Dodaj do ulubionych

remont przytkanych kominów

29.10.10, 11:07
Mieszkam w małej wspólnocie. Po ostatniej wizycie kominiarza okazało się że przewody wentylacyjne dwóch sąsiadów są przytkane. Nie czyścili oni kominów od 8 czy 9 lat w ogóle. Czyli zaniedbali sprawę. Niestety kominy ich są przytkane na wysokości mojego mieszkania. Jeden w mojej wykafelkowanej łazience. Sąsiadka domagała się przetykania jej przewodu u mnie w domu na zasadzie kucia ale gdy powiedziałem jej że będzie mi musiała łazienkę doprowadzić do stanu sprzed kucia to powiedziała że absolutnie i stwierdziła że postara się o nakaz. Nadmieniam, że wentylację miała zepsutą już od początku bo zawsze ma zaparowane okna. Zażądałem uchwały wspólnoty przed odtykaniem tych kominów oraz umowy, że naprawią mi szkody powstałe podczas kucia. Co mi radzicie? Do jakiego urzędu powinienem się zwrócić. Poradzono mi abym napisał poismo do wszystkich sąsiadów w tej sprawie.
Obserwuj wątek
    • schl0 Nie masz prawa zakazać kucia... 30.10.10, 18:43
      wentylacja musi być sprawna. Jednocześnie obowiązkiem "kującego" jest doprowadzić pomieszczenie do stanu pierwotnego.
      • kaputo1 Re: Nie masz prawa zakazać kucia... 31.10.10, 13:05
        Ok, tylko jak teraz wymusić na nich obowiązek przywrócenia mi lokalu do stanu sprzed kucia? Napisałam do nich pisma, że chcę umowy na piśmie, że zobowiążą się do naprawienia szkody. Ponieważ sąsiadka która ma przytkany komin i pertraktowała ze mną kucie stwierdziła, że ona mi nic naprawiać nie będzie. Dlatego muszę się bronić. Tym bardziej, że oni nie mieli swoich kominów przeglądanych przez 7 czy 8 lat a powinni mieć co roku.
    • majkowa Re: remont przytkanych kominów 31.10.10, 13:02
      A gdzie był zarząd, administrator i kominiarze przez ostatnie lata?
      Jak zwykle w Polsce, nie będzie winnych.

Nie wpuszczaj nikogo do mieszkania bez uchwały i pisemnej ugody zawartej ze wspólnotą, dotyczącej odtworzenia stanu poprzedniego łazienki. Wykonaj inwentaryzację łazienki wraz z dokumentacją fotograficzną.

Jednym słowem wykonaj wszystkie czynności i zgromadź wszystkie dowody potrzebne do prowadzenia ewentualnej sprawy sądowej o odszkodowanie.

Moim zdaniem koszt naprawy powinien ponieść osobiście zarząd wspólnoty odpowiedzialny za brak nadzoru.
      • kaputo1 Re: remont przytkanych kominów 01.11.10, 11:47
        Dzięki za odpowiedź właśnie tak mam zamiar zrobić. Moja wspólnota nie ma zarządu, bo liczy 7 lokali, nie ma też zarządcy. Czy odpowiedzialność za części wspólne spoczywa na wszystkich w częściach procentowych udziału. Ale jeśli sąsiedzi na czyścili swoich kominów przez parę lat? Na dodatek nachodzą mnie i żądają wpuszczenia do lokalu i kucia ale kosztów naprawy ponosić nie chcą. Ale nadzór budowlany poradził mi to samo. Jeszcze raz dziękuję!
        • schl0 Re: remont przytkanych kominów 02.11.10, 11:56
          kaputo1 napisała:

> ...Moja wspólnota nie ma zarządu, bo liczy 7 lokali, nie ma też zarządcy. Czy odpowiedzialność za części wspól ne spoczywa na wszystkich w częściach procentowych udziału.....

????????co to za "wspólnota" bez zarządu??????????????????

Ustawa nakłada obowiązek (pod groźbą zarządu komisarycznego) powołania zarządu wspólnoty- osobowego.
          Kominy nie czyszczone od 9ciu lat... a o 5-cio letnich obowiązkowych przeglądach technicznych słyszeli??? Chyba nie - od razu wyszłaby sprawa zaniedbania w sprawie przeglądów kominiarskich.
          Radze jak najszybciej powołać zarząd i zacząć wypełniać obowiązki wynikające z obowiązujących ustaw.
          • kaputo1 Re: remont przytkanych kominów 04.11.10, 19:53
            tylko widzisz tutaj chyba tylko sąd musi zasądzić żeby moja "wspólnota" powołała zarząd. Bo mimo że protokół kominiarski przytkanie wykazał w zeszłym roku to dopiero teraz oni zabrali się za sprawę ale w taki sposób, że nękają mnie. żeby ich wpuszczać do domu, żeby mi skuli kafelki ale już naprawić mi tego absolutnie nie chcą.
            • majkowa Re: remont przytkanych kominów 04.11.10, 22:19
              "Mała" wspólnota (do 7 lokali nie musi powoływać zarządu. Kieruje sie przepisami kodeksu cywilnego.
              Do podjęcia decyzji zwykłego zarządu potrzebna jest zgoda właścicieli posiadających ponad 50% udziałów, a dla decyzji przekraczających zwykły zarząd - jednomyślność właścicieli.

W przypadku braku zgody właścicieli, ich decyzję zastępuje wyrok sądu (zarówno przy decyzjach zwykłego zarządu jak i przy decyzjach je przekraczających).

Jeżeli sąsiedzi cię nękają, odpowiedz im, że udostępnisz lokal po uzyskaniu wyroku sądowego, który im wyjaśni, że wszyscy właściciele są zobowiązani do uczestniczenia w kosztach przywrócenia stanu poprzedniego twojej łazienki, proporcjonalnie do posiadanych udziałów w nieruchomości.
    • kondominium.net.twa Re: remont przytkanych kominów 07.11.10, 09:28
      kaputo1 napisała:

> Po ostatniej wizycie kominiarza okazało się że przewody wentylacyjne dwóch
      > sąsiadów są przytkane. Nie czyścili oni kominów od 8 czy 9 lat w ogóle.
      > Czyli zaniedbali sprawę. Niestety kominy ich są przytkane na
      > wysokości mojego mieszkania. Jeden w mojej wykafelkowanej łazience.
      > Sąsiadka domagała się przetykania jej przewodu u mnie w domu na zasadzie kucia
      > ale gdy powiedziałem jej że będzie mi musiała łazienkę doprowadzić do stanu sprzed kucia t
      > o powiedziała że absolutnie i stwierdziła że postara się o nakaz. Nadmieniam, ż
      > e wentylację miała zepsutą już od początku bo zawsze ma zaparowane okna. Zażądałem
      > uchwały wspólnoty przed odtykaniem tych kominów oraz umowy, że naprawią mi
      > szkody powstałe podczas kucia.
      > Co mi radzicie? Do jakiego urzędu powinienem się
      > zwrócić. Poradzono mi abym napisał poismo do wszystkich sąsiadów w tej sprawie

Czytałem, gdzieś w internecie, wyrok, że sąd przyjął stanowisko właściciela,
      że przewód kominowy (odprowadzający spaliny) nie jest częścią nieruchomości wspólnej
      bo służy tylko jemu i nic wspólnocie do niego.

Ja bym ubezpieczył lokal i czekał na rozwój sytuacji oraz stanowczo , głośno artykułował własne warunki udostępnienia lokalu w celu usuniecia niedrożności przewodu kominowego.

Tak na margniecie czy kominiarz wpuszczał kulę do przewodu?
      Ile kondygnacji ma budynek?
      • kaputo1 Re: remont przytkanych kominów 07.11.10, 12:53
        czy kominiarz kulę wpuszczał to nie wiem na 100%, ale w protokole stwierdził przytkanie, że kula schodzi do wysokości 4 metrów w jednym kominie oraz do 5 metrów w drugim kominie. Dlatego być może kulę spuszczał. Budynek na parter, pierwsze piętro, i poddasze ze strychem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka