Dodaj do ulubionych

Książka dla Ziutka - forumowego znawcy tematów

06.05.12, 22:37
Książka dla Ziutka - forumowego znawcy tematów wszelakich a zwłaszcza religijnych i historycznych. Ziutek zasłynął na tym forum dwoma śmiałymi tezami: jedna to ta o wyzwalaniu Polski przez Niemców (na ten temat spuszczamy zasłonę litościwego milczenia) a druga to ta, że Jezus nie był właściwie Żydem. I oto jest lektura specjalnie dla Ziutka:
izrael.org.il/ksiazki/2126-koszerny-jezus-kosher-jesus.html
Obserwuj wątek
    • morfeusz_1 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 06.05.12, 22:49

Z koszernych tematów to tylko wódka mi wchodzi jako tako
      • Gość: lucjusz_lulejko Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 06.05.12, 23:34
        Slusznie uwazasz "Morfeuszu", ze to chyba jedyny pozytek z koszernych rzeczy.
        Bowiem z duzym zmartwieniem obserwuje jak to coraz to wiecej ubojni w Polsce podpisuje kontrakt z izraelskimi firmami na dostawe koszernego miesa do Izraela.
        ...
        Drobiazg.
        By mieso bylo koszerne trzeba zwierze zabic "rytualnie" czyli w sposob najbardziej okrutny z okrutnych, a wiec podciawszy gardlo "na zywca" czekac az zwierze zdechnie z bolu i wykrwawienia.
        A jakie to ma skutki psychiczne dla tysiecy ludzi asystujacych przy tym, wyjatkowo okrutnym, procederze?
        • wwredny Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 07.05.12, 07:09
          Co ziutek na propozycje shivy?
          Ano po prostu jest soba - udaje durnia i bredzi od rzeczy.
          • 141288bs Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 09.05.12, 02:32
            Nie chcesz zrozumiec,ze koszerny apetyt jest okrutny? - to odpowiedz na propozycje zawzietej zydowy
        • shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 07.05.12, 14:26
          Zmieniłeś temat ale jakże ciekawie i jak zwykle z wielkim znawstwem! Jak ty mozesz z Hameryki obserwować te ubojnie i skąd na litość ojca wiesz ile jest takich kontraktów?! PMB miało kiedyś taki kontrakt, trwało to krótko bo rytualny ubój musi być prowadzony przez szojcheta i nadzorowany przez rabinat. Ubój halal zresztą też tylko muzułmanin może prowadzić. W UK na każdym rogu masz mięso halal albo koszer, tam los tych zwierząt już cię nie martwi?
          Co do zdychania po podcięciu gardła...podobno najbardziej i najdłużej cierpią ryby i kury.
          pl.wikipedia.org/wiki/Halal#Ub.C3.B3j_halal
          • Gość: Andrzej Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: 2.29.153.* 07.05.12, 14:32
            Z ta Uk to Pani Aniu przesadzilas.
            Jest mieso koszer ale nie wszedzie,na pewno nie w kazdym sklepie.
            • shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 07.05.12, 14:56
              A halal ? Panie Andrzeju wystarczy się przyjrzeć, ja nie mówię o Tesco i Sainsburym tylko sklepikach butcher's. Pewnie,ze jest ich więcej w Luton niż w Bedford i wiecej na Alperton niż w Covent Garden co nie zmienia faktu, że mięso zabijane w sposób rytualny jest dostępne niemal w każdej dzielnicy :)
              • erle2 teologia prawoslawna o Boskosci Jezusa 07.05.12, 20:44
                a w/w ksiazka?

www.orthodoxworld.ru/pl/icona/10/index.htm
              • Gość: Andrzej Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: 2.29.153.* 08.05.12, 11:03
                Pani Anno ,moze w kazdej dzielnicy tak ,ale na pewno nie w kazdym sklepie
                • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 18:38
                  No niestety, pudło, bo realna pani Anna jest polonistką. Trafiłeś Andrzejku kulą w płot.
                  • Gość: Andrzej Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: 2.29.153.* 08.05.12, 20:14
                    a ty eskeku czego sie wtracasz?
                    Poszedl won .
                    nie dyskutuje z dewiantami
                    • shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 08.05.12, 20:38
                      Nie chcę cię martwić, Andrzeju z UK, ale Stach ma 100 % racji :)
                      • Gość: Andrzej Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: 2.29.153.* 09.05.12, 10:33
                        opinia stacha mnie nie interesuje, bo to esbek obrzezany.
                        A ciebie znam osobiscie ,wiem duzo o tobie,
                        Tylko ty mnie nie kojarzysz.
                        • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.elpos.net 09.05.12, 17:11
                          A ty nie dość, że esbek, to w dodatku nawet nieobrzezany. Zapytaj zonę na czym polega twoja wada.To ci powie.
                          • Gość: Andrzej Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: 2.29.153.* 09.05.12, 20:19
                            ooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!
                            Od dawna chorujesz,czy od czasu jak ci zlikwidowali stanowisko przestepczej dzialalnosci w esbekowie?
                            • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.elpos.net 11.05.12, 11:19
                              Sprawdź swoje papiery hitlerowsko-sowiecka kanalio. Tylko dlatego cię nie powiesili, boś się zaraz z kapo na nkwdeka przerobił. Łatwo ci poszło, bo robotę tę samą mialeś, czerwiu.
                              • 141288bs Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 20.05.12, 05:33
                                Przyjdzie czas,ze ty sie sam powiesisz...forumowy capie.
                                • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.12, 07:41
                                  Nie korzystam z usług elposu, więc się podszywacz niezgrabnie podszył.
                                  • 141288bs Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 20.05.12, 21:54
                                    Juz nie masz wyboru,zrobisz to w ramach samoobslugi. - Tacy jak ty,tak koncza.
                        • shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 09.05.12, 18:50
                          Tia. Już mam się bać? Czy to jeszcze nie groźba?
                • 141288bs Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 09.05.12, 02:42
                  Pozwol,jej,niech popisuje sie zaslyszana wiedza...jak dzwonem.
                  • shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 09.05.12, 19:02
                    141288bs napisał:

> Pozwol,jej,niech popisuje sie zaslyszana wiedza...jak dzwonem.
                    ---------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Wesoła twórczość Numerka w bardzo ciekawej odsłonie:
                    Popisywać się zasłyszaną wiedzą jak dzwonem. Wow!
                    Wniosek: zasłyszana wiedza jest "be" (np. płynąca z wykładu?) a dzwon to jest coś czym się ludzie popisują.
                    Ty Numerek już chyba zbyt długo nie masz kontaktu z ojczystą mową :) Coraz gorzej ci idzie, normalnie regres.
                    • 141288bs Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 11.05.12, 02:03
                      Cos slyszysz,ale nie wiesz z czym to sie je...nauczycielko od siedmiu bolesci.
                      • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.elpos.net 11.05.12, 11:00
                        O, odezwał się forumowy idiota.
            • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 19:35
              Ubolu, nie łam ustawy o ochronie danych osobowych. Oducz się swoich metod kapusiu.
              • Gość: lucjusz_lulejko Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 08.05.12, 06:02
                A tak, nie a' propos, "shiva", mloda dziewczyna, a juz traci prastarymi nawykami belferskimi jakimi sa zwyczaje "wywolywania do tablicy".
                Udaje czy naprawde nie wie, ze jest to jeden z trickow wykombinowany przez msciwych nauczycieli bo oni, przygotowani zawczasu, chce akurat dzisiaj podreczyc publicznie ucznia, ktorego nie lubia.
                Przygotowala sie tez i "shiva" chromolac cos tam a to "wyzwalaniu Polski przez Niemcow" a to o innych tematach tak przekonstruowanych by ow nieszczesnik, uczen zaatakowany przez nauczycielke historii, wygladal przynajmniej na wala jezeli juz nie na kwalifikowanego glupola.
                Jeszcze gorzej gdy taki nauczyciel-dreczyciel, nie bedacy pewien swoich racji ani kompetencji intelektualnych, zaczyna lgac (kuzwa jego mac).
                A lze jak bura suka.
                Wmawiajac interlokutorowi slowa nie wypowiedziane.
                ...
                Szkoda, ze sam temat "wyzwalania" Polski z czasow II-giej Wojny Swiatowej, jest ciagle zdominowany w literaturze szkolnej i ksiazkach traktowanych jako "zrodlowe" widzeniem swiata jednego z okupantow Polski - Sowietow.
                Dokladnie tak jak to nakazal jeden z najwiekszych potworow ludzkich XX-go wieku, byly "Generalissimus" wszystkich co wierzyli Sowietom, onze, sam Tawariszcz Stalin.
                Jak zauwazylem, krytykujaca mnie nauczycielka historii ze szkoly sredniej, jest calkowicie zaslepiona taka wlasnie, sowiecka wersja najnowszej historii Polski.
                Jakze to smutne!
                Oto w tejze gazecie jedna z pan redaktorek, pewnie uczennica historii na bialostockiej dziwnej uczelni zakamuflowanej jako "uwb"(?) a moze samej "shivy"(?), napisala historie zajecia Polski przez Armie Czerwona jako jedna z najdziwniejszych wojen na swiecie gdyz "Czerwonoarmiejcy" przyszli grzeczne i poinformowali ludnosc, iz "zgodnie z umowa Ribbentrop - Molotow, przechodzicie odtad na mowe rosyjska, na modlitwy po rosyjsku, na uzywanie rubli rosyjskich (ktore pewnie byly odtad grzecznie i swobodnie wymieniane w kantorach).
                Poprostu literatura godna swiatowych wyzyn fantazji samego Barona Muenchausena.
                I po cholere komunisci niegdys wrzucali do wiezien i tam kazali gnic latami za samo tylko wspomnienie "Paktu Ribbentrop-Molotow"?
                Gdybyz tylko te komunistyczne potwory mialy wyobraznie to moze by dojrzeli swietlista przyszlosc kiedy to rozne redaktorki Domanowskie, nauczycielki historii - "shivy" i inne pofesorskie madrale na dziwnych uczelniach ukrytych pod kryptonimem "uwb", beda bronily komunistow wlasnie tym pieprzonym paktem!
                I jak tu sie potem dziwic, ze zdurniale dzieci potem "bronia pomnikow pamieci" wystawionych przez komunistow komunistom ktorzy mordowali wspolziomkow tylko za to "Zeby Polska byla Polska". (vide: zmagania z twardoglowymi zwolennikami utrwalaczy wladzy komunistycznej majacych swoj pomnik tuz przy bylym gmaszysku KW PZPR).
                O tempora o mores...
                • wwredny Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 08.05.12, 07:04
                  Gość portalu: lucjusz_lulejko napisał(a):

> Wmawiajac interlokutorowi slowa nie wypowiedziane.
                  Ktorych slow nie wypowiedziales zaklamany kundlu?
                  Tych o "hitlerowskich wyzwolicielach Bialegostoku"?
                  Czy tych ze "Jezus nie byl Zydem bo to dziedziczy sie po ojcu a nim nie byl Zyd"?

Klamca i gnida jestes - nie raz ci to pisalem.
                  • Gość: dodeni Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.elpos.net 08.05.12, 08:47
                    O wrednyyy widać że już z samego rana byłeś u kolegów pod sklepem całodobowym aby poprawić samopoczucie przed pracą za biurkiem w pracy Urzędu X gdzie nie ma "alkolomatu" ;)

Znowu obrażasz i wyzywasz ludzi na forum
                    Czy to twój drugi sposób aby dowartościować swoje kompleksy ?

• shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 08.05.12, 16:50
                      Ziutek mnie wyzywa od "burych suk" więc może do niego też się odnieś? Nie będzie trudno znaleźć na forum jego sławetne wpisy więc udowodnić, że nie kłamię mogę szybko - tylko po co - nie jeden raz już tu widzieliśmy, że Ziutek to gamoń a jak nie może nic zdziałać to:
                      a) zmienia temat np. z Jezusa na Niemców (patrz wyżej)
                      b) wyzywa mnie i obraża, próbuje wmówić, że się nie znam na historii (patrz wyżej),
                      c) dowodzi jaką to jestem fatalną/niekompetentną nauczycielką choć wiadomo, że nie występuję tu jako nauczyciel (a może już nim nie jestem np. przeszłam do działu bizneswoman?)
                      I wszystko jest gites dla Ziutka i jego friends-morales z tego forum :) Dajcie se siana.
                      • Gość: dodeni Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.elpos.net 08.05.12, 17:38
                        To że ktoś wyzywa to nie znaczy że inni też powinni
                        • Gość: fan Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 18:09
                          Jednak jeśli już ktoś na to zwraca uwagę, to nie chcąc zostać forumowym głupkiem, powinien to robić uważnie i odnosić się do wszystkich obrażających. A tak to wychodzi nam front ziutkowy.
                          • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 18:37
                            Ale akurat lucjusz/onan itd. o hitlerowskich wyzwolicielach Białegostoku pisał. Wstydzi się, to się wypiera
                            • shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 08.05.12, 20:52
                              Wstydzi się?Nie wydaje mi się, napewno się wypiera i odwracając kota ogonem ( aby jakoś pokryć te bzdury ) wylewa na mnie cały swój jad + wiadro pomyj. Doświadczam tego szowinizmu i chamstwa już chyba ze trzy lata. A wszystko to Ziut robi pod marną przykrywką obeznania w świecie, erudycji i oczytania hehehe :) I ma na tym forum wiernych wyznawców! Magik normalnie.
                              • Gość: dodeni A co na to Biedroń i Szczuka ? ;D IP: *.elpos.net 08.05.12, 21:05
                                Co oni na to ? ;)
          • 141288bs Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 09.05.12, 02:37
            Do hameryki, to koszerne jadlo,wysylaja po potraktowaniu sola drogowa.
            • Gość: lucjusz_lulejko Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 09.05.12, 05:02
              A ja myslalem, ze na forum bialostockim mozna prowadzic potyczki intelektualne jezeli nie z wrednymi durniami do ktorych nic nie dociera to przynajmniej z tymi, ktorzy na tym niby zamaskowanym forum sami sie chwala a to swoimi osiagnieciami w nauczaniu historii a to w oczytaniu i ocenie biezacych wydarzen na poziomie, powiedzmy, uniwersyteckim.
              A tu? - Rece opadaja.
              Oto "shiva" lamentuje, ze niby ktos ja wyzywa od "burych suk". Kurde, to jaka to z niej nauczycielka gdy podmienia znaczenie slownego opisu i nie przecze, cokolwiek pieprznego: "lze jak bura suka" na: "on mnie wyzywa od burych suk"!
              To na jakim poziomie my dyskutujemy?
              - Przedszkolnym?
              To nigdy i nigdzie nie przeczytala nauczycielka (ktora ma placone za nauczenie czytania ze zrozumieniem), podobnego opisu porownawczego do zachowania zwierzat jezeli ktos np., bezpodstawnie produkuje falszywe oskarzenia dosc mocnego kalibru a do tego pelne absurdu jak tego "wyzwalaniu Polski przez Niemcow"?
              Gdybyz tylko znalazla ow akapit w przestworzach cyberprzestrzeni, ktory mi durno-zlosliwie przypisuje to odwolalbym natychmiast moje oskarzenie o babranie sie jej w zlosliwosciach legendarnych juz - burych suk.
              • wwredny Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató 09.05.12, 07:19
                Gość portalu: lucjusz_lulejko napisał(a):

> A ja myslalem, ze na forum bialostockim mozna prowadzic potyczki intelektualne ...
                hahaha z toba? hahaha rotfl
                cd ponizej

> znaczenie slownego opisu i nie przecze, cokolwiek pieprznego: "lze jak bura suka" ...
                > To na jakim poziomie my dyskutujemy?
                > - Przedszkolnym?
                No wlasnie, jaki jest twoj poziom? Przedszkole? O nie, o wiele za wysoki.
                Nigdy nie widzialem by przedszkolaki ublizaly jeden drugiemu od burych suk.
                Za to u ciebie jest to normą.
              • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.elpos.net 09.05.12, 17:13
                Skoro napisałeś o wyzwalaniu Białegostoku przez Niemców, to ona to przypomniała. Tylko przypomniała. To ty łżesz jak bura suka wypierając się tych bzdur, które wypisywałeś..
    • natalia1143 co to?????/ 09.05.12, 15:38
      i.wp.pl/a/f/jpeg/28679/komorowska460.jpeg
      • Gość: lucjusz_lulejko Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temat IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 09.05.12, 17:22
        A to ci pa rada.
        To nie tylko "shiva", nauczycielka, nie rozumie regul jezyka polskiego dotyczacych wyrazen laczacych czlony szeregu zdania takich jak wlasnie owe "jak".
        Uzycie slowa "jak" jest przecie w przypadku uzytym przeze mnie uzyciem wyrazenia bedacym porownaniem "do" czegos tam, w naszym przypadku, do zachowan rzeczonej burej suki.
        Nie oznacza to wcale, iz sie tym wszystkim jest.
        Ot, niuans.
        Tak jak rownym znaczeniowo niuansem byloby moje okreslenie "shivy" uzywajac slowa "jak": "Shiva" jest rownie piekna 'jak' madra".
        Jak Kuba Bogu tak Bog Kubie.
        Jak cie widza tak cie pisza.
        ...
        "Jak", "jak", "jak"...
        • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temat IP: *.elpos.net 09.05.12, 18:21
          Po tym poznaje się chama z ciemnej wioski, że nie potrafi przyznać się do błędu, brnie w kłamstwa i obrażanie wszystkich, którzy go na łgarstwie złapali. Frak pasuje w trzecim pokoleniu, ty, ciołku małorolny, nawet pierwszym nie jesteś. Wracaj gnój roztrząsać. Tam twoje miejsce. W chlewiku.
          • Gość: lucjusz_lulejko Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temat IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 09.05.12, 18:53

- "konwowy" stachu, a co cie napadlo?
            - Niestrawnosc?
            - Kolka?
            Trudnosci z oddawaniem gazu?
            Zalecasz - "...wracaj gnoj roztrzasac".
            Czy ty nie widzisz, ze to wlasnie dyskusja na twoim poziomie (gdybym jej sie podjal), bylaby "roztrzasaniem gnoju"?
            • shiva772 Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temat 09.05.12, 19:04
              Nie udawaj Greka, czytać "hadko" te twoje owijanie w bawełnę.
            • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 08:45
              Ja przynajmniej nie nazywam hitlerowców wyzwolicielami, czego nie można powiedzieć o tobie.
    • Gość: tutejszy Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.euro-net.pl 12.05.12, 15:13
      Aramejczycy – nazwa ludów semickich, które w II tysiącleciu p.n.e. żyły na pustyniach na zachód od Mezopotamii.

W drugiej połowie II tysiąclecia zaczęły przenikać do Mezopotamii i Syrii. Najdawniejsze wzmianki o Aramejczykach (jako plemieniu Ahlamu) pochodzą z listów z Tell el-Amarna i dokumentów akadyjskich z XIV wieku p.n.e.. W XIII wieku p.n.e. utworzyły one na terenach Syrii niewielkie państewka. Najpotężniejszym z nich było Aram ze stolicą w Ibe (obecnie Damaszek). Dalszy rozwój nastąpił na przełomie XI i X wieku p.n.e., powstały wtedy takie panstwa-miasta jak Bit-Adimi, Bit-Bachiani, Bit-Zamani. Aramejscy koczownicy coraz liczniej osiedlali się również w Mezopotamii. W VIII w. p.n.e. państwa aramejskie w Syrii zostały podbite przez Asyrię. Jej królowie rozproszyli Aramejczyków przesiedleniami po całym Bliskim Wschodzie, przyczyniając się w ten sposób do rozpowszechnienia języka aramejskiego, który był także językiem ojczystym Jezusa.

pl.wikipedia.org/wiki/Aramejczycy
      • Gość: stach.konwa Re: Książka dla Ziutka - forumowego znawcy temató IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 23:28
        "Pasja" Gibsona jest w języku aramejskim. Pomijając jak zwykle dyskusyjne pewne kwestie artystyczne twórcom należy się wielki szacunek za odtworzenie tego języka.
    • patr.yk28 zydowscy mordercy 24.05.12, 13:59
      122 Polaków zamordowanych w Nalibokach przez żydowską bandę 8 maja 1943 r.
      — 2012/03/11

3

Sobota-Niedziela, 31 maja – 1 czerwca 2008, Nr 126 (3143)

Nowicki Wacław Żywe Echa. Chorał Zaniemeński, Boję Się Świtu, Nie Wzięto Nam Wiary – Prawda o rzezi na Polakach w NALIBOKACH! Wydawca: Wydawnictwo ANTYK Marcin Dybowski Wydanie: Wyd. 1 Rok wydania: 1993 Opis fizyczny: A5, stron 464
      Czy “partyzanci” Tewje Bielskiego pacyfikowali Naliboki? Czego nie pokaze Hollywood?

Trwają prace nad ukończeniem kolejnej wielkiej hollywoodzkiej superprodukcji, ktora juz jesienia trafi na ekrany kin w USA, a pozniej z pewnoscia i w innych czesciach swiata, w tym takze w Polsce. Ma to byc epicka opowiesc o dokonaniach zydowskich “partyzantow”, dowodzonych przez Tewje Bielskiego i jego braci, na polskich Kresach Wschodnich. Warto zatem wiedziec zawczasu, ze historia braci Bielskich ma liczne watki polskie (i antypolskie), ktorych w filmie oczywiscie nie bedzie. “Defiance” (“Opor”) pochlonie dziesiatki milionow dolarow. Rezyserem jest Edward Zwick (tworca widowiskowego “Ostatniego samuraja”), a glowna role – Tewjego Bielskiego – gra Daniel Craig (znany jako James Bond “Agent 007″). Film wiec juz chocby z tej racji bedzie wielkim wydarzeniem, a koniunkture niewatpliwie dodatkowo nakreca swiatowe media.

Film oparty jest na ksiazce Nechamy Tec “Defiance. The Bielski Partisans” (“Opor. Partyzanci Bielskiego”). Ma to byc historia czarno-biala, pokazujaca “dobrych partyzantow” w morzu zla. Aby to osiagnac, nalezy ja oczyscic ze wszystkich sladow, ktore moglyby rzucic cien na ich dzialalnosc. W filmie nie zobaczymy rzeczy najwazniejszej. “Partyzanci” Tewje Bielskiego i Simchy Zorina sa bowiem oskarzani o wspoludzial w pacyfikacji Nalibokow, dokonanej 8 maja 1943 r. przez zgrupowania sowieckie. Na ten temat dysponujemy juz dosc spora literatura (dokumentami, wspomnieniami, relacjami). Od lat toczy sie tez sledztwo w Instytucie Pamieci Narodowej. Tworcy filmu nie sa tym jednak zainteresowani, wiec najwiekszej “operacji wojskowej” nie zobaczymy, a szkoda, poniewaz przestaje to byc historia, a jest tworzeniem szkodliwych mitow. Od 2001 r. Instytut Pamieci Narodowej – Oddzialowa Komisja Scigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Lodzi prowadzi (na wniosek Kongresu Polonii Kanadyjskiej) sledztwo w sprawie zbrodni popelnionej przez partyzantke sowiecka w Nalibokach. Pomimo ze KPK zalaczyl obszerna, bogata dokumentacje zrodlowa, sledztwo toczy sie bardzo niemrawo. Wedlug komunikatu IPN z 15 maja 2003 r., zbrodnie te, jak tez inne, popelnione na tym terenie “zakwalifikowano jako zbrodnie komunistyczne, bedace jednoczesnie zbrodniami przeciwko ludzkosci, ktorych karalnosc nie ulega przedawnieniu. Wskazac przy tym nalezy, iz sa to jedynie najbardziej tragicznie przyklady. Wiele bowiem innych wsi i osad na terenie woj. nowogrodzkiego bylo atakowanych przez partyzantow radzieckich”.
      Warto zwrocic uwage, ze w corocznym sprawozdaniu prezesa IPN dla Sejmu (byl nim wowczas prof. Leon Kieres) usunieto wszelkie informacje o udziale w tej zbrodni osob pochodzenia zydowskiego (zob. “Informacja o dzialalnosci Instytutu Pamieci Narodowej Komisji Scigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w okresie 1 lipca 2001 r. – 30 czerwca 2002 r. Warszawa, wrzesien 2002″ – www.ipn.gov.pl). Wobec szybkiego wymierania bezposrednich swiadkow (a takze uczestnikow pacyfikacji) mozna zalozyc, ze sprawa nigdy nie zakonczy sie wyjasnieniem najwazniejszych okolicznosci, ustaleniem sprawcow, a juz z pewnoscia ich ukaraniem, chocby symbolicznym. Zostanie nam tylko film, ktorego bohater – jak James Bond – bedzie dokonywac cudow w ekranowej walce z Niemcami.
      Nieustanne pasmo zbrodni
      Kresy Północno-Wschodnie, a szczególnie tereny, gdzie podczas okupacji niemieckiej operowała grupa braci Bielskich, czyli Puszcza Nalibocka, znajdowały się pod faktyczną okupacją partyzantki sowieckiej. Ludność polska tych ziem przechodziła niewyobrażalną gehennę. We wrześniu 1939 r. tereny te zajęli Sowieci w wyniku porozumienia z hitlerowskimi Niemcami. Pierwsze represje i pacyfikacje ludności miały miejsce już od 17 września 1939 r., gdy komunistyczne bojówki (złożone głównie z mniejszości narodowych) atakowały i mordowały grupki polskich żołnierzy, ziemian, księży i urzędników. Był to proceder, który ogarnął cale Kresy. Zamordowano wówczas około 10 tys. ludzi, często w niezwykle okrutny sposób. Następnie była okupacja sowiecka. Do czerwca 1941 r. sowieccy komuniści (przy pomocy miejscowych kolaborantów, wśród których wymienia się także komunistów żydowskich) w kilku operacjach “deportowali” setki tysięcy ludzi na Sybir. Niezwykle dramatyczny był też początek wojny niemiecko-sowieckiej. NKWD pospiesznie ewakuowało swe przeludnione więzienia i areszty, zabijając przy tym dziesiątki tysięcy więżniów.
      Niemcy, jako nowy okupant, niejednokrotnie witani byli jako wybawcy, albowiem wydawało się, że już gorzej być nie może. A jednak było. Lata 1941-1944 to nie tylko okupacja niemiecka, z krwawymi pacyfikacjami, wywożeniem ludzi “na roboty” i rozstrzeliwaniem za każde nieposłuszeństwo wobec nowej władzy. Na to przecież nakładała się jeszcze “druga okupacja”, czyli działalność partyzantki sowieckiej oraz licznych, szczególnie w pierwszym okresie, pospolitych band rabunkowych.
      Miedzy Niemcami a Sowietami
      W niezwykle trudnych warunkach rozwijała się na tych terenach polska konspiracja, glównie ZWZ-AK. W Puszczy Nalibockiej stacjonowało do 10 tys. sowieckich “partyzantów” (byli to glownie zolnierze sowieccy, ktorzy zostali za frontem w rozbitych jednostkach i nie poszli do niewoli). Sowieci szybko opanowali te masy, tworzac odgornie struktury dowodcze i partyjne, zasilane politrukami zrzucanymi z samolotow. Ich celem glownym miala byc partyzancka walka z Niemcami na zapleczu frontu. Jednostki te pozbawione byly jednak wiekszej wartosci bojowej i w bezposrednich starciach z doborowymi oddzialami niemieckimi nie mialy szans. Stanowily jednak smiertelne zagrozenie dla partyzantki polskiej, ktora zwalczaly wszelkimi srodkami (rowniez droga denuncjacji do Niemcow). Tereny te bowiem traktowano juz jako terytorium Zwiazku Sowieckiego, na ktorych “bandy bialopolskie” byly wrogiem numer jeden. Na to wszystko nakladaly sie jeszcze grupy i grupki ludnosci zydowskiej, zbieglej do lasow i puszcz, ukrywajace sie przed Niemcami. Nastawione byly przede wszystkim na przetrwanie, tworzac tzw. obozy siemiejnyje, czyli rodzinne. I wlasnie jedna z takich grup (zwana “Jerozolima”) zorganizowali w Puszczy Nalibockiej i dowodzili nia bracia Bielscy. Jej fenomen – liczebnosc i przetrwanie calej okupacji niemieckiej – opisala Nechama Tec i stalo sie to kanwa wspomnianego filmu.
      Naliboki byly w II RP uroczym kresowym miasteczkiem o wielowiekowej historii. Polozone w powiecie stolpeckim, na skraju wielkiej i dzikiej Puszczy Nalibockiej, w poblizu granicy II RP z Sowietami, zylo z dala od glownych wydarzen. W 1939 r. liczylo ok. 3 tys. mieszkancow, wsrod ktorych ponad 90 procent bylo katolikami. W miasteczku zylo tez 25 rodzin zydowskich. Okupacja sowiecka w latach 1939-1941 byla wielkim dramatem. W ramach rugowania polskosci Sowieci wywiezli z terenu powiatu stolpeckiego ponad 2 tys. ludzi, w tym czesc mieszkancow Nalibokow. Na terenie pobliskiej puszczy gromadzili sie rozbitkowie z Czerwonej Armii, tam tez chronila sie ludnosc zydowska. Zydzi utworzyli dwa duze “obozy rodzinne”. Pierwszym zawiadywali bracia Bielscy (Tewje, Asael, Zus i Aron). Schronili sie w nim uciekinierzy z Nalibokow i pobliskich miejscowosci. W 1944 r. liczyl on 941 osob, w tym sporo kobiet i dzieci. Tylko 162 osoby byly uzbrojone. Oboz drugi, pod dowodztwem Simchy Zorina, gro
      • Gość: stach.konwa Re: zydowscy mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.12, 13:36
        To teraz o Jedwabnem, Radziłowie, Wasilkowie i polskich mordercach z tych miejscowości coś napisz, panie "obiektywny"
    • Gość: Andrzej bojkot oszernych IP: 2.29.140.* 26.05.12, 02:19
      Więcej informacji o tym, które izraelskie korporacje czerpią korzyści z okupacji znajdziesz na stronie:

www.whoprofits.org

Za: kampania-palestyna.pl

Szwedzka, sympatyzująca z socjaldemokracją popołudniówka “Aftonbladet”, opublikowała krótkie wskazówki, jak można bojkotować Izrael, w oparciu o treści na stronie internetowej www.bojkotta-israel.org.

Bojkotować Izrael oznacza między innymi nie kupować izraelskich produktów. Oto ich lista:

Owoce i warzywa marki Jaffa, Carmel i Top,
      Sól morska Jozo,
      Mrożona żywność wegetariańska (wszystko oparte na soi i proteinach z pszenicy) pochodzące z firmy Hälsans Kök [dosł. Kuchnia Zdrowia - admin],
      Wina Chardonnay 2517, Yarden i 2518 Mount Hermon Red (oznakowania wg. firmy Systembolaget),
      aparat do wytwarzania wody sodowej Soda Stream,
      Ekologiczne lemoniady, sok pomarańczowy i grapefruitowy z sieci Konsum,
      Sok pomidorowy Eldorado,
      Kremy firmy Ahava i DSD,
      Woda pitna dla biur firmy Eden Springs,
      Kredki szkolne Omega,
      Produkty IT: WizLan, Checkpoint, RiT, RadGuard, Algorithic, Ossi Scandinavia AB,
      Program komputerowy ICQ,
      Podróże liniami lotniczymi El Al,
      Produkty oznaczone kodem kreskowym 729, który oznacza państwo Izrael lub izraelskie państwowe przedsiębiorstwo eksportowe Agrexo.
      • shiva772 Re: bojkot oszernych 26.05.12, 13:17
        A jak mam bojkotować stosunek muzułmanów do kobiet? Czego mam nie kupywać i nie robić? Wolę jednak Żydów niż Talibów.
        • dodeni Re: bojkot oszernych 26.05.12, 13:46
          Jak można nienawidzić talibów a raczej Afgańczyków bo każdy Afgańczyk który jest anarchistą lub człowiekiem który walczy z najeźdźcą własnego kraju to talib ? Raczej Afgańczyk a nie pogardliwie talib
          • wwredny Re: bojkot oszernych 26.05.12, 14:11
            dodeni napisał:

> Jak można nienawidzić talibów a raczej Afgańczyków bo każdy Afgańczyk który jes
            > t anarchistą lub człowiekiem który walczy z najeźdźcą własnego kraju to talib ?
            > Raczej Afgańczyk a nie pogardliwie talib
            Bredzenie bredni o maslanym masle z maselnicy maselskiej.
        • bogo200 Re: bojkot oszernych 26.05.12, 14:20
          a mozesz nazwac, co, chcesz bojkotowac...?

shiva772 napisała:

> A jak mam bojkotować stosunek muzułmanów do kobiet?(...)
        • 141288bs Re: bojkot oszernych 27.05.12, 05:25
          Shivie,wciaz stosunki chodza po glowie.
          • niewzruszonyporuszyciel Re: bojkot oszernych 27.05.12, 08:51
            Ty natomiast masz je caly czas w głowie.Ciagle cos ci sie pierd...li.
            • Gość: Andrzej zydzi gora... IP: 2.29.140.* 27.05.12, 15:20

taki napis wymazylem sobie na kominach w Oswiecimiu
            • 141288bs Re: bojkot oszernych 27.05.12, 16:14
              Zauwaz,ze to tobie cos ciagle sie pierd...li.
              • Gość: Andrzej Re: bojkot oszernych IP: 2.29.140.* 27.05.12, 16:44
                zydom dawno sie sper....lilo
                od czasu jak ich pradziad lucyfer stworzyl te straszydla
                • Gość: fan Re: bojkot oszernych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.12, 17:56
                  Haha, gupek bredzi, a drugi mu klaszcze. Brakuje tylko ziutka i pozostałych antysemitów. Tylko szkoda, że to potwierdza teorię o podlaskim zagłębiu ciemnoty z której wywodzi się spora część emigrantów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka