14.07.11, 12:54
WArt. 5. 1. Wysokość premii termomodernizacyjnej stanowi 20 % wykorzystanej kwoty
kredytu zaciągniętego na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego, z zastrzeżeniem
ust. 2.
2. Wysokość premii termomodernizacyjnej nie może wynosić więcej niż:
1) 16 % kosztów poniesionych na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego i
2) dwukrotność przewidywanych rocznych oszczędności kosztów energii, ustalonych na
podstawie audytu energetycznego.
Moje pytanie dotyczy czy ktoś brał już kredyt z premią? Jeżeli tak to jak należy rozumieć przedstawione warunki .Czy jest jakiś dodatkowy przepis że bank kredytujący wybiera z trzech przedstawionych warunków ten który jest najmniej korzystny dla kredytobiorcy ? Przykład 20% kredytu w wysokości 1000000,00 zł to 200000,00 zł. Inwestycja kosztowała 2000000,00 zł * 0,16 % = 320000,00 zł A oszczędności wynoszą 75000,00 zł razy dwa to 150000,00 zł.Którą opcję winien przyjąć bank kredytujący ?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Premia 14.07.11, 13:03
      Się podłączę pod temat, bo podstaw nie rozumiem
      Borę kredyt (jakoś oprocentowany) i potem staram się o premię termomodernizacyjną
      Jak się ma to pierwotne oprocentowanie kredytu do premii (zakładam, że ją dostanę).
      Czyli ile wyniesie mnie RRSO, czyli rzeczywista roczna stopa procentowa?
      Ktoś mnie przekonywał, że to liczba ujemna, ale nie bardzo wierzę a pani w banku nie umiała jednoznacznie odpowiedzieć ;(
    • logan_85 Re: Premia 14.07.11, 13:22
      Niestety, bank wybiera ten najmniej korzystny wariant, szczegóły na stronie BGK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka