Dodaj do ulubionych

Pioneer DV 2850

05.04.06, 09:17
Planuję kupić wspomniany odtwarzacz dvd i podlaczyc go do tego co w tej
chwili posiadam czyli tv Trilux i wiezy firmy Technics. W przyszłości
zamierzam kupic lepszy tv, kolumny... i stworzyc kino domowe.
Mam w zwiazku z tym pytanie (nie znam się na tych sprawach): wspomniany
odtwarzacz nie ma wyjścia 5.1 czy istnieje jakiś inny sposób,aby w
pszyszłości połączyć go z nowym sprzetem i cieszyć się dźwiękiem 5.1.

Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: Pioneer DV 2850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 09:22
      Na pewno ma wyjście cyfrowe (optyczne lub coax). Nie spotkałem jeszcze
      odtwarzacza DVD który by go nie miał. I tym wyjściem przesyłasz sygnał do
      receivera. W dobie powszechnych receiverów z dekoderami DTS i DD5.1
      wbudowywanie takiego dekodera w odtwarzacz DVD po prostu nie ma sensu.
      • jonta Re: Pioneer DV 2850 05.04.06, 09:51
        Dziekuję za odpowiedź i proszę o wyjaśnienie - niestety nie bardzo rozumiem o
        czy piszesz, zupelnie nie znam sie na tym.
        Prosze wyjaśnij mi łopatologicznie - jak będę miała ten odtwarzacz on ma
        wyjściem coax co w przyszłości muszę zrobić by mieć taki super dzwięk
        przestrzenny(będę oglądać filmy i słuchać muzyki z CD).
        Trzeba będzie dokupić jakiś dekoder, amplituner i połączyć je z dvd przez coax
        i to da ten dźwięk 5.1, 6.1? Czy to wyjście 5.1 w odtwarzaczu jest konieczne
        dla uzyskania tego dźwięku ? Co lepiej kupić 2850, który bardzo mi się spodobał
        czy moze wybrać inny model z tym wejściem 5.1.
        • Gość: Kornik Re: Pioneer DV 2850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:02
          > Prosze wyjaśnij mi łopatologicznie - jak będę miała ten odtwarzacz on ma
          > wyjściem coax co w przyszłości muszę zrobić by mieć taki super dzwięk
          > przestrzenny(będę oglądać filmy i słuchać muzyki z CD).
          Zacznijmy od tego, że nie wiem jaką masz wieże Technicsa. Jeśli to zwykłe
          stero, to mozesz podłączyć DVD kablem stero, ale oczywiście dźwięku
          przestrzennego nie będzie. Jeśli Twoja wieża jest przystosowana do dźwieku
          przestrzennego, czyli ma dekodery Dolby Digital i DTS to możesz ją wykorzystać.
          W przeciwnym przypadku musisz kupić wzmacniacz (amplituner, receiver, czy jak
          je tam zwą) przystosowany do tego. Jeśli zdecydujesz się na wspomniane DVD
          Pioneera, to wzmacniacz musi miec wejscie cyfrowe coaxialne (czyli "druciane")
          bo odtwarzacz nie ma wyjścia optycznego. Ale chyba wszystkie wzmacniacze
          obecnie maja takie wejścia. W tym przypadku podłączasz DVD do wzmacniacza
          pojedyńczym kablem cyfrowym (wyglada jak zwykły kabelek np. stereo z końcówkami
          cinch). Żadne inne połaczenia (dla dźwięku)nie są w tym przypadku potrzebne
          > Trzeba będzie dokupić jakiś dekoder, amplituner i połączyć je z dvd
          > przez coax i to da ten dźwięk 5.1, 6.1?
          Tak (z uwagami jak wyżej)
          > Czy to wyjście 5.1 w odtwarzaczu jest konieczne
          > dla uzyskania tego dźwięku ?
          Jeśli masz amplituner do kina domowego (ze znaczkami Dolby Digital i DTS na
          obudowie) to to wyjscie 5.1 na DVD nie jest do niczego potrzebne. Nie chcę tu
          Ci namieszać, ale skoro pytasz... To wyjście może być przydatne tylko w jednym
          przypadku. Bywaja amplitunery (stare modele) które sa tzw. DD Ready. Tzn mozna
          do nich podłaczyć 5 głosników, ale nie maja wbudowanych dekoderów Dolby Digital
          czy DTS. Za to maja 5 wejsc na poszczególne kanały. Jesli masz taki amplituner
          (ale pewnie nie masz)to wtedy faktycznie mozna się zastanowic nad zakupem DVD z
          wyjściem 5.1 i wykorzystać stary amplituner. Ale dekodery wbudowane w ampli sa
          lepszej jakości.
          > Co lepiej kupić 2850, który bardzo mi się spodobał
          > czy moze wybrać inny model z tym wejściem 5.1.
          Nie wiem, to już Twoja decyzja. Ale zapomnij o tym wyjsciu 5.1 w DVD! Do
          niczego Ci się nie przyda! Potrzebujesz tylko wyjscie cyfrowe, a takie ma każdy
          odtwarzacz.
          • Gość: jonta Re: Pioneer DV 2850 IP: *.cto.gda.pl / *.cto.gda.pl 05.04.06, 12:18
            Serdeczne dzieki za wyjasnienia - o to mi chodziło! Mój Technics ma już 10 latek
            ,ma 5 głośników (Dolby Surrond)i musi mi to teraz wystarczyć. Niedawno kupilam
            mieszkanie i na nowy sprzęt brak kasy - dlatego zaczynam od odtwarzacza, a w
            przyszłości dokupię resztę. Pozdrawiam.
            • Gość: Kornik Re: Pioneer DV 2850 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:28
              Jeśli Twój Technics jest Dolby Surround, to przyjrzyj mu sie dokładnie z tyłu.
              Może ma wejście 5.1. Wtedy kupno DVD z wyjsciem 5.1 miałoby jakis sens. Ale jak
              napisałem,przyszłosciowo patrząc trzeba kupic dobry amplituner z wbudowanymi
              dekoderami i nie zawracać sobie głowy dekoderam w DVD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka