Dodaj do ulubionych

czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd

10.08.06, 12:48
Witam. Mam pytanie do szanownych zarządców: Wspólnota Mieszkaniowa podjęła uchwałę odnośnie jednorazowej wypłaty na rzecz jednoosobowego Zarządu kwoty 4000 zł tytułem zwrotu poniesionych przez niego kosztów prowadzenia zarządu ze środków zgromadzonych na FUNDUSZU REMONTOWYM. W/w uchwała nie została zaskarżona przez żadnego z członków wspólnoty w terminie 6 tygodni. Czy wobec powyższego należy dokonać wypłaty w/w kwoty bez konsekwencji prawnych (zarząd skierował w tej sprawie pismo ponaglające), czy też jest możliwość, aby tej kwoty Wspólnota mimo wszystko nie wypłaciła, zasłaniając się innymi przepisami prawnymi (jeśli tak bardzo proszę o wskazanie jakiegoś przepisu.
Obserwuj wątek
    • gutmir Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 10.08.06, 13:31
      Nie można, ale podstwę prawną muszę dopiero znaleźć.
      • kiksem Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 10.08.06, 13:47
        Dzięki, proszę o tę podstawe prawną, bo nam się też wydaje, że ze środków funduszu wypłat tego rodzaju nie można robić. Mamy jednak podjętą uchwałę od której nikt sie nie odwołał i tu jest problem.
      • dobud Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 10.08.06, 15:43
        A czemu nie można?
        Ustawa mówi o kosztach utrzymania nieruhcomosci wpsółnej, w tym wynagrodzeniu
        zarządu (zarządcy). Nic tam nei ma o fonduszu remontowym. Jest on cześcia
        kosztów wyodrębnioną ze względów praktycznych, długoterminowego odkładania
        środkow na remonty i inwestycji. POnieważ nie ma teraz podatkowej ulgi
        remontowej, to wypłata z tej części wpłat na koszty zarzadu nie skutkuje
        jakimiś negatywami podatkowymi - przekroczeniem zakresu wydatków jakie można
        było odpisać od podatku.
        To są środki wpsólnoty i wspólnota może decydować na co je wyda.........jak
        ktoś ostatnio napisał nawet na spotkanie integracyjne przy piwku :-).
        • miro_mx Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 10.08.06, 15:53
          Dobud – Czy Ty nie miałeś być na urlopie?

Z drugiej strony pomyśl trochę – to nie boli. Jeśli w ubiegłym roku FR
          odliczyłeś sobie od podatku, to Jak chcesz wypłacić z tego wynagrodzenie? No
          cChyba, że poprosisz fiskusa o korektę ;-)

Pozd.
          Miro
          • dobud Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 10.08.06, 19:03
            Jakżeś taki skrupulatny, to OK.......można wypłacić do kwoty stanowiącej
            różnicę stanu obecnego i bilansu zamknięcia na 31.12.2005 :-)
            • miro_mx Re: Aż do bólu ….. 11.08.06, 17:18

… i nie tylko skrupulatny lecz zapobiegliwy na cwaniaków.

Powracają do sprawy. Do końca roku 2005 wyjaśniliśmy sobie, że zwrotów nie ma
              i.t.p. Tak trzymać ale twierdzisz, iż od tego roku WM może dysponować FR na co
              chce. To powiedz mi kolego czy w 2007 zrobisz zwrot z funduszu remontowego?
              Skoro jest to Zaliczka (art. 15.1) musi być rozliczona. To jak zgromadzicie
              środki finansowe na remont ;-) Z drugiej strony po co jest art. 14.5?

Z niecierpliwością czekam na ripostę
              Pozd.
              Miro
              • miro_mx Re: Aż do bólu ….. Dobud 13.08.06, 10:27
                Coś się zaciąłeś - kolego! Tak to jest, jak na wszystkie posty się odpisuje i
                plecie się bzdury a potem „Rybka”? Jeśli chcesz zaistnieć to Ci się udało ale w
                jakim stylu! Dam Ci dwie rady; albo przestań pić lub przestań pisać bzdury! A
                tak po za tym wszystko będzie O. K.

Pozd.
                Miro

Ps.
                Jedziesz na ten urlop?
    • babczyk Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 10.08.06, 18:30
      Na dzień dzisiejszy to możesz zapłacić panience która robi Ci.... dobrze.

Z funduszu remontowego możesz wydawać kase , na co chcesz, nawet na panienki.
    • babczyk Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 10.08.06, 18:32
      Dodam, że i przed zniesieniem ulgi remontowej, było podobnie.
    • macrad można, ale nię nie opłaca 10.08.06, 20:27
      Do końca ubiegłego roku wpłaty na fundusz remontowy mogły być odliczane (a
      dokładniej - ich 19%) od podatku w ramach ulgi remontowej, pod jednym wszak
      warunkiem - że były one wydawane na cele remontowe. Jeśli te środki zostały
      wydane na inne cele (np na wynagrodzenie dla zarządu), to członkowie wspólnoty
      powinni zapłacić zaległy podatek, wraz z odsetkami. Jeśli decyzję o wydatkowaniu
      środków z funduszu remontowego na cele nieremontowe podjął zarząd - to on
      powinien ponieść te koszty. Jeśli taką uchawałę podjęła wspólnota - powinni
      zapłacić jej członkowie.
      • macrad p.s. 10.08.06, 20:31
        Środki, zgromadzone po 1 stycznia 2006r. można wydawać na dowolne cele. Tylko
        czy to ma sens? Fundusz remontowy powinien być żelazną i nienaruszalną rezerwą,
        przeznaczoną wyłącznie na remonty. Tak przynajmniej powinno być w dobrze
        zarządzanej wspólnocie.
      • serafin666 Re: można, ale nię nie opłaca 10.08.06, 21:45
        "pod jednym wszak warunkiem - że były one wydawane na cele remontowe." - i tu
        mylisz się : odpis dotyczył wpłat a nie zrealizowanych wydatków
        • kiksem Re: można, ale nię nie opłaca 11.08.06, 07:21
          no właśnie, chodzi o wpłaty na fundusz, a nie o wydatki na cele remontowe.
          • wprost5 Można wszystko! 11.08.06, 07:38
            Bardzo dziwię się niektórym dyskutantom w tym wątku twierdzącym, ze praktycznie
            wszystko można, bo już nie obowiązuje ulga remontowa i nie będzie ewentualnych
            konswkwencji z tytułu korzystania z tego funduszu niezgodnie z przeznaczeniem.

Dla mnie, ponieważ ma to być fundusz remontowy, powinien być przeznaczony tylko
            na remonty chociaż być może nie ma jakiś przepisów prawnych to nakazujących. Bo
            myśląc kategoriami niektórych wątkowiczów nie ma co oglądać się na to, na co
            zbierane są pieniądze - jakieś tam zaliczki A czy B, czy taka czy inna byla
            wola współnotowiczów itp. Będzie za to coraz wieksza mozliwość takiego
            obracania pienedzmi, ze nikt nie polapie się, na co sa one wydawane. Odnoszę
            wrażenie, że niektorym bardzo zależy na stworzeniu jak największego bałaganu
            aby móc robić jaieś przewały. Bo jak będzie mozna tak robić z funduszem
            remontowym, to dlaczego nie będzie można z zaliczkami na media? Zawsze jakąś
            teorie się do tego dopasuje, wszystko się później jakoś wytłumaczy.
            • gutmir Re: Można wszystko! 11.08.06, 11:10
              Rozmawialem z księgowym - faktycznie nie ma szczegółowych przeoisów na ten
              temat. On uważa, że wypłata dla zarządu powinna być li tylko z pozycji wypłata
              dla zarządu lub zarzadcy, która znajduje się w kosztach zarządu. Natomiast z
              funduszu remontowego można było regulować tylko remonty - dotyczy to roku 2005
              i wcześniejszych. Natomiast rok 2006 jest wielką niewiadomą - czeka na jakąś
              interpretację US.
              • serafin666 Re: Można wszystko! 11.08.06, 11:16
                "Natomiast rok 2006 jest wielką niewiadomą - czeka na jakąś interpretację US."

to musi być niezły dureń, który nie rozumie istoty wolnej woli właścicieli
                wyrażonej w stosownej uchwale
                • wprost5 Też jestem durniem! 11.08.06, 12:43
                  Chyba też jestem durniem, bo nie rozumię i chyba nie zrozumię dlaczego zamiast
                  uchwały o wynagrodzenie dla zarządu za wykonywanie pracy na rzecz wspólnoty
                  wyczynia się łamańce i podejmuje uchwałę o zapłaceniu zarządowi z funduszu
                  remontowego wynagrodzenia za wykonywanie pracy na rzecz wspólnoty.
                  • miro_mx Re: To jest Skok …….. 11.08.06, 17:16

….. Na Kasę WM! Niezłe sumki wspólnoty nagromadziły na kontach a chytrusy
                    poczuli woń kasy i już zaczęli działać. Pozostałą cześć pozostawię bez komentarza.
                    Pozd.
                    Miro
                • dobud Re: Można wszystko! 11.08.06, 17:13
                  To nie dureń - TO KSIĘGOWY ! Łon musi miesc wsyztko czarno na bialym napisane,
                  najlepiej przez urzędnika.
          • macrad Re: można, ale się nie opłaca 11.08.06, 16:59
            Wyraźnie napisano, że chodzi o WYPŁATĘ 4 tysięcy złotych ze środków funduszu
            remontowego na cele nieremontowe.
        • macrad nie! 11.08.06, 16:55
          Niestety(?) nie mylę się. Jeśli pieniądze z funduszu remontowego zostaną wydane
          na cele nieremontowe, a wspólnocie "przydarzy się" kontrola urzędu skarbowego,
          to trzeba będzie dopłacić podatek. I tu sa możliwe dwie sytuacje: albo o
          niewłaściwym wydatkowaniu pieniędzy zadecydował sam zarząd i wtedy właściciele
          będą mogli żądać by to on zapłacił, albo zarząd ptrzedstawi uchwałę wspólnoty i
          będzie czysty - właściciele podjęli taką decyzję, więc płacą.
          Jest tak samo, jak z pieniędzmi "prywatnymi". Odliczyć (w PIT) można wszystko,
          ale w razie kontroli - tylko to, co zostało wydane faktycznie i zgodnie z
          przeznaczeniem.
          • kiksem Do macrad 12.08.06, 08:23
            macrad napisał:

> Niestety(?) nie mylę się. Jeśli pieniądze z funduszu remontowego zostaną wydane
            > na cele nieremontowe, a wspólnocie "przydarzy się" kontrola urzędu skarbowego,
            > to trzeba będzie dopłacić podatek. I tu sa możliwe dwie sytuacje: albo o
            > niewłaściwym wydatkowaniu pieniędzy zadecydował sam zarząd i wtedy właściciele
            > będą mogli żądać by to on zapłacił, albo zarząd ptrzedstawi uchwałę wspólnoty i
            > będzie czysty - właściciele podjęli taką decyzję, więc płacą.

Wydaje mi się, że sam Zarząd nie może zadecydować o sposobie i celu wydatkowania środków z funduszu remontowego. Musi być w tej mierze podjęta uchwała przez Wspólnotę. W wypadku wydatkowania owych 4000 zł taka uchwała faktycznie jest podjęta. Problem polega na tym: jak po upływie ustawowych 6 tygodni od uprawomocnienia sie uchwały "wymigać się" od wypłaty tych pieniędzy. Dziękuje za dotychczasowe propozycje i licze na dalsze:)

• macrad od macrada 12.08.06, 10:52
              Tu są dwie sprawy. Jedna to formalne "pozwoleństwo", a druga - faktyczne
              wydawanie pieniędzy. Szczerze mówiąc nie przypomninam sobie przepisu, który by
              wprost nakazywał podjęcie uchwały w sprawie wydatkowania pieniędzy z funduszu
              remontowego. Ale istnienie (lub nie) stosownego przepisu nie jest mi potrzebne,
              bo w naszej wspólnocie (na mój wniosek zresztą) umieściliśmy taki zapis w
              statucie. Jako członek zarządu nie chciałbym mieć możliwości dowolnego
              dysponowania funduszem remontowym. To duża i bardzo ważna część finansów
              wspólnoty i o jej przeznaczeniu nie powinna decydować jedna, dwie, czy nawet
              trzy osoby z zarządu.

U Was, jak widzę, sprawa jest dosyć oczywista - podjęcto uchwałę, która pod
              każdym względem jest niekorzystna dla członków wspólnoty. Dziwne że tak się
              stało, prawdopodobnie wynikło to ze zwykłej nieświadomości uczestników
              głosowania, którzy dali się "omamić" przez zarząd. Jeśli rzeczywiście tak było,
              to dla mnie taki zarząd byłby do natychmiastowej wymiany.

Co ja bym zrobił? Nie wiem jakie są u Was stosunki międzysąsiedzkie, ale moim
              zdaniem trzeba zrobić wszystko, by tę uchwałę anulować. Po pierwsze pogadać z
              sąsiadami i wyjaśnić im do czego służy fundusz remontowy oraz czym grozi jego
              niewłaściwe użytkowanie (oczywiście chodzi mi o środki, które podlegały uldze
              remontowej). Potem należałoby porozmawiać z zarządem i postawić sprawę jasno:
              wypłaty nie będzie. A jeśli zarząd się uprze, to niech kieruje sprawę do sądu,
              natomiast Wy doprowadźcie do podejęcia uchwały kolejnej, uchylającej poprzednią.

Jednego nie rozumiem: komu przyszło do głowy, żeby wypłacić wynagrodzenie z
              funduszu remontowego??? Czy nie było można przewidzieć tych środków w planie
              gospodarczym wspólnoty i uzbierać w formie normalnych zaliczek na poczet kosztów
              zarządu? I za co takie jednorazowe horrendalne wynagrodzenie?
            • serafin666 Re: Do macrad 12.08.06, 10:55
              jeżeli nie chcesz - jako zarząd - wykonywać błędnej Twoim zdaniem uchwały, a
              terminy zaskarżenia minęły, to pozostaje Ci jedno : złożyć rezygnację
            • to_jest_mysl "wymiganie" 12.08.06, 10:57
              >Problem polega na tym: jak po upływie ustawowych 6 tygodni od uprawomocni
              > enia sie uchwały "wymigać się" od wypłaty tych pieniędzy

podjąć uchwałę o dodatkowej wpłacie na wynagrodzenie zarządu;)
              ponadto (pomijając aspekt podatkowy z lat ubiegłych - tu sprawa oczywista)
              własciciele mogą uchwalać rózne rzeczy; de facto nie jest to w tym wypadku nic
              innego jak przerzucenie srodków (pomniejszenie funduszu remontowego zwiekszenie
              pozycji:wynagrodzenie zarządcy); byc może chodzi jedynie o fizyczne
              "wspomożenie" (bo na remontowym sa wolne środki, a na biezącym chwiloweo - nie);
              zbyt mało danych przekazałaś

a tak w ogóle to po co martwić sie tym, że ktoś chce podrapać się w lewe ucho
              przez prawe ramię, albo wchodzić do klatki na rekach ? jego wola ...
            • macrad od macrada - p.s. 12.08.06, 10:57
              Przeczytałem jeszcze raz i zauważyłem stwierdzenie: "tytułem poniesionych
              kosztów". Jakie to koszty? Jak zostały wyliczone? Czy na ich poniesienie są
              jakieś dokumenty (rachunki, faktury)? A jeśli są, to dlaczego nie można ich
              wprost zaksięgować?

No i jeszcze jedno - zarząd jednoosobowy to dosyć fatalny pomysł, chyba że
              wspólnota malutka (ale tzw. duża), a jej członkowie mają do siebie bezgraniczne
              zaufanie.
    • macrad propozycja 11.08.06, 17:01
      Proponuję dokonać takiej wypłaty, a potem poprosić właściwy urząd skarbowy o
      skontrolowanie tej wspólnoty...
      Sprawa się wyjaśni, ale nie sądzę by członkowie byli z tego wyjaśnienia zadowoleni.
      • dobud Re: propozycja 11.08.06, 17:15
        własnie.......
        słyszał ktoś o jakiejś kontroli wM przez któryś z US?
    • miro_mx Re: Do Gutmir! 11.08.06, 17:21

Wydaje mi się, że „należą się” przeprosiny założycielowi wątku?

Pozd.
      Miro
      • gutmir Re: Do Mir_mx 12.08.06, 10:55
        Ma Pan rację, że należą się przeprosiny, ale ja myslałem, że mój poprzedni post
        to załatwia. Pozdr.
      • serafin666 Re: Do Gutmir! 12.08.06, 10:57
        należy mu się nagana za blokowanie wykonania prawomocnej uchwały
        • macrad "prawomocna uchwała" 12.08.06, 11:03
          Rozumiem, że jeśli wspónota podejmie prawomocną uchwałę o zamurowaniu wszystkich
          okien, to osobie ją blokującej należy się nagana z wpisaniem do akt?

Proszę wybaczyć, ale ja odnoszę wrażenie, że autor wątku jest jedyną osobą
          wykazującą w tej wspólnocie zdrowy rozsądek, a za blokowanie wykonania
          szkodliwej uchwały należy mu się nie nagana, a pochwała.
          • gutmir Re: "prawomocna uchwała" 12.08.06, 11:06
            Odpowiedź na 6+. Część osób uważa że WM moze wszystko to chyba nieporozumienie
            • macrad Re: "prawomocna uchwała" 12.08.06, 11:17
              Wspólnota mieszkaniowa, tak jak każdy człowiek i każda organizacja, ma obowiązek
              działać w granicach prawa, ale też w zgodzie ze zdrowym rozsądkiem. Fundusz
              remontowy to powolnie gromadzone środki, przeznaczone na wypadek wykonania
              niezbędnych prac, często o sporym zakresie. Nie powinno dziwić, że po jakimś
              czasie są na nim "bezużytecznie" zgromadzone ogromne pieniądze. Tak ma być,
              spory fundusz remontowy to bezpieczeństwo członków wspólnoty. Jakiekolwiek
              "przesuwanie środków" (bo na rachunku bieżącym brak, a na funduszu są) to
              działanie szkodliwe, a do tego tworzące niebezpieczny precedens. Ludzie często
              doceniają fundusz remontowy dopiero wtedy, kiedy nagle trzeba wydać wielkie
              pieniądze (bo np. przecieka dach albo rozpada się elewacja), a one... są, i nie
              trzeba z dnia na dzień rewolucyjnie podnosić zaliczek.
        • gutmir Re: Do Serafin666 12.08.06, 11:04
          Ja mam trochę inne zdanie. Uważam, że WM nie może w dowolny sobie sposób
          formułować uchwały. Musi być respektowane prawo. Pozdr
          • macrad i... 12.08.06, 11:06
            zdrowy rozsądek.

pozdrawiam,
          • gutmir Re: Do Serafin666 12.08.06, 11:07
            Dzięki, że się zgadzamy. Pozdr
    • serafin666 Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 12.08.06, 11:57
      zamiast wywoływać zbędne dyskusje - napisz za jaki okres i jak dużą wspólnotą
      uchwalili mu te 4000 ; i jakie były efekty organizacyjno-techniczno-finansowe
      tego jednoosobowego zarządzania
    • miro_mx Re: Do Kiksem 13.08.06, 12:22

Nie jasno opisałeś dlaczego to zarząd wydał bez uchwały 4000zł i zażądał zwrotu
      poniesionych kosztów. Jako zarząd miał prawa (wiedząc o wydatkach) podjąć
      korektę do Planu Gospodarczego i zapytać właścicieli, Czy wyrażą mu na to zgodę
      podwyższając te koszty. Sprawa byłaby załatwiona tak jak się należy a teraz
      macie G….. Z drugiej strony to niezły kombinator z tego członka zarządu, że
      wpuścił was w maliny, co gorsze zrobił SKOK na kasę z FR czego nie powinien
      uczynić. Na waszym miejscu podziękowałbym mu za współprace. To tyle na ten temat.

Powracając do FR należałoby powrócić do „historii” i genezy powstania tego
      specjalnego finansowania nieruchomości wspólnej. Jak każdemu wiadomo budynek się
      starzeje i rocznie należałoby gromadzić fundusze (około 5%). Mówi się, że należy
      zbierać na „emeryturę” budynku gdy będą przeprowadzane kapitalne remonty, które
      pochłaniają ogromne sumy. Stąd też powstała myśl aby (tak jak ludzie) gromadzić
      kapitał WM jako zabezpieczenie dla odtworzenia poprzedniej wartości i stanu
      technicznego budynku. Fakt, że w ostatnich latach można było odliczać sobie od
      podatku poniesione wydatki na nieruchomość wspólną (w tym również wpłaty bez
      remontów) to jednak NIE jest główną przyczyną aby w dobie obecnej roztrwaniać FR
      na inne cele niż to pierwotnie zakładano.
      Ja w mojej WM w Statucie mam zapis, ze wspólnota będzie gromadzić środki
      finansowe na poczet remontów w latach przyszłych a w tym roku w uchwale
      wprowadziłem zapis, iż zwrotu z FR NIE MA, gdyż są one gromadzone na
      „emeryturę”! To należało uczynić u was. Obowiązek utworzenia funduszu
      remontowego nie wynika wprost z przepisów uwl, ale raczej logiki i przezorności.
      Zgodnie z art. 13. 1 uwl, właściciele ponoszą wydatki m.in. na utrzymywanie
      swoich lokali oraz uczestniczą w kosztach zarządu nieruchomości wspólnej. W myśl
      art. 14.1 uwl m.in. wydatki na remont i bieżącą konserwację. Natomiast pojęcie
      remontu zostało zdefiniowane w art. 3 pkt 8 ustawy z 7 lipca 1994r. Prawo
      budowlane gdzie czytamy; „remoncie – należy przez to rozumieć wykonywanie w
      istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu
      stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza
      się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym”.
      Natomiast w ustawie z 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych
      użytkowania budynków mieszkalnym czytamy; 2) naprawa główna - remont polegający
      na wymianie co najmniej jednego elementu budynku,3) naprawa bieżąca - okresowy
      remont elementów budynku, który ma na celu zapobieganie skutkom zużycia tych
      elementów i utrzymanie budynku we właściwym stanie technicznym, 4) konserwacja -
      wykonywanie robót mających na celu utrzymanie sprawności technicznej elementów
      budynku”. A więc sprawa nie jest taka prosta jak niektórym się TU wydaje.
      Mój wniosek taki; Zróbcie korektę do uchwały, że z funduszu remontowego nie
      zastanie wypłacone środki na cele wspomniane powyżej a wypłatę wstrzymajcie do
      czasu Rzeczowego uzasadnienia wydania owej kwoty 4000zł i wtedy podejmijcie
      mądrą decyzję. Jeśli zarząd poczuje się obrażony niech idzie do Sądu i wykaże,
      że ten fundusz służy na te cele.
      Pozd.
      Miro
    • jankrom Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 13.08.06, 23:22
      Wszystkim polecam zapoznanie się z Wyrokiem Sądu w sprawie Wojskowa Agencja
      Mieszkaniowa kontra Wspólnota. Sąd uzasadnijąc wyrok wskazał, że fundusz celowy
      (Remontowy) służy tylko do obsługi wydatków stricte na tenże cel. WYNAGRODZENIA
      można płacić tylko z tzw. funduszu eksplatacyjnego (vide art. 14 Ustawy WL),
      Każde naruszenie tego warunku jest naruszeniem prawa. Każdy właściciel może (a
      najlepiej Komisja Rewizyjna ) spisać protokół kontroli z dokumentów i zażądać w
      nim zwrotu 4000 zł na fundusz remontowy w terminie 7 dni jako wydatku
      NIEUZASADNIONEGO z tego funduszu. (Nawet jeśli w tej sprawie była uchwała to
      jest nieważna z mocy prawa i Zarządowi niewolno było jej wykonywac!!!). Po 7
      dniach (jeśli kwota zostanie zwrócona) zwołać zebranie lub puścić kolendą
      uchwałę o wypłaceniu 4000 zł z funduszu eksploatacyjnego jako wynagrodzenia.
      Jeśli kwota nie zostanie zwrócona zwrócić się do sądu o wyznaczenie przymusowego
      zarządcy w związku z naruszeniem przez Zarząd interesów WSZYSTKICH Właściceli.
      Jeżeli dalej będziecie tolerowć takiego zarządcę (Oby w Twojej wspólnocie nie
      było nawet cm2 należącego do Skarbu Państwa) pojdziecie w skarpetkach. Jeśli
      Skarb państwa ma udziały we Wspólnocie pojdziecie z torbami. Komornik nie daruje
      okradania Skarbu Państwa. Zapłacicie za wszystko po trzykroć, Powodzenia
      • serafin666 Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 14.08.06, 05:52
        bzdura ; sąd nie jest władny uchylić poprawnie podjętą i niezaskarżoną w
        terminie ustawowym uchwałę ; zapoznaj się z ostatnim orzecznictwem SN ( I CK
        336/05 ) i nie napuszczaj niedouczonych na przegrane procesy
        • bykira Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 14.08.06, 21:15
          Można wnieść do sądu o uznanie nieważności uchwały z uwagi na (bodajże ) atr.
          56 lub 58 kc -czynnośc prawna niezgodna z prawem lub majaca na celu obejście
          ustawy jest nieważna
          • serafin666 Re: czy z funduszu rem. można wynagradzać zarząd 14.08.06, 21:21
            nie w tym konkretnym przypadku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka