filikander 23.11.05, 17:40 znajomosci „Wędrówek Po Gubernii Augustowskiej w celu naukowym odbytych” Polujanskiego. Powiedz Vanilla, czy jest to ci potrzebne do pracy, czy czytasz dla przyjemnosci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oginn Re: Zazdroszcze Vanillicat 23.11.05, 19:55 Też to czytałem, ale to nieciekawa, z ogromnymi brakami rzetelnych informacji, praca. Mało co już z niej pamiętam, oprócz tego dominującego wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
genealog Re: Zazdroszcze Vanillicat 23.11.05, 21:04 oginn napisał: > Też to czytałem, ale to nieciekawa, z ogromnymi brakami rzetelnych informacji, > praca. Mało co już z niej pamiętam, oprócz tego dominującego wrażenia. Pierwsza taka praca. Pionierom najtrudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Zazdroszcze Vanillicat 23.11.05, 21:18 Niemniej nazywał Połujański mieszkańców Suwalszczyzny Litwinami, nawet tych mówiących po polsku (mazursku), bo Suwalszczyzna to odwieczna litewska ziemia i, miejmy nadzieję, kiedyś powróci do swej Macierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Zazdroszcze Vanillicat 23.11.05, 21:53 macierz ż VI, DCMs. -y; lm M. -e, D. -y 1. daw. «matka» dziś tylko w zn. przen. podn. «ojczyzna» Wróciły do macierzy utracone ziemie. sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30186 Odpowiedz Link Zgłoś
symeonstylita Oj wróci wróci! 23.11.05, 21:44 Suwalszczyzna wróci do Litwy, Suwałki zostana Wolnym Miastem Suwałki. Będzie o nie prowadzone pięć wojen, w tym trzy światowe, aż w końcu Litwini i Polacy zostana zikwidowani i te ziemie wrócą do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
rozumny1 Re: Ideał - wspólne granice i rząd w Warszawie 24.11.05, 07:42 oginn napisał: Suwalszczyzna to odwieczna litewska ziemia i, miejmy nadzieję, kiedyś powróci do swej Macierzy. Jeżeli już to Jaćwieska, a jakem Polak i to z dużym dolewem krwi litewskiej, uważam, że i Litwie, i Polsce dobrze zrobiłyby wspólne granice i jeden rząd w... Warszawie, rzecz jasna, z delegaturami w Wilnie. Odpowiedz Link Zgłoś
filikander Re: Ideał - wspólne granice i rząd w Warszawie 24.11.05, 09:18 Hahaha to fantastyczny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikizsuwalk W polsce lepiej 24.11.05, 14:17 Mickiewicz był Litwinem z krwi, ale na pewno nie żałował, że pisze po polsku i ma polskie obywatelstwo, tak samo Miłosz też nie żałował tego, że jest Polakiem, a nie litwinem( bo też z pochodzenia Litwin, więc wciąż się trzymam tezy, że Polsce ludziom lepiej się żyło i żyje niż na Litwie, szczegóły biograficzne konkretnych ludzi to potwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: W polsce lepiej 24.11.05, 14:38 Na Litwie stopa bezrobocia wynosi 4%, a w Polsce prawie 20%. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikizsuwalk Re: W polsce lepiej 24.11.05, 15:08 to dlaczego nie ma imigrantów, którzy chcieliby tam mieszkać, 4% to tylko sucha statystyczna cyfra, brakuje wielu innych danych, np: poziomu komfortu życia, kultury, zaraz napiszę na swoim blogu literackim polskim, o festiwalu filmów fabularnych, który był w tamten łykend, poziom kultury filmowej jest prawie zerowy, filmów fabularnych prawie w ogóle nie robią, a dokumentalne są naprawdę słabe, pewnie jest podobnie i w innych gałęziach sztuki, z przemysłem też u nich nie najlepiej, dobrze robią wódki, przyprawy, wędliny, kraj rolniczy, ale biedniejszy od nas Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: W polsce lepiej 2 łykend ? 24.11.05, 15:35 uczył Marcin Marcina a sam madry jak świnia. No i co z tą poprawnością pisowni ? Odpowiedz Link Zgłoś
rozumny1 Re: 3 596 617 : 338 635 144 24.11.05, 16:35 oginn napisał: W polsce lepiej. W Polsce - to po pierwsze, a po drugie - w Litwie, czy na Litwie? I to Cię zdradza. Prowokujesz! Nasi (Polscy) Litwini - coś o tym wiem - nie mówią "NA LITWIE", bo mają kompleks Wielkiego Sąsiada - 3 596 617 : 338 635 144. Większa garść moherowych beretów wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: 3 596 617 : 338 635 144 24.11.05, 18:59 rozumny1 napisał: > oginn napisał: W polsce lepiej. > > W Polsce - to po pierwsze, a po drugie - w Litwie, czy na Litwie? I to Cię > zdradza. Prowokujesz! Nasi (Polscy) Litwini - coś o tym wiem - nie mówią "NA > LITWIE", bo mają kompleks Wielkiego Sąsiada - 3 596 617 : 338 635 144. > > Większa garść moherowych beretów wystarczy... Pomyliłeś autorów postów. Ja rzeczywiście nie jestem Litwinem rodowitym, tzn. nie pochodzę z litewskiej rodziny, nie znam litewskiego języka ani nikt w mojej rodzinie nie mówił po litewsku. Ale, tak jak wszyscy rodowici mieszkańcy Suwalszczyzny z dziada pradziada, mam w sobie również krew litewską oprócz polskiej, białoruskiej i jaćwieskiej. Mam więc pełne prawo ze względów genealogicznych uważać się za Litwina, a tym bardziej ze względów historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
z_racis Re: 3 596 617 : 338 635 144 24.11.05, 22:14 > Ja rzeczywiście nie jestem Litwinem rodowitym, tzn. nie pochodzę z litewskiej > rodziny, nie znam litewskiego języka ani nikt w mojej rodzinie nie mówił po > litewsku. Ale, tak jak wszyscy rodowici mieszkańcy Suwalszczyzny z dziada > pradziada, mam w sobie również krew litewską oprócz polskiej, białoruskiej i > jaćwieskiej. Mam więc pełne prawo ze względów genealogicznych uważać się za > Litwina, a tym bardziej ze względów historycznych. Heh. bez kitu coś w tym wzystkim jest... nazwisko mam litewskie a wiem ze przodkowie z obu stron jakies tam korzenie litewskie maja.... i jest jakis taki sentyment do tej mickiewiczowskiej Litwy i wogole.... nie pzreszkadza mi to wszystko oczywiście w tym aby być i czuc sie Polakiem :) (choc z litewskimi korzeniami). Odpowiedz Link Zgłoś
dzikizsuwalk Re: 3 596 617 : 338 635 144 24.11.05, 23:55 okazuje się, że prawomyślni forumowicze to litwini, zwolennicy marszów równości, antyklerykalni i mający w dupie wielkość polski, zawsze wiedziałem gdzie mieszkałem, dlategop nikogo tutaj właśnie nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
vanillacat Re: 3 596 617 : 338 635 144-dzikuś 25.11.05, 00:24 A wiesz czego ja nie toleruję? Chamstwa, a ty dzierżysz niechlubną palmę pierwszeństwa w tym bagnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_kosynier do dzikiego... 25.11.05, 08:55 Bycie prawomyślnym, wyrozumiałym wobec mniejszości seksualnych czy antyklerykałem nie oznacza bynajmniej szkodzenia wielkości Polski. Zresztą o jakiej wielkości mówimy? Jakbyś miał elementarne pojęcie o historii naszego kraju, to byś wiedział, że jak Polska była naprawdę wielka, słynęła z tolerancji - choćby wobec innowierców i odmiennych nacji. I pamiętaj, że do mniejszości seksualnych zalicza się nie tylko gejów, ale także sadystów i zelofilów - czyli niejako Twoich kolegów... Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Kresowi Polacy 25.11.05, 09:46 dzikizsuwalk napisała: > okazuje się, że prawomyślni forumowicze to litwini, zwolennicy marszów równości, > antyklerykalni i mający w dupie wielkość polski, zawsze wiedziałem gdzie > mieszkałem, dlategop nikogo tutaj właśnie nie lubię Twój dziadek pochodzi z wioski litewsko-białoruskiej, inni przodkowie z rdzennej Polski - no to właściwie masz pochodzenie etniczne podobne do naszego, mieszkańców Suwalszczyzny. "...Bardzo często stosowali do siebie określenie "Polaki nieakuratne", zetknęliśmy się też ze sformułowaniem "drewniane Polaki" (odnoszące się do tych, którzy nie mówią po polsku). Niejedna osoba wypowiadała opinię w rodzaju: "Jaka tam ze mnie Polka, przecież nie mówię po polsku". Słyszeliśmy też refleksje typu: "My, prawdę powiedziawszy, jak głębiej pogrzebać, to jesteśmy Litwini" i zaskakujące zwierzenia: "Ja syn wsiech narodow". Odbywały się przy nas, na początku badań dość szokujące, wymiany zdań, jak ta w Dubińcach koło Pielasy: [żona:] "U nas mieszane, ile tu tych Litwiaków, tylko siedem wiosek. A reszta Polaki, Biełarusy." - [mąż:] "U nas tut nie ma Biełarusów." [É] - [ciotka:] "Tu Biełarusy, tu Polaków nie ma." - [żona:] "Czemu nie ma? Raduńska parafia wsie Palaki." - [ciotka:] "Ojej, Biełarusy wsie." - [mąż:] [É] "Tut, nie hawary, tut Biełarusów nie ma. Biełarusy to tylko tam pod Grodno" ... Po dziesięciu latach badań terenowych w wioskach białorusko-litewskiego pogranicza jestem przekonana, że szczegółowsza analiza tożsamości ich mieszkańców, nazywających siebie "Polakami" i reprezentujących rozmaite warianty tej polskości, może wnieść cenny i inspirujący wkład do - zarówno materiałowych, jak i teoretycznych - studiów nad procesami narodotwórczymi." elektrownia.ornak.com/pl/site/kresy_druga_rzeczpospolita/narody/polak_tozsamosc_kresy_2000 Odpowiedz Link Zgłoś
dzikizsuwalk Re: Kresowi Polacy 26.11.05, 02:24 widzę, że na powaznie się tym zajmujesz, to hobby czy taka praca? Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Kresowi Polacy 26.11.05, 16:18 To tylko hobby. A tak w ogóle jestem od dłuższego czasu bezrobotny. Dlatego zazdroszczę Litwinom małego u nich bezrobocia i chciałbym przyłączenia Suwalszczyzny do Litwy. Odpowiedz Link Zgłoś
pierdutow Re: 3 596 617 : 338 635 144 26.11.05, 19:26 sam siebie nie lubisz i bredzisz . Lepiej wytrzeźwiej to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś