Dodaj do ulubionych

pomozcie wybrac sluchawki :) - thx!

20.08.02, 15:58
mam zamiar kupic sobie sluchawki do przenosnego md ,cena max 150 zl(orginalne
sa do dupy) czym mam sie glownie kierowac przy wyborze , jakie firmy
(sony,koss,sennheiser...) , moze ktos mi poleci jakis konkretny
model... dzieki
pozdrawiam soto
Obserwuj wątek
    • Gość: soso Re: pomozcie wybrac sluchawki :) - thx! IP: 195.41.66.* 04.09.02, 12:59
      Jak do przenosnego sprzetu i douszne to tylko sennheiser MX-500 (o ile dobrze
      pamietam bo pisze 'z glowy'). W porownaniu ze sluchawkami dolaczonymi do
      zestawu oryginalnego zawsze zawyza klase o kilka szczebelkow.
      Osobiscie nie przepadam za sennheiserem z wyjatkiem HD-600 i uwazam, ze w
      srednim przedziale cenowym robi duzo gorsze rzeczy niz konkurencja (AKG czy
      beyerdynamic) ale te maluchy sa naprawde dobre. Kosztuja w Polsce pewnie kolo
      50 zl.

Jezeli wolisz wieksze i nauszne czy dookolauszne to wybor jest wiekszy i
      osobiscie zwracalbym sie ku AKG lub beyerdynamic. Ale trudno wskazywac
      konkretny model bo chyba wazny jest nie tylko dzwiek ale i waga + wyglad. Rzecz
      gustu. Sennheisery w srednich cenach sa wgl mnie slabawe.
      Ostatnio powoli dobra opinie zdobywa sobie sony ale szczerze mowiac nie mam
      przekonania do tej marki i nigdy nie sluchalem. Amerykanskie kossy i grado
      takze maja dobra prase ale koss mi nie lezy - zbyt dynamiczny. Podobnie
      sluchalem muzyki w sklepie przez sluchawki pioneera, denona i japonskie wersje
      dzwieku mi nie odpowiadaja. Duzo syczacej gory i zamulony, silny bas. Caly czas
      mowimy o tanich sluchawkach :-)

pzdrw

soso
      • soto Re: pomozcie wybrac sluchawki :) - thx! 06.09.02, 19:10
        dzieki! juz myslalem ze nikt nie odpowie na tak banalna prosbe :) cze
        • Gość: Knight Re: pomozcie wybrac sluchawki :) - thx! IP: *.compensa.pl / 10.28.1.* 09.09.02, 13:55
          Najlepsze jakie, moim zdaniem dostaniesz do MD to są sony mdr-E888. Niestety
          kosztują ok 85$ i są niedostępne w polsce. Mam takie słuchawki i muszę przyznać
          że są warte tej kasy.
          Tańsze i dostępne w Polsce sony mdr ex70 (ok. 200 zł)
          Z innych firm dobre są podobno sennheiser mx500 (i tanie!)
    • Gość: andrzej Re: pomozcie wybrac sluchawki :) - thx! IP: 2.4.STABLE* / 10.0.0.* 13.09.02, 14:41
      Tylko Sennheiser (każdy model, na który Cię tylko stać). A swoją drogą gówniane
      brzmienie moim zdaniem jest niestety charakterystyczne dla całego tego systemu
      MD. Niejeden walkman kasetowy wyciągnie lepsze brzmienie. Przecież toto (MD) ma
      obcięte pasmo przenoszenia do 16 000 Hz! To jest poziom mniej więcej
      radiomagnetofonu Kasprzak z czasów komuny. Natomiast są dobre walkmany kasetowe
      dociągające przy Dolby B nawet do 19 000 Hz. No i to analogowe brzmienie! A
      szumy? Przy tym sposobie odsłuchu - bez znaczenia czy jest to s/n = 85 dB (MD)
      czy 66 dB (kaseta + Dolby B).
      • soto Re: pomozcie wybrac sluchawki :) - thx! 13.09.02, 15:15
        Gość portalu: andrzej napisał(a):

A swoją drogą gówniane
        >brzmienie moim zdaniem jest niestety charakterystyczne dla całego tego systemu
        > MD. Niejeden walkman kasetowy wyciągnie lepsze brzmienie. Przecież toto (MD)
        ma obcięte pasmo przenoszenia do 16 000 Hz! To jest poziom mniej więcej
        > radiomagnetofonu Kasprzak z czasów komuny.

Nie wiem o jakim md pisales ale moj(sharp md-mt866) ma pasmo przenoszenia 20-
        20.000 Hz i chyba trudno porownywac go z dobrym walkmanem :) Pozdrawiam
        • Gość: soso do Andrzeja IP: 195.41.66.* 16.09.02, 07:22
          Sennheiser robi naprawde marne sluchawki, np. model HD 500 i okolica. Podobnie
          marna jest seria czterechsetek i piecsetek do 570 wlacznie. Dla mnie te
          sluchawki sa warte nie wiecej jak polowe swej ceny. W 500 wrecz slychac tylko
          zamulony bas i cykajaca gore znieksztalconej perkusji. Crap do kwadratu ale
          moze dla dzieciakow bogatych rodzicow sluchajacych tylko death metalu jest
          to 'to'?!
          Za te same pieniadze AKG czy Beyerdynamic oferuja naprawde duzo wiecej.

Jak chcesz dac sie porabac za sennheisera to zrozumiem tylko w wypadku modelu
          HD-600 - ten jest okay. Ale nie mozna mowic, ze jeden dobry produkt ciagnie
          reszte, nie w tym przypadku. Na poczatek radze posluchac kilka roznych modeli
          roznych firm :-)

pzdrw,

soso

PS

Sluchawkami interesuje sie od 1989 roku i od tego czasu sluchalem (przewinelo
          sie przez moje rece) okolo 20 modeli jako wyposazenie domowe. Slucham takze
          duzo muzyki przez sluchawki, moze nawet okolo 50% czasu. Wiem co pisze.
          • Gość: migdałek Re: do Andrzeja IP: *.zstgm.pvtnet.cz 05.10.02, 18:08
            A co sądzisz o Tonsilach? Słyszałem kiedyś, że np. model sd-426 to bardzo
            przyzwoite słuchawki za śmieszną cenę. Ja nie miałem okazji się przekonać, bo
            trudno w ogóle dostać gdzieś słuchawki Tonsil. Pytanie tylko, czy warto szukać?
        • Gość: andrzej Re: Mini Disc IP: 2.4.STABLE* / 10.0.0.* 18.09.02, 13:09
          Co do pasma przenoszenia - zorientuj się więc, jak zrealizowane jest owe 20-20
          000 Hz. A odbyło się to kosztem jakości zasadniczego dla MD pasma 20-16 000 Hz.
          Inaczej mówiąc "wyjęto" dane z pasma podstawowego by rozłożyć je na pasmo 16-20
          tysięcy Hz. Ale tego na sprzęcie typu "discman" (czy jak go tam zwać) nie
          usłyszy nawet rasowy audiofil. Natomiast w domowych "klockach" dobry magnetofon
          trzygłowicowy z Dolby S brzmieniowo bije pod każdym względem MD. Sprawdzone -
          wierzcie mi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka