Dodaj do ulubionych

Podatek od współwłasności

11.03.05, 17:10
Jestem właścicielkką lokalu i współwłaścicielką w częściach ułamkowych
nieruchomości wspólnej.Zgodnie z art.50kc prawo zwiazane z własnoscia lokalu
jest częscia składowa nieruchomości lokalowej.Czy podatek od nieruchomosci
powinnam płacić z jednej decyzji , czy z dwóch.Jedną jako własciciel,drugą od
gruntu jako współwłaściciel(art.134paragraf1 ustawy Ordynacja podatkowa i
art.3 ust.4 oraz art3 ust.5 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych.Wszyscy
własciciele lokali i zarazem współwłasciciele nieruchomości wspólnej,objętej
księga wieczystą gruntową,powinni być wymienieni w decyzji ustalajacej
wysokość podatku od gruntu i wszystkim ta decyzja powinna być
doręczona.Upominam się o wystawienie dwóch decyzji.Na jednej decyzji figuruję
jako właściciel płacący podatek za grunt w posiadaniu.
Obserwuj wątek
    • jerzyroman Re: Podatek od współwłasności 11.03.05, 18:20
      Czy to jest odpowiedź na nie zadane pytanie, czy głos w dyskusji na nieznany temat?

???
      • kalinka55 Re: Podatek od współwłasności 11.03.05, 18:56
        Ja tak uważam.Chcę poznać inne opinie na ten temat
      • kalinka55 Re: Podatek od współwłasności 11.03.05, 21:19
        Kiedyś też tak myślałam.Ale poczytałam ustawe o ksiegach wieczystych i
        rozporządzenie Ministra Sprawiedliwosci o prowadzeniu księgi wieczystej i w
        zeszłym roku wpisałam się do księgi wieczystej z której wyodrębniono w 1998r
        mój lokal.Tak trzeba zrobić, bo ksiega gruntowa jest poniewaz nie można znieść
        współwłasności nieruchomości wspólnej,dopóki trwa odrębna własność lokali.Art.3
        ust.1 Uwl
    • jerzyroman Re: Podatek od współwłasności 11.03.05, 20:38
      W razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w
      nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali.

Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie
      służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali.

Wydział Finansowy naliczając podatek od nieruchomości dzieli go na podatek od
      lokalu i podatek od gruntu, stosując odpowiednie (różne) stawki.

Udział w nieruchomości gruntowej jest nierozerwalnie złączony z własnością lokalu.

"Wszyscy > własciciele lokali i zarazem współwłasciciele nieruchomości
      wspólnej,objętej
      > księga wieczystą gruntową,powinni być wymienieni w decyzji ustalajacej
      > wysokość podatku od gruntu "

Nie ma osobnej Księgi Wieczystej "gruntowej".
      Przykładowo: Na początku, kiedy nieruchomość ma jednego właściciela (Gminę,
      developera, prywatnego) istnieje dla nieruchomości KW.
      Wyodrębniając stopniowo kolejne lokale, sa one odłączane od Księgi - matki i
      ustanawiane są dla nich odrębne KW - córki.
      Zapisane są w nich na podstawie aktów notarialnych sprzedaży lokali:
      powierzchnie tych lokali oraz ściśle z nimi związane ułamkowe części gruntu.

Dlatego nie ma osobnej KW dla gruntu i dlatego naliczenie podatku od
      nieruchomości wykonywane jest na podstawie jednej decyzji Wydziału Finansowego.
    • kalinka55 Re: Podatek od współwłasności 11.03.05, 21:30
      Też tak kiedyś myślałam.Ale jak poczytałam ustawę o księgach wieczystych i
      rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości o prowadzeniu ksiąg wieczystych to w
      zeszłym roku wpisałam sie do ksiegi z której wyodrębniono w 1998r mój lokal.Tak
      trzeba zrobić by przy sukcesywnym wyodrębnianiu lokali nie nastąpiło
      zasiedzenie przez osobę trzecią która samoistnie zarządza i płaci
      podatek.Zgodnie z art.3 ust.1 ustawy o własnosci lokali nie można żadać
      zniesienia współwłasnosci nieruchomosci wspólnej,dopóli trwa odrebna własność
      lokali.Piszę ten tekst drugi raz bo mi nie wszedł pierwszy na listę.
      • mark-56 Re: Podatek od współwłasności 12.03.05, 10:46
        Zgadza się zapis jaki podałaś wskazuje za co się płaci.Podam składniki z decyzji o opłacie za nieruchomość wystawianą przez urząd miasta: bud. mieszk. o wys. powyżej 2,20,bud.miesz. o wys.1,40-2,20 (pow. przynależna), pozostałe grunty.Policzyłem wszystkie wielkości gruntowe i wychodzi cała powirzchnia działki.Płacą właściciele jak i właściciel SP.SK.Pań.W wypadku uwłaszczenia się wszystkich właścicieli budynku (termin uwłaszczania się wg projektu ustawy która jest w Sejmie ma być do 2010r).To i tak będziecie płacić to samo.Na części wspólne budynku płacicie zaliczki na fundusz eksploatacyjny i remontowy.
        Taka jest moja uwaga w tej sprwie.
        • gosiakz Re: Podatek od współwłasności 12.03.05, 11:57
          Witam...
          Mój Miłościwie Panujący Zarządca -licencjonowany, komunalny- dyr. Administracji
          Nieruchomościami Łódż-Bałuty " Bałuty Nowe", ośmielił się w ub. roku obciążyć
          Wspólnoty Mieszkaniowe przez siebie administrowane podatkiem od nieruchomości od
          części wspólnych( korytarze, pralnie, suszarnie, piwnice, schron użytkowany
          przez jednostkę organizacyjną gminy - Centrum Zarządzania Kryzysowego). Po moim
          dochodzeniu w Wydz.Finansowym UMŁodzi okazało się, że podatek jest nienależny. A
          zarząd , którego byłam członkiem został za to odwołany.
          Tym postem uczulam wszystkich, aby zwrócili uwagę na części składowe kosztów
          zarządu nieruchomością wspólną , bo kto wie, co tam mógł zarządca ukryć ( w
          niektórych wspólnotach podatek ten był ukryty ) !!!!!!
          Pozdrawiam
    • kalinka55 Re: Podatek od współwłasności 12.03.05, 12:18
      Spółdzielnie mają inne zapisy w księgach wieczystych.Ja kupiłam mieszkanie od
      Gminy, która była właścicielką gruntu i budynku na gruncie.Dlatego teraz żądam
      dwóch decyzji podatkowych.W tym jednej od gruntu na wszystkich
      współwłascicieli,bo spółka Gminy zarzadzajaca samoistnie nieruchomością wspólną
      płaci podatek od posiadania.Jest to tzw.zasada sprzedać i mieć.Sposób na
      nieświadomych niczego zadowolonych z siebie posiadaczy aktów notarialnych z
      wpisem własności w jedną stronę.Od 1998r płaciłam podatek od części
      mieszkalnych i gruntu na jednej decyzji, bez określenia tytułu.
    • gosiakz Re: Podatek od współwłasności 12.03.05, 20:00
      Witam....
      Ja osobno płacę :
      1/ opłatę za wieczyste użytkowanie gruntu (na 99 lat) w Oddziale Dochodów
      Niepodatkowych Urzędu Miasta
      2/ podatek od nieruchomości za lokal i za kawałek (%) dojścia do klatki schodowej
      w dzielnicowym Referacie Finansowym
      Nie wiem, czy o to chodzi !!!!
      Ale to zawsze jakaś informacja ....
      Pozdrawiam
    • kalinka55 Re: Podatek od współwłasności 12.03.05, 22:39
      Dziekuję za podjęcie tematu.Chodzi o płacenie podatku z dwóch decyzji w Gminie,
      a nie w Gminie i w Starostwie.
      • jerzyroman Re: Podatek od współwłasności 13.03.05, 11:48
        Nie myl pojęć i poczytaj o rodzajach nieruchomości.

Rozróżniamy nieruchomości gruntowe, budynkowe i lokalowe.
        Są nieruchomości gruntowe zabudowane i niezabudowane.

Nieruchomości budynkowe występuja b. rzadko i nie wydaje mi się abyś mieszkała w
        takiej nieruchomości.

Zapewne mieszkasz w nieruchomości gruntowej zabudowanej dla której istnieje
        jedna KW. Dlatego płacisz podatek od nieruchomości na podstawie jednej decyzji.

• kalinka55 Re: Podatek od współwłasności 13.03.05, 13:04
          Dobrze rozróżniam.Wchodzi w grę art.50kc.Jedna księga została założona dla
          mojego lokalu mieszkalnego(właściciel)i w tej ksiedze w dziale Isp mam wpis o
          współwłasności ułamkowej z drugiej ksiegi, o innym numerze.Własnie do tej
          drugiej ksiegi wpisałam się jako własciciel w 2004r w części ułamkowej w dziale
          II, w zwiazku z czym Gmina została wykreślona jako własciciel i została wpisana
          jako właściciel w części ułamkowej.To był mój krok pierwszy,czekają mnie
          jeszcze dwa kroki, drugi to płacić podatek od ułamka współwłasności o co
          zabiegam, a Gmina zachowuje sie jak piskorz, bo niezgodnie ze stanem prawnym
          nie wykazuje mojego tytułu współwłasnosci,tylko nalicza mi podatek od
          posiadania gruntu.Jest to wyższa szkoła jazdy w kierunku przewłaszczenia przez
          spółkę Gminy (osoba trzecia).Zapraszam do dyskusji na temat 3553.Komu ta
          liberyzacja przepisów służy?Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka