kawa-zcynamonem
19.06.12, 17:54
Witam,
Mam antenę CB na dachu budynku i problem z Zarządem wspólnoty, który postanowił ją zdjąć.
Właścicielem mieszkania jest moja mama, ja jestem właścicielem anteny (stoi na dachu od kilkunastu lat).
Na zebraniu, na którym niestety żadne z nas nie było, została podjęta uchwała o
"Nie wyrażeniu zgody na pozostawienie anteny CB-radia na dachu budynku, upoważniając tym samym Zarząd WM do zdemontowania przedmiotowej anteny".
Mama/właścicielka zaskarżyła uchwałę z art. 12 ust. 1 UoWL, art. 3 ust. 1 UoWL, art. 140, 206KC (i jeszcze kilka innych) wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez wstrzymanie wykonania zaskarżonej uchwały do czasu zakończenia postępowania.
Dzisiaj przyszło pismo z sądu, że sąd oddala wniosek w przedmiocie zabezpieczenia powództwa.
Sąd umotywował to tym, że mama nie jest właścicielką antenty, więc uchwała nie narusza jej interesów.
Przyznam, że sam pisałem pozew i wydawało mi się, że choć antena jest moja, to mama jest właścicielką mieszkania i to do niej, nie do mnie, Zarząd kierował pisma z groźbami zdjęcia anteny i obciążenia jej kosztami.
Więc jak to jest: ja nie mogę zaskarżyć uchwały (nie jestem właścicielem), a mama może zaskarżyć uchwałę, choć wychodzi na to, że żadnego interesu w tym nie ma? Może w ogóle stroną w tym nie powinna być?
To jak to powinno być załatwione?
Ktoś ma pomysł, co z tym TERAZ zrobić?