Dodaj do ulubionych

camcorder z USA

09.05.06, 20:05
witam,
ktos mnie prosil zeby mu kupic kamere wideo (camcorder) w Stanach. ze niby to
bedzie sporo taniej. z aparatami fotograficznymi sprawa wydaje sie bardziej
prosta ale kamera? jestem w tych sprawach zielony, a osoba ktora mi zakup
zlecila rowniez. nie chce zrobic jakiegos koszmarnego bledu z zakupem i
przeslac bubla za spore pieniadze. czy ma znaczenie ze kupie kamere w
obszarze NTSC podczas gdy w Polsce obowiazuje PAL?
poradzcie. a moze ktos kupowal w Stanach taka zabawke? co wybral i dlaczego?
uzytkownik bedzie poczatkujacy, a zakup do 700$.dzieki.
Obserwuj wątek
    • guayazyl1 Re: camcorder z USA 10.05.06, 19:13
      witam,
      na stronie sklepwideo.pl znalazlem cos co zdaje sie rozwialo moje
      watpliwosci. skopiowalem tekst. moze komus sie przyda. pozdrawiam.

Kupiłem kamerę w Stanach Zjednoczonych i mam problem ze zgraniem materiału na
      kasetę VHS...
      Skoro kamera kupiona została w USA prawdopodobnie pracuje w systemie NTSC. Z
      konwersją NTSC-PAL jest spory problem. Ogromna większość magnetowidów VHS
      dostępnych na naszym rynku "nie kupi" sygnału z takiej kamery. Nawet jeśli maję
      opcję pracy w NTSC, dotyczy to jedynie odtwarzania kaset VHS nagranych w tym
      systemie.

Zmiana NTSC - PAL jest dość skomplikowana - systemy różnią się częstotliwością
      (ilość klatek na sekundę), wymiarami ramki itp. Do takiej konwersji służą tzw.
      transkodery (korzystają z nich np. stacje telewizyjne przygotowując do emisji
      materiały amerykańskie), jednak są to drogie rozwiązania profesjonalne. Należy
      pamiętać, że po takiej zamianie zawsze następuje utrata jakości (mniej ostry
      obraz, ruchy bardziej rozmyte itp.).

Do konwersji można wykorzystać komputer - większość kart do zgrywania wideo
      przechwytuje sygnał NTSC. Wgrany materiał można przekonwertować do PAL, jednak
      bez użycia specjalistycznego oprogramowania efekty mogą być kiepskie (brak
      płynności ruchu, problemy z półobrazami, proporcjami ramki, synchronizacją AV
      itp.). Jednak nawet wykorzystując profesjonalne programy transkodujące musimy
      się także liczyć ze stratą jakości.

Biorąc pod uwagę wszystkie problemy, jakie kamera NTSC może sprawić w naszych
      warunkach, należy ostrożnie podchodzić do okazyjnych ofert sprzedaży sprzętu
      sprowadzonego z USA.

• celicaman Re: camcorder z USA 10.05.06, 19:27
        Wszystko to święta prawda. Dodam tylko, że jak ktos ma w domu telewizor
        wielosystemowy (jest ich sporo na rynku) i DVD które odtwarza NTSC (chyba
        prawie każde) to może sobie na kompie zgrany materiał z takiej kamery wypalac
        na DVD w systemie NTSC. Ale nie jest to już płyta, ktora wszedzie możemu
        pokazac. O braku gwarancji nie wspomnę.
    • Gość: es q Re: camcorder z USA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.06, 23:04
      Moj brat przywiozl cyfrowa i wszystko jest ok. Przegrywam na komp. moge
      podlaczyc do TV itd.
      • Gość: azm2 Re: camcorder z USA IP: *.aster.pl 11.05.06, 09:52
        W US można kupić kamery z zapisem PAL, a nie NTSC, wtedy nie będzie problemów z
        odczytem przez magnetowid i telewizor, który ma tylko PAL. Ponadto ładowarka do
        akumulatora musi być dostosowana do europejskiego napięcia 230 V, a i tak
        prawdopodobnie trzeba będzie albo zmienić wtyczkę sieciową, albo dodać
        specjalną przejściówkę (do kupienia w Polsce). Musisz szukać i wyraźnie
        uzgodnić ze sprzedawcą, żeby się nie pomylił.
        Przy okazji: kiedyś były u nas w sprzedaży magnetowidy Panasonic z funkcją
        przetwarzania sygnału NTSC-PAL i w drugą stronę, ale to było kilka tys. PLN i
        było kilka lat temu.
        • Gość: Kornik Re: camcorder z USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:07
          > W US można kupić kamery z zapisem PAL, a nie NTSC
          Można, ale ceny przestają już być tak atrakcyjne:
          www.dvdoverseas.com/store/index.html?loadfile=catalog74_0.html
          • azm2 Re: camcorder z USA 11.05.06, 10:16
            Właśnie. Przy tym użytkownik jest początkujący, więc IMO wystarczy podstawowa
            kamera do kupienia w supermarkecie za 1000 - 1500 PLN, (Samsung, Sony,
            Panasonic, jeszcze inne).
            Chyba, że klient koniecznie chce wydać 700 USD, wobec tego ja chętnie sprzedam
            stosowną kamerę za 700 USD :-).
            • Gość: Jasio Re: camcorder z USA IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 13.05.06, 20:07
              Jesli jestes w Chicago, to przejedz sie do Hindusow na Devon. Oni handluja
              sprzetem rtv ktory jest fabrycznie przystosowany na Europe. Ceny maja albo
              takie same jak w sklepach, albo nawet nizsze. Jesli umiesz sie targowac, to
              mysle ze Ci troche spuszcxa z ceny. Ja kupilem cyfrowke Sony u nich 2 lata temu
              i jestem z niej zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka