Gość: L IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:07 Verdi schreibt hier Andante vor, aber in Halben, alla breve V.zaleca tu andante..ale w połowie (????)metrum alla breve Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jasiek Re: alla breve IP: *.adsl.hansenet.de 22.08.06, 23:58 tyyyyy wiesz coooooo ? rzuc mi ten tekst na priva to ci go za piec dych przetlumacze dobraaaaaa ? zaoszczedzisz na wymyslaniu coraz to nowych nickow a ja bede mial na benzyne he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: alla breve IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 01:36 podaj swój priva, czasem też mam muzyczne teksty - dłużej będziesz jeździł ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: alla breve IP: *.adsl.hansenet.de 24.08.06, 03:33 oj chyba nie pojezdze bo "dobre dusze" za friko tlumacza.pfui deibel sacra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gast aus NE Re: alla breve IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.06, 20:22 takt np. 4/4 podaje nam, ze jednostka taktu jest cwiercnuta (dolna wartosc) i w jednym takcie znajduja sie 4 (gorna wartosc) cwiercnuty. Alla Breve stosowane jest w szybszych utworach, gdzie jednostka podstawowa jest polnuta, a wiec grane bedzie o polowe szybciej niz w takcie na 4. Zapis takiego taktu jest np. 2/2 (odpowiednik 4/4) albo 3/2 (odpowiednik 6/4). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: alla breve IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:02 chodzi mi o fragment -)"""w polowie""??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gast aus NE Re: alla breve IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.06, 21:28 in Halben - tu nie chodzi o polowe tylko o pol(nuty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gast aus NE Re: alla breve IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.06, 21:31 tzn. polnuty beda tak szybko liczone, jak w takcie x/4 cwiercnuty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: alla breve IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:46 tj.V.przepisuje tu andante ale w metrum alla breve? ( czy dodawac, ale w polnutach w metrum alla breve"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gast aus NE Re: alla breve IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.06, 21:59 V. podaje tempo andante, ale w alla breve. Alla breve oznacza juz, ze takt liczony jest w polnutach, a wiec nie jest konieczne ponowne podkreslanie tego. Jesli jednak chcesz ten tekst doslownie przetlumaczyc, to dodaj, ze "w polnutach". Wybor zostawiam Tobie. Slowa "metrum" nie musisz uzyc, bo w tym wypadku byloby to "maslo maslane". Metrum dodajesz, gdy chodzi o typowe takty jak 4/4, 6/8 itd. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś