Dodaj do ulubionych

Na PR2 Cesarski

16.01.06, 16:24
Beethovena.
Jakie macie zdanie?
Mnie się to wkonanie zupełnie nie podoba!!!!
Obserwuj wątek
    • a000000 Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 16:50
      pianoforte z orkiestrą z epoki. Specyficzne brzmienie, może się nie podobać.
      Technicznie i ze strony pianistycznej i ze strony nagraniowej? rzecz gustu, ja
      bym to inaczej zrobiła.

Ja mam w wykonaniu Zimermana pod Berensteinem. Ideał.
      • iwa_ja Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 19:16
        a000000 napisała:

> Ja mam w wykonaniu Zimermana pod Berensteinem. Ideał.
        * Ja też. Wszystkie pięć. A może wiesz, który koncert już sam KZ dyrygował od
        fortepianu po śmierci LB? (ja nie wiem)
        • zamek Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 20:13
          iwa_ja napisała:

> który koncert już sam KZ dyrygował od
          > fortepianu po śmierci LB? (ja nie wiem)
          Pierwszy i drugi (koncerty były nagrywane od ostatniego).
          • iwa_ja Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 20:42
            zamek napisał:

> Pierwszy i drugi (koncerty były nagrywane od ostatniego).
            *Dziękuję! A CD kupiłam kiedyś w FN w księgarni. Był tam uroczy pan Sławek,
            który, zdaje się, studiował muzykologię na UJ.
            • pamflet1 Bajerant? 18.01.06, 13:43
              Na muzykologii na UJ nie studiowal w okresie ostatnich 25 lat zaden Slawomir.
              Teraz jest jeden jegomosc o tym imieniu (na III roku), ale to czlek pasjonujacy
              sie heavy-metalem, do tego przebywajacy stale w Krakowie, a nie w W-wie. Musial
              nasza nabywczynie plyt ow bukiniarz albo niezle zabajerowac (skoro taki niby
              uroczy), albo zle zapamietala co do niej mowil, albo - co tez mozliwe - Slawek
              to tylko pseudonim artystyczno-zawodowy.
              • iwa_ja Re: Bajerant? 18.01.06, 13:45
                pamflet1 napisał:

> Na muzykologii na UJ nie studiowal w okresie ostatnich 25 lat zaden Slawomir.
                > Teraz jest jeden jegomosc o tym imieniu (na III roku), ale to czlek
                pasjonujacy
                >
                > sie heavy-metalem, do tego przebywajacy stale w Krakowie, a nie w W-wie.
                Musial
                >
                > nasza nabywczynie plyt ow bukiniarz albo niezle zabajerowac (skoro taki niby
                > uroczy), albo zle zapamietala co do niej mowil, albo - co tez mozliwe -
                Slawek
                > to tylko pseudonim artystyczno-zawodowy.

*E, musiałam coś przekręcić.
                PS. Na UJ nie przyjmuje się Sławków generalnie?
        • x-man66 Re: Na PR2 Cesarski 16.01.06, 21:50
          Mam tylko III i IV. A pyta CD już prawie cała zjechana. A III jest rewelacyjny,
          "simply the best". Choć słyszałem też świetne nagranie S.Richtera !
          • verdiprati Re: Koncerty Beethovena Zimerman 16.01.06, 22:46
            Ja mam wszystkie koncerty na video i uwielbiam oglądać - nie tylko słuchać.
            Najbardziej jednak lubię koncert d-moll Brahmsa, gdzie młody Zimerman (bez
            brody) gra wręcz muzykę taneczną, a Bernstein tańczy (zwłaszcz pod koniec
            finału). I III Beethovena - uwielbiaaam.
            • x-man66 Re: Koncerty Beethovena Zimerman 18.01.06, 21:21
              Na wideo mam tańczącego Bernsteina z koncertu w Warszawie 01 IX 1989r.,
              grającego LEONORĘ III + wyskok !!!!
          • pafcio01 Re: Na PR2 Cesarski 19.01.06, 07:49
            Z mnóstwa wykonań koncertów B. jakie mam, ogień Argerich w 2 i 3 najbardziej
            mnie fascynuje (nagrała jeszcze pierwszy). Lubię takie czeskie wykonanie - Jan
            Panenka. Poza tym Kovacevich, Lubin (z Hogwoodem), Hess. To moja czołówka. A
            Czwarty to tylko i wyłącznie Hofmann pod Ormandym z niedawno wypuszczonego
            vol.8 serii Marstona. (Nagrał jeszcze z Mitropoulosem, ale to wykonanie mnie
            nie powaliło. Piąty lubię Van Cliburna. Zimermnem dla mnie jest taki
            jakiś...zbyt doskonały. W Beethovenie to jak najbardziej OK, ale czas braknie
            mi finezji, szczypty żartu, spontaniczności. Pozdrawiam.
            • cymber.gaj Re: Na PR2 Cesarski 25.01.06, 04:02
              pafcio01 napisał:

> Czwarty to tylko i wyłącznie Hofmann pod Ormandym z niedawno wypuszczonego
              > vol.8 serii Marstona.

Zgadzam się. Wszyscy inni zawsze coś knocą, jak nie w tym, to w innym miejscu.
      • ondine Re: Na PR2 Cesarski 18.01.06, 12:09
        niestey, tak jest prawidlowiej niz na steinwayu z cala paleta efekciarstwa
        romantycznego.... moze zly pianofortepianista ? a sprobuj z josem van
        immerseelem , to zmienisz zdanie
        • iwa_ja Re: Na PR2 Cesarski 23.01.06, 23:41
          A ma ktoś wideo z IX z zburzenia muru berlińskiego? Nie widziałam, tylko
          słuchałam, ale wydawało mi się, że chór (to jakieś połączone chóry były)
          płakał. Ja zresztą też. Karajan?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka