Dodaj do ulubionych

Remont dachu

23.07.05, 13:15
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ! Jak zwykle liczę,że pomożecie mi
rozwikłać kolejny problem.Tym razem chodzi o remont dachu.Mamy zebrane jakieś
70% środków na remont dachu i jakoś go nie możemy rozpocząć.W marcu miały być
już zebrane oferty ,wyłoniony wykonawca i zaczęta praca w lipcu.No i klops
zarządca po prostu nie ma na to czasu.Sama zabrałam się za zbieranie ofert na
podstawie kosztorysu,który został wykonany prawie dwa lata temu.Kiedy
przedstawiłam go zarządcy zabrał się do pracy tzn.przysłał inspektora
nadzoru,który wykonał nowy kosztorys,zebrał oferty które są 40% wyższe od
mojej.No i oczywiście zaczęły się schody.Mojej oferty nie chcą uwzględnić i
wymyślają tysiące rzeczy. Co my mamy zrobić? Właściciela są po mojej stronie
chcą tego człowieka i te materiały co on zaproponował tylko gmina nie zgadza
się choć ma tylko 35% udziału i jeden głos.Jaka jest procedura ,czy musimy
mieć tego inspektora ,który nam miesza i wymyśla blachy tytanowo cynkowe i
docieplenie mieszkań gminnych na poddaszu?Nie chcemy się na to zgodzić,bo
musimy dołożyć kolejne 10 000 zł mieszkania wkrótce zostaną wykuione gmina
dostanie zwrot kosztów swojej inwestycji no a my figę z makiem trochę to
nieuczciwe.Czy musimy wybrać tego wykonawcę ,którego gmina miała w swoich
zasobach?Czy nasz wykonawca musi dostosować swój kosztorys do
pozostałych ,żeby zaczął się liczyć?Proszę pomóżcie lato ucieka a nasz dach
nie wytrzyma kolejnej zimy.
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Remont dachu 23.07.05, 13:28
      Prosze o dane ;
      Czy to jest duża czy mała WM?

Kto zarzadza NW?

• babczyk Re: Remont dachu 23.07.05, 14:04
      Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ! Jak zwykle liczę,że pomożecie mi
      rozwikłać kolejny problem.Tym razem chodzi o remont dachu.Mamy zebrane jakieś
      70% środków na remont dachu i jakoś go nie możemy rozpocząć.

>W marcu miały być już zebrane oferty ,wyłoniony wykonawca i zaczęta praca w
      lipcu.No i >klops zarządca po prostu nie ma na to czasu.

Niech wasz zarząd wyśle zarządcę na zielona trawkę.

>Sama zabrałam się za zbieranie ofert na podstawie kosztorysu,który został
      wykonany prawie dwa lata temu.

Już jest z całą pewnością …..nieaktualny

>Kiedy przedstawiłam go zarządcy zabrał się do pracy tzn. przysłał inspektora
      >nadzoru, który wykonał nowy kosztorys, zebrał oferty które są 40% wyższe od
      >mojej.

Czyste naciąganie waszej wspólnoty. Ten facet jest od tego aby było wszystko
      robione zgodnie zdana technologią.

>No i oczywiście zaczęły się schody. Mojej oferty nie chcą uwzględnić i
      >wymyślają tysiące rzeczy.

Norma we wspólnotach jak i spółdzielniach mieszkaniowych

>Jaka jest procedura ,czy musimy mieć tego inspektora ,który nam miesza i
      wymyśla blachy >tytanowo cynkowe i docieplenie mieszkań gminnych na poddaszu?

Z tymi blachami tytanowo cynkowe to już czyste przegięcie bo kto z właścicieli
      wie jak one wyglądają

>Nie chcemy się na to zgodzić,

I nie musicie. Zobaczcie jak wygląda kosztorys wstępny następnie pogadajcie z
      jakąś firma dekarską co oni na to i czy da się tanie i dopiero wtedy
      podejmijcie decyzję.

>Czy musimy wybrać tego wykonawcę ,którego gmina miała w swoich zasobach?

Nie sami ale od tego macie zarząd.

>Czy nasz wykonawca musi dostosować swój kosztorys do pozostałych ,żeby zaczął
      się liczyć?

To wy wybieracie najlepszy i najkorzystniejszy kosztorys dla Was.
      Jak macie problem z dachem , daj znać a postaram się w miarę możliwości….pomóc.

Pozdrawiam.
      • maosia1 Re: Remont dachu 23.07.05, 15:47
        Nasza wspólnota liczy 11 mieszkań w tym 5 lokali wykupionych.Jestem członkiem
        zarządu od kwietnia tego roku uszczęśliwiono mnie na siłę więc postanowiłam nie
        być bierna i trochę się zarządcy przyjżeć,bo jego praca polega głównie jak
        widać na zbywaniu nas.Zarządcą nieruchomości jest kierownik ADM jak widać
        przedstawiciel gminy stąd pewnie tak to wygląda.
        Kosztorys oczywiście był grubo nieaktualny, ale oczywiście wprowadziliśmy
        poprawki zamiast pokrycia blachą jest dachówka cementowa Euronit ekstra(obecnie
        jest dachówka ceramiczna zakładkowa),rynny z PCV-ale podobno wg.nich są do kitu
        itp.Dach jest w fatalnym stanie niebo widać takie dziury,kominy na nowo trzeba
        wymurować,naprawić gzymsy kapitalny remont bez dwóch zdań.
        Mam za sobą wszystkich właścicieli wykupionych lokali i czy możemy walnąć w
        stół i powiedzieć,że chcemy naszego wykonywcę ?Czy musimy robić nabór ofert
        (który był i raczej ceny są dla Baksika a nie dla nas) lub skrócony przetarg?Bo
        jak widzę do niczego to nie prowadzi tylko do zmarnowanego kolejnego roku.
        • xxxll Re: Remont dachu 23.07.05, 15:56
          1). To zależy jak sie ułożyły udziały w NW .
          Jezeli Gmina ma ponad 50% to obowiazuje was ustawa o zamówieniach publicznych.

2). Szybko zmieńczie zarządcę na innego np: prywatnego .
          Który zacznie dbać o intersy wasze a nie gminy .

Proponuje następujacy scenariusz:

Wniosek o zebranie właścicieli zprogramem o zmianie zarządcy NW > gosowanie 1:1
          > wybór (wskazanie na innego) zarządcy. W związku że macie zarząd on podpisze z
          nim cywilno-prawna na zarządzanie NW, no i bedzie normalność.
          • xxxll Re: Remont dachu 23.07.05, 16:01
            Przepraszam za skróty myślowe ale wiesz o co michodzi?
    • xxxll Re: Remont dachu 23.07.05, 16:19
      Przepraszm ale nerwy mnie poniosły ,

bo jak sie czyta takich jak bobczyk, serafin666 to trudno kulture zachować.

Jeszcze raz przepraszm.
      • babczyk Re: Remont dachu 23.07.05, 18:09
        Pouczaj tych co nie maja zielonego pojęcia o wspólnotach
      • babczyk Re: Remont dachu 23.07.05, 18:11
        A Tyś kto
        jesli robisz wykłady to takim jak asam abo razem nadajecie na jednym poziomie
        • babczyk Re: Remont dachu 23.07.05, 18:12
          udowodniłeś że właściciele to są tylko mięsem armatnim
        • xxxll Re: Remont dachu 23.07.05, 18:13
          BEZ KOMENTARZA ON MA NR LICENCJI 443 I WSZYSTKO JASNE.
          • babczyk Re: Remont dachu 23.07.05, 18:17
            a apochwal sie twoja licencja oczywiście mowa o jej numerze
    • babczyk Re: Remont dachu 23.07.05, 18:26
      Atak wygląda odpowiedź xxxll na wysłanie zdjęcia mego budynku który po 4
      miesiącach sie dosłownie sypie;

jESTEŚ POMIOTEM KOMUCHÓW KTÓRZY CI ZA WIEK A NIE ZA WIEDZĘ NADALI LICENCJIE.

I mówi to ten co naucza innych

Powodzenia.
      • aurita Re: Remont dachu 23.07.05, 18:43
        babczyk spokojnie... to tylko internet;)

Nawet jezeli gmina ma ponad 50 % udzialow (ale nie ma: maosia pise o 35 %) to
        dlaczego niby Wspolnote mieszkaniowa maja obowiazywac zamowienia publiczne. Nic
        takiego nie ma w UWL.

Maosiu to Zarzad Wspolnoty (czyli rozumiem Ty) decydujecie ktorego wykonawce
        wybrac, pan zarzadca (czyli administrator) ma sie dostosowac do woli Zarzadu
        (zachowaj wszystkie oferty).
        Macie malo lokali i wlasciciele sie z Toba zgadzaja, na Twoim miejscu (dla
        swietego spokoju) przeszlabym sie po wlasnosciowych i zachecila do podjecia
        uchwaly (w trybie indywidualnego zbierania glosow) ze wspolnota wybiera do
        remontu firme X a nie Y bo jest to najkorzystniejsza oferta i tylko na taka
        wspolnote stac. Do giminy idz na koncu, nie musisz miec 100 %. A zarzadcy wydaj
        polecenie na pismie i tyle.
        powodzenia
        • babczyk Re: Remont dachu 23.07.05, 19:24
          aurita napisała:

> babczyk spokojnie... to tylko internet;)

wiem, wiem

> Nawet jezeli gmina ma ponad 50 % udzialow (ale nie ma: maosia pise o 35 %) to
          > dlaczego niby Wspolnote mieszkaniowa maja obowiazywac zamowienia publiczne,

- bo w tym przypadku wspólnote to nie obowiązuje i to wcale a tylko zarzad o
          tym decyduje kogo i za ile sie zatrudnia.

Dla mnie tryb indywidualnego zbierania głosów jest tylko czystym obejściem
          obowiazujacych ustaw.
          A dlaczego, ano dlatego że własnie zarzady to wkorzysuja wspólnoty ponad
          wszelie normy uczciwości i jeszcze maja do właścicieli.....pretensje.

Popatrz na wypowiedzi na tym forum po katem właściciela. I co z tego wyniknie.

Pozdrawiam.
        • serafin666 Re: Remont dachu 23.07.05, 19:41
          dobrze radzisz i rzeczowo - ale w tym bełkocie Twoje rady mogą być niezauważalne
        • aurita Re: Remont dachu 23.07.05, 20:06
          obejsciem obejsciem...
          Ja nie jestem zarzadca tylko _bylam_ (czas przeszly dokonany i amen) w
          Zarzadzie. Wiec wlasnie patrze z punktu widzenia wlasciciela (nie gminnego
          urzednika lub najbardziej licencjonowanego administratora czy zarzadcy lecz
          wlasnie wlasciciela dbajacego o swoj majatek i swoja kase)

U nas na zebraniu zawsze jest przedstawiciel Gminy (ok 1/3 udzialow) i jakas
          symboliczna ilosc wlascicieli (20-30 %). Kworum niby jest ale dlaczego o naszych
          funduszach, remontach i projektach ma decydowac wyfiokowany babsztyl ktory nie
          mieszka w naszym budynku i nie wylozyl na niego ani zlotowki? (podejrzewam ze
          nie wie nawet o ktory budynek chodzi)
          Gdyby nie indywidualne zbieranie glosow nadal by nam ciekl dach, nie dochodzila
          woda do wyzszych pieter, nie wymienilibysmy skorodowanego co w piwnicy, na
          klatkach grasowali by blokersi, a zsypu by nie dalo sie umyc itp.
          Nic by sie nie dalo uchwalic bo gmina wszelkie inwestycje glosuje na "nie".

Zarzad lazi po wlascicielach i zebrze o zainteresowanie...a Ty mi mowisz o
          obejsciu :(
          • maosia1 Re: Remont dachu 23.07.05, 22:30
            Miało być zebranie właścicieli 26.07. ale nie będzie bo jaśnie panujący nie
            wysłał zawiadomień.Na pewno będę miała pełnomocnictwo tych,którzy nie mogą być
            więc ze zbieraniem głosów też nie będzie problemu.Czy jak napiszemy ,że chcemy
            naszego wykonawcę i bez żadnych udziwnień i podpisze się 4 na 5 (bo jeden
            właściciel mieszka jakieś 300km od nas i tu nie bywa)to sprawa załatwiona i
            muszą zacząć robić ten dach?
            Zarząd składa się z:JP zarządcy,przedstawiciela gminy od wspólnot
            mieszkaniowych no i mnie biednego żuczka,który niezawiele kuma,ale nie ufam im
            za grosz.Czy oni mogą nam zablokoweć uchwałę?No i co z tym cholernym
            inspektorem nadzoru ,który wygraża się jakimiś pismami,że się nie zgadza by
            niedocieplać facjat i zarząd pociągnie do odpowiedzialności?Tylko nie wiem
            jakiej i do kogo on chce pisać i skarżyć?Jakiś donosiciel czy co?
            Ja nie mogę ,ale bagno!!!Nasza kasa ,nasza większość i takie przewalanki.Nie
            kumam o co tu chodzi?Pewnie o to ,że nasz wykonawca nie da im w łapę i taki
            kosztorys niski. :)
            • aurita Re: Remont dachu 23.07.05, 23:11
              JP zarzadca (czy to taki z ADK czy jak to sie teraz nazywa?) nie ma glosu jezeli
              chodzi o uchwaly wspolnoty: przedstawiciel gminy owszem, jak kazdy wlasciciel wg
              udzialu.
              Jezeli masz 51 % glosow to sprawa w kieszeni, inaczej bedziesz sie chandryczyc z
              Zarzadem (swoja droga moze eksperci sie wypowiedza na jakiej zasadzie
              pelnomocnik jest w Zarzadzie, zreszta wszystko jedno. Jezeli wlasciciele maja
              wiekszosc to odwolac Zarzad i powolac nowy: juz bez pelnomocnika).
              Co do inspektora to nie rozumiem: na pismie wydal opinie ze trzeba fasady
              ocieplic? watpie, ale jezeli to zrob ksero i wyslij do gminy z prosba o wsparcie
              finansowe. A dach robcie: fasade mozna zawsze docieplic w innym terminie jak
              wplyna fundusze na FR (na zebraniu podniescie stawke FR na ten cel : ciekawa
              jestem czy pelnomocnik sie zgodzi...)

• maosia1 Re: Remont dachu 23.07.05, 23:41
                aurita napisała:

> JP zarzadca (czy to taki z ADK czy jak to sie teraz nazywa?) nie ma glosu
                jezel
                > i
                > chodzi o uchwaly wspolnoty: przedstawiciel gminy owszem, jak kazdy wlasciciel
                w
                > g
                > udzialu.No to sprawa po części załatwiona bo on ma tylko jeden głos na pięć
                naszych.
                > Jezeli masz 51 % glosow to sprawa w kieszeni, inaczej bedziesz sie
                chandryczyc
                > z
                > Zarzadem (swoja droga moze eksperci sie wypowiedza na jakiej zasadzie
                > pelnomocnik jest w Zarzadzie, zreszta wszystko jedno. Jezeli wlasciciele maja
                > wiekszosc to odwolac Zarzad i powolac nowy: juz bez pelnomocnika).Zwołujemy
                zebranie w trybie natychmiastowym i uchwalamy naszego wykonawcę.
                > Co do inspektora to nie rozumiem: na pismie wydal opinie ze trzeba fasady
                > ocieplic? watpie, ale jezeli to zrob ksero i wyslij do gminy z prosba o
                wsparci
                > e
                > finansowe.Nie wydał tego na piśmie tylko ujął w kosztorysie,bo twierdzi,że
                potem nie da się tego zrobić.Na moje to opowiada farmazony chcąc żebyśmy
                pokryli 60% kosztów. A dach robcie: fasade mozna zawsze docieplic w innym
                terminie jak
                > wplyna fundusze na FR Tak chcemy zrobić,bo przy tym tempie i nieudolności JP
                to chyba będzie możliwe za 5 lat.Dlaczego więc gminne mieszkania mają być
                docieplone a my znowu mamy marznąć?(na zebraniu podniescie stawke FR na ten
                cel : ciekawa
                > jestem czy pelnomocnik sie zgodzi...)Chcę zaproponować podniesienie stawki
                chociaż o 0,5zł,żeby właśnie zacząć zbierać na docieplenie.Pełnomocnik już się
                zgodził nawet na ostatnim zebraniu mówił o 2zł.Dla nas to dużo, bo w sumie na
                sam fundusz remontowy musielibyśmy płacić 4 zł od metra.No ale może uda mi się
                przekonać ludzi na 2,5zł choć to i tak harmonia pieniędzy przy dużym metrażu.
                >
              • serafin666 Re: Remont dachu 24.07.05, 09:25
                wyjaśniam - pełnomocnik jest w składzie zarządu jako osoba fizyczna (art. 20
                ust.1 in fine)
            • gosiakz Re: Remont dachu 24.07.05, 08:16
              Zajrzyj na swoją pocztę w GW
          • hooverr Re: Remont dachu 24.07.05, 05:11
            Witam
            Aurita nie ma czegoś takiego jak "kworum" na zebraniu Wspólnoty. Zebranie może
            się odbyć nawet przy obecności 3 właścicieli
            Pozdrawiam
    • xxxll Re: Remont dachu 24.07.05, 10:36
      DLA [Aurita]

Nie ma czegoś takiego jak "qvorum" na zebraniu Wspólnoty.
      Zebranie może się odbyć nawet przy obecności 3 właścicieli,
      takie zebranie jest prawomocne lecz uchwały będą musiały być uzupełnione
      głosowaniem w drodze indywidualnego zbierania głosów.
      Nadzór nad głosowaniem prowadzi Zarząd WM

Radosnej niedzieli.
    • dobud Re: Remont dachu 24.07.05, 16:22
      BABCZYK I XXXLL: Czy Wyście się szaleju najedli? Spotkajcie się w realu i
      dajcie sobie po pysku.... A tu ma być wymiana poglądów i doswiadczeń, a nie
      mordownia.
      • goscdw Re: Remont dachu 24.07.05, 16:29
        Tak to jest jak sie stary(gabczyk) zetnie z młodym (xxxll) ale ja stawiam na
        xxxll, to co on wypisuje to sprawdziłem .... nie kłamie na razie.
      • babczyk Re: Remont dachu 24.07.05, 16:39
        Wybacz dodbud, nie dołączyłem do postu który zaczął "djbogas" z czystej
        grzeczności.
        A miałbym powód po dostaniu takiej o to informacjii; jESTEŚ POMIOTEM KOMUCHÓW
        KTÓRZY CI ZA WIEK A NIE ZA WIEDZĘ NADALI LICENCJIE.

Gdyby xxxll był na tyle rozgarnięty, to by wiedział że jestem tylko
        właścicielem a nie zarządcą. Ot co. Po zatym nie mam zamiaru wybijać się na tym
        forum na takiego.
        Po prostu, jeśli mogę swoją wiedzą pomóc, pomagam a jeśli mogą inni mi pomóc,
        jestem po prostu wdzięczny. I tyle.

A od miłych spotkań to mam żonę i wielu przyjaciół. To mi wystarczy.
        I nie mam pojęcia, dlaczego akurat to jest adresowane do mnie.
        • xxxll Re: Remont dachu 24.07.05, 17:19
          bez komentarza .

"Król [babczyk] jest nagi."
          • hooverr Re: Remont dachu 24.07.05, 17:40
            Witam
            Czytam od dawna wypowiedzi Babczyka na tym Forum i jeszcze nie zauważyłem aby
            kogokolwiek wprowadził w błąd. Jego wypowiedzi są zwięzłe, konkretne i jasne.
            Robi dobrą robotę jak wielu innych i chwała Mu za to.
            Pozdrawiam
            • hooverr Re: Remont dachu 24.07.05, 17:48
              I jeszcze jedno
              Jeśli ktoś nie docenia Jego wkładu w pomoc dla uświadamiania właścicieli ten
              niczego nie docenia.
              Amen
              • januszrom Re: Remont dachu 24.07.05, 17:52
                Mam podobne zdanie jak poprzednik , sam skorzystałem z kilku rad babczyka.
                • goscdw Re: Remont dachu 24.07.05, 17:56
                  Ja na radach babczyka sie przejechałem,

ale bardziej na serafina666
                  • hooverr Re: Remont dachu 24.07.05, 18:01
                    Mnie doradził
                    Bardzo konkretnie i skutecznie i jestem Mu wdzięczny
                    Dzięki Babczyk trzymaj tak dalej
                    Powodzenia
                    • dobud Re: Remont dachu 24.07.05, 18:29
                      Na radach wykształconych prawników też się można przejechać i to za grube
                      pieniądze:)
                      • babczyk Re: Remont dachu 24.07.05, 18:55
                        Oj, masz rację i to nie wiesz jaką. A prawnicy to też ludzie, i z reguły mylą
                        się na naszą a nie na swoją, niekożyść.

Po tym jak widzę co dzieje się wokół mnie, to tylko sie zastanawiam, jak to
                        możliwe. Podobno nie ma cudów ale we wspólnotach sie zdarzają. A jakaże często.

Pozdrawiam.
                      • maosia1 Re: Remont dachu 24.07.05, 18:59
                        Aurita dzięki za konkretną podpowiedź.Chyba wysmaruję pismo,że podjęliśmy
                        decyzję o wyborze wykonawcy, skoro to nasza broszka, podpiszemy się prawie
                        wszyscy(oprócz jednej osoby).Tak będzie szybciej.Przy okazji załatwimy sprawę
                        demontażu podzielników ciepła(na drzewo z nimi) i niech nas rozliczają wg.
                        metrażu bo dość mamy tych zagmatwanych cyferek i ciągłych dopłat,bo tu też ktoś
                        nas rżnie.

Babczyk please powiedz mi jeśli możesz czy rynny z PCV(czy jak im tam)są
                        naprawdę kiepskie? No i co sądzisz na temat dachówki cementowej?

Czy musimy mieć inspektora nadzoru przy remoncie dachu?Czy to zbyteczna
                        postać,która rzuca się jak wesz na grzebieniu?

Pozdrawiam wszystkich serdeńko :)
                        • dobud Re: Remont dachu 24.07.05, 20:35
                          Na temat materiałow na dach pozostawiam glos Babczykowi, bo on fachman w tej
                          materii.
                          Inspektor nadzoru jest niezbędny jeśli wśród właścicieli nie ma odpowiedniego
                          fachowca. Tylko nie bierzcie tego co się Wam rzuca. Też moze być z wyboru np.
                          wskutek wysłania zapytania ofertowego do wybranych osób - jakiś sprawdzonych, a
                          jak nie ma, to przez ogłoszenie. Wiesz - wykonawca też człowiek i może chcieć
                          zarobić więcej niż powinien albo odwalić robotę byle jak.
                        • babczyk Re: Remont dachu 24.07.05, 20:39
                          maosia1 napisała:

>Babczyk please powiedz mi jeśli możesz czy rynny z PCV(czy jak im tam)są
                          > naprawdę kiepskie?

Nie są aż takie złe, ale z reguły mają tendencję do skurczania się i prawie
                          zawsze odbarwiają się. W zimie gdy rynny z reguły zamarzają, to przez lód są
                          rozszczelniane i wtedy woda leje się po elewacji.

Będąc parę razy na Zachodzie, muszę stwierdzić że nie spotkałem się z takimi
                          rynnami a z reguły są z cynku lub miedzi. Nie wiem dlaczego odeszło się u nas
                          od ocynkowanych i zaleca się plastykowe. Może taka moda? Nie wiem. Przecież
                          możecie zrobić u siebie rynny z cynku czy miedzi. Jednostkowy wydatek będzie
                          większy ale za to będzie na pewno służy na wiele, wiele lat.

>No i co sądzisz na temat dachówki cementowej?

Dachówka cementowa, podobnie jak ceramiczna należy do pokryć ciężkich,
                          wymagających solidnej konstrukcji dachowej i odpowiedniego rusztu montażowego.
                          Większość pokryta jest granulatem kwarcowym lub kilkuwarstwowa powlokła
                          akrylowa, która nadaje jej efektowny wygład, poprawia mrozoodporność i
                          zabezpiecza przed wykwitami wapiennymi i porastaniem mchem.

Dachówka ceramiczna jest odporna na działania termiczne, niepalna, skutecznie
                          tłumi hałas, a przede wszystkim nie wymaga konserwacji ani remontów przez wiele
                          lat.
                          Dostępnych jest kilkanaście rodzajów dachówek, różniących sie kolorem,
                          kształtem, wykończeniem zewnętrznych powierzchni i wielkością.
                          Najpopularniejsze to: karpiówka, dachówki zakładkowe, esówka, mnich-mniszka.

Producenci oferują cale zestawy elementów uzupełniających - gąsiory, dachówki
                          krawędziowe, koszowe, okapowe, dachówki wentylacyjne, a także ceramiczne kliny
                          dachowe, bardzo przydatne do pokrycia niestandardowych dachów (wypukłych lub
                          wklęsłych płaszczyzn, krzywych połaci, lukarn o nieregularnych kształtach).

Dachówka ceramiczna jest ciężka (do 70 kg/m kw. pokrycia). Wymaga odpowiednio
                          wytrzymałej konstrukcji dachowej.

> Czy musimy mieć inspektora nadzoru przy remoncie dachu?Czy to zbyteczna
                          > postać,która rzuca się jak wesz na grzebieniu?

Ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego jest bowiem wymagane przy
                          budowie m.in. obiektów budowlanych:
                          • użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego o kubaturze 2500 m3 i
                          większej,
                          • wpisanych do rejestru zabytków, w zakresie przebudowy, rozbudowy oraz
                          wykonywania rekonstrukcji lub remontów,
                          • budynków i budowli m.in. o wysokości nad terenem 15 m i większej oraz z
                          zainstalowaną mocą elektryczną 1000 kW i większą.
                          Ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego jest wymagane również przy
                          realizacji obiektów budowlanych lub ich części, które zawierają:
                          • ustroje konstrukcyjne, takie jak powłoki, łupiny, tarcze, łuki i kopuły oraz
                          linowe wiszące bez względu na ich rozpiętość, a także fundamenty inne niż
                          proste ławy i stopy fundamentowe posadowione bezpośrednio na stabilnym gruncie
                          nośnym,

• elementy konstrukcyjne:

– o rozpiętości 12 m i większej, wysięgu 3 m i większym lub o wysokości jednej
                          kondygnacji 6 m i większej,

– poddane obciążeniu użytkowemu 5 kN/m2 i większemu obciążeniu zmiennemu
                          ruchomemu, a także zwymiarowane z uwzględnieniem wpływów dynamicznych,
                          termicznych, skurczów materiałowych lub ruchów podpór,

– sprężane na budowie lub na miejscu ich wbudowania w obiekcie budowlanym, a
                          także poddane zabezpieczeniu cięgien sprężających i ich urządzeń kotwiących.

Obowiązek ustanowienia inspektora nadzoru inwestorskiego określonej
                          specjalności nakłada właściwy organ w decyzji o pozwoleniu na budowę albo w
                          decyzji o pozwoleniu na wznowienie robót budowlanych.

Inwestor ma określone w prawie budowlanym obowiązki. Jednym z nich może być
                          ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego. Zobowiązanie w tym zakresie
                          może dla inwestora wynikać z decyzji organu wydającego pozwolenie na budowę lub
                          z samych przepisów prawa. Inwestor może również ustanowić inspektora z własnej
                          inicjatywy.

Podstawa prawna:

• art. 18 i 19 ustawy z 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (j.t. Dz.U. 2000 r.
                          Nr 106, poz. 1126 z późn.zm.),
                          • rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 19 listopada 2001 r. w sprawie
                          rodzajów obiektów budowlanych, przy których realizacji jest wymagane
                          ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego (Dz.U. Nr 138, poz. 1554).

Jeśli będziesz mieć jakieś wątpliwości, napisz maila.

Pozdrawiam.
                          • babczyk Inspektor reprezentuje interesy inwestora.... 24.07.05, 20:51
                            Inspektor reprezentuje interesy inwestora. Sprawdza i odpowiada. Działa niejako
                            w jego zastępstwie, tyle, że dysponuje fachową wiedzą. W zakresie jego
                            obowiązków leży kontrolowanie wykonawców na poszczególnych etapach prac.
                            Musi on zadbać, aby wszystkie kolejne działania były nie dość, że zgodne z
                            prawem budowlanym, to jeszcze wszelkimi regułami sztuki. Odbierając kolejne
                            etapy budowy inspektor bierze na siebie odpowiedzialność za to, że wszystko
                            jest jak należy.
                            W razie katastrofy budowlanej może zostać pociągnięty nawet do
                            odpowiedzialności karnej.
                            Także inwestor, gdyby okazało się, że inspektor zaniedbał swoje obowiązki, może
                            dochodzić na drodze cywilnej odszkodowania.

Usługi inspektora nadzoru to wydatek rzędu przynajmniej kilku tysięcy złotych
                            (z reguły umowa opiewa na określony procent wartości inwestycji), ale też
                            zatrudnienie go pozwala uniknąć kosztownych i często bardzo kłopotliwych
                            poprawek.
                            Dobry inspektor nadzoru zauważy niedociągnięcia zawczasu, co pozwoli naprawić
                            je przed przystąpieniem do kolejnych etapów prac, a niekiedy uniknąć
                            dodatkowych kosztów.

Trzeba też pamiętać, że obecność niezależnego inspektora nadzoru leży również w
                            interesie firmy wykonawczej. W przypadku pojawienia się niespodziewanych
                            problemów może on szybko i kompetentnie podjąć w imieniu inwestora odpowiednie
                            decyzje, poza tym także dla wykonawcy poprawianie błędów od razu to zadanie
                            mniej kłopotliwe i kosztowne. Zdarza się, że firmy oferujące kompleksowe usługi
                            budowlane proponują zatrudnienie inspektora nadzoru za swoim pośrednictwem.
                            Zanim skorzysta się z takiej propozycji, warto kwestię dokładnie przemyśleć.

Istota nadzoru inwestorskiego polega bowiem na reprezentowaniu interesów
                            inwestora właśnie, nie zaś wykonawcy.

Pozdrawiam.
                            • gigi102 Re: Inspektor reprezentuje interesy inwestora.... 04.08.05, 12:32
                              Bardzo cenne informacje. Tylko tam jest mowa o konieczności "obecności"
                              inspektora nadzoru w przypadku budowy. A czy remont dachu (np. w przypadku
                              wymiany papy) jest budową? I czy konieczny jest inspektor w przypadku takiego
                              remontu (wiadomo, że koszty inspektora nie są małe) jeżeli został przekroczony
                              któryś z gabarytów budynku?
                              I jeszcze jedno pytanie: czy na remont dachu potrzebne jest pozwolenie na budowę
                              czy wystarczy zgłoszenie tego faktu do odpowiedniego wydziału architektury?
                              • dobud Re: Inspektor reprezentuje interesy inwestora.... 04.08.05, 20:57
                                Nie ma konieczności ustanawiania inspektora nadzoru, poza przypadkami
                                określonymi w odpowiednim rozporządzeniu (poszukaj sobie na www.sej.gov.pl jako
                                rozporządzenie wykonawcze do ustawy prawo budowlane).
                                Remont to remont. POzwolenie na remont wymagane jest dla obiektów wpisanych do
                                rejestru zabytków, ale remont wymaga zgłoszenia odpowiedniemu organowi (Prawo
                                budowlane art. 29 - 31).
                                Z tym gabarytem, to nie rozumiem pytania :(.
                          • dobud Re: Remont dachu 24.07.05, 20:51
                            Ty Babczyciu to masz zdrowie do szczegółowych odpowiedzi :)..........Jam jest
                            leniwy z natury :(.
                            • maosia1 Re: Remont dachu 24.07.05, 23:08
                              Babczyk serdeczne dzięki za tak obszerne wyjaśnienie.

Warto więc parę"groszy"dołożyć i założyć rynny ocynkowane przy takiej
                              inwestycji to i tak niewielki nakład a na dłuższy czas spokój.

Dobra rozumiem nadzór musi być,więc postaramy się chyba o nowego inspektora, bo
                              ten niebardzo dba o nasz interes tylko gminny i chce wydoić nas jak krowy.Oni
                              przez 50 lat nic ,a teraz jak wspólnota to choćby dachy ze złota za większą
                              kasę pójdą gminne wykupy nie? :)

Czy orientujesz się w przybliżonym koszcie pokrycia dachu(jakieś 300m)dachówką
                              cementową(braas, euronit) i ceramiczną bodajże mówiono coś ostatnio o marsylce
                              podobno to niewielka różnica?
                              Nasz dach podobno wytrzyma każdą inną ,bo od naszej karpiówki wszystkie inne są
                              lżejsze.
                              Pozdrawiam i jeszcze raz DZIĘKI.
                              • dobud Re: Remont dachu 24.07.05, 23:28
                                Na temat Brassa to www.brass.pl. A koszty to dużo zależą od skomplikowania
                                połaci, ilości lukarn, wolich oczek i mansard, ilości kominów itp.
                                Pisałaś chyba, że masz kosztorys. Jeśli masz w kompie, to wyślij na
                                dobud@poczta.onet.pl
                                • dobud Re: Remont dachu 24.07.05, 23:30
                                  A tak w ogóle, to jak daleko od Opola jest ten Twoj dach?:):)
                                  • maosia1 Re: Remont dachu 25.07.05, 10:03
                                    Oj dach jest w mieście pachnącym piernikami to jakieś 313km.Kosztorysu nie mam
                                    w kompie,ale coś wykombinuję. :) :)
                                    • babczyk Re: Remont dachu 25.07.05, 10:13
                                      maosia1. Odbierz pocztę .
    • dobud Re: Remont dachu 27.07.05, 23:31
      Do Maosi...Widzę, że siedzisz przy kompie........zobacz pocztę.
      • maosia1 Re: Remont dachu 03.08.05, 09:56
        Dziękuję wszystkim cierpliwym i życzliwym za dobre rady.

Uchwała zapadła procedura się rozpoczęła we wrzesniu zaczynamy remont dachu!
        Wiktoria!!! Z naszym wykonawcą i znaszym kosztorysem bez żadnych udziwnień i
        pobożnych życzeń gminy!

Pozdrawiam serdecznie
        • aurita Re: Remont dachu 03.08.05, 11:56
          gratulacje :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka