Dodaj do ulubionych

dyktafon cyfrowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 10:35
chcę kupić dyktafon cyfrowy, z dużą pamięcią i długuim czasem nagrywania,
możliwą zmianą jakości nagrywania, możliwością podłączenia muikrofonu zew. i
z głośnnikiem. Cena do 1000zl. Jaki będzie najlepszy?
Obserwuj wątek
    • Gość: azm2 Re: dyktafon cyfrowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.06, 17:53
      IMO wystarczy 200-300 PLN, żeby mieć 14 godzin nagrań. A co według ciebie
      oznacza "najlepszy" w stosunku do cyfrowego dyktafonu, którego jedynym zadaniem
      jest nagrywanie mowy? Przecież muzyki nie będziesz nagrywał taką zabawką.
      • Gość: \__|__/ Re: dyktafon cyfrowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 10:16
        najlepszy - chodziło mi o bardzo długi czas nagrywania, do 30-40 godzin
        • Gość: azm2 Re: dyktafon cyfrowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.06, 17:18
          a to już zechciej sam się przejść do sklepu i popatrzeć, co leży na półkach,
          albo poszukaj w sieci.
          • Gość: \__|__/ Re: dyktafon cyfrowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.06, 20:54
            Gdyby istniała taka możliwość, to uwierz mi, nie zawracałbym nikomu na tym
            forum głowy. Niestety wybacz, ale nie wszyscy tak świetnie znają się na
            urządzeniach tego typu jak ty, więc ośmieliłem się zadać wcześniejsze pytanie.
            W takim razie chyba musze przeprosić, że ośmieliłem się tutaj cokolwiek
            napisać.
            • Gość: azm2 Re: dyktafon cyfrowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.06, 21:14
              Nie, nie jestem znawcą sprzętu. Napisałem, co wiem. Poza mną nikt się nie
              odezwał, więc widocznie tylko ja (spośród zaglądających na to forum) mam jakieś
              zdanie na ten temat i tylko mnie chciało się coś napisać. Rozumiem, że
              chciałbyś dostać odpowiedź w rodzaju "powinieneś kupić dyktafon marki A model B
              w sklepie C, kosztuje D złotych. Wszystkie inne inne dytafony nie są warte
              zainteresowania". A tu tu akurat nikt nie ma tak dogłębnej wiedzy na temat
              parametrów, jakości i ceny. Musisz wykazać się samodzielnością.
              • Gość: kuba Re: dyktafon cyfrowy IP: 217.168.192.* 03.07.06, 16:48
                Prawda. Trzeba sie przejechac do kilku duzych sieci (typu media, euro) i
                pomeczyc kogos na dziale zeby pokazal, dal cos nagrac itp. Potem mozesz kupic np
                w jakims sklepie internetowym jak znajdziesz taniej.
    • Gość: Walus58 Re: dyktafon cyfrowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 18:51
      W opinii dziennikarzy i szczególnie studentów jednym z dobrych dyktafonów
      cyfrowych jest Olympus WS-200S. Dane techniczne:Dyktafon OLYMPUS WS-200S

Pamięć: Pamięć wewnętrzna
      Pojemność pamięci: 128 MB
      Czas nagrania: Tryb SHQ: 4 godziny 20 minut min, Tryb HQ: 8 godzin 50 minut
      min, Tryb SP: 17 godzin 25 minut min, Tryb LP: 54 godziny 50 minut min
      Częstotliwość próbkowania: 44 kHz
      Głośnik: Wbudowany (śr.16 mm)
      Moc maksymalna: 100 mW
      Gniazdo słuchawkowe: 3.5 mm/Impedancja 8 Ohm
      Gniazdo mikrofonu: 3.5 mm/Impedancja 2 kOhm
      Zasilanie: 1 x AAA
      Możliwość podłączenia do komputera: Tak
      Wysokość: 94 mm
      Szerokość: 40 mm
      Głębokość: 15,1 mm
      Waga: 54 g. (z bat.)
      Dodatkowe informacje: W zestawie: Słuchawki stereofoniczne, W zestawie: 1 x
      bateria AAA, W zestawie: kabel przedłużający USB, W zestawie: pasek do
      zawieszenia dyktafonu na szyi, Zintegrowany mikrofon stereofoniczny dla
      wysokiej jakości nagrań, Pozwala na zapisywanie dowolnych rodzajów plików, 5
      folderów , do 199 wiadomości w każdym folderze ? wygoda zarządzania plikami.
      W Poznaniu kosztuje około 420 zł.
      Żoncia kupiła z myslą o studiach i jest zadowolona.Przy współpracy z mikrofonem
      zewnetrznym mozna nagrać lot trzmiela.
      • Gość: no_help_is_nigh Re: dyktafon cyfrowy na studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 14:34
        A może jest coś równie dobrego i trochę tańszego?

Cel: nagrywanie wykładów

Wymagania:
        - możliwość nagrania min. 2h w najwyższej jakości
        - częstotliwość próbkowania 44 kHz
        - dobra jakość dźwięku
        - wystarczy mono
        - możliwość podłączenia mikrofonu zewnętrznego
        • burdello.totale 44 kHz 03.08.06, 00:10
          Podpisuję się pod tym pytaniem. Wspominany dyktafon Olympusa byłby dobry, ale
          umożliwia nagrywanie wykładów z maksymalną jakością 44 kHz, 32 kbps, mono. Dla
          mnie to za mało - zwykłe gadanie wykładowcy brzydko brzmi zakodowane do 32 kbps.

Jaki w miarę tani dyktafon umożliwi mi nagrywanie do 44 kHz/64 kbps? Oczywiście
          mono.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka