Dodaj do ulubionych

Opłata stała za c.w.

29.09.05, 12:37
Czy ktoś z Was też taką płaci.Za co ona jest? Szczególnie że jest płacona od
lokalu?
Obserwuj wątek
    • josef.s Re: Opłata stała za c.w. 29.09.05, 13:06
      Ja też od niedawna płacę taką opłatę (0,25 zł/m2 mieszkania), w moim przypadku
      wynika to z tego że w budynku jest 35 mieszkań i 12 lokaali użytkowych, kilka
      mieszkań jestniezamiszkałych, a część ciągle wyjeżdza (małe zużycie). Praca
      instalacji cieplej wody polega na ciągłym krążeniu wody w pomiędzy instalacją
      (piony cw) i wężęm cieplnym, takie rozwiązanie powoduje straty ciepła (ok 10-
      15%) praktycznie ma to udział w ogrzewaniu budynku i chodzi o to aby w opłatach
      mieli udział tę Ci co nie pobierają ciepłej wody (małe zużycccie) ale też ci co
      pobierają jej bardzo mało (lokale usługowe) jak i ci ci często opuszczają
      mieszkanie. Tak niektórzy postępują - cóż ma to swoje zalety i wady. Dla
      informacji podaję żę w moim przypadku przy opłataccch stałych (0,25 gr/m2) cena
      podgrzewu 1 m3 wynosi obecnie 7 zł/m3, przedtem bez opłaty stałej cena ta
      wynosiła 10 zł/m3. Mam nadzieję że coś wyjaśniłem.
    • wladek.bacz Re: Opłata stała za c.w. 29.09.05, 13:12
      Witam. Opłata stała płacona do MEC (PEC) składa się: z opłaty za moc zamówioną i
      opłaty za przesył. W mojej wspólnocie też jest płacona od lokalu (regulamin
      rozliczeń mediów). Jest to opłata niezależna od ilości zużytej podgrzanej wody.
      Przyjęty system płatności od lokalu jest łatwiejszy do rozliczeń i w naszym
      przypadku uzasadniony ekonomicznie. Pozdrawiam.
      • bbkk Re: Opłata stała za c.w. 29.09.05, 14:11
        Dziękuję za odpowiedź.
        • wprost5 Re: Opłata stała za c.w. 29.09.05, 19:19
          Znowu sprawa wraca jak bumerang - ja poruszałem ja bardzo dawno. O ile
          oczywiste jest dla mnie, że musi być oplata stała za podgrzanie wody i ktoś
          wcześniej w tym watku (bodajże josef) dośc dobrze napisał o co chodzi, to krew
          mnie zalewa, gdy jest ona liczona proporcjonalnie do powierzchni mieszkania lub
          do ilości zużytej wody.

Moim zdaniem, w czym utwierdzili mnie projektanci instalacji sanitarnych,
          oplata ta winna być proporcjonalna do ilosci osób w lokalu, bo projektując
          instalacje cw, bierze sie własnie pod uwagę ten czynnik. Zdaję sobie sprawę, że
          niektórzy, aby mniej płacić, nie wykazują faktycznej ilości osób w lokalu, ale
          z kolei przy uzależnieniu tej opłaty od powierzchni dochodzi do takich
          idiotyzmów, że na "dzień dobry" własciciel dużego mieszkania płaci znacznie
          więcej niż właściciel malego a przecież metry kwadratowe nie korzystaja z
          ciepłej wody. jakims kompromisem może być rozdzielenie tej oplaty na ilość
          lokali, ale moim zdaniem uzaleznienei jej od ilości osób
          sprzyja "interesowaniu" sią mieszkańców ile osób zamieszkuje w lokalach
          sąsiednich, co jest tez istotne np. w opłatach za smieci, bo zapewne też są one
          uzależnione od ilości osób.
          • xxxll Re: Opłata stała za c.w. 29.09.05, 19:43
            Szlag mie trafia gdy czytam o "socjakistycznym" podziale kosztów np; od osoby.
            Polska to wolny kraj i każdy może mieszkać gdzie mu sie podoba. W mojej
            wspólnocie nie wystepuje taka jesnosta naliczeniowa/rozliczeniowa jak osoba czy
            m2.
            Natomiast stosowny jest % udział. oraz lokal. We wspólnocie ok 40% lokali jest
            wynajmowana studentom i kto by nadążył za zmianami właściciele wyposażyli
            lokale w wodomierze i liczniki ciepła . Tak załatwiliśmy media. Smieci
            rozliczomo na szt. lokalu oraz racjonalnie podpisani umowe na ich wywóz.
            • wprost5 Re: Opłata stała za c.w. 30.09.05, 11:19
              A dla mnie uzależnienie opłaty stałej za podgrzane wody jest właśnie jest
              właśnie objawem socjalistycznego myślenia! W mojej spóldzielni(też jestem
              czlonkiem takiego tworu) powiedzieli szczerze, e takie rozwiazanie jest dla
              nich wygodne, bo metry powierzchni sie nie zmieniają, natomiast osoby w
              lokalach tak. I jest to prawda. Ale czy jak zarzadca nie daje sobie rady z
              pilnowaniem, ile kogo jest w lokalu, to ma prawo do karania z kolei właściciela
              dużego mieszkania nadmiernymi opłatami stałymi za podgrzanie wody? Chyba nie.
              Moim zdaniem trzeba wyjść od tego, że projektant obliczając instalacje cw
              wychodzi od ilości osób i to powinno być punktem wyjścia. Na podstawie ilości
              wody zużywanej przez konkretną ilość osób określa tzw. moc zamówioną dla cw z
              która wiążą się właśnie opłaty stałe. Rozumując tymi kategoriami to można
              wprowadzić jeszcze prostsze rozliczenia niż w oparciu o udziały.

Podobnie ze śmieciami - skoro u ciebie rozlicza się je na ilość lokali, to przy
              wynajmowaniu lokali dużej liczbie studentów "produkujacych" dużo śmieci
              pokrzywdzeni są pozostali właściciele lokali, I to jest właśnie ten socjalizm,
              który Ci się tak nie podoba! Nie ma jednej generalnej reguły - zawsze trzeba
              uwzględniać konkretną sytuację! W jednym przypadku powinno sie rozliczac od
              powierzchni np. co, w innym od osób, w jeszcze innym na lokale!
          • josef.s Re: Opłata stała za c.w. 30.09.05, 11:28
            Zgadzam się z Tobą że opłata stała powinna być proporcjonalna do ilości osób a
            nie powierzchni mieszkania , lecz jest problem w stosowaniu tego w praktyce -
            liczba osób często się zmienia jak wymusić na mieszkańcach aby na bieżąco
            podawali do rozliczającego ilośdc osób. Powierzchnia (wskaźnik kołchozowy) jest
            tylko mniejszym złem, ale łatwiejszym do stosowania w praktyce, poza tym
            umożliwia łatwe sprawdzenie rozliczenia. Skoro wskaźnikiem podziału kosztów
            sprzatania klatki schowej też często jest powierznia mieszkania a nie iliość
            osób zamieszkałych i brudzących klatkę to czego wymagać od kosztów stałych
            ciepłej wody.
          • okemot Re: Opłata stała za c.w. 30.09.05, 15:18
            Dla równowagi ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem aby opłata stała była
            rozliczana od ilości zamieszkałych osób, ponieważ takie rozliczenie całkowicie
            przeczy idei jej wprowadzenia.
            Koszty stałe nie zależą od tego ile osób mieszka w lokalu czy korzysta z CW, bo
            koszty są jak sama nazwa wskazuje stałe.
            Po drugie ustalenie, a następnie utrzymywanie takiego współczynnika jest
            kłopotliwe, a sam współczynnik nieprecyzyjny.
            Po trzecie co z lokalami, które nie są zamieszkane. U nas jednym z powodów
            wprowadzenia część stałej rozliczane na lokal była duża liczba pustostanów.
            Tyle tylko jeśli ktoś okresowo lub na stałe nie mieszka, to wcale nie oznacza,
            że opłaty stałe na moc zamówioną nie są ponoszone. Tak samo straty ciepła w
            instalacji. Instalacja cały czas utrzymuje gotowość i to kosztuje. Dlatego IMHO
            najbardziej właściwe dla rozliczenia kosztów stałych są stałe współczynniki -
            lokal, metr lub zaprojektowana wydajność jesli coś takiego jest mierzalne.

Miłego dnia
            Tomek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka