Dodaj do ulubionych

bilans Wspólnoty

19.09.02, 09:14
Czy Wspólnota Mieszkaniowa ma obowiązek składania corocznie wraz z CIT-8
bilansu? Czy wogóle ma obowiązek sporządzania bilansu?
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 10:22
      freteczka napisała:

> Czy Wspólnota Mieszkaniowa ma obowiązek składania corocznie wraz z CIT-8
      > bilansu? Czy wogóle ma obowiązek sporządzania bilansu?

CIT-8 TAK.
      BILANS NIE.

Wspolnota jest zobowiazana do prowadzenia "ewidencji pozaksiegowej". Moze to
      byc i kartka w brulionie, jesli wlasciciele lokali tak sie umowia.

Pozdrawiam,
      • freteczka Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 11:15
        Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że składamy tylko CIT-8 bez jakichkolwiek
        dodatkowych informacji finansowych?
        • abcd17 Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 13:22
          freteczka napisała:

> Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że składamy tylko CIT-8 bez jakichkolwiek
          > dodatkowych informacji finansowych?

Wspolnota nie jest zobowiazana do prowadzenia ksiag rachunkowych zgodnie z
          ustawa o rachunkowosci, ani w sposob pelny, ani uproszczony (art. 29 ust. 1
          UWL). Wspolnota jest ponadto zwolniona podmniotowo z PDOP, jesli dochody
          przeznacza na pokrycie kosztow utrzymania NW badz przekazuje je swym czlonkom
          (art. 17 ust. 1 pkt 4 lit. m PDOP).

Nie ma wiec obowiazku sporzadzania sprawozdan finansowych poza takimi, na jakie
          zdecyduja sie sami wlasciciele.

Do CIT 8 dolacza Pani sprawozdania tylko wtedy, gdy podatnik jest do tego
          zobowiazany (art. 27 ust. 2 UPDOP).

By miec 100% pewnosc, najlepiej zadzwonic do lokalnego US. Praktyka pokazuje,
          ze rozne urzedy roznie interpretuja prawo.
          • freteczka Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 13:42
            Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Do Urzędu Skarbowego już pisałam, lecz nie
            dostałam jednoznacznej odpowiedzi. Co prawda pisałam na początku roku 2001
            (zaraz po zmianie przepisów dotyczących prowadzenia rachunkowości Wspólnot),
            więc może jeszcze wtedy sami nie wiedzieli.
            • abcd17 Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 13:50
              freteczka napisała:

> Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Do Urzędu Skarbowego już pisałam, lecz nie
              > dostałam jednoznacznej odpowiedzi. Co prawda pisałam na początku roku 2001
              > (zaraz po zmianie przepisów dotyczących prowadzenia rachunkowości Wspólnot),
              > więc może jeszcze wtedy sami nie wiedzieli.

Optymalna strategia jest unikanie pytan bez wskazania na wlasciwa wzgledem
              pytajacego odpowiedz (z podaniem podstawy prawnej). Czasami dobra strategia
              jest tez nie pytac, choc ta ostatnia niesie za soba ryzyko "wpadki".

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka