Dodaj do ulubionych

Brak zarządu wspólnoty wsrod mieszkanców

11.08.15, 10:57
W naszej wspólnocie nie wybrano członków zarządu wspólnoty(sprawuje go administracja), o wszystkim decyduje para mieszkańców(bo ktoś rządzić musi), oczywiście administrator wszystkie ich prośby spełnia bo sie tak przyjęło inni mieszkańcy nie maja nic do gadania, prośby o zmianę żarówki czy naprawę drzwi muszą wyjść od nich, ostatnio prosiliśmy dozorczynie, by nie podlewała trawnika(należącego do miasta) przed budynkiem, a ona na to ze pan ze wspólnoty kazał i ona podlewa, na moja uwagę ze ja tez jestem ze wspólnoty rzekła ze jaj kazali, ale tą wodę idą tez moje pieniądze! Co zrobic w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • piotrderkacz Re: Brak zarządu wspólnoty wsrod mieszkanców 11.08.15, 11:45
      Zrobić zebranie i wybrać zarząd wspólnoty. A tak na marginesie skoro nie ma zarządu wspólnoty to kto podpisał umowę o administrowanie?
      pozdrawiam
      Piotr Derkacz
      adminion.pl/
      • haneczka_wm A tak na marginesie 11.08.15, 21:41
        piotrderkacz napisał:
        > A tak na marginesie skoro nie ma zarządu wspólnoty to kto podpisał umowę o administrowanie?

Najprawdopodobniej z chwilą ustanowienia odrębnej własności pierwszego lokalu ten zarząd powierzono, aktem notarialnym, dotychczasowej jednostce administrującej i nikt, jak dotąd, nie był zainteresowany formalną zmianą sytuacji. Być może tak było wszystkim wygodnie i... interesownie.
        A tak na marginesie, biorąc pod uwagę, że jest Pan zawodowo w temacie, to trochę dziwne, że... nie rozpoznał Pan scenariusza. :)
        • misiamalatralalala Re: A tak na marginesie 11.08.15, 22:08
          Tak dokładnie było jak pisze haneczka :-) tylko co z tym zrobić? nikt nie jest zainteresowany zmianą sytuacji(większość mieszkań jest wynajmowanych) pieniądze są trwonione na lewo i prawo, opłaty najwyższe w okolicy a "rządzący" w komitywie z administratorem, podpisują wszystko i robią tak jakby byli państwem na włościach, wiadomo najdłużej mieszkają, ale...
          Co taka osoba nie będąca w zarządzie może, a co powinien zarzad?
    • haneczka_wm Co zrobić 11.08.15, 22:04
      misiamalatralalala napisała:
      > Co zrobic w takiej sytuacji?

Zrobić zdjęcie pani dozorczyni, w akcie podlewania nie waszego trawnika. Podpowiadam sesję w wielu ujęciach, a jeśli aparat ma datownik - powtórzenie jej wielokrotne. Dodatkowo proszę wykonać pomiar czasu trwania tej czynności stoperem, urządzeniem do gotowania jajek lub najzwyklejszym zegarkiem. Na tej podstawie, w przypadku wizji lokalnej, da się obliczyć ilość ilość zużytej wody na trawnik miejski. :)

Następnie proszę wystosować pismo do Wszechwładnej Administracyji z zapytaniem, czy Wasza wspólnota jest w posiadaniu zarządu właścicielskiego, ponieważ chcesz zakwestionować prawidłowość zużycia i rozliczenia zimnej wody.
      W przypadku, gdyby wspólnota nie posiadała zarządu właścicielskiego, bo dotychczas nie został on wybrany, a sprawa odwołania poprzedniego zarządu nie odbyła się wcześniej w towarzystwie notariusza, proszę Wielce Szanownej Wszechwładnej Administracyji przedstawić swój opór w sprawie. To znaczy: poinformować, iż odmawiasz ponoszenia kosztów zużycia zimnej wody w częściach wspólnych, żądając jednocześnie, by Wielce Szanowna Wszechwładna Administracyja przedstawiła Tobie udokumentowane zużycie zimnej wody, wraz z kosztami, ale dotyczące tylko i wyłącznie waszej nieruchomości wspólnej.
      • joolanta Re: Co zrobić 12.08.15, 13:22
        cudnie dziękuję, mam nadziej ze to coś pomoże...
      • mire_k56 Re: Co zrobić 12.08.15, 13:24
        haneczka - brawo, tak namawia się do pieniactwa. W tej WM już nigdy nie będzie dobrze a misiamalatralala zostanie poddana ostracyzmowi. Mądry Admin po przekroczeniu długu 200 zl i dwóch miesiącach zawiadomi KRD i zloży pozew w e-sądzie i wygra nie przestając pić kawę. Przykład podlewania "obcego trawnika" ,który jest przy budynku jako marnotrawstwo pieniędzy jest IDIOTYCZNY i świadczy wiele o autorce. Oczywiście może dochodzić swoich racji w sądzie. Jak znam życie w ciągu sezonu zużywają być może 20 m3 wody, tj. ok. 250 zl. Jej udział to przyjmijmy 3-4%. Niech się wstydzi w sądzie procesując się za 10 zl.
        Jeżeli chce zmiany we WM to niech przekona większość jak nie to niech się wyprowadzi.
        • misiamalatralalala Re: Co zrobić 12.08.15, 13:59
          mirku - wiesz to jest trawnik ok 5000 zatem nie malutki trawniczek, poza tym jest przez nas tez koszony, a nigdzie potem koszta te nie są uwzględnione, bo płacimy za "całość", nawet brak informacji, ile tej wody się rocznie zużywa. Nie chodzi mi o pieniactwo tylko informacje dlaczego mam za to doplacac.
    • p.h.u.diament Re: Brak zarządu wspólnoty wsrod mieszkanców 29.10.15, 15:57
      GR-Administrator Sp. z o.o.
      ul. Armii Poznań 49
      62-032 Luboń
      tel. (061) 899 41 11
      fax. (061) 899 41 41
      e-mail : biuro@gr-administrator.pl

Zapraszamy do naszego biura w Luboniu przy ulicy Żabikowskiej 66 (budynek Centrum Handlowego Pajo)

Biuro czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 – 17:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka