jessi_a 28.03.09, 12:21 strangemaps.wordpress.com/2008/12/11/337-europe-without-germany/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shabbat.shalom Mnie nic nie dziwi... 28.03.09, 12:51 Takie mapy widywałem w polskich wydawnictwach z przed 1939 kilkakrotnie... Tylko polskie granice były jeszcze dalej na zachód przesunięte... Odpowiedz Link
fan.club Czy ktoś z obecnych zna się na kierunkach świata? 28.03.09, 12:59 Ten cały "Drang nach Osten" to w którą stronę? Odpowiedz Link
shabbat.shalom I “Volk ohne Raum” całkowicie uzasadnione. 28.03.09, 13:15 fan.club napisał: Ten cały "Drang nach Osten" to w którą stronę? >-----------------------------------------------------------> I “Volk ohne Raum” całkowicie uzasadnione. Przed ALDIKIEM nie mogą znaleźć miejsca do parkowania dla mego roweru... A co będzie gdy wreszcie Turcy przyjdą? Jak na razie to tylko ich Forpoczta tu jest.... Odpowiedz Link
annajustyna Re: dziwne;) 28.03.09, 13:10 Akurat ja znam nazwe Barlin (stad Barlinek w Zachodniopomorskiem, czyli Maly Berlin), ale moze za duzo z serbskim (dolnoluzyckim) mialam do czynienia. A w sumie, czy mieszkam w Bawarii, czy w granicach Austrii to roznicy nie robi. Natomiast co niektorzy z tego forum mogliby sobie popalac legalnie. Odpowiedz Link
shabbat.shalom To ci z Jugosławii 28.03.09, 13:21 annajustyna napisała: z serbskim ------------------------- Odpowiedz Link
jureek Re: To ci z Jugosławii 28.03.09, 13:29 shabbat.shalom napisała: > annajustyna napisała: > > z serbskim Chciałeś poprawić na "sorbskim"? To byłoby jednak nie po polsku. Co prawda w języku niemieckim jest rozróżnienie, co innego "serbisch", a co innego "sorbisch", jednak w języku polskim oficjalna nazwa tego ludu to Serbowie (nie Sorbowie) Łużyccy. Jura Odpowiedz Link
shabbat.shalom oficjalna nazwa tego ludu to Serbowie 28.03.09, 13:33 jureek napisał: jednak w języku polskim oficjalna nazwa tego ludu to Serbowie ---------------------------- Odpowiedz Link
jureek Re: oficjalna nazwa tego ludu to Serbowie 28.03.09, 13:38 shabbat.shalom napisała: > A jak ich się od Jugoli odróżnia? > > He? Dodatkiem Łuzyccy. Na pewno Sorbowie to nie po polsku. Są Serbowie Łużyccy, tak zostało przyjęte, chociaż zgadzam się z Tobą, że nazwa ta może być myląca. Jura Odpowiedz Link
shabbat.shalom Serbowie Łużyccy 28.03.09, 13:52 jureek napisał: Serbowie Łużyccy -------------------- Odpowiedz Link
jureek Re: Serbowie Łużyccy 28.03.09, 15:32 Wenden to raczej Dolnołużyczanie (Niedersorben). O ile język górno-łużycki jeszcze jakoś się trzyma, to dolno-łużyckiemu już raczej nic nie pomoże, projekty rewitalizacji tego języka w przedszkolach i szkołach podstawowych skazane są na porażkę. W nekrologu można będzie napisać: Tu leży język dolnołużycki, do jego śmierci przyczyniły się złoża węgla brunatnego. Jura Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Serbowie Łużyccy 28.03.09, 15:51 Chyba jednak jednym słowem: Serbołużyczanie - ale wchodzi na jedno. Odpowiedz Link
jessi_a Re: Serbowie Łużyccy 28.03.09, 16:26 ja to pewnie mialabym Coffee-Shop "na rzut beretem" Odpowiedz Link
jureek Re: Serbowie Łużyccy 28.03.09, 16:36 maria421 napisała: > Mieszkalabym we Francji Ja też, ale Ty miałabyś bliżej do Polski Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: oficjalna nazwa tego ludu to Serbowie 30.03.09, 04:04 Jugole znaja Szweryn, Polacy Skwierzyne, wszak chodzi tu przeciez o dzika zwierzyne. Oczywiscie po polabsku, nie po polsku Odpowiedz Link