mimi_ja1 29.11.06, 19:24 Jaki jest VAT na przeglądy budowlane, opinie, ekspertyzy, kosztorysy? Jeśli 7 - proszę o podstawę pr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: VAT - 7czy 22%? 29.11.06, 19:27 Jako jest VAT za obsługe kotłowni węglowej - palenie w piecu- dla celów ogrzania lokali mieszkalnych - 7 czy 22 %. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_ja1 Re: VAT - 7czy 22%? 29.11.06, 19:31 xxxll napisał: > Jako jest VAT za obsługe kotłowni węglowej - palenie w piecu- dla celów > ogrzania lokali mieszkalnych - 7 czy 22 %. Nam wystawiają na 7%, ale piszą: obsługa i konserwacja kotłowni w bud.mieszk. Gdyby się tak uprzeć na samo palenie to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: VAT - 7czy 22%? 29.11.06, 19:33 Podstawa prawna , bo co US to inna interpretacja. Dla św. spokoju usługodawcy liczą 22%. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_ja1 Re: VAT - 7czy 22%? 30.11.06, 13:54 xxxll napisał: > Podstawa prawna , bo co US to inna interpretacja. Nigdy nie mieli u nas z tym problemu. Nie mam przy sobie dokumentów, o ile pamiętam to jakąś 11 wpisują. A co z przeglądami bud.? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: VAT - 7czy 22%? 30.11.06, 18:26 A jaki nr PKW i U wpisują na fakturach? Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: VAT - 7? 30.11.06, 14:19 ze strony ministerstwa finansów : Zgodnie z postanowieniami rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970) usługi zarządzania nieruchomościami mieszkalnymi, świadczone na zlecenie, z wyłączeniem wyceny nieruchomości mieszkalnych (PKWiU ex 70.32.11), korzystają ze zwolnienia od opodatkowania podatkiem od towarów i usług. Zgodnie z postanowieniami art. 146 ust 1 pkt 2 lit. a) obniżona do wysokości 7 % stawka podatku od towarów i usług ma zastosowanie wyłącznie do infrastruktury towarzyszącej związanej z budownictwem mieszkaniowym. W związku z tym w przypadku gdy realizowana infrastruktura towarzysząca będzie miała związek zarówno z budynkami mieszkalnymi jak i obiektami przemysłowymi, na podstawie posiadanych dokumentów kosztorysowych i projektowych, należy wyodrębnić część związaną z budownictwem mieszkaniowym oraz budynkami przemysłowymi i opodatkować zrealizowaną inwestycję zgodnie z obowiązującymi dla tych obiektów stawkami, tj. 7% dla infrastruktury towarzyszącej związanej z budownictwem mieszkaniowym i 22% dla pozostałej części. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_ja1 też sie przyda, ale ... 30.11.06, 14:54 serafin666 napisał: > W związku z tym w > przypadku gdy realizowana infrastruktura towarzysząca będzie miała związek > zarówno z budynkami mieszkalnymi jak i obiektami przemysłowymi, na podstawie > posiadanych dokumentów kosztorysowych i projektowych, No właśnie chodzi m.in. o dokumenty projektowe i kosztorysowe (których nie robi firma wykonawcza, bo wtedy pewnie wrzuciłaby wszystko do jednego worka na fakturze). I chyba trudno też taki przegląd obowiązkowy nazwać "infrastrukturą". Na logikę to wychodzi 7 %, ale nie wiem czy mamy prawo domagać się faktury z taką stawką, skoro usługodawca się sprzeciwia? Dlatego proszę o podpowiedź z podstawą (symbolem). Odpowiedz Link Zgłoś