dozorca1 19.03.03, 12:10 Jeśli zarząd nie otrzyma absolutorium, to co wtedy ? Gdzie ustawodawca zawarł sankcję z tego tytułu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milutka_415 Re: brak absolutorium dla zarządu 19.03.03, 14:43 Brak absolutorium dla Zarządu nie pociąga za sobą zadnych konsekwencji. Nie doczytałam się również nic na ten temat w ustawie. Jeżli ktoś wie coś na ten temat proszę podzielić się z nami tymi wiadomościami. Z doświadczenia wiem że nie jest to przeszkodą w dalszym zarządzaniu .My również nie udzieliliśmy absolutorium Zarządowi sprawowanemu przez WAM -a oni nie przejęli się zbyt tym faktem . Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: brak absolutorium dla zarządu 19.03.03, 20:51 milutka_415 napisała: > Brak absolutorium dla Zarządu nie pociąga za sobą zadnych konsekwencji. > Nie doczytałam się również nic na ten temat w ustawie. Ustawy tego nie reguluja. Regulacje moga wprowadzic sobie sami wlasciciele, stosownie do wlasnych potrzeb formulujac umowe o zarzadzanie. Brak absolutorium moze sie wtedy rownac np. odstapieniu od umowy wspolnoty z winy zarzadcy. Warto jednak wtedy precyzyjnie sformulowac wskazniki na podstawie ktorych przyznawane bedzie absolutorium. Ta kwestia nie moze byc uznaniowa. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
dozorca1 Re: brak absolutorium dla zarządu 19.03.03, 21:04 Brak absolutorium moze sie wtedy > rownac np. odstapieniu od umowy wspolnoty z winy zarzadcy. Mi chodzi o sytuację, gdy zarząd jest złożony z mieszkańców wspólnoty, a nie o wynajętą firmę zarządzającą. Odpowiedz Link Zgłoś
malta3 Re: brak absolutorium dla zarządu 20.03.03, 13:21 abcd17 napisał: > milutka_415 napisała: > > > Brak absolutorium dla Zarządu nie pociąga za sobą zadnych konsekwencji. > > Nie doczytałam się również nic na ten temat w ustawie. > > Ustawy tego nie reguluja. > Regulacje moga wprowadzic sobie sami wlasciciele, stosownie do wlasnych > potrzeb formulujac umowe o zarzadzanie. Brak absolutorium moze sie wtedy > rownac np. odstapieniu od umowy wspolnoty z winy zarzadcy. Warto jednak wtedy > precyzyjnie sformulowac wskazniki na podstawie ktorych przyznawane bedzie > absolutorium. Ta kwestia nie moze byc uznaniowa. > > Pozdrawiam, > No właśnie, to dotyczy naszej wspólnoty, w umowie "stoi" , że skoro nie ma absolutorium, to nie ma przedłużonej Umowy, bank żada też uchwały w której potwierdza się, bądź nie, udzielenie tego absolutorium, to warunek dysponowania kontem wspólnoty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malta3 Re: brak absolutorium dla zarządu 20.03.03, 13:21 abcd17 napisał: > milutka_415 napisała: > > > Brak absolutorium dla Zarządu nie pociąga za sobą zadnych konsekwencji. > > Nie doczytałam się również nic na ten temat w ustawie. > > Ustawy tego nie reguluja. > Regulacje moga wprowadzic sobie sami wlasciciele, stosownie do wlasnych > potrzeb formulujac umowe o zarzadzanie. Brak absolutorium moze sie wtedy > rownac np. odstapieniu od umowy wspolnoty z winy zarzadcy. Warto jednak wtedy > precyzyjnie sformulowac wskazniki na podstawie ktorych przyznawane bedzie > absolutorium. Ta kwestia nie moze byc uznaniowa. > > Pozdrawiam, > No właśnie, to dotyczy naszej wspólnoty, w umowie "stoi" , że skoro nie ma absolutorium, to nie ma przedłużonej Umowy, bank żada też uchwały w której potwierdza się, bądź nie, udzielenie tego absolutorium, to warunek dysponowania kontem wspólnoty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wisnia1111 Re: brak absolutorium dla zarządu 19.03.03, 21:33 dozorca1 napisała: > Jeśli zarząd nie otrzyma absolutorium, to co wtedy ? Gdzie ustawodawca > zawarł sankcję z tego tytułu ? My nie udzielilismy absolutorium zarzadcy zatrudnionemu z zewnatrz. PROSZE O DOKLADNE WYJASNIENIE w/w porad: Co to znaczy, jak zinterpretowac np. odstapienie od umowy wspolnoty z winy zarzadcy. Jak wtedy precyzyjnie sformulowac wskazniki na podstawie ktorych przyznawane bedzie absolutorium. Ta kwestia (jaka kwestia)nie moze byc uznaniowa. Dodam, ze zarzadca nie rozliczyl sie z nami dokladnie + inne niescislosci w ksiegowosci i nie wywiazywal sie z warunkow umowy. Jak od takiego zarzadcy wyegzekwowac poprawna ksiegowosc i dokladne rozliczenie, gdyz osoba ta nas "ignoruje".Co z platnoscia za zarrzadzanie za okres od nie udzielenia absolutorium lub nawet od zakonczenia umowy (absolutorium przedluza umowe na kolejny rok do momentu rozliczenia. DZIEKUJE I POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: brak absolutorium dla zarządu 19.03.03, 23:07 dozorca1 napisała: > Jeśli zarząd nie otrzyma absolutorium, to co wtedy ? Gdzie ustawodawca > zawarł sankcję z tego tytułu ? Pisałem na ten temat obszernie w 1999 roku. Ponieważ nic się w tej sprawie nie zmieniło, pozwalam sobie zacytować: "Uchwała w przedmiocie udzielenia - lub nieudzielenia - absolutorium Zarządowi z prowadzonej przezeń działalności (Art.29 ust.2 i Art.30 ust.2 p.3) oraz uchwała w sprawie przyjęcia sprawozdania finansowego Uchwała w sprawie udzielenia absolutorium Zarządowi jest najdziwniejszą z wymienionych w UWL uchwał właścicieli. Do jej podjęcia co najmniej raz w roku zobowiązują właścicieli aż dwa artykuły ustawy. Zarazem jednak nie wiadomo, po co mają oni podejmować tę uchwałę, skoro udzielenie - lub nieudzielenie - absolutorium Zarządowi nie pociąga za sobą żadnych konsekwencji. Zarząd, któremu nie udzielono absolutorium, nie musi zrezygnować z pełnionych funkcji, nie musi nawet naprawiać błędów ani zaniedbań, które były powodem nieudzielenia absolutorium. Podejmowanie uchwały w tej kwestii pozostaje więc czysto formalnym rytuałem. Uczestnikom zebrań właścicieli lokali można jedynie radzić, by nie poświęcali na ten rytuał zbyt wiele czasu, zajęli się natomiast debatą nad uchwałami, które mają dla nich realne, praktyczne znaczenie. W pierwszej kolejności zatem trzeba podjąć uchwałę w sprawie akceptacji sprawozdania finansowego Zarządu. Warto przy tym pamiętać, że Zarząd prowadzi gospodarkę wspólnoty na podstawie uchwalanego w każdym roku planu gospodarczego - oraz ewentualnych aneksów do tego planu. Na corocznym zebraniu, które powinno się odbyć do końca I kwartału, Zarząd przedstawia sprawozdanie z wykonania tego planu w roku poprzednim. Akceptacja sprawozdania wydaje się oczywista, jeżeli Zarząd wykonał dokładnie to, co rok wcześniej uchwalono w planie gospodarczym. To jednak zdarza się rzadko. Często natomiast okazuje się, że wydatki przekroczyły uchwalony plan, a Zarząd domaga się od właścicieli dodatkowych opłat, wyrównujących niedobory finansowe. Właściciele powinni w tym momencie ocenić, czy zwiększenie wydatków było uzasadnione, i w zależności od tej oceny przyjąć lub odrzucić (w całości lub w części) przedstawione sprawozdanie. Odrzucenie sprawozdania oznacza, że właściciele nie zapłacą za nadmierne, niezaplanowane wydatki Zarządu; koszty niefrasobliwości pokryją członkowie Zarządu z własnej kieszeni. Poważne uchybienia w pracy Zarządu powinny być oczywiście - bo tego wymaga ustawa - kwitowane votum nieufności czyli nieudzieleniem absolutorium. Ale, aby było ono skuteczne, trzeba jeszcze zgłosić wniosek o odwołanie Zarządu, poddać go pod głosowanie i podjąć stosowną uchwałę - zgodnie z przepisami art. 20 ust.2 UWL." (Gospodarowanie we wspólnocie mieszkaniowej, dane bibl. na stronie: www.miwspolnota.waw.pl (link: LEKTURY) jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic, zapraszam na spotkanie w naszych punktach konsultacyjnych: wtorek, środa, piątek g. 15-17, Wspólna 35 m 5, Biuro Agencji "Zamek" czwartek g. 14-16, Tuwima 2, Biuro Posła Mariusza Kamińskiego (PiS) Odpowiedz Link Zgłoś
dozorca1 Re: brak absolutorium dla zarządu 20.03.03, 00:11 > Uchwała w sprawie udzielenia absolutorium Zarządowi jest najdziwniejszą z > wymienionych w UWL uchwał właścicieli. Może to nie ma specjalnego znaczenia, ale czy można jakoś poznać autorów tej ustawy, czy ustawy o szczególnej ochronie lokatorów, czy innych pozycji dorobku polskiej myśli prawniczej ? (Tak samo interesowałoby mnie nazwisko architekta- projektanta mojego "pięknego" kloca budowlanego...) Odpowiedz Link Zgłoś