Dodaj do ulubionych

Uchwała - części wspólne

12.06.06, 12:19
Witam,
Wspólnota składa się z kilku budynków mieszkalnych, moje pytanie jest
następujące, w jaki sposób zapisać w uchwale rozdział kosztów - czy koszty
remontu dachu na jednym z budynku obciążają właścicieli tylko tego budynku
(proporcjonalnie do udziałów w tym budynku - sam je wylicze) czy tez
wszystkich wlaścicieli na całym osiedlu proporcjonalnie do udziałów w całym
osiedlu wg aktów? Czy ktoś posiada jakieś materiały, orzecznictwo na ten
temat przeszukałem siec ale niewiele znalazłem. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Uchwała - części wspólne 12.06.06, 13:39
      i nie znajdziesz - sposób rozdziału kosztów w obrębie jednej wspólnoty jest
      określony ustawowo ; możecie tę kwestię rozstrzygnąć inaczej - wstosownej
      uchwale zaprotokołowanej przez notariusza ( art. 18 ); polecam lekturę :

Sąd Najwyższy. Zarząd nieruchomością wspólną Sygn. akt II CK 98/04 (99/04)
      Wysokość zaliczek zależna od udziału - wyrok z dnia 22.10.2004
      Zgodnie z ustawą o własności lokali, członkowie wspólnoty ponoszą ciężary
      utrzymania nieruchomości wspólnej odpowiednio do swoich udziałów. Uchwała
      właścicieli może zwiększyć obciążenia, ale nie może ich obniżyć poza ustawowe
      granice. Wobec tego nie ma podstaw douchylenia uchwały, która jest zgodna z
      tymi przepisami - stwierdził Sąd Najwyższy.
      • grandy serafin to dyletant złośliwy 12.06.06, 21:08

W pierwszym akapicie serafin napisał bzdurę.

W drugim akapicie umiejętnie przyciął sentencję wyroku SN, który dotyczy innej sytuacji i do przypadku opisanego w otwierającym poście nie ma zastosowania. Serafin oczywiście zna cały wyrok SN, ale on tak lubi wyciąć sobie coś wygodnego z przepisów lub wyroków - już nie raz został na tym przyłapany.

Niestety, wstydu w nim nie ma za grosz - zamajta długimi rękawkami swojego poluzowanego kaftanika i napisze zaraz następny idiotyzm na tym forum.

• mieszkanie.i.wspolnota jaką to niby? 12.06.06, 21:54
          grandy napisał:
          > W pierwszym akapicie serafin napisał bzdurę.

Jaką to niby bzdurę napisał serafin "w pierwszym akapicie"?
          • serafin666 Re: jaką to niby? 12.06.06, 22:51
            ja już sobie tego grandy-głupka odpuszczam ( zadał się z javą i kompletnie
            zdurniał )
    • martik2 Re: Uchwała - części wspólne 12.06.06, 23:27
      Przejrzałem orzeczenie, ale nadal mam wątpliwości, dwa budynki posiadają klatki
      schodowe ktore są sprzątane, pozostałe budynki takich klatek nie posiadają
      (właściciele maja indywidualne wejścia) w myśl tego orzeczenia oni również za
      sprzątanie tych klatek powinni płacić ?!?!?! (takie wyppowiedzi znalałem również
      na tym forum) idąc dalej jeżeli koszt sprzatania całej NW wynosi np 1000 zł a
      dodatkowo klatek schodowych 300 to aby mieszkańcy budynków nie posiadających
      klatek za nie nie płacilci należałoby zwiększyć udziały w kosztach utrzymania NW
      dla właścicieli mieszkań z klatkami o 30% i wszystkich udziałów w częściach
      wspólnych miałbym 130% dzieląc odpowiednio przez udziały wyszłaby odpowiednia
      wartość CZY MÓJ TOK ROZUMOWANIA JST PRAWIDłOWY??? czy można te obciążenia
      przypisać tylko np kosztom dotyczącym sprzątania a pozostałym już nie?
      Pozdrawiam

• grandy Serafin złośliwie dezinformuje 13.06.06, 00:46
        martik2 napisał:
        > dla właścicieli mieszkań z klatkami o 30% i wszystkich udziałów w częściach
        > wspólnych miałbym 130% dzieląc odpowiednio przez udziały wyszłaby odpowiednia
        > wartość CZY MÓJ TOK ROZUMOWANIA JST PRAWIDłOWY???

Wnioskowanie przeprowadziłeś w sposób poprawny, tyle że na początku podano Ci fragment wyroku wyrwany z kontekstu, to i bzdurę musiałeś uzyskać jako skutek swojego wnioskowania. Gdy znajdziesz cały tekst wyroku, to dowiesz się, że nie tylko koszty sprzątania muszą ponosić właściciele lokali w budynkach bez klatek, ale musieliby nawet partycypować w kosztach eksploatacji wind w innych budynkach wspólnoty, choćby w swoich budynkach wind nie mieli.

Nie daj się podpuszczać Serafinowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka