Dodaj do ulubionych

Uchwalanie budżetu WM

26.12.05, 12:46
Witam
Mam do was pytanie w jakim okresie naliczacie plan gospodarczy - planowane przychody na dany rok kalendarzowy.W okresach 9 m-cy czy 12 m-cy w naszej wspólnocie plan gospodarczy uchwalany jest od 01.04 i nowe stawki zaliczek obowiązują od tego dnia.Ponieważ zebranie organizowane jest w marcu stawki z poprzedniego roku obowiązują do końca 31.03.Dlaczego pytam bo u siebie zauważyłem,że przychody są liczone za 12m-cy nie zgadzają się z przychodami liczonymi 9m-cy nowa zaliczka plus 3 m-ce stara zaliczka.Na moje uwagi zarządca powiedział,że tak jest wygodnie liczyć i różnica będzie rozliczana po rozliczeniu całego roku, niedopłata będzie rozliczana na wszystkich właścicieli. Więc policzyłem sobie te różnice i powiedziałem,że tak liczyć to nie będzie i trzeba w nowym planie gospodarczym poprawić dane i tu doszyliśmy do spięcia, ale chciałbym się upewnić czy moje rozumowanie jest dobre czy złe proszę o wasze opinnie.
Pozdrawiam Marek
Obserwuj wątek
    • nk45 Re: Uchwalanie budżetu WM 26.12.05, 14:33
      Prawdopodobnie niektóre Zarządy lub Zarządcy nie potrafią obliczyć ile będzie
      razem przychodów za 3 m-ce wg starej stawki i 9 m-cy wg nowej stawki. A może
      być tak, że nie potrafią wytłumaczyć dlaczego średnioroczna zaliczka różni się
      od tej uchwalonej na zebraniu rocznym. Oczywiście plan gospodarczy obejmuje
      przychody z zaliczki z 12 m-cy. Jeżeli będzie zmiana wysokości stawki zaliczki
      w ciągu roku - przychody nie powinny odbiegać wysokością od wykazanej w planie
      ( wielkość średnioroczna ). Wysokość stawki przed zmianą i po zmianie będzie
      się różniła od wysokości ustalonej w planie ( bo nie są wysokością średnią
      liczoną w okresie 12 m-cy ). Serafin666 ustala plan gospodarczy przed
      rozpoczęciem roku kalendarzowego - nie trzeba wówczas tłumaczyć różnicy w
      wysokości uchwalonej i biżącej. Jeżeli uchwalona stawka w planie gospodarczym
      wynosi tyle, ile podwyższona zaliczka - należy dopłacić za np. 3 m-ce. Zarząd
      lub Zarządca powinien dokładnie wyjaśnić konsekwencje podwyższenia zaliczki (
      czy będzie dopłata czy nie ). Każdy z właścicieli ma prawo zadawania pytań i
      żądać jasnych odpowiedzi.
      • mark-56 Re: Uchwalanie budżetu WM 26.12.05, 14:48
        Odpowiedź jest jasna rozumiem i dlatego zwróciłem uwagę na to zarządcy aby zaczął liczyć faktyczne przychody z 3 m-cy po starej stawce i 9m-cy po nowej w tedy to da przychód planowany za okres 12m-cy i właściciele będą wiedzieli dlaczego tak jest liczone.Takiego liczenia będę żądał od zarządcy.Metoda stosowana przez Serafina666 jest dobra nie ma problemu z liczeniem na razie u nas ten sposób opracowania planu nie wyjdzie za dużo ma o obrobienia wspólnot zarządca i nie wyrabia się z sprawozdaniami.Dzięki za podpowiedź nk45.
        Pozdrawiam Marek

• serafin666 Re: Uchwalanie budżetu WM 26.12.05, 19:28
          1.ustawa wyraźnie mówi o roku kalendarzowym
          2.z reguły stawki kosztów ( C.O.,woda/ścieki,wywóz śmieci) zmieniają się
          od 1 stycznia
          3. równiez odpisy do PIT-u mają charakter roczny
          4. ja sie nie interesuję za bardzo zgodnością wpłaty z ustalona zaliczką -mnie
          interesuje, by kwota wpłacona w roku ( wpływajaca na rachunek bankowy do
          31 grudnia ) wystarczyła na pokrycie kosztów u danego właściciela
          • xxxll Re: Uchwalanie budżetu WM 26.12.05, 19:58
            Sreafinku666 BZDURY WYPISUJESZ.

Zaliczki sa zmmieniane po przyjęciu uchwały właścicieli lokali. Zazwyczja jest
            to od 1 dnia m-c po zebraniu sprawozdawczym (uchwała musi byc prawomocna -
            zwykła większość "ZA" )lub zmianie cen za dostawę mediów.

Roztropne WM mają zapis, że zmiany comiecięcznej zaliczki nie wymagaja uchwały
            właścicieli przy każdej zmianie.
          • mrozik.jarek Re: Uchwalanie budżetu WM 26.12.05, 20:50
            serafin666 napisał:

> 1.ustawa wyraźnie mówi o roku kalendarzowym

Czy tak trudno zrozumieć, że Przedmówcy tez mówili o roku kalendarzowym,
            w którym obowiązuja dwie uchwały dotyczące naliczenia zaliczek na pokrycie
            kosztów wspólnoty mieszkaniowej.
            • mark-56 Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 12:52
              Witam
              Jasno wyraził się mrozik.jarek oczywiste jest,że chodzi o rok kalendarzowy.
              Dobrą sytuację ma Serafin666 ale jak pisałem większość WM opracowuje plan gosp. od 01.04 i z stąd biorą się różnice w przychodach za dany rok kalendarzowych.
              Więc brane są pod uwagę dwie zaliczki z poprzedniego roku do końca 31.03 i nowa od 01.04 danego roku.Suma tych obu zaliczek powinna dać przychód za cały rok kalendarzowy.Co do zmiany cen w mediach to nie wszystkie są od 01.01 bo energia cieplna jest od 01.10,elektr.i gazowa od 01.01(gaz kilka razy w roku) a zimnej wody i ścieków od 01.02,wywóz ścieci od 01.03 tak jest przynajmniej w naszej mieścinie.Zaliczki na miedia są niezależne od właścicieli więc informacja o podwyżce jest podawana każdorazowo po zmianie cen bez żadnych uchwał.
              Pozdrawiam wszystkich Marek
              • miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 14:14
                Może w prawie nie jestem biegły ale Panowie – mark-56 i nk45
                Pytania do was:
                Dlaczego płacenie zaliczki średniorocznej na koszty zarządu nieruchomością
                wspólną jest niezgodne z prawem?
                Dlaczego w pierwszym kwartale pozostają stawki z roku ubiegłego?
                (:-0
                Pozd.
                Miro

• nk45 Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 15:36
                  miro_mx napisał:
                  > Może w prawie nie jestem biegły ale Panowie – mark-56 i nk45
                  odp: ja nie jestem prawnikiem.

> Dlaczego płacenie zaliczki średniorocznej na koszty zarządu nieruchomością
                  > wspólną jest niezgodne z prawem?

odp: Podstawą do określenia należnej wysokości zaliczki jest Uchwała
                  Właścicieli, która zazwyczaj obowiązuje od dnia określonego w Uchwale ( jeżeli
                  nie określono terminu - obowiązuje od dnia przegłosowania Uchwały ). Nie
                  powinno się płacić średniorocznej wysokości, bo o takiej wysokości nie było
                  mowy w starej Uchwale ani w nowej. Płacąc średnioroczną miałbyś ciągle
                  niedopłatę. Gdybyś był jasnowidzem ( w 01.01. znałbyś nową, wyższą stawkę
                  ustaloną np. w 30.03.) i miałbyś taki kaprys - mógłbyś płacić od 01.01. do
                  31.12. wg średniorocznej stawki ( miałbyś ciągle nadpłatę aż do chwili
                  zbilansowania się w XII ). Za nadpłatę jeszcze nikt nikogo nie ukarał.

> Dlaczego w pierwszym kwartale pozostają stawki z roku ubiegłego?

odp: Do chwili przegłosowania nowej uchwały o wysokości zaliczki obowiązuje
                  Uchwała poprzednia. Nowa Uchwała nie ma mocy wstecznej !
                  • miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 16:25
                    Dobre, ale nie odpowiedziałeś na pytanie pierwsze – niezgodne z prawem!
                    • mark-56 Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 20:53
                      Witam
                      nk45 ci odpowiedział dlatego jest nie zgodna z prawem bo są dwie stawiki zaliczek w ciągu roku i suma tych zaliczek nie zgadza się. W moim przypadku jest niedopłata 450zł.O tym już pisałem wyżej dlaczego taka różnica.Zasady rachunkowości tu się kłaniają, nikt nie lubi dopłacać za coś co jest źle policzone a w kasie się nie zgadza.
                      Pozdrawiam
                      • miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 22:03
                        Często stosowana metoda przez Gminnych Administratorów aby otrzymać
                        wynagrodzenie od 01.01 każdego roku. Dlatego wymyślono średnioroczną. Uwl
                        pozwala praktycznie co miesiąc zmieniać stawki w planie gospodarczym jeśli to
                        uzasadnia wzrost na nieruchomość wspólną. To, że w praktyce większość WM
                        zmienia stawki od 01.04 jest podyktowane częściowo ustawą(spotkanie w pierwszym
                        kwartale) a częściowo czekaniem na ruch ze strony potentatów tj. PEC, Woda i
                        śmieci i.tp.
                        U mnie praktyka była taka:
                        Od 01.01. do 31.03.2005 – 1,50 zł/m2 – wynika z planu za rok 2004
                        Od 01.042005 – 1,8 zł/m2 – wynika z obecnego planu
                        Średnioroczna – 1,92 zł/m2
                        Taką stawkę należy płacić, I to moim zdaniem jest niezgodnie z prawem, gdyż
                        każe się płacić właścicielom podwyższone koszty zarządu NW od 01.01.2005r. Ma
                        to jeszcze inne podłoże ale nie będę tego teraz opisywać. Inaczej mówiąc,
                        sprytnie zapisano stawkę 1,8 zł/m2 od 01.01.2005 pod nazwą średniorocznej
                        1,92zł/m2 a uchwała przecież nie może działać wstecz!

Nie patrz na tego pod moimi piętami - burak z niego i już.
                        Pozd,.
                        Miro
                        • nk45 Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 22:19
                          miro_mx napisał:

> U mnie praktyka była taka:
                          > Od 01.01. do 31.03.2005 – 1,50 zł/m2 – wynika z planu za rok 2004
                          > Od 01.042005 – 1,8 zł/m2 – wynika z obecnego planu
                          > Średnioroczna – 1,92 zł/m2

Coś mi tutaj się nie zgadza.
                          Licząc jeszcze raz mamy:
                          3 x 1,50 zł = 4,50 zł
                          9 x 1,80 zł = 16,20 zł
                          Razem mamy 20,70 zł
                          Dzieląc na 12 miesięcy mamy wartość średnioroczną = 1,725 zł

A może są inne metody wyliczania średniej ?
                          • miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 22:27
                            Liczby to tylko przykład wirtualny a nie rzeczywiste. Chodziło mi o wzrokowe
                            wyjaśnienie sprawy.
                            Pozd.
                            miro
                            • miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 23:03
                              A jak chcesz liczyć średnioroczną to:
                              12 x 1,80zł = 21,6zł x 1500m2 = 32400zł – to plan gospodarczy

A) 3 x 1,5zł = 4,5zł x 1500m2 = 6750zł
                              B) 9 x 1,8zł = 16,20zł x 1500m2 = 24300zł
                              Suma; a i b = 31050zł
                              Różnica – 1350 / 1500m2 = 0,9 / 9mies. = 0,1gr
                              1m2 = 1,9zł x 1500m2 = 2850zł x 9mies = 25650zł + A) 6750zł = 32400zł

Stawka średnioroczna wynosi 1,9zł/m2

Na oko to się dużo nie pomyliłem
                              Pozd.
                              Miro
                              • nk45 Re: Uchwalanie budżetu WM 28.12.05, 18:58
                                miro_mx napisał:

> A jak chcesz liczyć średnioroczną to:
                                > 12 x 1,80zł = 21,6zł x 1500m2 = 32400zł – to plan gospodarczy

odp:

Najpierw w poprzednim poście piszesz,że :
                                1) I do III - obowiązuje stawka z poprzedniego roku = 1,50 zł
                                2) IV - XII - obowiązuje stawka nowa = 1,80 zł

W tym poście piszesz, że plan przewiduje 12 x 1,80 zł x 1500 m2 = 32 400 zł.
                                Błąd. Przecież 1,80 zł obowiązuje 9 m-cy a nie 12 m-cy. Wynika z tego, że albo
                                źle ustaliliści stawkę zaliczki od IV ( za niska o 0,10 zł ) albo źle obliczono
                                roczne naliczenia z tego tytułu ( są zawyżone o 1 350 zł ) albo ja nie umię
                                dobrze wyliczyć średniej wysokości zaliczki ( w to wątpię ).

Przyjmując, że w pkt 1) i 2) podałeś prawdziwe wielkości w takim razie na
                                pewno :

a) średniorocznie zaliczka będzie wynosić 1,725 zł ( 1,725 zł x 12 = 3 x 1,50
                                zł + 9 x 1,80 zł )
                                b) w planie gospodarczym powinna być zapisana kwota 31 050 zł

• miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 28.12.05, 23:30
                                  Jesteś na dobrej drodze! Ty właśnie wyliczyłeś przykład Mark54 jego zaliczki,
                                  że ma dziś ma niedopłatę 450zł! Właśnie to pokazałeś swoim wyliczeniem (w
                                  odwrotnym kierunku) jak to się robi. Jutro wyjaśnię Ci Moją średnioroczną i
                                  myślę że zrozumiesz. Teraz piwko i nyny.
                                  Pozd.
                                  Miro
                                  • babczyk Re: Uchwalanie budżetu WM 28.12.05, 23:44
                                    A może przedtem......bara bara.

Pozdrawiam.
                                    • miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 29.12.05, 12:37
                                      Babczyk – Piwko wystarczy na dziś :-)
                                      ---
                                      To założenie planu Gminnego Administratora na rok 2005
                                      12 x 1,80zł = 21,6zł x 1500m2 = 32400zł – to plan gospodarczy :-)
                                      (tu zrobiłem gafę – to jest średnioroczna za co sorry)

Tej rocznej puli – średniorocznej - nie mogą przekroczyć!

Zauważyłeś słusznie:
                                      Najpierw w poprzednim poście piszesz, że :
                                      1) I do III - obowiązuje stawka z poprzedniego roku = 1,50 zł
                                      2) IV - XII - obowiązuje stawka nowa = 1,80 zł

Prawo nie działa wstecz i za pierwszy kwartał nie można zmienić stawki 1,50zł i
                                      tu potrzebne mydlenie oczu średnioroczną która miała by obowiązywać od kwietnia
                                      do grudnia i tu pojawia się teraz Ale!!!

Co zrobić aby zrekompensować pierwszy kwartał?

My nie przekroczymy w skali całego roku tej kwoty średniorocznej 1,80zł (i taka
                                      jest prawda) i w związku z tym aby wszystko wyrównać należy wpłaca od kwietnia
                                      1,90zł aby uzyskać średnioroczną tj:
                                      32400zł / 1500m2 = 21,6zł \ 12 = 1,80zł Haczyk z przynętą gotowy!

I tak, w pozycji 2) IV - XII - obowiązuje stawka nowa = 1,80 zł nagle
                                      przerodziła się w 1,90zł! I wszyscy na to się złapali jak rybka na dobrego
                                      robala :-(
                                      Dodam, po pierwsze:
                                      Przewidywana podwyżka na administrację miała być 0,10gr/m2 a że w pierwszym
                                      kwartale pozostała stawka 1,50zł to – średnioroczna zmyłka robalowa – daje
                                      wynik 0,14gr/m2 ):-0
                                      Po drugie:
                                      A od Stycznia nowego roku – ukryta podwyżka w kwocie 0,04gr/m2 ;-)
                                      o której już nikt nie pamięta a hojny i dobry administrator mówi, że w tym roku
                                      nie przewiduje podwyżki, bo co roku nie wypada! Ha,,,,,,,, Ha (:-0
                                      I po trzecie:
                                      Za rok następny na nowo interes z średnioroczną, Tylko niech ktoś mi
                                      wytłumaczy, Czemu ma służyć ta średnioroczna? Gdzie podstawa prawna? i.t.p
                                      Pozd.
                                      Miro
                                      • serafin666 Re: Uchwalanie budżetu WM 29.12.05, 12:50
                                        zawracasz głowę - zaliczki nie są ważne, ważne jest prawidłowe rozliczenie
                                        kosztów dla każdego właściciela z osobna (jego wpłata minus jego koszty = jego
                                        wynik na koniec roku, suma wyników indywidualnych musi być wynikiem wspólnoty
                                        jako całości)
                                        • kikibobo Re: Uchwalanie budżetu WM 29.12.05, 17:57
                                          Ty serafinie też zawracasz głowę- zaliczki są ważne bo może Ci zabraknąć
                                          środków na pokrycie kosztów w ciągu roku.
                                          art 15 uowl- na pokrycie kosztów zarządu właściciele uiszczają zaliczki.
                                          A więc z planowanych kosztów wynika ta nieszczęsna średnioroczna zaliczka.
                                          Oczywiście, żeby pokryć koszty należy ustalić zaliczki miesięczne, na miesiące
                                          przed zebraniem płacone wg stawek roku ubiegłego oraz na pozostałe miesiące
                                          roku.
                                          Zaznaczam, że tak ustalam zaliczkę na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością
                                          wspólną w części eksploatacyjnej oraz stawkę funduszu remontowego.
                                          Rozliczenie zaliczki do rzeczywistych kosztów przedstawiam w sprawozdaniu
                                          rocznym.
                                          • miro_mx Re: Uchwalanie budżetu WM 30.12.05, 10:12
                                            A mi się wydaje:
                                            Uderz w stół a nożyce się same odezwą!
                                            Pozd.
                                            Miro
                          • dobud Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 23:17
                            nk45 napisał:
                            > A może są inne metody wyliczania średniej ?

Oj są, są :-)

Może być średnia ważona, średnia geometryczna, mediana.........ech, ze
                            statystyki byłem marny :-(
                            • dobud Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 23:18
                              OOOOOO !!! MAM !!!
                               Miary (średnie) klasyczne – obliczane są na podstawie cechy wszystkich
                              jednostek badanej zbiorowości średnia arytmetyczna, średnimi klasycznymi są
                              średnia:
                              - arytmetyczna,
                              - geometryczna,
                              - potęgowa.
                               Miary (średnie) pozycyjne – wartości cechy statystycznej, występujące u
                              konkretnej jednostki statystycznej, jednostka ta wyróżnia się miejscem
                              (pozycja) w uporządkowanym szeregu statystycznym, średnimi pozycyjnymi są:
                              - wartości skrajne,
                              - dominanta,
                              - mediana,
                              - kwantyle.
                • xxxll Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 21:08
                  miro_mx napisał:

> Może w prawie nie jestem biegły ale Panowie – mark-56 i nk45

Nie tylko w prawie nie jesteś biegły Cytru - siku.
              • xxxll Re: Uchwalanie budżetu WM 27.12.05, 21:02
                ludzie a skąd u wa s ten 1 kwiecień a nie 1 luty czy marzec a moze lipiec bo
                Zarząd sie opierd... w zbieraniu głosów.

Czy to takie niezrozumiałe.

Roztropne wspólnoty maja zapis że stawki za media obowiązują od dnia ich zmiany
                przez dostawców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka