olszaa 17.08.05, 23:04 Witam, czy administrator, który z gminnego stał się prywatnym ma obowiązek zawierać umowy od początku? Czy może to być sposobnośc do zakończenia współpracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobud Re: sprywatyzowany administrator 18.08.05, 14:59 Pytanie nieprecyzyjne. Prosze opisać dokladniej sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 18.08.05, 16:44 Niestety sama jeszcze niwiele wiem :( Członkiem wspólnoty jestem od niedawna. Na razie widzę,że wspólnota jest niemrawa, a administrator robi co chce. Nie tylko mi sie to niepodoba. Rozważałam możliwość zrezygnowania z usług (?!) "Administratora". Próbowałam dowiedzieć sie od zarządu jak sformuowana jest umowa, ale odpowiedziano mi, że nie wiedzą a Administrator dokumentów NAPEWNO nam nie udostępni. Zastanawiam sie czy w związku z tym ,że ok. dwa tygodnie temu z zarządcy gminnego "Administrator stał sie firmą prywatną można ten fakt wykorzystać do "rozwodu" ? Odpowiedz Link Zgłoś
mko Re: sprywatyzowany administrator 18.08.05, 22:53 przestańcie mu płacić do czasu przedstawienia wam umowy o administrowanie między zarządem a administratorem. Ewentualnie wyślijcie wypowiedzenie umowy zgodnie z Kodeksem Cywilnym (choć to może być nieco ryzykowne, bo umowa może przewidywać inne terminy i formy wypowiedzenia). A tak wogóle, to może umowa nie istnieje i jesteście administrowani prawem Kaduka? I co to znaczy, że zarząd nie ma umowy? Skąd oni spadli? Z Księzyca? pozdr mko Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 21.08.05, 00:09 Szczere mówiąć to jest to prawdopodone. Do tej pory zaliczyłam dwa posiedzenia wspólnoty. Prezes "Administratora" mówi co trzeba robić, wspólnota "pokomunalna", znaczy z zaszłościami sprzed lat, zgadza sie na wszystko, zarząd chce dobrze życ ze wszystkimi, a to jak wiadomo niemożliwe. mocnych na wyegzekwowanie (może raczej chętnych) czegokolwiek nie było :( Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: sprywatyzowany administrator 21.08.05, 14:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=27905989&a=27971846 Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: sprywatyzowany administrator 21.08.05, 18:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=25433838&a=27975759 Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: sprywatyzowany administrator 19.08.05, 19:21 No właśnie. Bo jak ja na czymś się nie znam to nie zabieram głosu, tym bardziej robiąc z siebie eksperta. Pytanie. KTO TU JEST DLA KOGO? Bo lubicie oszukiwać właścicieli, na wszystkie mozliwe sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
kondominium Re: sprywatyzowany administrator 19.08.05, 08:39 Jeżeli gminny zakład budżetowy miał zamiar się sprywatyzować, to powinien najpierw wypowiedzieć umowę wszystkim wspólnotom z którymi ją miał zawartą, w terminach zawartych w umowie. Następnie może złożyć wspólnocie ofertę na zarządzanie nieruchomością wspólną. Nowo powstała firma prywatna jest całkowicie odmiennym i niezależnym podmiotem gospodarczym, z którym nie wiążą was żadne umowy. Jeżeli ktoś w gminie sądzi, że może oszukiwać nieświadomych właścicieli poprzez sugerowanie, że istnieje jakaś ciągłość zawartych umów, to proszę go wyprowadzić z błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 19.08.05, 13:05 Czyli wygląda na to,że to idealny czas :) Poczekam do przyszłego tygodnia i zapytam o status zarządzania wspólnotą. Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 10:38 W "Administratorze" byłam. Dowiedziałam sie ,że i owszem sprywatyzowali się, teraz są u siebie, kupili WSZYSTKO, nawet znak firmowy (zarządzanie wspólnotami też?) [tu powinie pojawić sie krzywy usmieszek,ąle nie wiem jak go zrobić]. Nadal sie nami zajmują, porządkują papiery (to w swoich mieli taaaki bałagan?), my sie mamy niczym nie przejmowac, bo ONI nadal sie nami opiekują. Nawet dleikatnej sugestii,że mamy się spodziewać wypowiedzenia umów i nowe będą podpisywane! Nic,ani słowa!!! I przy okazji pytanie: rozwiązywac umowę z nimi teraz czy poczekac do kończ roku i zacząć nowe zarządzanie od 1.01? Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 11:21 To w końcu już nie pamiętam, czy jest ta umowa, czy nie... Jeśli tak, to wypowiedziec można ze skutkiem na 31.12.2005 - jeśli zapis w umowie nie był inny, tylko. przeciez oni nie zawarli żadnej umowy jako nowy podmiot gospodarczy, to co chcesz wypowiadać? Wybierzcie spokojnie nowego i z odpowiednim wyprzedzieniem powiadomcie Administratora, że rezygnujecie z ich bezumownych usług. Będzie czas na spokojne przejęcie - pewnie, ze od 01.01. jest wygodnie, bo rozliczenia współnoty roczne są. Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 12:03 Masz rację zle się wyraziłam. Umowy nowej nie ma. Chodziło mi o to czy kończyc z nimi współpracę teraz czy od 1.01. Póki co zajmują sie nami z dobrej woli :) co bynajmniej nie znaczy za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
cogito-44 Re: sprywatyzowany administrator 21.08.05, 21:19 Witam. W podobny sposób odbyło się sprywatyzowanie formy gminnej w mojej miejscowości. Dla zmylenie właścieieli do dotychczasowej nazwy dodano tylko Spółka z o.o i ludzie (moherowe berety) zupełnie nie zauważyli, że coś uległo zmianie. Pozostało dawne uzależnienie od administratora, a raczej ubezwłasnowolnienie. Skutki tego odczuwam do dziś. Administrator jest panem na włościach. Właściciele zaś, nie znajać prawa, przytakują i podpisują wszystko. Wybrany Zarząd ( przez te berety) również chodzi na smyczy. Zaskarżyłem trzy oststnie uchwały, w tym dotyczącą rocznego sprawozdania finansowego za 2004 rok. Administrator bezczelnie dopisał swoje koszty, zawyżył rachunki itp. Są i takie usługi, na które zawarto umowy w 1995 roku, a zmiana formy własności firmy nastąpiła w 2003 roku. Pozdrawiam. Życzę powodzenia i nie poddawać się. Z bezprawiem i głupotą koniecznie trzeba walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 13:47 Czy wspólnota może istnieć bez statutu? I gdzie go szukać w zarządzie czy u zarządcy? Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 19:57 Całkiem dobrze może w oparciu o przepsu ustawy. Zwykle to jest tam, gdzie inne papierska. Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 20:22 bo widzisz, zarząd nie ma nic, za to zarządca zamiast statutu dał mi ... umowe :) Ma to swoje dobre strony;) Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 20:35 do podpisania, czy podpisaną przez zarząd? Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 21:05 podpisaną 5 lat temu czyli tą której nikt miał mi nie pokazać;) O rany jaka uległość jest w ludZiach i jakie poczucie bezradność i bezsilnośći! Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 22:01 No ale to jest umowa z nieistniejacym podmiotem. Już nie pamiętam...to był komunalny i przekształcił się w spółkę z o. o., czy całkiem prywatna firmę? Bo w kodeksie handlowym jest coś o następstwie prawnym przy przekształcaniu w spółki prawa handlowego, ale na tym prawie to ja się zuupelnie nie znam.....może kiedyś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 22:41 zakładam,że to jednak nowa firma, która ciągnie zobowiązania poprzedniej. Spólka z o.o. przekształciła sie w praacowniczą, ale jaka ona teraz ? nie mam pojęcia. Mam nadzieję,że w tego handlowego to nic złego nie wyniknie :) Jestem po rozmowach z 1/3 ( ;) ) zarządu, powoli szykujemy się do spotkania z mieszkańcami. Przeglądałam wydruk wydatków. Że też to nikogo nie interesowało: np. wizyty pogotowia energetycznego, wodno-kan itp. regularnie co miesiąc, albo tajemnicza pozycja 116,9 o symbolu 202 w treści 0? A taak przy okazji: czy comiesięczna prowizja bankowa 50 PLN to dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 23:01 Ja się tam na bankowosci nie znam, ale na koszty prowadzenia rachunmu składa się pare elementów: - opłata m-czna za prowadzenie rachunku (prowizja, jak to nazwałas) - oprocentowanie środków na koncie biezącycm - oprocentowanie lokat terminowych dla FR (funduszy remontowego) - koszty przelewów Praktyka jest różna, wiec trzeba przeanalizować oferty kilku- kilkunastu bankow. A sumaryczne koszty zależeć będą też od ilosci przelewów, które są płatne lub nie, od wielkości srodków na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
olszaa Re: sprywatyzowany administrator 25.08.05, 23:19 obawiam sie że nikt o takich formach "dorobienia" nie pomyślał "oprocentowanie lokat terminowych dla FR" :-(wrrr "prowizja, jak to nazwałas" tak to nazwałam, bo tak jest na wydruku. Do tego jeszcze opłata za prowadzenie rachunku. W dokumentach dla zarządu ( sprawozdanie z działaności) nie było nic na + :( Odpowiedz Link Zgłoś