Dodaj do ulubionych

"Benny Hill"w naszym wydaniu !

22.02.06, 17:41
Fakt : 1.nigdy mnie nie zawiadomiono o terminie zebrania,porzadku
zebrania.projektach uchwal
2.nigdy nie powiadomiono mnie o tresci podjetych uchwal / nawet
podjetych w drodze "kurendy"/
3.od 2000 r. skutecznie zawlaszczano mi nadwyzke z zaliczki na c.o.i
przerzucano na F.R /uchwaly wiekszosci/
4.wniesiony pozew o zwrot nadplat/WSA I ACa 1309/00 / zostal przez sad
oddalony przy motywacji "powod ma sluszna racje,ale powodztwo oddalamy z
przyczyn nie zaskarzenia uchwal /pytam w jaki sposob przy pelnym braku wiedzy
o ich istnieniu,gdzie po raz pierwszy ujrzalem je w sadzie/ oraz w dalszym z
powodu wydania w/w nadwyzek przez WM "
Co ,jak dalej czynic ?
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 22.02.06, 20:39
      w cytowanym wyroku uchwały były zaskarżone ; w Twoim przypadku - jeżeli uchwały
      były podjęte na zebraniu - obowiązku powiadamiania nie było ; na przyszłość -
      pilnuj uchwał , korzystaj z pomocy prawnika
      • zzrobert Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 22.02.06, 21:03
        Jak ma ich pilnować?
        Przecież napisał że o nich nie wiedział.
        • serafin666 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 22.02.06, 22:01
          ale mógł wiedzieć, gdyby starannie zajmował się własnymi interesami
          • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 23.02.06, 10:53
            wlasny "interes"mam starannie zadbany ,ale niestety fetor zalatuje z
            zewnatrz /od administratora i zarzadu /.
            • dobud Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 23.02.06, 23:24
              To zmieńcie ich......
              • tomkus56 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 17.05.06, 19:24
                Wystosuj oficjalne pismo do zarządcy /administratora + Zarzadu aby każdorazowo
                zawiadamiali Cię o terminach zwoływanych zebrań na conajmniej 7 dni przed
                terminem.
                Nie zaszkodzi jeżeli zaznaczysz ,że w przypadku nie powiadomienia nie będziesz
                respektował podjętych uchwał.
                Nie zapomnij wziąśc potwierdzenia na kopi iz wyrażną pieczątką i datą wpływu u
                administratora pamiętaj aby na kopi był wpisany nr.dziennika sekretariatu .
                Jaki będzie skutekżycie pokaże.
                Napewno jest to rozwiązanie połowiczne.
                Jeżeli taki strasznie be - zmienić.
                Tomasz.
    • cogito-44 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 17.05.06, 21:10
      Witam. Jestem po stronie tadzio.lidzia. Własnie wróciłem z sądu - wczoraj.
      Sędzia stwierdziła (to kobieta), że we Wspólnotach są osoby obojętne, które nie
      uczestniczą w zebraniach. Zatem powiadomienie tych osób na piśmie o treści
      podjętych uchwał jest zbyteczne.
      Więc pytam: Dlaczego osoby obojetne nie pozbawić prawa głosu pod uchwałami?
      Wynika to z logiki. Skoro są obojetne i nie otrzymują podstawowych informacji o
      wewnętrznym prawie Wspólnoty, to jak mogą to prawo tworzyć?

Z doświadczenia wiem, że nagminnie nie dostarcza się właścicielom informacji
      przy zawiadomieniach o zebranich. Przedstawienie samego porządku zebrania nie
      wystarczy. Konieczne są materiały na temat poruszanych problemów.
      Jeżeli się tego nie robi, to widocznie zarzady i administratorzy wychodzą z
      założenia, że motłochem lepiej się manipuluje, a już napewno można więcej
      wyciągnąć. Szczególnie przy sprawach związanych z finansami.

Pozdrawiam.

• xxxll Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 17.05.06, 21:16
        Sedzina "starej daty" (wychowana na prawie spóldzielczym lub komunalnym).

Takie zdarzenia mają miejsce u tych Zarzdów (właścicielskich czy z licencja) co
        nie mają zaplecza technicznego lub zarzadzają za 20gr/m2. Takich nalezy
        napiętnować i szybko zmieniać .
    • bykira Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 18.05.06, 09:37
      tadzio.lidzia napisał:

> Fakt : 1.nigdy mnie nie zawiadomiono o terminie zebrania,porzadku
      > zebrania.projektach uchwal
      >zwróć sie z pismem do zarządu o kserokopię potwierdzenia odbioru (przez
      ciebie) zawiadomienia o zebraniu wraz z porządkiem zebrania 2.nigdy nie
      powiadomiono mnie o tresci podjetych uchwal / nawet
      > podjetych w drodze "kurendy"/
      >zwróć się z pismem do zarzadu o powiadomienie cie na pismie o treści
      wszystkich podjętych kurenda uchwał(masz 6 tyg. od dnia powiadomienia cie o
      treści tych uchwał na ich zaskarżenie nieważne kiedy były podjęte ważne kiedy
      cię o ich treści powiadomili) 3.od 2000 r. skutecznie zawlaszczano mi
      nadwyzke z zaliczki na c.o.i
      > przerzucano na F.R /uchwaly wiekszosci/
      >zwróć sie do sadu o stwierdzenie faktu nieistnienia uchwały art.56 kc czynność
      prawna niezgodna z prawem jest nieważna (wspólnota ma prawo podejmować uchwały
      tylko dotyczące częsci wspólnych i środków przeznaczonych na ich utrzymanie
      srodki na media do lokalu nie leża w gestii wspólnoty gdyż sa to twoje prywatne
      wydatki 4.wniesiony pozew o zwrot nadplat/WSA I ACa 1309/00 / zostal
      przez sad
      > oddalony przy motywacji "powod ma sluszna racje,ale powodztwo oddalamy z
      > przyczyn nie zaskarzenia uchwal /pytam w jaki sposob przy pelnym braku wiedzy
      > o ich istnieniu,gdzie po raz pierwszy ujrzalem je w sadzie/ oraz w dalszym z
      > powodu wydania w/w nadwyzek przez WM "
      > Co ,jak dalej czynic ?
    • znj2 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 18.05.06, 19:27
      Skoro nie interesowałeś się sprawami wspólnoty, to cię pomijano. Robiono to
      jednak w sprzeczności z prawem.To po pierwsze. Po drugie. Pieniądze pochodzące
      z rozliczeń mediów powinny być zwrócone włascicielom. Uchwała o której piszesz
      jest nieważna.
      Jeśli jesteś z Warszawy, to mogę pomóc.

• tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 05:42
        w dniu 18.05.06 przegralem w sadzie apelacyjnym w toruniu sprawe z WM o zwrot
        nadwyzek z tyt.co na lokal wyodrebniny.Wyrok jest prawomocny i
        ostateczny .Uzasadnienie wyroku :dyskusja w sprawie jest bezprzedmiotowa,gdyz
        nadwyzki zostaly spozytkowane na cele wspolnoty/remonty/ ,w tym takze sluzace
        mi.Cale orzecznictwo o tym ze nadwyzki zaliczek stanowia wlasnosc wlasciciela
        to "gowno prawda".Nalezy "krasc"i jeszcze raz"krasc"!,prawo wlasnosc ma
        w "dupie"!
        • siunia5 nadwyżki co 19.05.06, 09:25
          tadzio.lidzia napisał:
          >Uzasadnienie wyroku :dyskusja w sprawie jest bezprzedmiotowa,gdyz
          > nadwyzki zostaly spozytkowane na cele wspolnoty/remonty/ ,w tym takze sluzace
          > mi.

Bardzo Ci współczuję problemów ze wspólnotą, niemniej interesuje mnie czy c.o.
          rozliczcie od metra czy wg liczników. W pierwszym przypadku uzasadnienie sądu
          byłoby logiczne, w drugim - skandaliczne.

• ma_thro_na Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 09:45
          wiesz co tadzio , ja bym Ci zwóciła i innym tez , te nadwyżki z co.
          A potem przedstawiła , że na remontki to trzeba jeszce cos wpłacić bo braknie
          kasy.
          Uchwała podjęta i płacisz. Zyskałeś coś?
          A owszem zyskałeś, udowodniłeś , że miałeś rację, ale po co?.
          • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 18:41
            "nie ma nic sprawiedliwego.ani niesprawiedliwego po za tym co nakazuja
            ustanowione prawa ",
            "panstwo jako egzekutor prawa gwarantuje wolnosc i bezpieczenstwo uczciwym
            obywatelom" -Monteskiusz.
            Zgadzam sie z remontami,ale cel najbardziej szczytny nie usprawiedliwia
            zawlaszczania cudzego mienia, to jest zlodziejstwo !
            • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 20:33
              I dodam stara mysl " byc niewolnikiem prawa ,to znaczy byc wolnym" i niech
              nikt nie twierdzi ,ze szlachetny cel usprawiedliwia zlodzieja!
              Jaki kraj takie sady ! Gowno nie praworzadnosc !
        • cogito-44 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 21:16
          tadzio.lidzia napisał:

> w dniu 18.05.06 przegralem w sadzie apelacyjnym w toruniu sprawe z WM o zwrot
          > nadwyzek z tyt.co na lokal wyodrebniny.Wyrok jest prawomocny i
          > ostateczny .Uzasadnienie wyroku :dyskusja w sprawie jest bezprzedmiotowa,gdyz
          > nadwyzki zostaly spozytkowane na cele wspolnoty/remonty/ ,w tym takze sluzace
          > mi.Cale orzecznictwo o tym ze nadwyzki zaliczek stanowia wlasnosc wlasciciela
          > to "gowno prawda".Nalezy "krasc"i jeszcze raz"krasc"!,prawo wlasnosc ma
          > w "dupie"!

W dniu 16 maja br. przegrałem w sądzie.
          Zaskarżyłem uchwały, gdyż naruszały interes WM. Prawo też.
          Sąd miał inne zdanie.
          Dzięki temu dowiedziałem się, że jak większość jest bierna i tylko pdpisuje
          uchwały, to nie musi być o niczym informowana. Szkoda papieru. Wystarczy że
          tylko podpisują wszystko i w jednej pozycji; "ZA". Inni myślą za nich.
          Jednostka, ktorej się to nie podoba działa na własną szkodę.
          Dowiedziałem się również, że pieniądze WM najbezpieczniejsze są na koncie firmy
          administrujacej. Banki zupełnie niepotrzebne. Po co więc robiłem tyle rabanu?
          Dzięki sądowi wiem, że jak ktoś złoży pisemną rezygnację z funkcji członka
          wieoloosobowego zarządu WM, to po kilku miesiącach można, przy okazji innej
          uchwały, dopisać taką osobę do treści tej uchwały, aby ponownie była w zarządzie.
          Moja wiedza jest teraz pełna i chętnie się nią podzielę.

Od dzisiaj czytam ustawy trzymając Dz.U. "do góry nogami".

Pozdrawiam.
        • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 15.06.06, 17:23
          cd.w/w sprawy,dzis na wniosek o uzasadnienie wyroku otrzymalem informacje z
          Sadu ,ze Sad Okregowy nie sporzadzal na pismie uzasadnienia do wyroku z dnia
          17.05.2006 ,dlatego uzasadnienie to nie moze zostac doreczone.Czy to nie
          kpina ? Jakie kroki podjac by ten chlam naswietlic! Pomozcie!
          • serafin666 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 15.06.06, 17:46
            czy u Ciebie też coś nie tak ( jak np. u niejakiej javy ) ? piszesz
            19.05.2006 ,że przegrałeś 18.05.2006 w sądzie apelacyjnym ; potem 15.06.2006
            piszesz o cd. w/w sprawy i wyroku sądu okręgowego z 17.05.2006 ; sąd drugiej
            instancji musi sprzadzić uzasadnienie na piśmie - jest na ten temat wykładnia
            SN, znana prawnikom ;
            Art. 327. (112) § 1. (113) Stronie działającej bez adwokata lub radcy prawnego,
            obecnej przy ogłoszeniu wyroku, przewodniczący udzieli wskazówek co do sposobu
            i terminów wniesienia środka zaskarżenia.
            § 2. (114) Stronie działającej bez adwokata lub radcy prawnego, która na skutek
            pozbawienia wolności była nieobecna przy ogłoszeniu wyroku, sąd z urzędu w
            ciągu tygodnia od dnia ogłoszenia wyroku doręcza odpis jego sentencji z
            pouczeniem o terminie i sposobie wniesienia środka zaskarżenia.
            orzeczenia sądów
            tezy z piśmiennictwa
            projekty ustaw
            Art. 328. § 1. (115) Uzasadnienie wyroku sporządza się na żądanie strony,
            zgłoszone w terminie tygodniowym od dnia ogłoszenia sentencji wyroku, a w
            wypadku o którym mowa w art. 327 § 2 - od dnia doręczenia sentencji wyroku.
            Żądanie spóźnione sąd odrzuci na posiedzeniu niejawnym. Sąd sporządza
            uzasadnienie wyroku również wówczas, gdy wyrok został zaskarżony w ustawowym
            terminie.
            § 2. Uzasadnienie wyroku powinno zawierać wskazanie podstawy faktycznej
            rozstrzygnięcia, a mianowicie: ustalenie faktów, które sąd uznał za
            udowodnione, dowodów, na których się oparł, i przyczyn, dla których innym
            dowodom odmówił wiarygodności i mocy dowodowej, oraz wyjaśnienie podstawy
            prawnej wyroku z przytoczeniem przepisów prawa.
          • serafin666 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 15.06.06, 18:34
            kpc zawiera równiez taki przepis :
            Art. 387. § 1. Sąd drugiej instancji uzasadnia z urzędu wyrok oraz
            postanowienie kończące postępowanie w sprawie. W sprawach, w których apelację
            oddalono, uzasadnienie sporządza się tylko wówczas, gdy strona zażądała
            doręczenia jej wyroku z uzasadnieniem.
            § 2. Sporządzenie uzasadnienia powinno nastąpić w terminie dwóch tygodni od
            dnia ogłoszenia sentencji orzeczenia. Jeżeli ogłoszenia nie było, termin ten
            liczy się od dnia wydania orzeczenia. W sprawach, w których apelację oddalono,
            uzasadnienie sporządza się w terminie dwóch tygodni od dnia zgłoszenia wniosku.
            § 3. Orzeczenie z uzasadnieniem doręcza się tej stronie, która w terminie
            tygodniowym od ogłoszenia sentencji zażądała doręczenia. Przepis art. 327 § 2
            stosuje się odpowiednio. Jeżeli ogłoszenia nie było, orzeczenie z uzasadnieniem
            doręcza się stronom z urzędu w terminie tygodniowym od sporządzenia
            uzasadnienia.
            § 4. Jeżeli uzasadnienie nie zostało sporządzone, a w sprawie została wniesiona
            skarga kasacyjna lub skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego
            orzeczenia, sąd drugiej instancji sporządza uzasadnienie zaskarżonego
            orzeczenia w terminie dwóch tygodni od dnia wniesienia skargi.
            • ola19801 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 15.06.06, 20:02
              Witam.
              Sądy mają szarego człowieka „ obywatela tego kraju” w „d…e”. Uzasadnienie
              pomimo opłaconego wniosku z żądaniem pisemnego uzasadnienia sporządzają po
              dwóch miesiącach a wnioskodawca otrzymuje je po 3, 4 miesiącach. I CO WTEDY NA
              TO PRZEPISY PRAWA ? I jak to się ma do.........?.
            • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 15.06.06, 21:24
              poklon i dzieki za wiedze !
    • cento11 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 21:04
      jeżeli płaci się od metra za co i po rocznym rozliczeniu wychodzi nadpłata, to
      bynajmniej u nas te nadwyżki są zaliczane na poczet przyszłych zobowiązań
      poszczególnych właścicieli,to jest równoznaczne ze zwrotem bo przecież tu nie
      chodzi ofizyczną wypłatę tych nadwyżek mieszkańcom ,a jeżeli chodzo o podjęcie
      uchwały co do formy zwrotu czy przeżuceniu tych nadpłat na fundusz
      remontowy ,to oczywiście bywa różnie choć uważam że zasilenie funduszu też nie
      jest złym pomysłem i jeżeli jest taka wola właścicieli ,a co do tego co
      piszecie to o treści uchwały zarząt ma obowiązek informować tylko w przypadku
      jeżeli była ona uchwalana w drodze indywidualnego zbierania głosów .A same
      zebrania?, Jeżeli dostałeś informację o terminie zebrania wraz z informacją co
      będzie itp. a nie idziesz (raz się może zdażyć )to tylko świadczy o tobie jak
      interesujesz się swoimi sprawami.A potem pretensje nie wiadomo do kogo .To do
      osób którzy nie przychodzą na zebrania ale za to w lkatce przy broważe mają
      tyle do powiedzenia .......
      • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 21:15
        browar pisze sie przez "rz" w odmianie slownej ,i wiedz "przyjacielu " , ze
        chodzi nie o potrzebe remontow na ktore sie zgadzam,tylko o zasade ,ze "jak cos
        potrzebujesz to nie kradnij,a popros lub uzgodnij z wlascicielem ,w sprawach
        istotnych zawsze mozna osiagnac kompromis" .Pamietaj,ze orgazmu nie osiaga sie
        przez gwalt !
        • java9 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 21:22
          popieram w 100 % - o zasady chodzi a nie barbarzyństwo,
          bo jak ktoś jest w mniejszości to można miec go w poważaniu.

odwołujesz się ?
          • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 21:24
            wyrok jest prawomocny i ostateczny ! Apelacja!
        • cento11 Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 21:22
          tadzio.lidzia napisał:

> browar pisze sie przez "rz" w odmianie slownej ,i wiedz "przyjacielu " , ze
          > chodzi nie o potrzebe remontow na ktore sie zgadzam,tylko o zasade ,ze "jak
          cos
          >
          > potrzebujesz to nie kradnij,a popros lub uzgodnij z wlascicielem ,w sprawach
          > istotnych zawsze mozna osiagnac kompromis" .Pamietaj,ze orgazmu nie osiaga
          sie
          > przez gwalt !

Jacy wzorowi poloniści , zresztą nie pierwsi i ostatni ,dostałem już tu po
          głowie za błędy ale to pryszcz w porównaniu z tym jak ktoś nie rozumie tego co
          czyta i zawsze potrafi przegiąć tylko w swoją strone to jak w filmie z
          konradem "moja racja jest najmojsza" ale to jest do wszystkich nawet do centa
          • tadzio.lidzia Re: "Benny Hill"w naszym wydaniu ! 19.05.06, 21:34
            oj!"przyjacielu" rozumie i jeszcze raz rozumie,znajdz post o asertywizmie a
            moze tez zrozumiesz !I zawsze pamietaj "racja jest jak dupa ,kazdy ma swoja "!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka