damarel 23.08.09, 20:59 Witam Posadziłam na wiosnę poziomki, które owocują dość ładnie, mocno się rozrosły i nie wiem co się dalej z nimi robi jak skończą owocować. Może mi ktoś poradzić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lellapolella Re: Poziomki.....co dalej? 23.08.09, 21:38 Teoretycznie, można u starszych roślin(przynajmniej dwuletnich) po zbiorze ściąć liście, tak jak się to robi u truskawek- głównie w celu ograniczenia chorób grzybowych. Przyznam, że tego nie robię- chociaż u truskawek-i owszem(ale w tym wypadku powód jest prozaiczny- to jedyny sposób, żeby doprowadzić je do porządku). Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Poziomki.....co dalej? 24.08.09, 08:37 Nic :) One ci skończą owocować w listopadzie, jak dobrze pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
damarel Re: Poziomki.....co dalej? 24.08.09, 08:58 Jak to nic! Pytam , co robić z liśćmi po skończonym owocowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Poziomki.....co dalej? 24.08.09, 16:36 No nic! Zima przyjdzie, same odpadną :) Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Poziomki.....co dalej? 24.08.09, 12:18 Nie ejstem fachowcem- więc neich mnie ktos poprawi, jeśli bzdury napiszę:) Myślę, ze trzeba tak, jak z truskawkami. Po owocowaniu ściąć, poobcinac "wąsy"- chyba, ze chcesz rozmanzac...jesli dobrze pamiętam, to poziomki dłuuugo owocują, jaknie zdązysz obciac, to moze w kwietniu czy w ciepłym marcu zetniesz? ...i teraz boję się wysłać, czy aby dobrze radzę:( Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Poziomki.....co dalej? 24.08.09, 12:29 Najlepiej jest uprawiać bezwąsowe odmiany poziomek. Nie ma wtedy kłopotu, kępki trzymają fason. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Poziomki.....co dalej? 24.08.09, 20:23 ja też jestem za tym, żeby nie założyć rączki i nic nie robić:)Liście truskawek ścina się zaraz po zbiorach, żeby krzaczki zdążyły się z powrotem zagęścić przed zimą. Kiedy niby miałabyś ścinać liście poziomek, skoro tak długo owocują? Co innego, gdyby faktycznie chorowały, można byłoby ciachnąć je na przełomie lipca i sierpnia i poświęcić resztę zbiorów, ale tak? Na wiosnę je oczyścić ręcznie z różnych przegniłków i finał. Tak robiłam przy poprzednich poziomkach i rodziły jak głupie przez sześć lat, dopiero teraz wymieniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Poziomki.....co dalej? 25.08.09, 09:32 Moje chyba z 5 lat mają i rodzą jak dzikie. BTW znalazłam ostatnio w łanie konwalii truskawki. Chyba dziadek uprawiał, bo mama się wypiera. Odpowiedz Link Zgłoś