Dodaj do ulubionych

Internetowa obsługa konta

21.10.05, 07:44
Witam!
Zapraszam wszystkich korzystających z elektronicznej-internetowej obsługi
rachunku konta bankowego swojej wspólnoty np. w banku PKO BP SA do
podzielenia się uwagami, sposobem jak to zostało rozwiązane w waszej WM jeśli
sami zarządzacie i administrujecie. Myślę, że będzie to pożyteczna rada dla
wszystkich zainteresowanych w niewielkich WM.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lrecki Re: Internetowa obsługa konta 21.10.05, 08:46
      Ano witam
      Niewielką Wspólnota to może nie jesteśmy (85 lokali).
      Ale :
      - konta (dwa) utrzymujemy w BZWBK.
      - podpisaliśmy ostatnio umowe w pakiecie Firma Plus.
      - Zarząd liczy 3 członków, a ponieważ wole za zarzad skłąda co najmniej dwóch
      jego członków, mamy dwa tokeny. Jedna osoba, zajmująca się sprawami finansowymi
      deklaruje przelewy i podpisuje je elektronicznie, a druga robi tzw. podpis na
      drugą rękę. Jest to zgodne z ząłożeniami UWL, a kłopotów nie sprawia.
      Wcześniej mieliśmy dostęp podstawowy do usług internetowych i moglismy miec
      jedynie 9 zdefiniowanych odbiorców. Wszelkie inne przelewy trzeba było wozić
      papierowo. Teraz jest szybciej i łatwiej.
      Oczywiście trzeci członek również ma możliwośc wejscia n ausługi BZWBK24 ale bez
      możliwości dokonywania przelewów.
      Koszty : niestety koszt usługi Firma Plus to 30 złotych miesięcznie, plus koszty
      utrzymania rachunków (tu zależne od ilości środków na koncie : od 15 do 30
      złotych miesięcznie) no i koszty przelewów.
      Jak ostatnio sprawdzałem to miesięczny koszt utrzymania dwóch rachunków, przy
      założeniu około 12 przelewów (w tym do US)wychodzi około 90-100 złotych.
      Przy naszych obrotach jest to kwota zadowalająca :-). Właściciele już na
      początku istnienia Wspólnoty zaakceptowali taki sposób obsługi rachunków, więc
      uważamy że jest dobrze.
      Oczywiście monitorujemy rynek kont, może cos się zmieni :-)))
      Pozdrawiam
      • xxxll Re: Internetowa obsługa konta 21.10.05, 18:21
        A po co sa wam dwa konta? czy konta wyodrębnionego w systemie księgowym na FR
        nie macie?
        • lrecki Re: Internetowa obsługa konta 28.10.05, 08:56
          Macie :-) wyodrębnione konto w systemie księgowym.
          Ale środki na FR sa utrzymywane na osobnym rachunku bankowym (i oczywiście
          lokowane n alokatach).
          Dlaczego dwa ? Ano, bo tak ustalono na zebraniu włascicieli. Mieliśmy kiedyś
          Zarządcę i woleli właściciele żeby były konta osobne. Tak to środki się "nie
          mieszają" i łatwo sprawdzić ile i czego jest.
          Skoro tak włascicielom odpowiada - nie zmieniamy :-)
      • seew Re: Internetowa obsługa konta 04.11.05, 00:12
        utrzymanie konta 100 zł miesięcznie??? rety!!! mamy za darmo wszystko. Dwa
        konta. ING i VWbank.
    • drill4 Re: Internetowa obsługa konta 21.10.05, 17:27
      > Witam!
      > Zapraszam wszystkich korzystających z elektronicznej-internetowej obsługi
      > rachunku konta bankowego swojej wspólnoty np. w banku PKO BP SA do
      > podzielenia się uwagami, sposobem jak to zostało rozwiązane w waszej WM jeśli
      > sami zarządzacie i administrujecie. Myślę, że będzie to pożyteczna rada dla
      > wszystkich zainteresowanych w niewielkich WM.
      > Pozdrawiam.

Tez jestem zainteresowany obsługą konta przez Internet niestety w naszym
      oddziale PKO działa to tak. Jeden z członków zarządu otrzymuje nr klienta i
      kartę kodów. To byłoby jeszcze do przyjęcia bo np. kartę kodów trzyma jeden z
      członków zarządu a drugi ma nr klienta i chasło do konta, ale jest pewien
      mankament - jeśli ten członek zarządu ma już konto w PKO BP a tak jest u nas że
      każdy z nich ma tam konto to może on posiadać tylko jeden nr klienta czyli do
      swojego konta i konta wspolnoty byłby on taki sam i ta sama byłaby karta kodów.
      W tej sytuacji widzę tylko jedno rozwiązanie - ten jeden człowiek rezygnuje z
      elektronicznego prowadzenia swojego konta a wto miejsce uruchamia prowadzenie
      konta przez Internet na żonę sam natomiast już bez problemów podpisuje umowę z
      bankiem na wspólnotę i przekazuje swoją kartę kodów drugiemu z zarządu.
      Dziwi mnie jednak że bank PKO BP uruchamiając taką usługę dla konta "Nasza
      wspólnota" nie dostosował się do ustawy o własności lokali
      • nk45 Re: Internetowa obsługa konta 21.10.05, 20:30
        drill4 ma rację.

Koszty konta podstawowego i subkonta ( FR )= 40 zł/m-c. Przelewy za darmo (
        również do US i ZUS.
    • xxxll Re: Internetowa obsługa konta 21.10.05, 20:44
      KB24 też jest tanio = 15 zł/m-c lecz jest jeden problem władza jest w jednych
      rękach.
    • barwa00 Re: Internetowa obsługa konta 25.10.05, 22:35
      Witam. Nasza wspólnota (55 lokali) korzysta z usług Banku śląskiego. Konto dla
      małych firm. Dostep do Internetu tylko dla jednej osoby. Zarząd jest 3-osobowy,
      więc 2 z nich podpisały w banku odpowiednie upoważnienia.
      Opłaty: 17 zł/m-c za każde konto (mamy dwa - tak sobie właściciele zażyczyli),
      przelewy w ramach Banku Śląskiego bezpłatnie, a do innych banków za 1 zł.
      Łącznie koszty bankowe to 40-45 zł miesięcznie.
      Od nowego roku będziemy rezygnować z odrębnego rachunku dla funduszu
      remontowego.
      Dodatkowo, wolne środki finansowe Wspólnota przechowuje na rachunku lokacyjnym,
      tzw. OKO - oprocentowanie jest korzystne 4% w skali roku, opłat za prowadzenie
      nie ma żadnych, a środki dostepne w każdej chwili.
      • 3primer Re: Internetowa obsługa konta 26.10.05, 15:11
        Ostatnio byłem w BZWBK. Za 30 pln/mies. mają internetowy full-wypas z pełnymi
        możliwościami zarządzania prawami dostępu dla wielu osób. Możliwa jest
        opcja "tylko do odczytu", a także np. dla księgowej do składania przelewu z
        powiadomieniem członków zarządu, że jest coś do podpisania. Można realizować z
        tego co mi mówił doradca schematy typu min. 3 członków zarządu. Brzmiało
        zachęcająco.
        • 3primer Re: Internetowa obsługa konta 29.10.05, 23:44
          Podobnie w Nordea Bank. Na razie tylko wieści z internetu.
      • 3primer Re: Internetowa obsługa konta 05.11.05, 21:27
        Potwierdzam NORDEA Bank dla tych co mają u siebie oddział.
        Pełna obsługa elektroniczna z podziałem uprawnień. W ramach opłaty 30 PLN/mies.
        (za przelew 0,60 zł) można także otworzyć każdemu z włascicieli dostęp tylko do
        odczytu (nawet jeśli ich będzie 140, jak u nas). Mogą także automatycznie
        rozksięgowywać wpłaty na wewnętrzne subkonta analityczne poszczególnych
        właścicieli (nie znam jeszcze szczegółow technicznych, ale nie jest to opcja ,
        że każdy na własny numer rachunku na który wpłaca. To wygląda tylko na
        wewnętrzną analitykę).
        • 3primer Re: Internetowa obsługa konta 05.11.05, 21:31
          Aha, dowolna ilość subkont w cenie pakietu. Każde ze swoim schematem
          zatwierdzania. Notyfikacje SMS (to chyba najciekawsze, bo jak księgowa
          wprowadzi przelew to ja dostaje SMSa, coby się zastanowić nad
          jego "klepnięciem"). Dodatkowo możliwość utworzenia subkonta dla administratora
          z przypisaniem karty debetowej z limitem. Subkonto zasila Zarząd, a
          administrator może korzystać do limitu subkonta lub karty (co mniejsze). Także
          w cenie pakietu (30 PLN/mies.). Mnie się coraz bardziej podoba. Szczególnie
          podejście do klienta - od razu mam już dedykowaną osobę, choć formalnie nie
          jestem w zarządzie. Pełny kontakt e-mailem lub telefonem. Wygląda bomba !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka