Dodaj do ulubionych

Rozliczenie wody

20.05.04, 12:06
Witam!
Mam duży problem. W moim bloku założono cyrkulację. Niestety nie działa ona
sprawnie, a raczej liczniki nie działają sprawnie i są problemy z rozliczenie
zużycia wody ciepłej. Blok był oddawany etapami (właściwie kilka bloków, ale
liczniki centralne są dla całości) od XII.2002. Woda cały czas jest płacona
zaliczkowo ryczałtem od osoby. Chociaż wadliwe liczniki dotyczą tylko wody
ciepłej, zimna też nie była rozliczana.
Mam pytanie - czy są jakieś regulacje rozliczania wody? Czy administracja
może w nieskończoność pobierać opłaty za wodę ryczałtem pomimo założonych
liczników? Czy administracja może zrobić rozliczenie bloku na podstawie
licznika centralnego i podzielić zużycie na ilość zgłoszonych oficjalnie osób?
(Podobno tak planuje).
Obserwuj wątek
    • wprost5 Re: Rozliczenie wody 21.05.04, 11:53
      Moim zdaniem, spółdzielnia po chamsku robi was w konia.
      Co ma wspólnego cyrkulacja z rozliczeniem ciepłej wody? Bo jak źle działa, to
      na górnych pietrach ciepła woda bedzie leciała z kranów po pewnym czasie, a wy,
      za ta spuszczona do kanalizacji, żeby dostać sie do ciepłej wody, bedziecie
      musieli zapłacic tak jak za ciepła, czyli więcej niż za zimną. I to tylko tyle.
      A już zupełnie nie rozumiem stwierdzenia, że liczniki, czyli wodomierze, nie
      działaja sprawnie. Przecież spółdzielnia nie kupiła ich na złomie, zapewne sa
      legalizowane, włąsnie one działaja poprawnie.

Pytasz, czy są jakies regulacje rozliczania wody - oczywiście, teraz każde
      mieszkanie musi być wyposażone w mierniki(wodomierze) i są one do rozliczania
      zużycia wody a nie po to, żeby sie na nie tylko gapić i żeby cwaniaki ze
      spółdzielni zainkasowali dzialke od instalatora. Przecież wy zapłaciliście za
      te wodomierze!Tak więc, chociaż administracja robi jakies dziwne rozliczenia,
      to ma ona obowiazek rozliczać was według wskazań wodomierzy a nie ilości osób!
      Musicie iść do zarządu i zrobić awanturę i wręcz zagrozić zgłoszeniem tych
      przekrętów do prokuratury. Nie należy się tego bać, bo tylko takie kroki mogą
      zmusić krętaczy do uczciwych działań.
      • bbkk Re: Rozliczenie wody 21.05.04, 12:30
        Liczniki które mamy zainstalowane nie są przystosowane do ciągłego obracania
        się. W zawiązku z tym czasem licznik od cyrkulacji kręci się szybciej niż
        ciepłej wody, czasem wolniej i to w momencie, gdy z tej wody się nie korzysta.

• wprost5 Re: Rozliczenie wody 21.05.04, 22:45
          bbkk,
          kto nagadal Ci takich herezji? Po cholerę wodomierz na cyrkulacji i dlugo żyję,
          ale pierwsZy raz spotykam się z informacją, że zainstalowane u was wodomierze
          nie sa przeznaczone do ciagłego obracania sie czyli pomiaru pobieranej cieczy.
          To po cholerę ktoś to instalował? - jakiś pomyleniec?

Czy w ogóle wiesz, jak powinna wygladać instalacja cw? Jest pion, od którego
          odchodza tzw. gałązki do mieszkań i na nich powinny być zainstalowane
          wodomierze, na najwyższym piętrze od tego pionu schodzi do zasobnika cw rurka
          zwana cyrkulacją. Jeszcze na dole powinna być pompka napędzająca wodę. Zgadza
          się, że w zależności od ilości odkręconych jednocześnie kranów w mieszkaniach
          woda w instalacji krąży szybciej lub wolniej, gdy z wody się nie korzysta, to
          woda powinna płynąć w cyrkulacji ze stałą prędkością. Zupełnie nie rozumiem
          informacji o "kręceniu się" licznika od cyrkulacji raz szybciej, raz wolniej.
          Niby można taki wodomierz zainstalować, ale po co? Chyba jakiś duży cwaniak z
          twojej spółdzielni ten patent wymyślił, żeby was na chama oszukiwać. Należy mu
          się jakaś duża nagroda za wyjątkową pomysłowość.
          • bbkk Re: Rozliczenie wody 24.05.04, 11:26
            Właśnie te liczniki są wadliwe bo kręcą się z różną prędkością. A cyrkulacja
            jest w każdym mieszkaniu i dlatego na każde mieszkanie przypadają 3 liczniki -
            od wody zimnej, ciepłej i cyrkulacji. Bo ciepła woda krąży mi po mieszkaniu i
            jeśli nie używam jej to tyle ile wpłynie (to mierzy licznik ciepłej wody), tyle
            wypłynie (to mierzy licznik cyrkulacji). Jeśli korzystam z wody to wypłynie
            mniej. A zużycie ciepłej wody to wskazanie licznika ciepłej wody minus
            wskazanie licznika cyrklulacji. Tylko jak już pisałam licznniki te są nie do
            końca sprawne ...
            • wprost5 Re: Rozliczenie wody 24.05.04, 13:23
              bbkk, nie wiem, jakie masz wykształcenie, ale spółdzielnia robi z was wałów.
              Trochę znam sie na tych rzeczach, ale pierwszy raz czytam, żeby każdy lokal w
              budynku oprócz wodomierzy ciepłej i zimnej wody miał jeszcze wodomierz na
              cyrkulacji. Nie wyobrażam sobie, jak wobec tego wyglada u was instalacji
              ciepłej wody. To co jest w Twojej spółdzielni w Twoim budynku to jakieś
              szalbierstwo. Ja mam też w budynku cyrkulację, ale każdy lokal ma dwa wodomierze
              (zw i cw) i to wszystko. NIkt nie słyszał o wodomierzach na cyrkulacji tj.
              rurze przechodzącej z ostatniego piętra przez wszystkie lokale do węzła
              cieplnego, gdzie jest zasobnik ciepłaj wody.

A odnośnie"złego" dzialania wodomierzy - tu też któś ściemnia. Wodomierze w
              momencie zakupu posiadaja tzw. legalizację czyli inaczej dokument mówiący, że
              wskazuja zużycie przepływającej przez niego cieczy(wody) z dokładnością
              określoną w jego metryczce, która sie stempluje i służy jako gwarancja. A skoro
              tak, to taki wodomierz nie ma prawa źle mierzyć. Po 5 latach wodomierz zimnej
              wody i po 4 latach ciepłej wody winien być legalizowany tj sprawdzony, czy
              dobrze wskazuje. Nie rozumiem wobec tego, skąd biorą się teksty o wadliwości
              wodomierzy. Wodomierze kręca sie tak, jak szybko przepływa przez nie woda.

Sprawdź dokładnie w swojej spółdzielni, bo pachnie mi to wielkim przekrętem
              • bbkk Re: Rozliczenie wody 24.05.04, 14:38
                Bo to jest nowość która dopiero od niedawna jest "na rynku". I dlatego są z nią
                pewne problemy. U nas jest odrębna cyrkulacja w każdym lokalu a nie na cały
                blok. Wodomierze owszem posiadają legalizację, ale jak już pisałam nie są
                przystosowane do obracania się 24h/24h. I dlatego w momencie odkręcania i
                zakręcania ciepłej wody czasem kręcą inaczej.
                • miega Re: Rozliczenie wody 27.05.04, 10:36
                  Masz prawdopodobnie poziome rozprowadzenie instalacji (3 wodomierze: c.w.,z.w.
                  i na cyrkulacji - świadczyłyby o tym).
                  W przewodzie c.w.u., w który wbudowano wodomierz podzielnikowy, nie może wystę
                  pować cyrkulacja.
                  Tylko wyjątkowo (pewnie to taki wyjątek), w instalacji c.w.u., jeżeli nie ma
                  innej możliwości pomiaru, dopuszcza się montaż wodomierza podzielnikowego na
                  przewodzie rozbiorczym, w którym występuje cyrkulacja i wtedy konieczne jest
                  aby na przewodzie cyrkulacyjnym odpowiadającym temu przewodowi był jednocześnie
                  wbudowany wodomierz mierzący przepływ wody cyrkulacyjnej.
                  Może te wodomierze zostały źle dobrane lub zamontowane?
                  Powinny być tak dobrane , aby przy przepływie wynikającym wyłącznie z
                  cyrkulacji, pracowały w przedziale roboczego zakresu obciążeń a ich błędy
                  wskazań były zbliżone. Przewody c.w.u. między przewodem w którym występuje
                  cyrkulacja, wodomierzem i punktami czerpalnymi - powinny być możliwie jak
                  najkrótsze i o małej średnicy.
                  Wodomierze są napewno sprawne, skoro nie działają jak powinny to należy :
                  znaleźć winnego (SM napewno wie co i kto zawinił!),
                  żądać właściwego opomiarowania (ktoś montował wodomierze - wziął pieniądze i
                  odpowiedzialność za poprawne działanie całego systemu),
                  żądać rozliczania w/g rzeczywistego zużycia.

• bbkk Re: Rozliczenie wody 27.05.04, 12:52
                    miega napisał:

> Wodomierze są napewno sprawne, skoro nie działają jak powinny to należy :
                    > znaleźć winnego (SM napewno wie co i kto zawinił!),
                    > żądać właściwego opomiarowania (ktoś montował wodomierze - wziął pieniądze i
                    > odpowiedzialność za poprawne działanie całego systemu),
                    > żądać rozliczania w/g rzeczywistego zużycia.

Wszystko super. Wiem co powinniśmy. Tylko ze spółdzielnia ma nas gdzieś i
                    dlatego pytam czy są jakieś przepisy na podstawie których możemy domagać się
                    rozliczenia na podstawie wodomierzy.
                    • jarastel Re: Rozliczenie wody 27.05.04, 14:14
                      art. 1 ustawy o zdrowym rozsądku: Nie kupować mieszkania w spółdzielni.
                      Przepraszam za ironię
                      • wprost5 Re: Rozliczenie wody 27.05.04, 15:08
                        W pełni podpisuję sie pod tym, co napisał Jarastel, ale sam jestem członkiem
                        spółdzielni i wiem, co sie w nich dzieje i wobec tego bezradność bbkk wcale
                        mnie nie dziwi.

Sprawa jest nieco ckomplikowana, bo teoretycznie spółdzielnia to taka firma
                        samodzielna i samorządna i to sami spółdzielcy powinni zrobić w niej porządek.
                        I np. Urząd Ochrony Konsumentów umywa od kłopotów spółdzielni ręce. Jak
                        złozycie doniesienie do prokuratury, to zapewne nastapi umorzenie sprawy. I
                        pozostaje chyba sąd, zwłaszcza, że poniesliście koszty na instalację.

We wczesniejszym poście jakis forumowicz tłumaczy, jak prawdopodobnie zbudowana
                        jest wasza instalacja, ale to jakiś ewenement. Bo instalacje grzewcze tzw.
                        etażowe to rozumiem, ale żeby ciepłą wode tak prowadzić to jakiś idiotyzm.
                        • bbkk Re: Rozliczenie wody 27.05.04, 15:30
                          Bo jak już pisałam to dopiero wchodzi na rynek. Samo w sobie nie jest złe, bo
                          chociaż łazienkę mam daleko od pionu to ciepłą wodę prawie od razu. A nie mam
                          rur w domu.
                          • miega Re: Rozliczenie wody 28.05.04, 08:44
                            Polecam www.insanit.pl - tam znajdziesz:

Dz.U. 02.75.690
                            Rozporządzenie z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim
                            powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

DZIAŁ IV paragraf 121

Dużo zależy od tego kiedy budynek był oddany do użytku, do starszych
                            obowiązują "starsze" przepisy

Bardzo ciekawi mnie ta "nowość" ! czy to tylko jakieś "cudowne" nieznane
                            jeszcze wodomierze? czy cała instalacja wymyślona przez jakiegoś "odkrywcę"? i
                            jak to się ma do obowiązujących norm? Jeśli możesz opisz bliżej to "urządzenie"
                            i całą instalację.
                            Zajżyj też do nowego prawa spółdzielczego tam chyba też coś było. Napisz na
                            forum insanit - są tam osoby zorientowane
                            Pozdrawiam

• bbkk Re: Rozliczenie wody 28.05.04, 09:10
                              Dziękuję za ustawę. Tylko że tam niestety nie ma nic na temat rozliczeń - a to
                              jest główny problem. Bo w bloku jest licznik ogólny i na jego podstawie też
                              można rozliczać, a ustawa mówi tylko że musi taki licznik być a nie nakazuje ze
                              w każdym mieszkaniu :(

Generalnie nowością jest ta instalacja. Ale jak czytam to znasz się na tym i nie
                              jest to dla Ciebie nic nadzwyczajnego - w przeciwieństwie to osób pracujących w
                              mojej spółdzielni - łącznie z osobami z działu technicznego ;)

Zaraz "pogrzebię" na insanicie, może coś z tamtąd się dowiem :)
                              • miega Re: Rozliczenie wody 28.05.04, 20:55
                                W paragrafie 121 punkt 2 - jest:

"W budynku mieszkalnym wielorodzinnym do pomiaru ilości zimnej i ciepłej wody,
                                dostarczanej do p o s z c z e g ó l n y c h mieszkań oraz pomieszczeń
                                służących do wspólnego użytku mieszkańców, n a l e ż y stosować zestawy
                                wodomierzowe, zgodnie z wymaganiami Polskich Norm ....."

Skoro n a l e ż y stosować to chyba nie dla ozdoby tylko w celu pomiaru i
                                rozliczenia zgodnie z tym pomiarem, czy to nie jest logiczne?

Pozdrawiam
                                • wprost5 Re: Rozliczenie wody 29.05.04, 16:26
                                  Hej bbkk, tobie chyba w rzeczywistości nie zależy na rozliczaniu wody według
                                  wskazań wodomierzy w Twoim mieszkaniu, bo stale wyszukujesz jakies przeszkody i
                                  bardziej wierzysz krętaczom ze spółdzielni niz Forumowiczom.

Ostatnio Miega podał stosowny zapis chyba z ustawy o warunkach jakim winny
                                  odpowiadac budynki mieszkalne i słusznie pisze, że nikt przy zdrowych zmysłach
                                  chyba nie instaluje wodomierzy zgodnie z nakazem ustawy żeby później je
                                  ignorować. Wniosek z tego prosty, że jak są , to należy się rozliczać zgodnie z
                                  ich wskazaniami.
                                  • miega Re: Rozliczenie wody 30.05.04, 11:55
                                    Też tak myślę i dzięki za poparcie!
                                    Pozdrawiam - ula
                                    • bbkk Re: Rozliczenie wody 31.05.04, 09:50
                                      Ależ oczywiście że zależy mi na rozliczeniu według liczników. Tylko potrzebuję
                                      jakiegoś "wsparcia" w rozmowach na ten temat. Problem w tym, że ustawa ta nie
                                      nakazuje na instalowanie liczników w każdym mieszkaniu ani nie mówi na temach
                                      rozliczania według ich wskazań. Jak już napisałam podobno są plany rozliczenia
                                      według wskazań liczników zbiorczych. I to co one wskażą podzielone ma zostać
                                      pomiędzy osoby oficjalnie mieszkające.
                                      Przy tego typu rozliczeniu spółdzielnia niestety nie łamie prawa, bo po pierwsze
                                      liczniki są a po drugi rozliczenie jest według tych liczników.
                                      Ale oczywiście w rozmowach będę się "podpierała" tą ustawą i dziękuję za jej
                                      przytoczenie.
                                      • bbkk Re: Rozliczenie wody 31.05.04, 10:09
                                        Na potwierdzenie mojej opinii:
                                        www.gazetaprawna.pl/dzialy/29.html?numer=1169&dok=1169.29.3.2.18.2.0.1.htm

Niestety :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka