Dodaj do ulubionych

1 członek wspólnoty odmawia ocieplenia

22.02.12, 16:54
Ponieważ sam sobie ocieplił swoją część mieszkania- jedyną nadbudówkę w budynku, nie chce uczestniczyć w kredycie z premią termomodernizacyjną, a jedynie aby mu wykonawca wystawił oddzielną fakturę za jego część (tylko otynkowanie i pomalowanie tego co ocieplił). Oprócz tego żąda aby wykonawca obliczył ile wyniesie jego koszt w cżęsciach wspólnych (ściany tam gdzie jest klatka schodowa czy cokolika przy ziemi budynku). Wg mnie to jest nie do policzenia, a tak czy inaczej będzie kredytobiorcą, jeśli będzie zgoda większości. Grozi zaskarżeniem naszej uchwały na zaciągnięcie kredytu. Chce jedynie ewentualnie wpłacić to co wyjdzie jemu do zapłacenia z ocieplenia na konto funduszu remontowego, i resztę twierdzi ma gdzieś. A reszta będzie spłacać kredyt z odsetkami...
Dla mnie to paranoja, no chyba, że się mylę. Czy może ktoś mi tu zacytować coś z ustawy albo wyjaśnić kto ma rację w tym problemie?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: 1 członek wspólnoty odmawia ocieplenia 22.02.12, 18:06
      To zależy jaka wspólnota. Jak duża i masz uchwałę na kredyt i ocieplenie, to niech sobie zaskarża. Jak mała (najwyżej 7 lokali), to gorzej...
    • 2mamahani Re: 1 członek wspólnoty odmawia ocieplenia 22.02.12, 19:42
      Wspólnota duża- 13 lokali, z tym, że czytam, że wspólnota nie bardzo może go zmusić do zaciągnięcia kredytu, i stąd moje wątpliwości...
      • haneczka_wm Zaciągnięcie kredytu jest decyzją dotyczącą NW???? 22.02.12, 20:43
        2mamahani napisała:
        > Wspólnota duża- 13 lokali, z tym, że czytam, że wspólnota nie bardzo może go zmusić do zaciągnięcia kredytu, i stąd moje wątpliwości...

No, właśnie! Ja mam tego samego typu wątpliwości.
        Takie uchwały - to zawsze interes dla banków i nie tylko... Dlatego być może jest cisza w temacie: czy wspólnota może podjąć uchwałę o zaciągnięciu kredytu, głosując w tej sprawie zgodnie z uwol - czyli większością?
        Nie wydaje mi się, iż zaciągając kredyt, wspólnota podjemuje decyzję odnośnie nieruchomości wspólnej, lecz decyzję o zaciągnięciu zobowiązań finansowych wobec banku ze skutkiem dla każdego właściciela. Nie wiem, jaki przepis na to pozwala... ?
        • wiseman1 Re: Zaciągnięcie kredytu jest decyzją dotyczącą N 22.02.12, 23:41
          haneczka_wm napisała:
          > No, właśnie! Ja mam tego samego typu wątpliwości.
          > Takie uchwały - to zawsze interes dla banków i nie tylko... Dlatego być może
          > jest cisza w temacie: czy wspólnota może podjąć uchwałę o zaciągnięciu kredytu
          > , głosując w tej sprawie zgodnie z uwol - czyli większością?

Wspólnota może przegłosować większościowo uchwałę o zaciągnieciu kredytu i kredyt ten będzie spłacany z funduszu remontowego.
          Miesięczna spłata kredytu nie może jednak przekroczyć 70% miesiecznego wpływu na FR.
          • haneczka_wm Może...? 23.02.12, 13:58
            wiseman1 napisał:
            > Wspólnota może przegłosować większościowo uchwałę o zaciągnieciu kredytu i kred
            > yt ten będzie spłacany z funduszu remontowego.

Ja właśnie ciągle pytam o to: może.
            Na jakiej podstawie może?

> Miesięczna spłata kredytu nie może jednak przekroczyć 70% miesiecznego wpływu n
            > a FR.
            • wiseman1 Re: Może...? 23.02.12, 20:34
              haneczka_wm napisała:

> Ja właśnie ciągle pytam o to: może.
              > Na jakiej podstawie może?

Zadaj sobie pytanie na jakiej podstawie nie może
              • haneczka_wm Re: Może...? 23.02.12, 22:43
                wiseman1 napisał:

> haneczka_wm napisała:
                >
                > > Ja właśnie ciągle pytam o to: może.
                > > Na jakiej podstawie może?
                >
                > Zadaj sobie pytanie na jakiej podstawie nie może

Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie? :(
                • wiseman1 Re: Może...? 23.02.12, 22:50
                  >
                  > Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie? :(

Dozwolone jest to co nie jest zabronione.
                  • haneczka_wm Re: Może...? 23.02.12, 23:10
                    wiseman1 napisał:
                    > >
                    > > Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie? :(
                    >
                    > Dozwolone jest to co nie jest zabronione.

Twoją enigmatyczną odpowiedź da się odnieść do dowolnej odpowiedzi na zadane pytanie.

Jeśli jednak uważasz, że branie kredytu przez wspólnotę nie jest zabronione - to tutaj się z Tobą zgodzę.
                    Problem jednak tkwi w zgodzie właścicieli wyrożonej nie uchwałą, ale umową.
                    • wiseman1 Re: Może...? 23.02.12, 23:56
                      haneczka_wm napisała:

> Twoją enigmatyczną odpowiedź da się odnieść do dowolnej odpowiedzi na zadane py
                      > tanie.

Przecież niepoważne jest wymaganie od prawa aby zawierało listę tego co jest dozwolone.
                      Dlatego prawo jest tak napisane ze dozwolone jest to co nie jest zabronione.

> Jeśli jednak uważasz, że branie kredytu przez wspólnotę nie jest zabronione - t
                      > o tutaj się z Tobą zgodzę.
                      > Problem jednak tkwi w zgodzie właścicieli wyrożonej nie uchwałą, ale umową.

Dlaczego Pani uważa że podjęcie więszościową uchwałą decyzji o wydaniu 500k zł na remont elewacji jest czymś mniej ważnym dla wlaścicieli od większościowej uchwały wyrażającej zgodę na wzięcie kredytu na tą inwestycję?
                      Zazwyczaj jedna i druga decyzja podejmowana jest tą sama uchwałą.

• koziorozka Re: 1 członek wspólnoty odmawia ocieplenia 23.02.12, 10:36
        2mamahani napisała:
        > czytam, że wspólnota nie bardzo może go zmusić do zaciągnięcia kredytu, i stąd moje
        > wątpliwości...

Wspólnota nie może zmusić właściciela do wzięcia kredytu, to wspólnota jest stroną umowy z bankiem, nie właściciel
        • 2mamahani Re: 1 członek wspólnoty odmawia ocieplenia 23.02.12, 10:42
          To oczywiste że wspólnota jest stroną umowy z bankiem, ale tworzą ją członkowie-właściciele. Banki nie zgadzają się aby tylko część członków wspólnoty zaciągnęła kredyt, a reszta zapłaciła za remont gotówką. Albo cała wspólnota zaciąga kredyt, albo wcale.
          • wiseman1 Re: 1 członek wspólnoty odmawia ocieplenia 23.02.12, 12:15
            2mamahani napisała:

> To oczywiste że wspólnota jest stroną umowy z bankiem, ale tworzą ją członkowi
            > e-właściciele. Banki nie zgadzają się aby tylko część członków wspólnoty zaciąg
            > nęła kredyt, a reszta zapłaciła za remont gotówką. Albo cała wspólnota zaciąga
            > kredyt, albo wcale.

Dziwne rzeczy piszesz.
            Kredyt zaciaga wspolnota na podstawie uchwaly wiekszosci wlascicieli.
            Zabezpieczeniem tego kredytu jest funusz remontowy.
            Bank wielkosc kredytu uzaleznia od wplywow na FR.
            Maksymalnie 70% tych wplywow moze byc przeznaczone na splate kredytu.
            Po zaciagnieciu kredytu zaden wsplwlasciciel nie musi placic gotowka za remont bo ma juz obowiazek wplacania na FR.
            Jesli chce zaplacic wiecej to moze dobrowolnie wplacic ekstra sume na FR.
            Jego wolna wola.
            • tomekjot Re: 1 członek wspólnoty odmawia ocieplenia 25.02.12, 10:12
              Poczytajcie sobie zapisy o współwłasności i odpowiedzialności współwłasciceli,
        • haneczka_wm Wspólnota nie może zmusić właściciela... 23.02.12, 14:10
          koziorozka napisała:
          > Wspólnota nie może zmusić właściciela do wzięcia kredytu, to wspólnota jest str
          > oną umowy z bankiem, nie właściciel

Wspólnota będąc stroną umowy z bankiem de facto zaciąga zobowiązanie finansowe (udziałowo) spłaty kredytu dla każdego właściciela.
          Zmusza każdego właściciela proporcjonalnie do jego udziału do zaciągnięcia kredytu - przejawia się to uchwalonym obowiązkiem wobec każdego właściciela do spłaty tego kredytu zaciągniętego imiennie przez wspólnotę. A to, że odbywa się to poprzez operacje na koncie FR nie ma nic do rzeczy w stosunku do nałożonego na niego zobowiązania wobec banku do spłaty odsetek, a nie kosztów samego remontu.
          Po raz kolejny zadaję pytanie: na jakiej podstawie?
          • koziorozka Re: Wspólnota nie może zmusić właściciela... 23.02.12, 14:46
            haneczka_wm napisała:
            > przejawia się to uchwalonym obowiązkiem wobec każdego właściciela
            > do spłaty tego kredytu zaciągniętego imiennie przez wspólnotę. (...)
            > Po raz kolejny zadaję pytanie: na jakiej podstawie?

Sądzę, że na takiej samej, jak konieczność zapłacenia przez wspólnotę np. kary/grzywny nałożonej przez skarbówkę, PINB czy odsetek za nieterminową zapłatę faktury.
            Nie podoba mi się to, ale tu nie o ocenach tylko o faktach gadamy
            • haneczka_wm Re: Wspólnota nie może zmusić właściciela... 23.02.12, 23:02
              koziorozka napisała:
              > Sądzę, że na takiej samej, jak konieczność zapłacenia przez wspólnotę np. kary/
              > grzywny nałożonej przez skarbówkę, PINB czy odsetek za nieterminową zapłatę fak
              > tury.

To nie jest taka sama podstawa.
              Konieczność zapłacenia przez wspólnotę kary grzywny nałożonej przez skarbówkę, PINB czy odsetek za nieterminową zapłatę faktur wynika z zaniedbań i nieprzestrzegania obowiązujących przepisów.
              W przypadku zaciągnięcia kredytu przez wspólnotę, to ona ustanawia swoje prawo na mocy podjętej uchwały. Pytałam o podstawę prawną takiej uchwały, która generuje zobowiązania finansowe dla każdego właściciela (obowiązek spłaty odsetek), a niebędące zaliczką na koszty remontu?

koziorozka napisała:
              > Nie podoba mi się to, ale tu nie o ocenach tylko o faktach gadamy

Nie piszemy o tym, co sie komu podoba i nie oceniamy faktów.
              Zdaje się, że chcemy (a może to tylko i wyłącznie ja chcę?) porozmawiać o zgodności z prawem brania przez wspólnotę kredytu na mocy uchwały właścicieli.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka