Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy

03.10.14, 15:52
remont dachu został bez uzgodnienia z właścicielami lokali......rozszerzony przez zarząd wspólnoty o założenie ogrzewania :dachu i rynien...wg mnie taka samowola to przekroczenie kompetencji...a ponadto jest to droga inwestycja a nie remont...kto ma rację...Ponadto niewykorzystany fundusz eksploatacyjny przekazano na fundusz remontowy...również niezgodnie z ustawą o własności lokali...kto ma racje
Obserwuj wątek
    • lesher Re: fundusz remontowy 03.10.14, 18:15
      Co to znaczy "bez uzgodnienia z właścicielami lokali"?
      Czy uchwała w tym przedmiocie określała precyzyjnie zakres prac i zarząd ten zakres przekroczył?
      Czy przez rozszerzenie zakresu prac został przekroczony budżet określony w uchwale?

> a ponadto jest to droga inwestycja a nie r
      > emont...kto ma rację...

Wszystko zależy od treści uchwały. U mnie fundusz remontowy jest też wykorzystywany do ulepszania budynku. Przykładowo, obłożone zostały korytarze na parterach płytkami ceramicznymi (a była tam wcześniej "goła" ściana - więc nie był to remont). Ale nastąpiło to zgodnie z wyraźną uchwałą właścicieli.

> Ponadto niewykorzystany fundusz eksploatacyjny przekazan
      > o na fundusz remontowy...również niezgodnie z ustawą o własności lokali...kto m
      > a racje
      Nie wiem co to jest ten "fundusz eksploatacyjny"?
      Czy jest to nadwyżka powstała w wyniku zbyt wysokich zaliczek pobieranych w ciągu roku w stosunku do faktycznie poniesionych kosztów (po sporządzeniu sprawozdania i podliczeniu faktycznych kosztów zarządu NW)? Jeżeli tak, to właściciele mogą zadysponować tą nadwyżką np. na cele remontowe - wystarczy że podejmą taką uchwałę.
    • wp44 Re: fundusz remontowy 03.10.14, 20:50
      rekana napisał(a):

> ...kto ma rację...

Rację jak zwykle ma silniejszy.

Inwestycja w ogrzewanie dachu i rynien to rzeczywiście spory wydatek. Z całą pewnością nie mieści się to w definicji remontu. Nie to jest jednak najgorsze w sprawie. Jeśli ogrzewanie jest elektryczne, to musisz wziąć spory oddech, jak przyjdzie faktura z zakładu energetycznego po sezonie zimowym.

Druga sprawa, to moc zainstalowana. Do podgrzewania dachu jest wymagany kabel 15-25 W/m, układany w taki sposób, że moc jednostkowa na połaci dachu to 200-250 W/m2. W obszarze rynien i rur spustowych moc kabla powinna wynosić 30-40 W/m. Czyli a) koszty eksploatacyjne, b) kwestia porozumienia z dostawcą energii i bilansu mocy zainstalowanej.

Wszystko na ten temat.

P.S. Przykład okładzin na ścianach z płytek ceramicznych lub gresu trochę nieadekwatny. Jeśli wcześniej była "goła ściana", czyli np. farba olejna, to dalej mieścimy się w pojęciu remontu, ponieważ zgodnie z art. 3 pkt 8) ustawy PB - przy remoncie dopuszcza się zastosowanie wyrobów budowlanych innych, niż użytych w stanie pierwotnym. "Goła ściana" to chyba nie była goła cegła, czy pustak bez tynku i farby?

W naszym konkretnym przypadku nie było w stanie pierwotnym ogrzewania rynien i dachu np. węglem, albo ekogroszkiem, czy lutlampą, żeby mówić o stosowaniu wyrobów innych, niż użytych pierwotnie.

> ...kto ma racje

racje ma silniejszy.
    • haneczka_wm Bez uzgodnienia 03.10.14, 21:49
      rekana napisał(a):
      > remont dachu został bez uzgodnienia z właścicielami lokali......rozszerzony p
      > rzez zarząd wspólnoty o założenie ogrzewania :dachu i rynien...wg mnie
      > taka samowola to przekroczenie kompetencji...a ponadto jest to droga inwestycja a
      > nie remont...kto ma rację...

Racja, podobnie jak prawda, zazwyczaj leży po środku.
      Nie pisz, że "bez uzgodnienia", bo... skoro nic więcej z takim zarządem nie zrobiliście - jako właściciele - to formalnie, w milczeniu (owiec?) zgodziliście się na tego typu postępowanie i działanie w sprawie zasadniczej.
      Jeśli z Waszej strony brak jest jakiejkolwiek reakcji w stosunku do zarządu, który przekroczył swoje kompetencje, to sami zaakceptowaliście i usankcjonowaliście tę samowolę.
      • rekana Re: Bez uzgodnienia 04.10.14, 07:43
        to nie tak ..ja dowiedzialam się po fakcie jak sprawdziłam faktury za prąd.za zeszły rok .Chciałam wyjasnić z przewodniczacą zarządu nieścisłości ale mi nie otwiera drzwi próbowalam byłam parokrotnie...wiec poszłam do zarzadcy...i dowiedzialam sie ze to w trakcie remontu dachu ..na dachu zalożono ogrzewanie
        jako remont...a przed remontem nie było ogrzewania..pani uwazała że to normalne przy remoncie.
        • wp44 Re: fundusz remontowy 04.10.14, 22:00
          rekana napisał(a):

> sprawdziłam faktury za prąd za zeszły rok.
          > Chciałam wyjasnić ... nieścisłości

No właśnie. Przybliż trochę zagadnienie. Jeśli możesz, to podaj jak to wyszło procentowo w stosunku do ubiegłych sezonów zimowych, w których nie było jeszcze ogrzewania - no bo coś musiało być nie tak, skoro dostałaś jakiś impuls do sprawdzania faktur?
          • rekana Re: fundusz remontowy 06.10.14, 17:42
            Faktury przeglądnełam bo nie mam zaufania ani do zarzadcy ani do zarzadu..chociażby dlatego ze cokolwiek chcę sprawdzić to mi uniemożliwiają albo utrudniają...teraz tez dopisano mi 70% wiecej wody niż wskazuje mój licznik..nie było mnie dłuższy czas i zużycie wody miałam małe...Samej jest mi trudno cokolwiek sprawdzic ..najlepiej jakby to zrobił ekspert ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka