Dodaj do ulubionych

może ekspert będzie ekspertem

28.03.06, 22:14
witam i prosze o odpowiedz na moje pytanie,
Przedstawię sytuację:
w 2004 roku wspólnota podjęła uchwałe o montazu własnego wymiennika
ciepła, zaliczki na zakup tego wymiennika właściciele zobowiązali
się wpłacić do konca lipca tegoz roku ( w uchwale był podany szacunkowy koszt wymiennika kwotowo ok.40000) Ja osobiscie do końca lipca nie wpłaciłam, ze swojego udziału, kwoty 36,7zł, tym mniemniej wpłacałam dalej ustalone zaliczki na FR.
Na koniec roku zarząd przedstawił
rozliczenie fr na którym widniało:
moje dotyczczasowe wpłaty 1326,14
wspólnota z tego wzięła w 2004 roku 1142,52
pozostało więc 183,62 zł, na plusie, oczywiście dla mnie
ale to nie koniec, jako ze do konca lipca nie wplacilam zaliczki na
wymiennik (moje 36,70) to kwote tą wykazano mi jeszcze do zapłaty
czyli moj fr remontowy 183,62-36,70,
uwazam to za bzdure,no i nie place na fr
do czasu wyjasnienia tej sprawy, dostalam upomnienie do
zaplaty miedzy innymi tych nieszczesneych 36,70 - policzono mi
nawet odsetki, napiszcie mi czy tak powinno byc czy ja czegos niewiem,
czy sa gdzies zapisane reguly rozlczen zaliczek, podstawa prawna
bylaby jak najbardzej zasadna.
w piatek mamy 31.03 zebranie,
Dziękuję, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 22:27
      To właśnie zalezy od prawa wspólnotowego. Jak WM uchwaliła tak obowiązuje
      wszystkich właścicieli lokali. Nie ma ogólnych zasad. zawszw nalezy rozliczyć
      nalezności , wpłaty, koszty. Wynik tych rozliczeń to saldo.
      • malta3 Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 22:35
        co jest należnościa - zaliczka, czy rzeczywisty koszt, czy wpłaty zaliczki w następnym miesiącu, w tym przypadku sierpniu, nie można zaliczyć na poczet wpłat na wymiennik, dlaczego te 36,7 ma "wisieć" jak w efekcie koszt wymiennika był mniejszy, a ustalone uchwalą zaliczki za duże. Zaliczka jest zaliczka i powinna być rozliczona, czy tak
        • xxxll Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 22:47
          Primo : W 2005 mozna było sobie odpisać wpłaty na FR. Minister Finansów wydał
          rozporządzenie( 5-12-2005) że możana sobie odliczyć to co zostało naliczone
          (nalezność na FR). jezeli Ty tego nie wpłaciłaś to nie masz prawa do odliczenia
          w pełnym wymiarze.
          Sekundo: wszelkie rozliczenie nalezy wykonac w I kwartale (jedne wcześniej -
          media, inne później- nadwyzki i straty dotyczace utrzymania NW).

Bazą (postawą) do których wylicza się te nadwyżki czy straty sa nalezności -
          naliczone zaliczki. Różnica stanowi wynik finansowy wspólnoty. To tak w skrócie
          • malta3 Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 23:00
            moj stan konta na konie 2003 roku wyniosl 786,77, moj udzial zaliczkowy w wymienniku - 1152 zl, do konca lipca wplacilam jeszcze 380,40 zl, zamknelo się to kwota 1167,17 (na dzień 31,07.2004) czyli swoja czesc mialam wplacona, poza tym nie pytam o odliczenia, moja strata, nie zarobilam, jak umiesz to odpowiedz na moje pytanie konkretnie, nie wymądrzaj sie
            • xxxll Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 23:11
              Nie umiem ci wyjaśnić, że we wspólnocie nalezy przestrzegać zasad wyrażonych w
              uchwale WM . Jezli WM powpłala fundusz celeowy : ten wymiennik . To oznacza, że
              na ten cel, masz obowiązek wpłacić nalezną od ciebie kwote niezależnie od tego
              jaki jest stan twego konta .

Jezeli masz nadpłatę to znależało złożyc oświadczenie, zeby te nadpłatę
              zaliczyc na wpłaty za ten wymiennik. Właściciele nie tylko maja prawa, ale
              i "pwene" obowiązki.
              • llxxx Re: może ekspert będzie ekspertem 29.03.06, 00:02
                > Nie umiem ci wyjaśnić
                wreszcie 4 szczere, prawdziwe słowa - grubym flamastem napisz sobie to na monitorze

> Jezli WM powpłala fundusz celeowy : ten wymiennik .
                piłeś wczoraj, dzisiaj pijesz, jutro tez bedziesz pił

> To oznacza, że na ten cel, masz obowiązek wpłacić nalezną
                > od ciebie kwote niezależnie od tego
                > jaki jest stan twego konta.
                to oznacza, zebys już więcej nie pił, bo ci wodogłowie urośnie do rozmiaru xxxxlll

> Właściciele nie tylko maja prawa, ale
                > i "pwene" obowiązki.
                dłuznicy za karę powinni czytać debilne teksty ikselka - toby płacili zaliczki przed czasem
            • llxxx xxxll nigdy nie będzie ekspertem 28.03.06, 23:35
              nie słuchaj ikselka, on się nawet wymądrzyć nie potrafi
              • xxxll Re: xxxll nigdy nie będzie ekspertem 28.03.06, 23:42
                aleś mi przygadał babczyk , djbogas, llxxx, xxx.ll

ciekaw jestem do czego sie jeszcze posuniesz chory człeku.
          • llxxx Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 23:57
            > Primo : W 2005 mozna było sobie odpisać wpłaty na FR. Minister Finansów wydał
            > rozporządzenie( 5-12-2005) że możana sobie odliczyć to co zostało naliczone
            > (nalezność na FR). jezeli Ty tego nie wpłaciłaś to nie masz prawa do
            > odliczenia w pełnym wymiarze.
            teraz to ci się chyba wodogłowie zagotowało - przecież nie tego dotyczy pytanie

> Sekundo: wszelkie rozliczenie nalezy wykonac w I kwartale (jedne wcześniej -
            > media, inne później- nadwyzki i straty dotyczace utrzymania NW).
            a gdzie to wyczytałeś?

> Bazą (postawą) do których wylicza się te nadwyżki czy straty sa nalezności -
            > naliczone zaliczki.
            nowy Balcerowicz z naszego ikselka
      • llxxx Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 23:52
        > To właśnie zalezy od prawa wspólnotowego.
        a jaki związek ma prawo Unii Europejskiej ze wspólnotami mieszkaniowymi?

> Jak WM uchwaliła tak obowiązuje
        > wszystkich właścicieli lokali.
        jak wspolnota uchwaliła coś głupiego to tez obowiązuje?

> Nie ma ogólnych zasad.
        skoro nie ma ogólnych zasad to na jakiej podstawie mamy sluchać twoich głupot

> zawszw nalezy rozliczyć
        > nalezności , wpłaty, koszty
        > Wynik tych rozliczeń to saldo
        teraz to powinienes Nobla dostac za to odkrycie
    • ceniek2 Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 23:19
      napiszcie mi czy tak powinno byc czy ja czegos niewiem,
      > czy sa gdzies zapisane reguly rozlczen zaliczek, podstawa prawna
      > bylaby jak najbardzej zasadna.

Wspólnota postępuje jak najbardziej prawidłowo.
      Wysokość zaliczek ustalona została w uchwale podjętej przez większość właścicieli.

Artykuł 12 ust. 1 ustawy o własności lokali zobowiązuje właścicieli do
      ponoszenia wydatków i ciężarów związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej.

To jest podstawa prawna wymagalności zaliczek w pełnej wysokości.

Artykuł 29 ust. 1a mówi, że okresem rozliczeniowym wspólnoty mieszkaniowej jest
      rok kalendarzowy.

Tak więc twoje zaliczki powinny zostać zgodnie z ustawą wpłacone w pełnej
      wysokości i rozliczone na dzień 31.12.2006 r.
      • malta3 Re: może ekspert będzie ekspertem 28.03.06, 23:35
        jaki sens ma gromadzenie srodkow na fr, chodzi chyba o unknięcie duzych rat do zaplaty wlasnie w takich wypadkach, nie wszyscy moga od razu wplacic tak znaczne kwoty na fr
        • amigo9 Re: może ekspert będzie ekspertem 29.03.06, 00:54
          Sens gromadzenia funduszy na fr jest taki, że jak trzeba będzie zrobić remont,
          który kosztowałby kilka tysięcy złotych od lokalu (uproszczenie, bo chodzi o
          udziały), to część właścicieli musiałaby brać kredyty aby temu sprostać (o ile
          ktoś dałby im kredyt). A jak płacisz kilkadziesiąt zł miesięcznie, to większość
          może temu sprostać i w razie awarii lub remontu, jest czym płacić. I fundusz
          remntowy nie ma byc rozliczany do 0 na oniec roku, on MA się kumulować!!!
          • malta3 Re: może ekspert będzie ekspertem 29.03.06, 08:02
            skoro wpłacam to srodki sie kumulują, to jest jasne, ale z tych skumulowanych
            srodkow sciąga sie rzeczywiste koszty czy ustalone zaliczki.
            Fr w takich rozlczeniu wcale nie musi zejsc do 0.
            • serafin666 Re: może ekspert będzie ekspertem 29.03.06, 09:54
              Art. 26. 1. Jeżeli zarząd nie został powołany lub pomimo powołania nie wypełnia
              swoich obowiązków albo narusza zasady prawidłowej gospodarki, każdy właściciel
              może żądać ustanowienia zarządcy przymusowego przez sąd, który określi zakres
              jego uprawnień oraz należne mu wynagrodzenie. Sąd odwoła zarządcę, gdy ustaną
              przyczyny jego powołania.

nie szarp się ; jeżeli wszystko jest tak, jak opisałaś - pokaż potwierdzające
              to dowody prawnikowi i skorzystaj z art. 26 ; niech mają nauczkę ; wcześniej
              wezwij jednakowoż zarząd do złożenia rezygnacji ( na piśmie )
              • malta3 Re: może ekspert będzie ekspertem 29.03.06, 23:06
                dzięki, rozbroiłes mnie tym "nie szarp sie" - zwróciłam się do zarządu o wyjaśnienie m.in.kwestii tu przedstawionej, trzeba poczekać do zebrania na ewentualne wyjaśnienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka