29.11.06, 19:24
Jaki jest VAT na przeglądy budowlane, opinie, ekspertyzy, kosztorysy?
Jeśli 7 - proszę o podstawę pr.
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: VAT - 7czy 22%? 29.11.06, 19:27
      Jako jest VAT za obsługe kotłowni węglowej - palenie w piecu- dla celów
      ogrzania lokali mieszkalnych - 7 czy 22 %.
      • mimi_ja1 Re: VAT - 7czy 22%? 29.11.06, 19:31
        xxxll napisał:

> Jako jest VAT za obsługe kotłowni węglowej - palenie w piecu- dla celów
        > ogrzania lokali mieszkalnych - 7 czy 22 %.

Nam wystawiają na 7%, ale piszą: obsługa i konserwacja kotłowni w bud.mieszk.
        Gdyby się tak uprzeć na samo palenie to nie wiem.
        • xxxll Re: VAT - 7czy 22%? 29.11.06, 19:33
          Podstawa prawna , bo co US to inna interpretacja. Dla św. spokoju usługodawcy
          liczą 22%.
          • mimi_ja1 Re: VAT - 7czy 22%? 30.11.06, 13:54
            xxxll napisał:

> Podstawa prawna , bo co US to inna interpretacja.

Nigdy nie mieli u nas z tym problemu. Nie mam przy sobie dokumentów, o ile
            pamiętam to jakąś 11 wpisują.

A co z przeglądami bud.?
            • xxxll Re: VAT - 7czy 22%? 30.11.06, 18:26
              A jaki nr PKW i U wpisują na fakturach?
    • serafin666 Re: VAT - 7? 30.11.06, 14:19
      ze strony ministerstwa finansów :

Zgodnie z postanowieniami rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia
      2004r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i
      usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970) usługi zarządzania nieruchomościami
      mieszkalnymi, świadczone na zlecenie, z wyłączeniem wyceny nieruchomości
      mieszkalnych (PKWiU ex 70.32.11), korzystają ze zwolnienia od opodatkowania
      podatkiem od towarów i usług.

Zgodnie z postanowieniami art. 146 ust 1 pkt 2 lit. a) obniżona do wysokości 7
      % stawka podatku od towarów i usług ma zastosowanie wyłącznie do infrastruktury
      towarzyszącej związanej z budownictwem mieszkaniowym. W związku z tym w
      przypadku gdy realizowana infrastruktura towarzysząca będzie miała związek
      zarówno z budynkami mieszkalnymi jak i obiektami przemysłowymi, na podstawie
      posiadanych dokumentów kosztorysowych i projektowych, należy wyodrębnić część
      związaną z budownictwem mieszkaniowym oraz budynkami przemysłowymi i
      opodatkować zrealizowaną inwestycję zgodnie z obowiązującymi dla tych obiektów
      stawkami, tj. 7% dla infrastruktury towarzyszącej związanej z budownictwem
      mieszkaniowym i 22% dla pozostałej części.
      • mimi_ja1 też sie przyda, ale ... 30.11.06, 14:54
        serafin666 napisał:
        > W związku z tym w
        > przypadku gdy realizowana infrastruktura towarzysząca będzie miała związek
        > zarówno z budynkami mieszkalnymi jak i obiektami przemysłowymi, na podstawie
        > posiadanych dokumentów kosztorysowych i projektowych,

No właśnie chodzi m.in. o dokumenty projektowe i kosztorysowe (których nie robi
        firma wykonawcza, bo wtedy pewnie wrzuciłaby wszystko do jednego worka na
        fakturze). I chyba trudno też taki przegląd obowiązkowy nazwać "infrastrukturą".
        Na logikę to wychodzi 7 %, ale nie wiem czy mamy prawo domagać się faktury z
        taką stawką, skoro usługodawca się sprzeciwia? Dlatego proszę o podpowiedź z
        podstawą (symbolem).

• mimi_ja1 ??? 06.12.06, 22:38
          7%?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka