Dodaj do ulubionych

remont dachu a zima

06.12.10, 16:57
Tak, tak - grudzień a u nas remont dachu :/
Przez brak rynien i dachówek mam wokół 2 okien oblodzoną ścianę zewnętrzną budynku na ok. 5cm. Zakładając, że istnieje zagrożenie że topniejący lód wsiąknie do wnetrza mojego mieszkania (podczas odwilży), to kto odpowiada za to: zarządca czy firma remontowa?
Obserwuj wątek
    • babczyk Re: remont dachu a zima 07.12.10, 11:16
      krolowa.mieczy napisała:

> kto odpowiada za to: zarządca czy firma remontowa?

Odpowiada, zleceniodawca oraz.....zleceniobiorca.

• wariant601 Re: remont dachu a zima 07.12.10, 16:32
      To są dwie różne sprawy. Usterkę musi usunąć właściciel lub współwłaściciele nieruchomości. Koszty ponosi tylko ten, kto do tej sytuacji doprowadził.
      • krolowa.mieczy Re: remont dachu a zima 07.12.10, 20:50
        Kurcze, czyli co? Zarządca nie ma prawa sie wypiąć jeśli go poprzyciskam, żeby coś z tym zrobił; a firma remontowa właściwie też?
        Zrobiłam na wszelki wypadek zdjęcia tej nieszczęsnej sciany oblodzonej :(
        • babczyk Re: remont dachu a zima 08.12.10, 08:13
          krolowa.mieczy napisała:

> Kurcze, czyli co? Zarządca nie ma prawa sie wypiąć jeśli go poprzyciskam, ……

Nie ma prawa, ale jak znam życie to Cię oleje, co udowadnia jego postepowanie w sprawie tego remontu. Zakładam też, że nie mieszka w waszym budynku i nie partycypuje w kosztach tego remontu.

> firma remontowa właściwie też?

Właściwie też gdyż zaczynając tak późno remont ( czy o tej porze roku,konieczny ) nie liczyła się z nikim no może jedynie z osobą, która ten remont zleciła. Gdyby firma była solidna to przynajmniej starałaby się nie pogarszać stanu remontowanego dachu.

> Zrobiłam na wszelki wypadek zdjęcia tej nieszczęsnej sciany oblodzonej :(

Uchwała SN z dnia 28 lutego 2006 r. (sygn. akt III CZP 5/06).
          Członek wspólnoty mieszkaniowej jest osobą trzecią w rozumieniu art. 822 k.c. w
          sytuacji, gdy za poniesioną przez niego szkodę odpowiada wspólnota z tytułu
          nienależytego wykonania zarządu nad nieruchomością wspólną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka