalam z nim.
                Spotkalam tez innego znajomego, ktory ostatnio czesto lata o tej porze i raczej
                nie zdazylo mu sie spoznic na ten autobusik. Oczywiscie wszystko zalezy od tego
                czy wystartujecie z W-wy w miare punktualnie.
                • ma_wi99 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 14:30
                  > nie zdazylo mu sie spoznic na ten autobusik. Oczywiscie wszystko zalezy od tego
                  > czy wystartujecie z W-wy w miare punktualnie.

I to jest wlasnie klucz do sprawy. Wez pod uwage, ze mamy zime i loty o tej
                  porze roku lubia sie opozniac.

Znany co prawda jestem z pesymistycznego podejscia do zycia, ale fakty sa po
                  mojej stronie: tylko w grudniu, w zwiazku ze swiatecznym zamieszaniem (i nie
                  tylko), towarzyszylem przylotom i wylotom z Hahn rodziny lub znajomych w sumie
                  razem 10 razy. Na te 10 razy, tylko raz (slownie: 1), samolot z/do W-wy
                  przylecial/odlecial punktualnie. Pozostale przypadki oscylowaly w zakresie od 30
                  min. do 8 godzin opoznienia.

No, ale zaraz sie okaze, ze to tylko ja mam takiego pecha (co oczywiscie
                  rudaskowi byloby na reke
                  • kot00 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 15:06
                    Ja wlasciwie duzego doswiadczenia w hahnowskich lotach nie mam ale chcialam
                    pocieszyc Rudaska, ze czasami sie udaje. Lecialam pare razy i tylko raz samolot
                    mial opoznienie. Mam nadzieje, ze nie wywolam wilka z lasu i teraz beda same
                    pechowe loty. W ten weekend tez bede leciala i wracala wlasnie w poniedzialek.
                    Jak chcesz Rudasku to mozemy sie jakos spotkac na lotnisku w W-wie i razem
                    przebyc te droge. Jak masz ochote to napisz do mnie na gazetowego e-maila i
                    jakos sie umowimy.
                    • rudasek78 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 15:30
                      Kurcze, byloby super!! Tylko chyba pomyslilam sie w ktoryms z poprzednich
                      postow - ja lece do Hahn w niedziele 29 stycznia, a Ty zdaje sie w
                      poniedzialek, wiec nici z tego..Wielka szkoda :-((((
                      • kot00 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 16:27
                        A to cos mi sie pokrecilo. Wydawalo mi sie, ze pisalas o poniedzialku. Pewnie
                        poniedzialek to masz juz spotkania. No to szkoda. Trzymam w takim razie kciuki.
              • rudasek78 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 14:43
                Dzieki epsiaku, dzieki ma_wi.

W dwuboju turystycznym owszem mam, nie chwalac sie, spore osiagniecia (turlam
                sie od poczatku studiow regularnie pociagami), ale wyzwanie z busem easybycoach
                chyba jednak troche mnie przerasta - i to nawet mimo tego, ze bede
                prawdopodobnie na jakims "dopingu" (troche boje sie latac buuu... i chyba
                skonsumuje wczesniej jakis nerwosol albo inna nalewke ;-)))

Pozdrawiam,
                Kaska
                • ma_wi99 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 14:52
                  > W dwuboju turystycznym owszem mam, nie chwalac sie, spore osiagniecia (turlam
                  > sie od poczatku studiow regularnie pociagami), ale wyzwanie z busem easybycoach

No, wiesz... nie chcialbym, zeby potem wyszlo, ze cie zniechecilem. W kazdym
                  razie
          • rudasek78 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 14:16
            Tomi, mam wrazenie, ze dzieki tym wskazowkom trafilabym na miejsce z
            zamknietymi oczami, gdybym tylko chciala (ale na szczescie nie chce :-)))

Wielkie dzieki, naprawde.
            Pozdrawiam,
            Kaska
          • ma_wi99 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 19:51
            > O miejsca sie nie obawiaj. Autobus bedzie prawie pusty - w okresie
            > swiatecznym byl zapelniony w ledwo polowie. Aha, nie spodziewaj sie "busika"

Moze w takim razie ostatni glos w sprawie. Tym razem fakty, z pierwszej reki,
            czyli od naocznego swiadka.

Wlasnie znajoma opowiedziala mi historie (po tym jak przeczytala wlasnie ten
            watek), ze w zeszlym roku byla swiadkiem zdarzenia w Hahn, kiedy to dwie osoby
            "nie zmiescily sie" do busika do Luxa
            • rudasek78 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 23:27
              TRATATATATATATATA [glosne fanfary]

Ma_wi - wszem i wobec oglaszam Twoje zwyciestwo - po przeczytaniu wszystkich
              opowiesci pt. "szwagier mojego dziadka opowiadal, ze jego kuzyn cioteczy w 67
              nie zmiescil sie do easy busa" stwierdzam, ze udalo Ci sie mnie skutecznie
              nastraszyc!!!
              ;-)))))

Tak na serio to dzieki za wszystkie doniesienia z frontu Hahn. I tak
              najbardziej boje sie samego przelotu, ale wlasnie nabylam male cudenko, ktore
              ma mi pomoc przezwyciezyc strach - malenka (100 ml) nalewke z aronii, mniam
              mniam. I teraz obsluga WizzAira moze sie ze swoimi lyskaczami za 3 euro
              schowac.
              • tomi_22 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 23:32
                Boisz sie latac?
                • rudasek78 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 23:38
                  Tak, ale tylko troche!!
                  • tomi_22 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 23:45
                    15 min po starcie pojdziesz spac. Zobaczysz. Pora wczesna jest. Zreszta caly
                    samolot bedzie spal.
              • ma_wi99 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 23:34
                > ma mi pomoc przezwyciezyc strach - malenka (100 ml) nalewke z aronii, mniam
                > mniam. I teraz obsluga WizzAira moze sie ze swoimi lyskaczami za 3 euro
                > schowac.

Nie zapomnij tego dobrze schowac za pazucha i oproznic najlepiej w toalecie, bo
                oficjalnie WizzAir nie pozwala wnosic na poklad wlasnych napojow wyskokowych ;-p

Ale dosyc juz tego straszenia! Ani WizzAir ani tym bardziej Lux nie jest taki
                straszny, jak go maluja
                • rudasek78 Re: Bilet autobusowy - Hahn 25.01.06, 23:42
                  Takie tez mam zamiary wobec tej naleweczki - skonsumowac ja przed podroza!

Jezeli wszystko pojdzie dobrze, to bardzo chetnie wszystkich poznam :-))
                  Dzieki!!

Pozdrawiam,
                  Kaska
    • polka35 Re: prosba 25.01.06, 09:28
      w poniedzialek mam
      > wyczekane interview w OPOCE)
      Czy wiesz z kim masz rozmowe? Moze bede mogła Ci dac kilka rad jesli znam osobe.
      pozdrawiam
      • rudasek78 Re: prosba 25.01.06, 14:47
        Hej,

Tak, juz wiem, kto bedzie mnie smazyl na wolnym ogniu i wbijal szpilki pod
        paznokcie - pan Brack i pan Young. Jedna osoba z OPOCE juz mnie uspokajala, ze
        sa to bardzo mili panowie, ale oczywiscie bede b. wdzieczna za jakiekolwiek
        dodatkowe informacje (tutaj lub na privie: redaktor_rudasek@o2.pl).

Dziekuje i pozdrawiam,
        Kasia
        • rybka78 Re: prosba 25.01.06, 20:30
          Rudasku, a o ktorej masz w pn to interview i o ktorej potem ruszasz do Brx? Bo
          moze mialabys ochote zjesc lunch w opocowskiej stolowce? nie jest to najlepsza
          strona OPOCU, ale zawsze cieple i niedrogo :) Chetnie Cie wprowadze na swojego
          badgea :)
          • rudasek78 Re: prosba 25.01.06, 23:14
            Hej Rybko :-)) Dzieki za te propozycje! Bardzo chetnie bym sie zintegrowala
            przy jakims obiadku, tylko kurcze chyba nie dam rady :-( Rozmowe mam o 14.30 a
            pociag do Brxli o 15.24 o ile pamietam. Nocuje u brukselskiego Epsa, ktory mnie
            nieboge zgodzil sie przygarnac ;-) i nie chce mu sie zwalac na glowe jakos
            pozno, wiec raczej wolalabym nie przedluzac pobytu w Luksie.
            No chyba ze przed rozmowa, chociaz nie wiem, czy zdaze - medicala mam o 8.30 a
            ponoc wysysanie krwi, robienie zdjec plucom i inne zabiegi troche trwaja...No i
            nie wiem tez, o ktorej Ty zazwyczaj uczeszczasz do stolowki.
            Jutro bladym switem jak wstane (czyli zapewne okolo poludnia) napisze do Ciebie
            na priva w tej sprawie, bo bardzo chcialabym kogos poznac z OPCE.

Pozdrawiam,
            K.
        • polka35 Re: prosba 26.01.06, 09:27
          Potwierdzam, ze obaj sa mili. Bliska mi osoba potwierdziła, ze nie masz co sie
          obawiac. Jeden z nich jest z Irlandii, wiec na pewno bedzie wolał po angielsku.
          Nie martw sie francuskim, wkrotce sie nauczysz. Jesli mowisz biegle po
          angielsku to naprawde to wystarczy.
          powodzenia
          • rudasek78 Re: prosba 26.01.06, 12:08
            Wielkie dzieki!!

Pozdrawiam serdecznie,
            Kasia
      • agata.w.wawa Re: prosba 25.01.06, 14:59
        Hej,
        ja od maja bede w OPOCE w budget unit - czy to moze w Twoich okolicach?
        • rudasek78 Re: prosba 25.01.06, 15:22
          Ja mam rozmowe w Author Services Unit:-) Dam znac, jak juz bedzie po wszystkim,
          ale nie mam jakichs wielkich nadziei ze wzgledu na swoj - w umiarkowanym
          stopniu opanowany - francuski.
          Pozdrawiam i gratuluje Ci pomyslnego zakonczenia staran o prace!!
          K.
          • oley11 Re: prosba 25.01.06, 15:29
            hej, nie ma sie co bac. ja po francusku tylko "merde" potrafie powiedziec a
            mimo to tu (tzn w Lux) jestem (i jest tu wiecej takich jak ja). no ale nauczyc
            sie bedzie trzeba.
          • agata.w.wawa Re: prosba 25.01.06, 15:30
            ja po francusku w ogole nie parle... Sprecham po niem, i angielsku i to
            wystarczylo. Aha i obiecalam, ze zaczne sie uczyc franc.
            Pan Young byl baaaardzo mily, zreszta jak oni wszyscy.
            Powodzenia
            • rudasek78 Re: prosba 25.01.06, 23:36
              Dzieki oley i agatko za slowa otuchy z tym francuskim. Mam nadzieje, ze nie
              zechca ze mna konwersowac w tym pieknym jezyku (zreszta nawet gdyby zechcieli,
              to mam wrazenie, ze szybko im przejdzie ochota hihi).
              Pozdrawiam,
              Kaska
    • jakubsky Re: prosba 26.01.06, 19:07
      zatrzymuje sie kolo szumana
      ale las tam nie szumi, tylko wentylatorki kompow epsow;)

jesli masz cos w parlamencie, wysiadz na luxembourg (stacja przed szumanem, pierwsza duza w BXL od strony basel-strasbourg-lux)

jakubsky (nie eps, ale milosnik kolei)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka