Dodaj do ulubionych

GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE

11.02.06, 14:18
Sytuacja wygląda tak :
W budynku o powierzchni 15 000,70 m2
są dwa lokale użytkowe garaże:

Jeden lokal użytkowy garaż nazwę go „a” ,
ma powierzchnię 1 500,20 m2

Drugi lokal użytkowy garaż „b”
ma powierzchnię 2 500,30 m2

Oba garaże są samodzielne i mają swoje księgi wieczyste.
Garaż „a” stanowi udział 15002/ 150007
Garaż „b” stanowi udział 25003/150007 części
we współwłasności nieruchomości wspólnej.

Garaż „a” ma 66 miejsc postojowych
Garaż „b” ma 99 miejsc postojowych.

Kupiłam udział w garażu „b” w związku z tym,
jestem właścicielem udziału
wynoszącego 10/990 części w lokalu garażu „b”,
z którego własnością związany jest udział
w nieruchomości wspólnej wynoszący 25003/150007.

Na jednym z poziomów garażu chcemy dokonać zmian
( właściciele będą musieli za to zapłacić),
które będą wymagały zgody współwłaścicieli tego garażu.

1. Które czynności przekraczają zakres czynności zarządu zwykłego
w przypadku zarządzania rzeczą wspólną (garażem) – od tego zależy
czy musimy być w decyzji jednomyślni czy decydująca będzie wola
większości właścicieli tego garażu.

PRZY OKAZJI ZRODZIŁO SIĘ PYTANIE :
2. Które części parkingu podziemnego są częścią wspólną
dla wspólnoty, a które części parkingu są częściami wspólnymi
współwłaścicieli parkingu ( od tego zależy czy w głosowaniu
musi brać udział cała wspólnota czy tylko
właściciele udziału w garażu).

Obserwuj wątek
    • niedociekliwy Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 11.02.06, 21:09
      Jednomyślność ma zastosowanie w małych wspolnotach/do siedmiu włascicieli/.
      Jeżeli te garaże mają swoje ksiegi tzn,ze dotyczy to wspolwlascicieli w nich
      zapisanych.Jestescie,podejrzewam,wspolnotą garazową/niefortunnie brzmi
      sorki/.Jako jej członkowie sami w tej kwesti decydujecie.
    • hiacynta100 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 11.02.06, 23:54
      Nie oczekuj jenoznacznej odpowiedzi, bo sprawa jest teoretycznei prosta, zaś
      bardzo skomplikowana gdy dochodzimy do szczegółów.
      Wasz garaż ma taką samą sytuacje prawną jak mieszkanie, które jest
      współwlasnościa kilku osób (przykładowo rodzina nabyła prawo do lokalu w
      częściach ułamkowych w trybie spadkobrania).
      Do tego co "wewnatrz" garażu maja zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego art.
      195 i dalsze o wspólwłasności.
      Czyli do czynności przekraczjących zarząd zwykły zgoda wszystkich właścicieli
      garażu, a zarzadu zwyklego zgoda większości (liczona wg udziałów). K.C. nie
      określa jakie czynności są zarządem zwykłym, a jaki go przekraczają. W
      orzecznictwie sądowym przyjmuje sie że zarzadem zwykłym sa czynności dotyczace
      normalnego korzystania z rzeczy, bez zmiany sposobu korzystania z rzeczy. I
      tu jest zawsze problem.
      Np. moim zdaniem jeśli odświezasz pasy oznaczajace miejsca parkingowe, bo
      fabra wyblakła to zarząd zwykły, ale jak chcesz juz przenąć pasy i zmienić
      wielkośc miejsc parkingowych, albo sposób dojazdu to przekroczenie zarządu
      zwykłego.
      Ale w garażu też są części wspólne nieruchomosci, które służą całej
      nieruchomości np. instalację ppoż. słupy konstrukcyjne utrzymujące strop itp.
      więc w zależności od tego czego dotyczą zmiany będzie potrzeba zgoda
      właścicieli garażu wszystkich lub wieksości albo uchwała całej wspólnoty.
      • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 12.02.06, 12:11
        w tej sytuacji chodzi o zakup i montaż urządzenia,
        które pozwoli otwierać bramę wjazdową do garażu za pomocą pilota.

• dobud Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 12.02.06, 20:15
          Czyli - przez analogię - jak drzwi do mieszkania, a więc głosują tylko
          wspołwłasciciele nieruchomości garażowej.
          • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 12.02.06, 20:24
            to akurat wiem, tylko czy taki zakup przekracza czynności zwykłego zarządu ?

• dobud Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 12.02.06, 22:48
              Podejrzewam, że to kilka tysięcy złotych.
              Współwłaściciele garażu też powinni mieć jakiś plan gospodarczy, wg którego
              wydają środki.
              W kwestii formalnej: nie ma w prawie oficjalnej definicji zwykłego zarządu -
              jest tylko orzecznictwo i doktryna.
              • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 10:49
                > W kwestii formalnej: nie ma w prawie oficjalnej definicji zwykłego
                zarządu - > jest tylko orzecznictwo i doktryna.

Też wiem, że nie ma definicji i że każdy przypadek rozpatrywany
                jest indywidualnie.
                Przeszukałam internet pod kątem współwłasności ułamkowej
                i nie mogę znaleźć orzecznictwa w podobnych kwestiach.
                Znalazłam też inf, że zarząd zwykły polega na bieżącej eksploatacji,
                konserwacji i naprawach.
                Z tego mogę sobie wnioskować (ryzykowne ;) ), że jeśli już mamy
                jakieś urządzenia,które służą do otwierania bramy i nie są zepsute,
                nie wymagają naprawy,czy wymiany z powodu wadliwości a chcemy mieć
                bramę na piloty dla własnej wygody,to już jest to wydatek przekraczający
                bieżącą eksploatację, czyli przekracza zarząd zwykły.
                Jeśli przekracza zarząd zwykły to musimy być jednomyślni w głosowaniu.

No bo jak można narażać kogoś na dodatkowe koszty zakupu pilota
                tylko dlatego, że inni mają "kaprys" wymienić doptychczasowe sprawne
                urządzenia - tak może sobie to tłumaczyć współwłaściciel, który nie chce
                dodatkowych kosztów ponosić i wystąpi do sądu.

Dlatego moje gdybania,sa nic nie warte w sytuacji,
                gdy nie mogę tego jakoś "podeprzeć ".
                Czy ktoś ma jakiś link, gdzie mogłabym sobie poszukać takiego orzecznictwa ?

• dobud Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 20:33
                  Nie pamietam, czy pisałaś ilu jest tych garazowiczow, ale skad Ci przyszło do
                  głowy, że musi być jednomyślność? Poczytaj przepisy o współwłasnosci z kodeksu
                  cywilnego.
                  • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 23:03
                    no właśnie przeczytałam i dowiedziałam się, że jeśli czynności przekraczają
                    zarząd zwykły to jest wymagana zgoda wszystkich współwłaścicieli...
                • hiacynta100 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 23:09
                  Raczej nie licz na orzecznictwo ;-(
                  Zgodziłabym się z twoim tokiem myślenia, że zamontowanie pilotów to nie jest
                  zarząd zwykły, ale uprawniony byłby też pogląd,że obecnie bramy na pilota to
                  normalność i dostosowanie bramy do normalnego średniego standardu należy do
                  zarządu zwykłego.
                  tu trzeba zastonowić się ile cała operacja kosztuje, bo jeśli to poważny
                  wydatek to trudno twierdzić, że czynnośc zarządu zwykłego. (pilot kosztuje
                  około 100 zł, ile samo urządzenie i ile na łepka?)
                  tylko nie pytaj ile wynosi poważny wydatek ;-)
                  • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 14.02.06, 10:21
                    No i to jest chore...
                    czy 80 złotych to dużo czy mało ?
                    Każdy powie inaczej,prawda ?
                    Z tego co się mniej więcej orientuję jest to ok 8000 złotych.

W tej chwili nie mamy bramy na korbkę :) jest ustrojstwo,
                    do którego trzeba przyłożyć kartę,czyli wychylić łapę
                    z kartą przez okno samochodu i brama podjeżdża do góry.
                    Pilot to wygoda - bo nie trzeba wychylać łapy,dodatkowo
                    likwidacja słupków, które trochę niektórym utrudniają wyjazd
                    z parkingu ( bo zamiast wyjechać na raz muszą łamac się na dwa,
                    dodam, że garaż został wybudowny przez developera i zatwierdzony
                    przy odbiorze do użytkowania,w tej sytuacji raczej trudno będzie
                    argumentowac,że likwidacja słupków jest koniecznością).

No ale ktoś powie, że jemu to nie przeszkadza i że tak jak jest,
                    jest dobrze - dlaczego ma zapłacić 80 złotych ?

Czy jako współwłaściciele mamy prawo przymusić go do poniesienia
                    takiego kosztu,gdy w tym konkretnym przypadku nie trzeba kosztu
                    ponosić.Zakup nie jest spowodowany awarią, nie jest to konieczność,
                    bez której używanie bramy jest niemożliwe, zakup nie służy bieżącej
                    eksploatacji.

Tak drążę temat, bo nawet jeśli wszyscy właściciele udziałów zgodzą się
                    na zakup pilotów,to i tak w dalszym ciągu nie wiemy czy w najbliższej
                    przyszłości temat nie powróci.Dalej nie wiem co można uznać za czynność
                    zarządu zwykłego i czynnośc przekraczającą zarząd zwykły - zastanawiam się
                    tylko jak inne wspólnoty radzą sobie z tym problemem....
                    jak znam życie nikt nie interesuje się i nie wnika,dlatego tak cicho w tym
                    temacie.
                    • dobud Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 14.02.06, 20:47
                      Podejmijcie najpierw uchwałę, co wchodzi w zakres zwykłego zarządu garazem. Czy
                      np. ten konkretny problem wchodzi, czy nie.
                      Bo inaczej to osiwiejesz i ołysiejesz od tego ciagłego myślenia :-)
                      • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 15.02.06, 10:18
                        uchwała właścicieli nie może stać w sprzeczności z prawem.
                        Mimo uchwały, współwłaściciel,który poczuje się "przymuszony"
                        do poniesienia niesłusznego w jego mniemaniu kosztu ma prawo
                        założyć sprawę w sądzie.
              • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 11:13
                no i jeszcze o częściach wspólnych - co należy
                do części wspólnych budynku ( czyli całej wspólnoty)
                a co do części wspólnych współwłaścicieli garażu.
                na poziomach garażowych są piwnice ( części przynależne do lokali).
                • dobud Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 20:35
                  Do części wspólnych budynku należą na pewno stropy, ściany zewnętrzne i ściany
                  nośne budynku, jakieś filary, na którym opiera się budynek, może belki
                  stropowe, jeśli to konstrukcja szkieletowa.......
                  • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 23:05
                    a bramy garażowe należą do części wspólnych budynku ( wspólnoty mieszkaniowej),
                    czy do części wspólnych współwłaścicieli lokalu użytkowego garażu ?
                    • majkowa Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 13.02.06, 23:26
                      A drzwi do twojego mieszkania należą do ciebie czy do części wspólnej?
                      • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 14.02.06, 10:03
                        Też byłam tego zdania ( że jest to częśc wspólna dla właścicieli garażu),
                        dopóki kiedyś nie zadałam tego pytania na jakimś wspólnotowym forum i
                        dowiedziałam się, że to są części wspólne całego budynku ( wspólnoty).

Czy zatem należałoby wydzielić fundusz remontowy dla części wspólnych
                        wspólnoty i fundusz remontowy dla właścicieli garażu i prowadzić dla obu
                        oddzielne konta bankowe ?
                        Dla garażu mamy fundusz rezerwowy-czy musi mieć odrębne konto bankowe ?

=======
                        Do garażu wchodzimy przez klatkę, są tam drzwi, z których korzystają
                        właściciele garażu i właściciele piwnic ( pomieszczenie przynalezne
                        do mieszkania),którzy niekoniecznie posiadają udział w garażu.
                        Te drzwi są wspólne dla wspólnoty czy dla właścicieli udziału w garażu
                        (nie wszyscy członkowie wspólnoty posiadają piwnice na tym poziomie
                        parkingowym)?
                        Czy montaż urządzeń kontroli dostępu (czytniki kart) na drzwiach łączących
                        klatki schodowe z garażem będzie kosztem wspólnoty czy kosztem właścicieli
                        udziału w garażu ?

• wprost5 Java, nagroda dla mnie! 14.02.06, 17:56
                          Proponuje java zmienić trochę filozofię podejścia - troche na tym się znam i
                          według mnie da się tak zrobić, aby zachować dotychczasowy system otwierania
                          bramy do garazu przez przyłożenie karty i jednocześnie można dorzucić układ do
                          otwierania pilotem. Oczywiscie w takim rozwiązaniu koszty pokryja tylko ci,
                          którzy chcą modernizacji - nawet będzie to logiczne, bo jak ktos chce bajery,
                          to nich za to płaci!

Tak więc java zamiast tracić czas na wertowanie inernetu za precedensami lub
                          zglebianie kodeksu cywilnego, pomyśl o nagrodzie dla mnie - nawet jakiejś
                          skromnej, wręcz symbolicznej. W każdym razie ten pomysł jest do zrealizowania -
                          niech zainteresowani juz szukaja wykonawcy, ale trzeba będzie mądrze zawrzeć
                          uwowę, bo jak znam rzemieślinków, będa szukali zapewne dziury w całym i trzeba
                          ich będzie dobrze pilnować.
                          • java9 Re: Java, nagroda dla mnie! 15.02.06, 10:19
                            temat wart zainteresowania... :))
                        • dobud Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 14.02.06, 20:40
                          Jak macie takie wątpliwości, to ustalcie to w regulaminie (statucie) wspólnoty.

Biedna ta Twoja druga połówka: zamiast w Walentynki zajmować się nim, to znów
                          masz problemy :-(. Na codzień też jesteś taka "marudna" ? :-)
                          • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 15.02.06, 10:15
                            A Ty jak rozumiem,zakończyłeś już rytuał walentynkowy pt.
                            "kochanie z okazji walentynek poproszę dziś obiadek pod nos
                            i te papucie mi załóż na powyginane haluksami platfusy ...koniecznie te z
                            serduszkami" - jest wieczór....po 20 a Ty na forum ? :)

• xxxll Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 14.02.06, 21:19
      Odpowiadam na wpis:
      java9

Czy chodzi ci o miejsca postojowe w garażu wielostanowiskowym, czy o zespół
      garaży jednostanowiskowych w podziemiu bundynku? dokładne określenienie
      powoduje stosowna sytuacje prawną.
      • dobud Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 14.02.06, 21:29
        Przeczytaj Jej pierwszy wpis to będzisz wiedział.
        Jest to garaż stanowiacy odrębna nieruchomosć lokalową, której jest 90
        współwłascicieli mających stanowiska postojowe w nim.
      • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 15.02.06, 10:21
        Jest to garaż wielostanowiskowy - nie ma miejsc wyodrębnionych trwale ścianami.
        Miejsca podzielone są liniami.
        • wprost5 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 15.02.06, 15:50
          Java, widzę, że dla Ciebie ważniejszą sprawą jest rozstrząsanie, co jest a co
          nie jest cżęścią wspólną w twoim garazu itp. a nie zmodernizowanię napędu bramy
          wjazdowej! Tak to będziesz prowadziła dyskusję na ten temat jeszcze rok czasu
          bez konkretnego rezultatu!
          • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 15.02.06, 16:40
            widzisz, temat powraca jak echo co jakiś czas...teraz brama potem
            inne sprawy i tak czy siak trzeba będzie zastanowić się za co płacić
            powinni tylko współwłaściciele garażu a za co cała wspólnota.

poza pilotem jest jeszcze kwestia zlikwidowania słupków,
            na których te czytniki są pomontowane - gdyby nie te słupki zapewne
            nie powstałby temat pilotów.
            • wprost5 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 15.02.06, 18:33
              Ale po jaką cholerę likwidować te słupki - przeciez w nich sa czytniki kart
              zbliżeniowych i mój pomysł polega na tym ,żeby do obecnego systemu dołozyć
              piloty - kto będzie chciał otwierać pilotem to będzie musiał partycypować w
              kosztach.

A pijani niech nie wjeżdżają do garażu, bo uszkodzą parkujące w nim samochody,
              jeśli się obawiają, że nie zmieszczą się między słupkami!
              • java9 Re: GARAŻ- CZĘŚCI WSPÓLNE 15.02.06, 18:49
                oj,nie znasz ich rozmieszczenia to nie wiesz,
                ale ciężko podjechać pod górę przez te słupki,
                bo trzeba łamać się na dwa albo i czasem na trzy,
                aby wyjechać z garażu - nie wszystkim ale wielu to przeszkadza.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka