freteczka 19.09.02, 09:14 Czy Wspólnota Mieszkaniowa ma obowiązek składania corocznie wraz z CIT-8 bilansu? Czy wogóle ma obowiązek sporządzania bilansu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abcd17 Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 10:22 freteczka napisała: > Czy Wspólnota Mieszkaniowa ma obowiązek składania corocznie wraz z CIT-8 > bilansu? Czy wogóle ma obowiązek sporządzania bilansu? CIT-8 TAK. BILANS NIE. Wspolnota jest zobowiazana do prowadzenia "ewidencji pozaksiegowej". Moze to byc i kartka w brulionie, jesli wlasciciele lokali tak sie umowia. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
freteczka Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 11:15 Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że składamy tylko CIT-8 bez jakichkolwiek dodatkowych informacji finansowych? Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 13:22 freteczka napisała: > Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że składamy tylko CIT-8 bez jakichkolwiek > dodatkowych informacji finansowych? Wspolnota nie jest zobowiazana do prowadzenia ksiag rachunkowych zgodnie z ustawa o rachunkowosci, ani w sposob pelny, ani uproszczony (art. 29 ust. 1 UWL). Wspolnota jest ponadto zwolniona podmniotowo z PDOP, jesli dochody przeznacza na pokrycie kosztow utrzymania NW badz przekazuje je swym czlonkom (art. 17 ust. 1 pkt 4 lit. m PDOP). Nie ma wiec obowiazku sporzadzania sprawozdan finansowych poza takimi, na jakie zdecyduja sie sami wlasciciele. Do CIT 8 dolacza Pani sprawozdania tylko wtedy, gdy podatnik jest do tego zobowiazany (art. 27 ust. 2 UPDOP). By miec 100% pewnosc, najlepiej zadzwonic do lokalnego US. Praktyka pokazuje, ze rozne urzedy roznie interpretuja prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
freteczka Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 13:42 Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Do Urzędu Skarbowego już pisałam, lecz nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi. Co prawda pisałam na początku roku 2001 (zaraz po zmianie przepisów dotyczących prowadzenia rachunkowości Wspólnot), więc może jeszcze wtedy sami nie wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: bilans Wspólnoty 19.09.02, 13:50 freteczka napisała: > Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Do Urzędu Skarbowego już pisałam, lecz nie > dostałam jednoznacznej odpowiedzi. Co prawda pisałam na początku roku 2001 > (zaraz po zmianie przepisów dotyczących prowadzenia rachunkowości Wspólnot), > więc może jeszcze wtedy sami nie wiedzieli. Optymalna strategia jest unikanie pytan bez wskazania na wlasciwa wzgledem pytajacego odpowiedz (z podaniem podstawy prawnej). Czasami dobra strategia jest tez nie pytac, choc ta ostatnia niesie za soba ryzyko "wpadki". Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś