Dodaj do ulubionych

Kaloryfer część wpólna???

07.12.06, 20:02
Uwaga uwaga, wszyscy twierdzicie, że kaloryfery to część wspólna? Ja uważam,
że nie.

Komu wspólnota, zarząd itd. pomalował kaloryfer?
Komu odpowietrzył?
komu?

Ewidentnie do części wspólnej powinny zaliczać się piony.

A co powiecie na zdemontowanie kaloryferów i zamontowanie innego systemu
ogrzewania?

Ja tak zrobiłem, mam elektryczne. Każdy tak może zrobić każdy.
Obserwuj wątek
    • maruder8 Re: Kaloryfer część wpólna??? 08.12.06, 17:20
      ?????????????
      Oj jeszcze dużo musisz poczytać na tym forum
    • xxxll Re: Kaloryfer część wpólna??? 08.12.06, 20:52
      Ciekawe podejście do tematu...
      "Wolnoć Tomku w swoim domku...."

Istana paranoja.....;)
      • hooverr Re: Kaloryfer jest własnością wspólną 08.12.06, 21:13
        Witam
        Kaloryfery we Wspólnotach są własnością wspólną czy to się komuś podoba czy nie.
        Niektórzy twierdzą inaczej ale ja znam wyrok Sądu w sprawie zalania mieszkania
        właściciela przez pęknięty kaloryfer. Sąd był po stronie właściciela pomimo iż
        była uchwała uznająca kaloryfer za własność indywidualną.
        Pozdrawiam
        • serafin666 Re: Kaloryfer jest własnością wspólną 08.12.06, 21:20
          "Kaloryfery we Wspólnotach są własnością wspólną czy to się komuś podoba czy
          nie"

to oczywista bzdura; jeżeli właściciele podejmą stosowną uchwałę i nie zostanie
          ona w ustawowy sposób uchylona - to uchwała ważna
          • hooverr Re: Serafinie666, 2x2 = 5 09.12.06, 07:27
            Witam
            Jeżeli Twoje twierdzenia są sprzeczne z wyrokami Sądu to ja kończe swój udział
            w tym temacie.
            Pozdrawiam
            • hooverr Re: Do Serafina666 09.12.06, 07:53
              I jeszcze jedno
              Wysoko cenie Serafinie666 Twoje uwagi i porady na tym Forum. Robisz dobrą
              robotę. Niestety nie posiadam takiej wiedzy na temat Wspólnot jak Ty. Mimo to
              jestem pewien że w tej kwestii nie masz racji ponieważ znam jak mówiłem
              wcześniej wyrok Sądu w tej sprawie i powtarzam jeszcze raz: kaloryfery jak cała
              instalacja c.o. jest własnością wspólną. Uchwała wspólnoty tego nie zmieni.
              Pozdrawiam
              • serafin666 Re: Do Serafina666 09.12.06, 10:26
                niestety, tacy jak Ty nie są świadomymi obywatelami - ponieważ nie możecie
                zrozumieć, iż właściciele i tylko właściciele decydują o sposobie korzystania
                ze swojej własności ( o ile to nie wywołuje negatywnych skutków dla otoczenia -
                z pewnością nie dotyczy to ustalenia statusu własnościowego kaloryfera )
                • xxxll Re: Do Serafina666 09.12.06, 10:56
                  serafin666 napisał:

> niestety, tacy jak Ty nie są świadomymi obywatelami - ponieważ nie możecie
                  > zrozumieć, iż właściciele i tylko właściciele decydują o sposobie korzystania
                  > ze swojej własności ( o ile to nie wywołuje negatywnych skutków dla
                  > otoczenia - z pewnością nie dotyczy to ustalenia statusu własnościowego
                  > kaloryfera )

Mnie to nie dziwi. Cała palestra sądowa też tego nie rozumuje, że gdy nie ma
                  wytycznych, przepisów wykonawczych to walą według przepisów, które stosowane są
                  do zasobów komunalnych czy spółdzielnianych, zamiast stwierdzać czy składane
                  pozwy mieszczą się w prawie danej wspólnoty - na podstawie podjętych
                  prawomocnych uchwał, regulaminów.

To tak jakby sąd nakazał rozliczać zużycie energii cieplnej tylko wg
                  podzielników. A tak przecież nie jest.

Instalacja C.O. stanowiąca nieruchomość wspólną winna się kończyć na zaworze
                  przed karoryferem wyposażonym w kryze stałą. Takie rozwiązania obowiązują w
                  zarządzanych przeze mnie wspólnotach. Jak do tej pory nie miałem z tym żadnych
                  kłopotów.
                  • babczyk Re: Do Serafina666 09.12.06, 11:50
                    A może tak powiesz łaskawie, w jakiej to przynajmniej, aby jednej wspólnocie,
                    zarządzasz.

Czy przypadkiem nie jest to budynek przedwojenny, który nie został zburzony w
                    1945 roku, w którym to jak wiadomo, nie ma kaloryferów.

A kryzy, to mają założone właściciele na oczy, aby nie widzieli tego, co z nimi
                    wyrabiasz i nie widzieli twoich pism do nich z tak przedszkolną, gramatyką.
                    • xxxll Re: Do Serafina666 09.12.06, 12:35
                      babczyk napisał:
                      > co z nimi
                      > wyrabiasz i nie widzieli twoich pism do nich z tak przedszkolną, gramatyką.

Pawełku (babczyk) napisałeś:

> Może, a nuż?

nóż się pisze tak nieprawdasz

forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=523&w=53404762&a=53647890&rep=1

Bez komentarza
              • babczyk Re: Do Serafina666 09.12.06, 12:02
                A swoją drogą, hooverr ma racje.

Postarajcie się powalczyć waszymi argumentami z sądem i powiedzcie sędziemu na
                rozprawie, że nie ma racji a wyrok wydany w tej sprawie jest wyrokiem wydanym
                przez sędziów nie znających danego problemu.

Zobaczymy jaki będzie efekt, waszej racji.

A iluż to poza nielicznymi, mamy świadomych właścicieli. Wystarczy poczytać to
                forum.

I robienie z tych nieświadomych niestety właścicieli kompletnych imbecyli
                należy do stałego programu tych, co dostali licencję kombatancko lub też
                po.....?

xxxll napisał że...

> Instalacja C.O. stanowiąca nieruchomość wspólną winna się kończyć na zaworze
                > przed karoryferem wyposażonym w kryze stałą.

Jędruś przyjacielu. A ileż to rzeczy powinno być, a nie jest.

Każdy punkt widzenia zależy, od punktu siedzenia. Więc dajcie sobie siana.
                • xxxll Re: Do Serafina666 09.12.06, 12:14
                  Pawełku (babczyk)i ja tego tobie życzę - daj sobie siana.
    • miro_mx Re: 25 lat więzienia……. 09.12.06, 17:25
      …. dla tego, co wydał licencję Jędrusiowi pod ksywą – xxxll!
      Byłeś, jesteś i będziesz Baranem i przestań snuć androny na forum!

----------

A co do sprawy grzejnika popieram wypowiedź – Hooverra i Babczyka!

W błędzie jest P. Serafina twierdząc, iż uchwała niezaskarżona podlega wykonaniu.
      Nie tak dawno mogliśmy się przekonać na form, że WM przegrała wyrok w sprawie
      odzyskania środków finansowych od dłużnika a konkretnie chodziło o C.O gdyż Sąd
      nie zaliczył ich do kosztów zarządu pomimo znajdujących się w nich zapisów!

WM nie ma Prawa do tworzenia zapisów „ustawowych” i nie jest ustawodawcą, nie
      tworzy nowego prawa, Lecz w nim się obraca. Jest dopuszczalna forma prawna, lecz
      należy ją spełnić!

Zaznaczyć warto w tej sprawie, że; Chodzi tu o sytuacje, w których regulując
      daną materię trudno jest nie odwołać się do treści danego przepisu Ustawowego,
      podając nie tylko jego numerację, ale także i treść. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA
      SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków
      technicznych użytkowania budynków mieszkalnych. (Dz. U. Nr 74, poz. 836) w § 3
      pkt czytamy ”instalacja centralnego ogrzewania - układ przewodów centralnego
      ogrzewania w budynku wraz z armaturą i wyposażeniem, mający początek w miejscu
      połączenia przewodu z zaworem odcinającym tę instalację od węzła cieplnego lub
      przyłącza, a zakończenie na grzejnikach.”
      Sąd w tej materii również wyraził pogląd, iż C.O jest w całości własnością WM a
      nie P. Kowalskiego. Należy pamiętać, że obowiązek (jak do tej pory) zamówienie
      mocy grzewczej na budynek spoczywa na Zarządzie WM a nie na Kowalskim. W innej
      sytuacji byłaby wspólnota gdyby miała umowy indywidualne i na tej podstawie
      można mieć grzejnik nawet 10000W z tym, że PEC stosownie do mocy zażyczy sobie
      odpowiednie wynagrodzenie. Wiadomo jest od dawna, że są cwaniacy i chcą
      instalować większą moc w domu a płacić po staremu a na dodatek zgrywać „greka”.
      Tak to dają tylko w Erze!
      Pozd.
      Miro
      • serafin666 Re: 25 lat więzienia……. 09.12.06, 17:37
        powiem krótko - bzdury (z braku prawnej kultury)
      • xxxll Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 09.12.06, 18:44
        miro_mx napisał:

> …. dla tego, co wydał licencję Jędrusiowi pod ksywą – xxxll!
        > Byłeś, jesteś i będziesz Baranem i przestań snuć androny na forum!
        >
        Swój swojego pozna, błędny rycerzu. Jeszcze duzo czasu upłynie zanim zrozumiesz
        to co ja piszę.
        Tak samo pisałeś w sprawie posiadania majątku przez wspólnotę!!! hihihihi. A
        teraz co gdzie si co narobili bigosy włascicielom , czy oddali wywalone przez
        właścicieli kase na kupno nieruchomości.?
        • hooverr Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 09.12.06, 19:11
          Witam
          Przesłałbym ten wyrok dla Serafina666 gdyby ten którego dotyczył nie wyjechał z
          kraju. Powiem tylko na zakończenie: ja ten wyrok widziałem
          Pozdrawiam
          • xxxll Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 09.12.06, 19:23
            hooverr napisał:

> Witam
            > Przesłałbym ten wyrok dla Serafina666 gdyby ten którego dotyczył nie wyjechał
            > z kraju. Powiem tylko na zakończenie: ja ten wyrok widziałem

Ja wiem, że takie postanowienia sądowe zapadają w sądach rejonowych.
            Trzeba możnych by apelacja dotarła do SN i wtedy "klamka" by zapadła.

Nawet w Łodzi, gdzie mieszka serafin666, w jednej spółdzielni sąd rejonowy
            nakazał przywrócenie instalacji CO i założenie zdjętych karaoryferów oraz
            wykonaniaw bilansu cieplnego , skryzowania całej instalacji na koszt lokatora
            który samowolnie zdjął grzejniki i założył sobie ogrzewanie elektryczne bo był
            pracownikiem energetyki.
        • miro_mx Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 09.12.06, 19:28
          Jędruś napisał;

„Tak samo pisałeś w sprawie posiadania majątku przez wspólnotę!!! Hihihihi”

Moja pamięć jest krótka, więc podaj mi link, w którym to powiedziałem!
          Kłamstwo zawsze ma krótkie nogi ;-)

׀׀l׀׀
          • xxxll Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 09.12.06, 20:26
            miro_mx napisał:

> Moja pamięć jest krótka, więc podaj mi link, w którym to powiedziałem!
            > Kłamstwo zawsze ma krótkie nogi ;-)

A poszukaj sobie sam!!!! W tej "Tajdze wpisów", pisząc o mnie potrafisz cytować
            i tracić czas na szukanie moich wpisów, to poświęć trochę czasu dla siebie.
            Mnie szkoda czasu na grzebanie w czyjś brudach.

• miro_mx Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 09.12.06, 20:56
              Jak się komuś coś zarzuca to jego obowiązkiem jest przedstawić Kawę na ławę!
              Ty to już zawodowo jesteś blagierem, jakich nie ma tu na forum. Przewyższasz
              wszystko i wszystkich.
              • xxxll Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 10.12.06, 06:39
                miro_mx napisał:

> Jak się komuś coś zarzuca to jego obowiązkiem jest przedstawić Kawę na ławę!
                > Ty to już zawodowo jesteś blagierem, jakich nie ma tu na forum. Przewyższasz
                > wszystko i wszystkich.

Mnie po prostu szkoda czasu grzebać w twoich populistycznych wypowiedziach. A
                co by się stało, gdybym taką wypowiedź znalazł i tu zacytował, zmieniłbyś się ,
                nie. Dalej byś był taki jaki jesteś , a ja na to bym stracił pół dnia , nie
                kolego szkoda mi czasu.

Są pewne dziedziny z zakresu wspólnot mieszkaniowych gdzie
                ciebie "przewyższam" , a to ci nie odpowiada. To twój problem . Osoba która zna
                się wszystkim tak jak ty (prawie w każdym poście są twe """porady""") nie zna
                się praktycznie na niczym a powielanie czyichś wypowiedzi - to twoja domena.
                Zacznij myśleć sam i produkować się sam, a nie wozić się na czyjeś wiedzy i
                praktyce.
                • miro_mx Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 10.12.06, 11:14
                  Blagier to Jędruś!!!

Moja propozycja jest następująca i gra warta świeczki;

Jeśli znajdziesz post, o którym pisałeś, że Ja powiedziałem cytuję; „Tak samo
                  pisałeś w sprawie posiadania majątku przez wspólnotę!!! Hihihihi”, Znikam z tego
                  forum na zawsze.

Jeśli takiego postu nie przedstawisz to TY znikniesz z tego forum na zawsze!

Teraz chyba cię zmobilizowałem do szukania tej wypowiedzi chyba, że jesteś tym o
                  którym zawsze piszę ;-)
                  Zaczni myśleć
                  • babczyk 25 lat więzienia, co to dla Jędrusia... 10.12.06, 11:29
                    Daj spokój miro_mx .
                    Polemika z tym bęcwałem i oszołomem tego forum nie ma najmniejszego sensu.

Cokolwiek byś nie powiedział czy zrobił to ten oszołom i tak przerobi to na
                    swój sposób i potrzebę.
                    Tylko po to, aby błysnąć swoją inteligencją którą to można porównać z
                    inteligencją, pantofelka.

Tak więc róbmy swoje nie zwracając uwagi na zaczepki tego Orła i Guru,
                    tutejszego forum.

Stosowana metoda przez niego jest jasna....kto nie z nami ten jest przeciw nam.
                    • mark-56 Re: 25 lat więzienia, co to dla Jędrusia... 10.12.06, 12:34
                      Witam
                      Chciałbym wtrącić trzy grosze do tematu o grzejnikach, przeczytałem wasze posty, zwróciło moją uwagę brak informacji technicznej w dyskusji. Każda ingerencja w instalacje c.o. powoduje zmiany mocy cieplnej budynku inny rozkład przepływu wody w instalacji co powoduje zakłucenie w całej instalacji.W tedy albo jest za dużo mocy podawanej na budynek albo za mało a licznik ciepła liczy zużycie, za które zapłacą wszyscy właściciele.Nie można dowolnie ingrować w instalację, ponieważ nastęuje konieczność zmiany w projekcie c.o. i zmany mocy grzewczej podanej na budynek.Podobny temat przerabialiśmy w naszej wspólnocie.Interesowałem się tym tematem i zasięgnołem wiedzy technicznej u speców z ZEC jak i projektanta instalacji c.o. Właściciel nie może sobie dowolnie zmieniać moce grzewcze grzejników ani odłączać się od instalacji.Uważam to za oczywiste i nie ma sensu rozbierać to na czynniki pierwsze.
                      Pozdrawiam
                      Marek
                      • serafin666 Re: 25 lat więzienia, co to dla Jędrusia... 10.12.06, 13:50
                        trujesz; co innego grzebanie przy instalacji i zupełnie co innego
                        odpowiedzialność za bezpieczną eksploatację i należytą konserwację tego, co mam
                        w obrębie ścian mieszkania;
                        art. 3 ust. 2. stanowi : "Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części
                        budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali." ,
                        kaloryfer służy wyłącznie właścicielowi mieszkania i tylko on decyduje o
                        poziomie jego wykorzystania ( ma pokrętło, może zamknąć przepływ );
                        kompletnie nie rozumiesz sytuacji, kiedy właściciele o czymś postanawiają i
                        nikt się temu w ustawowym terminie nie sprzeciwi - żaden wtedy sąd nie ma nić
                        do gadania, o ile zachowano podstawowe wymogi formalne
                        • ksieginice Re: 25 lat więzienia, co to dla Jędrusia... 19.12.06, 15:43
                          Dziekuje Panu za wypowiedzi. Są właściwe nie dla tego, że mi odpowiadają. Są
                          poprawne ponieważ tak jest właśnie, że uchwałą całej wspólnoty zdecydowaliśmy
                          wyłączyć kaloryfery z części wspólnej, a następnie podjęto uchwałę o
                          zrezygnowaniu z dostarczanego ciepła od dostawcy i następnie uchwałę o zmianie
                          sposobu ogrzewania. Każdy wybrał to co mu odpowiadało, elektryczne, gazowe,
                          węglowe. Może w wilkomiejskich WSPÓLNOTACH jest z tym problem, ale nie to
                          miałem na myśli jak rozpoczynałem wątek.

Jeszcze jedno pytanie bo ta uchwała dotyczyła zapisów statutowych, a co za tym
                          idzie uchwalając statut mamy załatwiony sposób rozliczeń we wszystkich
                          kierunkach.

Panu serafin666 serdeczne dzięki za kulturalną polemikę, a pozostałym również
                          dziękuję bez ich wywodów forum trąciło by nudą.
                          serafin666 napisał:

> trujesz; co innego grzebanie przy instalacji i zupełnie co innego
                          > odpowiedzialność za bezpieczną eksploatację i należytą konserwację tego, co
                          mam
                          > w obrębie ścian mieszkania;
                          > art. 3 ust. 2. stanowi : "Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części
                          > budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli
                          lokali."
                          > ,
                          > kaloryfer służy wyłącznie właścicielowi mieszkania i tylko on decyduje o
                          > poziomie jego wykorzystania ( ma pokrętło, może zamknąć przepływ );
                          > kompletnie nie rozumiesz sytuacji, kiedy właściciele o czymś postanawiają i
                          > nikt się temu w ustawowym terminie nie sprzeciwi - żaden wtedy sąd nie ma nić
                          > do gadania, o ile zachowano podstawowe wymogi formalne

Właśnie takich porad oczekujemy, jasnych i trwale eliminujących poglądy tych co
                          robią interes na ludzkiej krzywdzie. A wiecie, że CO to opłaty pr\zez cały rok,
                          zwłasza taka zima jak ta daje do myślenia.

Ja mam elektryczne ogrzewanie i oszczędzam i to sporo.

Pozdrawaiam wszystkich i życzę spełnienia świątecznych życzń, marzeń i roszczeń.
                    • xxxll Re: 25 lat więzienia, co to dla Babczyka... 10.12.06, 13:26
                      uderz w stół, a klakier się zaraz znajdzie .

babczyk ty już raz zobaczyłeś czerwona kartkę od moderatora tego forum ...
                  • xxxll Re: 25 lat więzienia dla miro_mx……. 10.12.06, 13:40
                    nie, szkoda na ciebie czasu, może któryś z twoich klakierów poszuka
      • xxxll Re: 25 lat więzienia……. 12.12.06, 23:17
        klaka na topie
        • sylwia175 Re: 25 lat więzienia……. 21.12.06, 23:13
          Wlasnie wrocilam z zebrania wspolnoty. Kaloryfery sa czescia wspolna. Czy nam
          sie to podoba czy tez nie...
          • serafin666 Re: 25 lat więzienia……. 21.12.06, 23:48
            należy Wam współczuć; Wy pewnie z dawnej Kongresówki

Podwładny w obliczu przełożonego
            winien mieć wygląd lichy i durnowaty ,
            tak by swym pojmowaniem istoty sprawy
            nie peszyć przełożonego .

Ukaz (zarządzenie) Cara Rosji Piotra I Wielkiego z dn. 9 grudnia 1708 roku
    • lech66 skończmy te luźne dywagacje 22.12.06, 08:39
      Gdy uchwała właścicieli lokali o tym, że kaloryfery nie są własnością wspólną
      nie została zaskarżona do sądu w oparciu o art. 25 ust. 1 ustawy tj. w
      terminie 6 tygodni od dnia jej podjęcia, to zastosowanie znajduje art. 58 ust.
      1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr 16,
      poz. 93 z późn. zm.), zgodnie z którym czynność prawna sprzeczna z ustawą albo
      mająca na celu obejście ustawy jest nieważna, chyba że właściwy przepis
      przewiduje inny skutek, w szczególności ten, iż na miejsce nieważnych
      postanowień czynności prawnej wchodzą odpowiednie przepisy ustawy.

I jeszcze to:

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 28 sierpnia 1997 r.
      "Po wejściu w życie ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U.
      1994 r. Nr 85 poz. 388 ze zm.) właściciel lokalu nie może bez zgody pozostałych
      właścicieli odłączyć swojego lokalu mieszkalnego od zainstalowanej w budynku
      sieci centralnego ogrzewania i przy jej wykorzystaniu zastosować inny rodzaj
      ogrzewania."
      • nk45 Re: skończmy te luźne dywagacje 22.12.06, 20:03
        Czy mógłbyś przytoczyć treść zapytania do SN w tej sprawie ? A może znasz treść
        uzasadnienia ? To rozjaśniło by sprawę - które części instalacji CO są częścią
        wspólną w poruszanej sprawie. Serafin666 przytoczył przepisy Art 3 ust 2 UWL o
        części wspólnej. U nas we Wspólnocie poszczególne instalacje zasilają tylko i
        wyłącznie dany lokal.Żadna rurka nie przechodzi do mieszkania wyżej lub niżej
        (piony są tylko w szachcie, przed zaworami ), mamy zawory odcinające dany lokal,
        liczniki GJ na mieszkanie. Każdy może całkowicie odciąć się od ogrzewania
        zakręcając zawory przy grzejnikach lub w szachcie. Czy taka instalacja jest
        częścią wspólną ? Cyba nie. Przecież nikt inny nie korzysta z rurek w moim
        mieszkaniu ani z mojego kaloryfera. Zastanawia mnie dlaczego trzeba głosować
        Uchwałę, że taka instalacja nie jest częścią wspólną ? Myślę, że mój kaloryfer
        służy wyłącznie do ogrzewania mojego lokalu. Na pewno nie został zamontowany po
        to, żeby przez ściany ogrzewał sąsiada ( który wyjechał i pozakręcał wszystkie
        zawory ). Wyrok - wyrokiem ale nie wiadomo co dokładnie rozstrzygał. Mam wiele
        zastrzeżeń do takiej interpretacji przepisów UWL przez SN. W UWL pisze jak byk,
        że Wspólnotę obowiązują przepisy w niej zawarte i ewentualnie KC. Nic nie pisze
        o ministerialnych rozporządzeniach. Lech66 napisz gdzie widzisz sprzeczność
        Uchwały Serafina666 z UWL. Gdzie pisze w UWL, że kaloryfer i rurki poza pionem
        są częścią wspólną ? Jestem żywo zainteresowany sprawą pękniętej rurki, zalania
        mieszkania i odpowiedzialności finansowej Wspólnoty. Taka szkoda powstała u nas.
        Mieszkanie było ubezpieczone. Dlaczego ja mam płacić za to, że komuś pękła
        rurka. Ten ktoś miał po prostu pecha. Minął miesiąc a ubezpieczyciel nic od
        Wspólnoty nie żąda.

W wyroku pisze: Nie może odłączyć się od sieci CO i PRZY JEJ WYKORZYSTANIU
        ZASTOSOWAĆ INNY RODZAJ OGRZEWANIA.

Wyrok ten ma się jak piernik do wiatraka w kwestii czy instalacja CO w moim
        lokalu jest częścią wspólną czy nie jest.
        • ksieginice Re: skończmy te luźne dywagacje 03.01.07, 08:40
          WŁAŚNIE

Zauważyliście państwo, że każdy mieszka w innym lokalu, a zarządza zupełnie
          innymi strukturami?

Ta wypowiedź zawiera informacje o zupełnie innych częściach wspólnych niż te
          kategorycznie wypowiedziane CO jest częścią wspólną bo byłam na zebraniu i już.

To jest śmieszne, Ludzie każda uchwała to przepis wewnętrzny.

Kiedyś pracowałem w takiej firmie gdzie powstał regulamin wynagradzania to
          przepis wewnętrzny nie dotyczy innych firm. Można czerpać korzyści wedłóg jego
          zapisów. A poto sie je wprowadza by żyło się łatwiej.

To co jest w uchwale i nie podważy tego nikt jest ważne, to umowa między
          mieszkańcami, można też zawrzeć odpowiednie zapisy w STATUCIE i uchwalić jego
          istnienie.

Piszecie o różnych problemach, a jak je rozwiązać ? to banalnie proste. Należy
          robić zebrania częściej niż raz w roku i nalezy z ludźmi rozmawiać wtajemniczać
          w problem wciągać do opiniowania, robić notatki i podejmować decyzje. To jest
          demokracja, ale ja zauważyłem, że co niektórzy sami wolą podejmować decyzje są
          znawcami i nieliczy się opinia innych.

Szczęścia w Nowym Roku i zdrowia - odporności na stres.
          Życzę.
      • ksieginice sadzicie babole 03.01.07, 08:49
        lech66 napisał:
        > Gdy uchwała właścicieli lokali o tym, że kaloryfery nie są własnością wspólną
        > nie została zaskarżona do sądu w oparciu o art. 25 ust. 1 ustawy tj. w
        > terminie 6 tygodni od dnia jej podjęcia, to zastosowanie znajduje art. 58
        ust. 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (Dz. U. z 1964 r. Nr
        16, poz. 93 z późn. zm.), zgodnie z którym czynność prawna sprzeczna z ustawą
        albo mająca na celu obejście ustawy jest nieważna, chyba że właściwy przepis
        przewiduje inny skutek, w szczególności ten, iż na miejsce nieważnych
        postanowień czynności prawnej wchodzą odpowiednie przepisy ustawy.

Wynika z tego, że każda podjęta decyzna w firmie, wspólnocie, w życiu gdzie
        podjęta decyzja uchwałą na forum, w obliczu innych przepisów umożliwiających
        podejmowanie decyzji. Jest obejściem ustawy?????

To bardzo ciekawe, więc co teraz?
        ha pewnie ktoś za to beknie.

> I jeszcze to:

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 28 sierpnia 1997 r.
        "Po wejściu w życie ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U.
        1994 r. Nr 85 poz. 388 ze zm.) właściciel lokalu nie może bez zgody pozostałych
        właścicieli odłączyć swojego lokalu mieszkalnego od zainstalowanej w budynku
        sieci centralnego ogrzewania i przy jej wykorzystaniu zastosować inny rodzaj
        ogrzewania."

Szanowny rozmówco, robimy uprzejmie donosze i juz wiemy kto samowolnie zrobił
        cos...

Kto w tym poscie mówił, że kaloryfer niejest częścią wspólną? CO można wyłączyć
        z części wspólnej UCHWAŁĄ, ale patrz wyżej.

I KTO powiedział, że bez zgody innych właścicieli????

PRZECIEŻ UCHWAŁĘ PODEJMUJĄ WSZYSCY LOKATORZY, nie tylko zarząd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka