Dodaj do ulubionych

Hipermarkety

IP: 80.50.28.* 04.04.04, 15:03
Czy nie sądzicie że powinny powstać jeszcze co najmniej z 2-3 hipermarkety.
Jeden Auchan to stanowczo za mało,cały czas zapchany. Ludzie chyba powinni
mieć prawo wyboru, a nie tylko małe sklepiki. Kto chce dalej będzie kupował w
swoich sklepikach. Wszystko zawdzięczamy dla naszego Pana Tura, który to
inwestuje w budowe kościołów. W tej dziedzinie Białystok przoduje. Poza tym
brud, syf. Nie ma żadnego aquaprku (oprócz śmierdzącej Tropikany), nie ma
żadnego multikina... Chyba to jest w miare duże miasto i powinny być takie
miejsca rozrywki. Powinny też byc np. Pizza Hut czu KFC. Panie Tur troche
honoru , opóźnia pan rozwój miasta o dobre 20 lat , nie sądzi pan że powinien
sie podać do dymisji ??
Obserwuj wątek
    • Gość: rapol Re: Hipermarkety IP: *.elpos.net 04.04.04, 15:56
      PIZZA HUT dobrze jak by byla w Bialymstoku.A co do hipermarketow to Auchan
      wystarczy.Czlowieku chcesz zniszczyc polski handel.Szefostwo hipermarketow
      wszystkie zyski wywozi za granice.Polski kupiec zarobione pieniadze wydaje w
      Polsce.Pomysl co jest lepsze dla tego kraju.
      • alex.4 Re: Hipermarkety 04.04.04, 16:06
        W Białymstoku potzrebne są z 2 centra handlowe z prawdziwego zdarzenia (z
        hipermarketami oczywiście), jedno lub dwa multikina....
        pozdr
        • Gość: RAPOL Re: Hipermarkety IP: *.elpos.net 04.04.04, 16:16
          MULTIKINA POPIERAM.W sumie moga byc 2 hipermarkety.Ale 5 czy 10 hipermarketow
          to juz za duzo.
          • alex.4 Re: Hipermarkety 04.04.04, 16:20
            w centrum handlowym jest zazwyczaj jeden hipermarket. Do tego są duże sklepy z
            rtv i agd, czy hipermarkety budowlane, plus galeria sklepów (od kosmetyków,
            pzrez ubrania, do restauracyjek)
            pozdr
          • Gość: Piotrek Re: Hipermarkety IP: *.piasta.pl 04.04.04, 20:12
            A kto tu mówi o 5-10 hipermarketach. Jeśli teraz powstanie Carrefour na
            Hetmańskiej i Galeria Kwadrat będzie wkrótce większa (planuje się tam cały
            kompleks handlowy z multikinem) plus ewentualnie jakiś sklep na Augustowskiej
            lub na Zielonych Wzgórach i ja uważam, że taka ilość zupełnie wystarczy.
    • Gość: Acro Re: Hipermarkety IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.04, 23:51
      Ja nie bardzo rozumiem, czemu w ogole to my czy jacyś urzędnicy maja
      decydować, jaka ilość i czego jest własciwia. Niech decyduje rynek!
      Przypuszczam, że zresztą w Białym jest miejsce jeszcze na góra 2 hipery -
      następne przestaną generować ptrzebny do ich utrzymania obrót. Ale czemu my sie
      mamy tym przejmować - niech sie martwią włąsciciele! ustalić jedynie
      lokalizacje na skraju miasta, żeby nie blokowac centrum takimi inwestycjami i
      szlus!

co do transferu zysków - na razie i jeszcze pewnie długo nie mają czego
      te "obrzydliwe: hipery wyprowadzac z kraju, bo przy takim poziomie inwestycji
      długo ich nie będzie.
      a co do polskich sklepów - jak tylko zaczynaja przynosić konkretny zysk to i
      tak własciciel rejestruje firme na Cyprze albo w Estonii - i podatki tam
      płaci.A zysk wydaje na wczasach na Seszelach...
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Hipermarkety 05.04.04, 11:33
      nie conajmniej ale conajwyżej! większa liczba marketów zniszczy polski drobny
      handel. Zgadzam się ze powinna być konkurencja dla Auchana..myśle ze jeden max
      dwaj konkurenci wystarczą...Pizza Hut to szajs! tyg Wprost ocenił produkty tej
      firmy jako okropne, niejadalne wręcz... www.wprost.pl/ar/?O=56717
      co do Multikina.. nie mam nic przeciwko temu podobnie jak nie mam nic przeciw
      pływalniom..tego typu obiektów powinno być jak najwięcej...i zgadzam się
      również z tym że Tur powinien odejść..a wracając do hipermarketów...
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20040405&id=po01.txt
      • Gość: Acro Re: Hipermarkety IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.04, 11:41
        A nie uważasz, że to konsumenci powinni ocenic a nie Wprost? Nie będzie
        smakować - pizzeria padnie i na jej miejsce powstanie lepsza i to
        tego "krajowa".

widzę Oszołom, że nadal nie rozumiesz, że priorytetem gospodatki (innej niz
        białoruska) nie jest ochrona drobnego handlu czy czegokolwiek innego poza
        konkutencją oraz efektywność! jak ci tak zalezy na drobnym handlu i
        zatrudnieniu to wprowadź przepis, że każde stoisko w hiperze to ma byc
        oddzielna firemka a do podawania kazdego produktu oddzielny sprzedawca. Ale za
        te etety nie placi LPR, jesli łaska...
        • alex.4 Re: Hipermarkety 05.04.04, 12:02
          mały handel? To przezytek. Mają duże marże, wykorzystują do bólu pracowników, a
          ich zyski nie idą na rozwój gospodarki. Hipermarkety mają mniejsze marże,
          zatrudniaja sporo osób. Zresztą zaczyna organizować się polski handel jak
          chociażby ta sieć piotr i paweł. Hipermarkety to przyszłość. A o wszystkim
          powinni decydować konsumenci
          pozdr
          • Gość: RAPOL Re: Hipermarkety IP: *.elpos.net 05.04.04, 21:33
            W DUZYCH HIPERMARKETACH TEZ WYZYSKUJA PRACOWNIKOW ZA MARNE GROSZE.POZDRAWIAM
            ALEXA 4
            • alex.4 Re: Hipermarkety 06.04.04, 10:15
              ale w małych odbywa się to jeszcze częściej...
              wyzysk pracownikó mało wykwalifikowanych związany jest z duzym bezrobociem u nas
              pozdr
              • Gość: rapol Re: Hipermarkety IP: *.elpos.net 06.04.04, 15:48
                Co do pracownikow to wykorzystuja ich zarowno drobni przedsiembiorcy jak i
                hipermarkety.A jesli chodzi o niska marze to stosuja ja tylko na poczatku
                dzialalnosci.Dopoki drobny handel w okolicy nie splajtuje.Pozniej podwyzszaja
                oni ceny do normalnego poziomu . Tylko pozornie moze sie wydawac ze jak bedzie
                w Bialymstoku 3 lub 5 hipermarketow to beda one ze soba konkurowac.Po upadku
                czesci polskich sklepow miedzynarodowe korporacje podziela nasz rynek miedzy
                siebie.JESZCZE JEDNO .Za wszelka cene nie wolno dopuscic do powstania
                hipermarketu przy Hetmanskiej ,bo zlokalizowany on by byl zbyt blisko centrum.
                • Gość: Acro Re: Hipermarkety IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 18:28
                  Dlaczego uważasz, że zachodnie firmy podziela rynek między siebie, a polskie
                  nie? Mają mnniej rozumu czy mniejsze zdolności negocjacyjne? Czy chodzi ci może
                  o nasze słynne nastawienie w rodzaju: nieważne, ze będe miał gorzej, ważne, że
                  i sąsiadowi sie nie polepszy?

I jak sobie wyobrażasz ten podział rynku: A auchan beda obsługiwać tylko
                  klientów zamieszkałych na zachód od Białki, a carrfourze tych ze wschodniej
                  częsci miasta?

Na otwarcie każdego sklepu ( i dużego i małego)przygotowuje sie atrakcyjne
                  promocje, potem trochę odpuszcza. Ceny w hiperach są niższe od innych sklepów
                  choc nie sa to róznice powalające- wiem, bo sam prowadziłem takie badania.
                  Zresztą, banalną prawdą znaną każdemu sprzedawcy jest to, że cechy typu cena,
                  warunki patności wpływają na decyzje zakupu tylko w 17% - reszta to komfort,
                  prestiż, relaks, przynależność do grupy itp.
          • Gość: dody Re: Hipermarkety IP: *.pl 06.04.04, 18:21
            ile razy można wałkować ten sam temat? nie rozumiem co tak nagle wszyscy siedli
            na polskich handlowców, jak do tej pory nikomu nie przeszkadzali, a raptem
            otworzyli Auchan i wszyscy leca tam, jakby za darmo dawali. Nię będę się
            powtarzać jeśli chodzi o zatrudnienie w takich instytucjach, proponuję poprostu
            podjąc tam prace i wtedy wypowiadać się ile i jakim kosztem oni stwarzają
            miejsc pracy dla młodyc ludzi.
            Pozdrawiam
            • Gość: Acro Re: Hipermarkety IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.04, 23:25
              Zatrudnij sie może tez w małym sklepie - a potem porównaj. Robiono takie
              badania - i tu i tu tak samo nieciekawie. To moze powalczymy z całym handlem?
              • Gość: dody Re: Hipermarkety IP: *.pl 07.04.04, 12:17
                drogi Arco, pracowalam w Auchan pracowałam w innych sklepach mniejszych i
                większych, więc opinię wyrażam z autopsji. Skoro nie masz pojęcia na ten temat
                to sie lepiej nie wypowiadaj.
                • alex.4 Re: Hipermarkety 07.04.04, 12:27
                  moja ciotka zatrudnia w małym sklepiłu pracowników, wiec wiem, ze tam nie jest
                  róznowo...
                  pozdr
                • Gość: Acro Re: Hipermarkety IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 14:27
                  Drogi Dody!
                  Najwyraźniej nie jestes próbka reprezentatywną. Widziałem wyniki badań, w
                  których proszono pracowników małcyh sklepów i hiperów o ocene róznych elementów
                  związanych z jakościa pracy. Okazało się, że wyniki dla maluchów i gigantów
                  były bardzo podobne, a szkolenia i dbałość o BHP nawet wyżej oceniono w
                  hiperach! Zatem - mitem jest, że w duzych sklepach szczególnie eksplaatuje sie
                  ludzi - jest to powszechne w handlu zjawisko, bez wzgledu na wielkosć sklepu
                  czy narodowośc własciwiela. Podejrzewam ze w ogle szerzej dotyczny pracowników
                  niewykwalifikowanych, których łatwo zastąpić i szybko wyszkolić.
                  • Gość: dody Re: Hipermarkety IP: *.pl 07.04.04, 14:35
                    Co innego przeczytac badania, co innego doświadczyc tego na własnej skórze.
                    Poza tym jeśli były to badania przeprowadzone np przez Newsweek, to sory ale
                    nie przemawia to do mnie. Nie chcę się tu spierać i udowadniać moich racji,
                    poprostu wyrażam swoją opinię i nie wymagam by ktoś się z nią zgadzał.
                    Moje zdanie na ten temat jest jasne.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Acro Re: Hipermarkety IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 23:30
                      Owszem - co innego przeczytać, co innego doswiadczyć, co innego być na
                      księżycu - tylko co z tego wynika? Twierdzisz, że nie ma nieważkości tylko
                      dlatego, ze jej nie doświadczyłeś?

O badaniach czytałem z 1,5 roku temu w GW. Skąd oni je mieli - nie wiem.

Jesli nie chcesz udawadniać swoich racji to - sorki - ale po co w ogóle sie
                      odzywasz? Czy my tu jakies głosowanie uskuteczniamy czy dyskutujemy?
                      Filozofia: "ja wiem swoje, wywalę, co mi leży na wątrobie, tylko mi tego nie
                      komentujcie bo i tak lepiej wiem" jest lekko infantylna.
                      • alex.4 Re: Hipermarkety 08.04.04, 14:07
                        badania na dużej próbie statystycznej są bardzuiej wiarygodne niz pojedyńczy
                        przypadek...
                        pozdr
    • Gość: kuba Re: Hipermarkety IP: *.bsk.vectranet.pl / 195.85.229.* 06.04.04, 18:32
      Protest już nic nie da bo umowa jest już dawno podpisana i w każdej chwili mogą
      ruszyć pierwsze roboty.
      • Gość: RAPOL Zadnych hipermarketow wiecej ! IP: *.elpos.net 06.04.04, 23:39

> Protest już nic nie da bo umowa jest już dawno podpisana i w każdej chwili
        mogą
        ruszyc pierwsze roboty . A JA NA TO TRZEBA WALCZYC DO KONCA!!!
        • alex.4 Re: Zadnych hipermarketow wiecej ! 07.04.04, 11:30
          twierdzenie, że sieci duzych sklepów podzielą się strfa wpływów jest
          absurdalne. Duże sklepy przede wszystkim bedą rywalizowały między sobą. W tej
          chwili protest przeciwko budowie kolejnych hipermarketów to wzmacnianie pozycji
          monoipolisty Auchan. Dopiero budowa kolejnych hipermarketó spowoduje woną
          konkurencję
          pozdr
          • Gość: wojtas Re: Zadnych hipermarketow wiecej ! IP: *.light.csk.pl 10.04.04, 23:22
            Alex tylko odpowiedz sobie na pytanie: Czyim kosztem odbedzie sie ta
            rywalizacja? Oni na pewno wytrzymaja. Wszystko bylo by ok. zeby zagrywali ok. A
            oni np. ustawe antydumpingowa maja w d..pie. Sa 1000-ce sposobow na jej
            ominiecie. A w momecie kiedy wykoncza nasz regionalny handel (chodzi o
            supermarkety , bo male sklepom nic nie grozi) ceny bedziemy mieli normalne. W
            zadnej sieci nie ma jednakowej polityki cenowej - ustawiaja sie do sytuacji
            regionalnej. Np ten sam produkt w AUCHAN w Bialymstoku kosztowal 189 zł a w tym
            samym AUCHAN w POZNANIU 99 zł. Oni te inwestycje traktuja dlugofalowo. W
            najbardziej dogodnym momencie strzela nas po kieszeniach.
            • Gość: Z.P. Re: Zadnych hipermarketow wiecej ! IP: *.elpos.net 11.04.04, 22:55
              W naszym interesie leży bojkotowanie wszelkich inwestycji nastawionych na
              wyssanie kapitału z naszego rynku. Nie można narzekać np. na złe drogi i
              jednocześnie oddawać pieniądze w obce ręce. To takie rozdwojenie jaźni.
    • Gość: jarek-NY Re: Hipermarkety IP: *.phil.east.verizon.net 12.04.04, 19:53
      STALO SIE - JUZ JEST ZA POZNO
      hipermarkety i tak wyssa pieniadze z naszych kieszeni i z kieszeni drobnych
      dostawcow do tych sklepow, ktorych traktuja jak mieso armatnie.
      uwazam, ze skoro stalo sie, trzeba wposcic ich jak nnajwiecej, wymusic
      konkurencje i tym samym szacunek do klientow i dostawcow.
      poza tym za kilka lat problem hipermarketow zniknie. skonczy zie bodajze
      piecioletni okres zwolnienia z podatkow, zwina interes i pojda dalej (na wschod)
    • Gość: jarek-NY Re: Hipermarkety IP: *.phil.east.verizon.net 12.04.04, 19:54
      STALO SIE - JUZ JEST ZA POZNO
      hipermarkety i tak wyssa pieniadze z naszych kieszeni i z kieszeni drobnych
      dostawcow do tych sklepow, ktorych traktuja jak mieso armatnie.
      uwazam, ze skoro stalo sie, trzeba wpuscic ich jak najwiecej, wymusic
      konkurencje i tym samym szacunek do klientow i dostawcow.
      poza tym za kilka lat problem hipermarketow zniknie. skonczy sie bodajze
      piecioletni okres zwolnienia z podatkow, zwina interes i pojda dalej (na wschod)
    • oszolom.z.radia.maryja Kupując w markecie głosujesz za skrajnym wyzyskiem 12.04.04, 22:31
      Kupując w hipermarkecie głosujesz za skrajnym wyzyskiem pracowników, 14-
      godzinnym dniem pracy twoich kolegów z wynagrodzeniem 5 zł za godzinę – ulotki
      o tej treści rozdawali w pasażu Rubinsteina członkowie organizacji „Białe
      Gawrony”. Happening połączony był ze zbieraniem podpisów pod obywatelską
      inicjatywą ustawodawczą. Chodzi tu o projekt ustawy o funkcjonowaniu
      hipermarketów.

„Projekt utworzenia sklepu o powierzchni ponad 2000 m kw. wymagałby decyzji na
      szczeblu rządowym. Rada Gminy sprawdzałaby, czy jego otwarcie nie zmniejszy
      zbytnio obrotów w sklepach lokalnych i gdyby tak było może nie wydać pozwolenia
      na budowę” – tłumaczyli mieszkańcom Łodzi organizatorzy akcji.

Po listopadowej „procesji zakupoholików” to kolejny happening tej organizacji
      ekologicznej wymierzony w hipermarkety.

• Gość: Acro Re: Kupując w markecie głosujesz za skrajnym wyzy IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.04, 01:23
        Oszołom - nie będe się powtarzał, więc moze po porstu zgodnie z dobrymi
        zwyczajami przeczytaj treść dyskusji na wątku, na którym zabierasz głos. sprawe
        wyzysku komentowałem wielokrotnie - także tu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka