iwa_ja 16.01.06, 16:24 Beethovena. Jakie macie zdanie? Mnie się to wkonanie zupełnie nie podoba!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a000000 Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 16:50 pianoforte z orkiestrą z epoki. Specyficzne brzmienie, może się nie podobać. Technicznie i ze strony pianistycznej i ze strony nagraniowej? rzecz gustu, ja bym to inaczej zrobiła. Ja mam w wykonaniu Zimermana pod Berensteinem. Ideał. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 19:16 a000000 napisała: > Ja mam w wykonaniu Zimermana pod Berensteinem. Ideał. * Ja też. Wszystkie pięć. A może wiesz, który koncert już sam KZ dyrygował od fortepianu po śmierci LB? (ja nie wiem) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 20:13 iwa_ja napisała: > który koncert już sam KZ dyrygował od > fortepianu po śmierci LB? (ja nie wiem) Pierwszy i drugi (koncerty były nagrywane od ostatniego). Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 20:42 zamek napisał: > Pierwszy i drugi (koncerty były nagrywane od ostatniego). *Dziękuję! A CD kupiłam kiedyś w FN w księgarni. Był tam uroczy pan Sławek, który, zdaje się, studiował muzykologię na UJ. Odpowiedz Link Zgłoś
pamflet1 Bajerant? 18.01.06, 13:43 Na muzykologii na UJ nie studiowal w okresie ostatnich 25 lat zaden Slawomir. Teraz jest jeden jegomosc o tym imieniu (na III roku), ale to czlek pasjonujacy sie heavy-metalem, do tego przebywajacy stale w Krakowie, a nie w W-wie. Musial nasza nabywczynie plyt ow bukiniarz albo niezle zabajerowac (skoro taki niby uroczy), albo zle zapamietala co do niej mowil, albo - co tez mozliwe - Slawek to tylko pseudonim artystyczno-zawodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Bajerant? 18.01.06, 13:45 pamflet1 napisał: > Na muzykologii na UJ nie studiowal w okresie ostatnich 25 lat zaden Slawomir. > Teraz jest jeden jegomosc o tym imieniu (na III roku), ale to czlek pasjonujacy > > sie heavy-metalem, do tego przebywajacy stale w Krakowie, a nie w W-wie. Musial > > nasza nabywczynie plyt ow bukiniarz albo niezle zabajerowac (skoro taki niby > uroczy), albo zle zapamietala co do niej mowil, albo - co tez mozliwe - Slawek > to tylko pseudonim artystyczno-zawodowy. *E, musiałam coś przekręcić. PS. Na UJ nie przyjmuje się Sławków generalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 21:50 Mam tylko III i IV. A pyta CD już prawie cała zjechana. A III jest rewelacyjny, "simply the best". Choć słyszałem też świetne nagranie S.Richtera ! Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Koncerty Beethovena Zimerman 16.01.06, 22:46 Ja mam wszystkie koncerty na video i uwielbiam oglądać - nie tylko słuchać. Najbardziej jednak lubię koncert d-moll Brahmsa, gdzie młody Zimerman (bez brody) gra wręcz muzykę taneczną, a Bernstein tańczy (zwłaszcz pod koniec finału). I III Beethovena - uwielbiaaam. Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Re: Koncerty Beethovena Zimerman 18.01.06, 21:21 Na wideo mam tańczącego Bernsteina z koncertu w Warszawie 01 IX 1989r., grającego LEONORĘ III + wyskok !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pafcio01 Re: Na PR2 Cesarski 19.01.06, 07:49 Z mnóstwa wykonań koncertów B. jakie mam, ogień Argerich w 2 i 3 najbardziej mnie fascynuje (nagrała jeszcze pierwszy). Lubię takie czeskie wykonanie - Jan Panenka. Poza tym Kovacevich, Lubin (z Hogwoodem), Hess. To moja czołówka. A Czwarty to tylko i wyłącznie Hofmann pod Ormandym z niedawno wypuszczonego vol.8 serii Marstona. (Nagrał jeszcze z Mitropoulosem, ale to wykonanie mnie nie powaliło. Piąty lubię Van Cliburna. Zimermnem dla mnie jest taki jakiś...zbyt doskonały. W Beethovenie to jak najbardziej OK, ale czas braknie mi finezji, szczypty żartu, spontaniczności. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: Na PR2 Cesarski 25.01.06, 04:02 pafcio01 napisał: > Czwarty to tylko i wyłącznie Hofmann pod Ormandym z niedawno wypuszczonego > vol.8 serii Marstona. Zgadzam się. Wszyscy inni zawsze coś knocą, jak nie w tym, to w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: Na PR2 Cesarski 18.01.06, 12:09 niestey, tak jest prawidlowiej niz na steinwayu z cala paleta efekciarstwa romantycznego.... moze zly pianofortepianista ? a sprobuj z josem van immerseelem , to zmienisz zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Na PR2 Cesarski 23.01.06, 23:41 A ma ktoś wideo z IX z zburzenia muru berlińskiego? Nie widziałam, tylko słuchałam, ale wydawało mi się, że chór (to jakieś połączone chóry były) płakał. Ja zresztą też. Karajan? Odpowiedz Link Zgłoś