Dodaj do ulubionych

uchwaly na walne

19.11.02, 18:35
Witam,
Mam pytanie:
czy zarzad wspolnoty jest zobowiazany do uwzglednienia uchwal zglaszanych
przez poszczegolnych wlascicieli i umieszczania ich w porzadku obrad zebrania
walnego?
Czy podczas walnego zebrania trzeba glosowac kazda uchwale zgloszona przez
pojedynczego wlasciciela, czy tez najpierwa przeprowadza sie
glosowanie "przez podniesienie reki" wsrod uczestnikow walnego czy glosowanie
nad dana uchwala wlaczyc do porzadku zebrania walnego?

Pozdrawiam
lania1
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: uchwaly na walne 19.11.02, 21:39
      lania1 napisał(a):

> czy zarzad wspolnoty jest zobowiazany do uwzglednienia uchwal zglaszanych
      > przez poszczegolnych wlascicieli i umieszczania ich w porzadku obrad zebrania
      > walnego?

Tak. Wynika to z prawa wlasnosci i zdrowego rozsadku.

> Czy podczas walnego zebrania trzeba glosowac kazda uchwale zgloszona przez
      > pojedynczego wlasciciela, czy tez najpierwa przeprowadza sie
      > glosowanie "przez podniesienie reki" wsrod uczestnikow walnego czy glosowanie
      > nad dana uchwala wlaczyc do porzadku zebrania walnego?

Te kwestiewlasciciele lokali powinni sobie doprecyzowac w regulaminie zebrania
      wlascicieli. Kazdy wlasciciel powinien miec prawo zaprezentowac swoje zdanie
      wspolnocie i przedstawic je w formie projektu uchwaly pod glosowanie. Wstepna
      selekcja uchwal jest wskazania i mozna to np. uregulowac w taki sposob, ze
      projekt uchwaly przed jej glosowaniem przez wspolnote powinien uzyskac poparcie
      minimum dwoch wlascicieli lub wlascicieli posiadajacych np. minimum 10%
      udzialow w nieruchomosci wspolnej.

Pozdrawiam,
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: uchwaly na walne 23.11.02, 02:28
      lania1 napisał:

> Witam,
      > Mam pytanie:
      > czy zarzad wspolnoty jest zobowiazany do uwzglednienia uchwal zgłaszanych
      > przez poszczegolnych wlascicieli i umieszczania ich w porzadku obrad zebrania
      > walnego?

Zarząd może nie ująć propozycji poszczególnych właścicieli w planowanym porządku
      zebrania. Tym nie mniej, wśród pierwszych punktów porządku dziennego powinno
      być jego przyjęcie. W tej fazie każdy z właścicieli ma prawo złożyć lub ponowić
      swoje propozycje. Od zebranych zależy, czy te propozycje zostaną przyjęte, czy
      nie.

> Czy podczas walnego zebrania trzeba glosowac kazda uchwale zgloszona przez
      > pojedynczego wlasciciela, czy tez najpierwa przeprowadza sie
      > glosowanie "przez podniesienie reki" wsrod uczestnikow walnego czy glosowanie
      > nad dana uchwala wlaczyc do porzadku zebrania walnego?

Na tym właśnie polega przyjęcie porządku dziennego.

Pozdrawiam
      • j666 Re: uchwaly na walne 23.11.02, 18:22
        To nie jest takie proste.
        Jeżeli dany punkt porzątku obrad - uchwała - nie był podany na 7 dni przed
        Zebraniem Właścicieli, to każdy nieobecny mógłby taką Uchwałę zaskarżyć
        argumentując, że nie był o takim punkcie powiadomiony.
        Ja dopiero co zrobiłem coś takiego we Wspólnocie, że złożyłem do zarządcy
        (zarząd powierzony przez dewelopera) wniosek o uzupełnienie porządku obrad
        podpisany przez ponad 1/10 właściceli, i ogłosiłem ten podpisany wniosek
        pozostałym właścicielom poprzez rozwieszenie na klatkach schodowych 7 dni przed
        terminem Zebrania.
        Wcześniej zarządca w ogóle nie chciał na ten temat porządku obrad rozmawiać z
        indywidualnymi właścicielami (w tej wspólnocie deweloper ma jeszcze 40%
        udziałów).
        Teoretycznie nawet takiego wniosku zarządca nie musiał uwzględnić, musiałby
        natomiast wtedy zwołać nowe zebranie w terminie - tu z pamięci - 30 dni od daty
        wniosku, ale aż tak okoniem nie stawali.
        Inna sprawą było zaproponowanie przez zarzadcę umieszczenia tych nowych punktów
        na samym końcu porządku obrad: kto bywa na zebraniach, ten wie, o co chodziło.
        Szczęśliwie indywidualni właściciele na wstepie Zebrania przegłosowali
        kolejność punktów dogodną dla nich.
        JaC

> Zarząd może nie ująć propozycji poszczególnych właścicieli w planowanym
        porządku zebrania.
        > Tym nie mniej, wśród pierwszych punktów porządku dziennego powinno być jego
        przyjęcie.
        > W tej fazie każdy z właścicieli ma prawo złożyć lub ponowić swoje propozycje.
        Od zebranych zależy, czy te propozycje zostaną przyjęte, czy nie.
        > Na tym właśnie polega przyjęcie porządku dziennego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka