24.01.07, 13:22
Tak mi chodzi po głowie, zeby - odkładjąc na bok osobiste uprzedzenia z tego
forum, spróbowac opracować obywatelski projekt - poprawki lub nowej ustawy o
własnosci lokali. (Trzeba chyba 100tys podpisów)
Wszem bardziej i mniej bardziej świadomym wiadomo, iż obecna uowl to "dzieło"
wielce niedskonałe a sama rzeczywistoś daleko przerosła twórców, palastrę,
zarządców i samych mieszkańców - właścicieli.

Ja ze swojej skromnej strony mógłbym sie zając koordynacją tego projektu o ile
ktoś mądrzejszy z Czcigodnego Grona Forumowiczów nie wyrazi takowej chęci.

Moge zacząć zbierać informację jak sie do takiego "zgłoszenia ustawy"
przygotować...

Pozdrawiam,
M.

ps. mój adres : mo@pro.wp.pl bo gazetę sprawdzam sporadycznie.
Obserwuj wątek
    • babczyk Re: Nowa UoWL 24.01.07, 15:37
      No co ty. Jaja sobie robisz z niewolników - właścicieli.

Na tym forum poza nielicznymi i to dosłownie, są sami niedouczeni,
      administratorzy.

I nie liczy sie to że maja chociażby wykształcenie średnie w wypiekaniu chleba
      ale...są administratorami z licencją.

Na to co jest im niewygodne nie odpowiadają lub też, dołują
      pytającego.....właściciela
      • oshin22 Re: Nowa UoWL 25.01.07, 12:16
        babczyk napisał:

> No co ty. Jaja sobie robisz z niewolników - właścicieli.
        >
        > Na tym forum poza nielicznymi i to dosłownie, są sami niedouczeni,
        > administratorzy.
        >
        Babczyk - naprawdę proszę zostawmy animozje z boku...
        Co prawda nie odezwał sie xxxll, miro_mx czy jak mu tam ani majkowa, którą
        bardzo cenię ani p. Kalinowski a na ich stowarzyszenie także liczyłem...ani
        inni. Ale nic to cos spróbuję podziałać.

Pozdrawiam,
        M.
        • babczyk Re: Nowa UoWL 25.01.07, 17:08
          oshin22 napisał:

> Babczyk - naprawdę proszę zostawmy animozje z boku...
          > Co prawda nie odezwał sie xxxll, miro_mx czy jak mu tam ani majkowa, którą
          > bardzo cenię ani p. Kalinowski a na ich stowarzyszenie także liczyłem...ani
          > inni. Ale nic to cos spróbuję podziałać.

Jasne, rozumiem i przepraszam.
          Jest faktem że najwyższy czas coś z tą ustawą zrobić bo ostatnio obiło mi się o
          uszy że zabierają sie za poprawę prawa spółdzielczego.

Można by zapytać, a czy my jako wspólnota mieszkaniowa, jesteśmy gorsi?

Z mojego punktu widzenia położyłbym większy nacisk nad kontrolą zarządu jak i
          nie płacących mieszkańców wspólnot.
          Za popełnione błędy zarządu właścicielskiego który z reguły jest nie
          ubezpieczony, zastosowałbym odpowiedzialność osobista a nie wspólnoty.

Za wszelkie sprawy przegrane w sądach przez wspólnoty, należy obciążyć zarząd
          gdyż jak do tej pory takie zarządy wyrabiają co chcą ale za kasę, wspólnoty.

Czy to byłby zarząd z art.18 czy też 20 za udowodnione jakiekolwiek machloje,
          winny wylatywać w trybie natychmiastowym.

To samo dotyczy ukrywanie dokumentów czy też wydawanie jakiejkolwiek kasy nie
          przez konto wspólnoty.

Głosowanie w trybie indywidualnym, w tym przypadku określiłbym jakiś sensowny
          termin na zbieranie głosów. Wiadomo że nie wszyscy mogą w tym terminie sie
          zmieścić gdyż mogą być np. na urlopie za granią.
          Ale przynajmniej jest jakieś wytłumaczenie , dlaczego nie głosowali.

Zawiadomienia o zebraniu. Nie powinno być czegoś takiego jak to czasami zarządy
          stosują, poprzez wywieszanie ogłoszeń.
          Albo skutecznie sie kogoś zawiadamia, albo się uzasadnia dlaczego ów właściciel
          nie został powiadomiony o zebraniu. Najlepsze jak sadzę byłoby zawiadomienie za
          potwierdzonym podpisem lub pocztą , w liście poleconym.

Protokoły z zebrań jak i uchwały pod którymi głosowano, winni dostać wszyscy .
          Przynajmniej ci co nie byli na zebraniu będą wiedzieli o czym była mowa i nad
          czym głosowano.

Mógłbym tak dalej ale, poczekam na opinie innych.

• muanta Re: Nowa UoWL 24.01.07, 16:06
      A o jakich zmianach w UoWL myślisz ?
      • oshin22 Re: Nowa UoWL 25.01.07, 12:22
        muanta napisał:

> A o jakich zmianach w UoWL myślisz ?
        Tak z czapki:
        1.Uściślić sprawę absolutorium - brak - Zarząd do dymisji.
        2.Sprawa głosowania w trybie IZG - tylko Zarząd lub np.10% udziałów w przypadku
        zmiany zarządu lub jego opieszałości.
        3. Np spróbować zmienić uciążliwy zapis o konieczności przeprowadzania
        głosowania aż do "uzbierania" ponad 50% udziałów za lub przeciw uchwale - jest
        zebranie i można tam głosować - nie idziesz - nie miej pretensji.
        4. Zastanowic się nad zmianą mozliwosci i trybu zaskarżania uchwał - jedna
        właścicielka z udziałem pół promila przy dobrej argumentacji (nie znaczy że
        słusznej) oraz głupocie i niedouczeniu naszych sędziów może skutecznie
        zablokować prace w 200 lokalowej wspólnocie.

To tak na gorąco

Pozdrawiam,

M.
        • j666 Re: Nowa UoWL 25.01.07, 12:30
          Chcesz, aby wspólnoty stały się obecnymi spółdzielniami mieszkaniowymi
          sterowanymi przez prezesów i ich przydupasów?
          Nawet przyjmując kosmetyczną często (choć nie zawsze) różnicę, że we wspólnocie
          liczymy ILOŚĆ udziałów, a w spółdzielni LICZBĘ głosów ?
          Wiesz jak, dlaczego, w jakich terminach, z jakim porządkiem obrad itp itd
          organizowane są zebrania w spółdzielniach i dlaczego kilkoro przydupasów zawsze
          będzie wiernie aportować do białego rana ?
          JaC

> 3. Np spróbować zmienić uciążliwy zapis o konieczności przeprowadzania
          głosowania aż do "uzbierania" ponad 50% udziałów za lub przeciw uchwale - jest
          zebranie i można tam głosować - nie idziesz - nie miej pretensji.
          • oshin22 Re: Nowa UoWL 25.01.07, 17:18
            Taaaa -takiego właśnie argumentu sie spodziewałem.

Ty od razu o patologiach. Nie można zakładać iż każdy ma złą wole...
            We wspólnocie takze możemy liczyć ilość głosów (1 na 1)
            A i OBOWIĄZEK powiadomienia o zebraniu jest jak najbardziej na miejscu.

Główny problem jaki tu widze to dotacie do 50+% udziałów gdzie standardowo
            działaniem wspólnoty interesuje się 10-20% Także spora część mieszkańców kupuje
            mieszkania na wynajem.
            Potem zbieranie głosów we wspólnocie powiedzmy 200-300 mieszkań trwa miesiacami
            -uchwały nie ma a czas biegnie...
            Sam oceń co będzie lepsze...

Pozdrawiam,
            M.
            PS Nie jestem zwolennikiem spółdzielni ale nie wszytko tam jest/było złe.
            • babczyk Re: Nowa UoWL 25.01.07, 19:04
              oshin22 napisał:

> Taaaa -takiego właśnie argumentu sie spodziewałem.
              >
              > Ty od razu o patologiach. Nie można zakładać iż każdy ma złą wole...
              > We wspólnocie takze możemy liczyć ilość głosów (1 na 1)
              > A i OBOWIĄZEK powiadomienia o zebraniu jest jak najbardziej na miejscu.

Przykro mi Przyjacielu ale, to o czym piszę spotyka mnie i innych na co dzień.
              Że są to patologie to fakt.
              Dlatego trzeba odpowiednie osoby złapać od razu za ........aby wiedziały co ich
              czeka.
              Jak wygląda zawiadamianie o zebraniach , ja sam jak i wielu innych forumowiczów
              to juz przerabiało.

Zapoznaj sie z wypowiedziami chociażby tego forum. Sądzę, że sie na pewno
              zdziwisz. Zatrudnij tutejszą wyszukiwarkę.

> Główny problem jaki tu widze to dotarcie do 50+% udziałów gdzie standardowo
              > działaniem wspólnoty interesuje się 10-20%

I tu sie mylisz gdyż, standardowo działalnością swej wspólnoty interesuje się
              co najwyżej parę procent udziałów, tzn do kilku właścicieli.
              Pozostali jeszcze nie zrozumieli po kupnie mieszkania co się stało i jakie maja
              prawa i obowiązki. Takie są niestety fakty.

>Także spora część mieszkańców kupuje mieszkania na wynajem.

Prosta sprawa. Zobowiązani zostaną do zostawienia Zarządowi aktualnego adresu.
              Jeśli tego nie zrobią, a adres okaże sie nieaktualny, to ich sprawą będzie to
              że nie zostali zawiadomieni o zebraniu. Gdy zarząd będzie jeszcze miał
              podkładkę że dostarczał zawiadomienie ze skutkiem negatywnym, zostanie to
              zapisane w odpowiednim dokumencie.

> Potem zbieranie głosów we wspólnocie powiedzmy 200-300 mieszkań trwa
              miesiacami
              > -uchwały nie ma a czas biegnie...

Sam mieszkam we wspólnocie składającą sie z 80 właścicieli. Będąc swego czasu w
              zarządzie sam też zbierałem głosy i z reguły zajmowało to parę godzin gdyż
              pozostali członkowie mieli to gdzieś lub nie mieli czasu.
              W każdym razie załatwiałem to w jeden lub dwa dni.
              Jeżeli kogoś nie było jeszcze kilka dni później, odnotowywałem to aby nie było
              później problemów z nieobecnym właścicielem.
              Dlatego twierdzę aby tryb indywidualny zbierania głosów był określony w
              rozsądnym terminie i w określonym czasie.

Ja piszę to z pozycji właściciela i taka pozycja mnie interesuje.

Nie znaczy to wcale, że zależy mi i innym właścicielom na utrudnianiu życia
              zarządom czy administratorom.

Niestety jest faktem że, to właściciele mają problemy i to przeogromne z
              zarządami czy to właścicielskimi czy powierzonymi a nie zarządy z właścicielami.

Robieni są przez nich permanentnie w konia przy użyciu wszelkiej argumentacji.

Tak więc moja opinia jest opinią właściciela który jest świadom swoich praw i
              obowiązków.
              Gdybym jeszcze miał do swojej dyspozycji jasne i klarowne przepisy, byłoby OK.

Czy to spółdzielnia czy wspólnota, jeśli mają oszołomów którzy nimi zarządzają,
              to mamy to co mamy i dlatego spotykamy się na takich forach i wymieniamy swoje
              opinie czy porady.

Pozdrawiam.
              • oshin22 Re: Nowa UoWL 26.01.07, 08:55
                babczyk napisał:

Smutne to co piszesz tym bardziej iż ja także piszę z pozycji właściciela ale
                takze z pozycji członka zarządu (wydaje mi sie iż uczciwego0 i stawiającego
                interesy WM przed własnymi.. - ale to inna sprawa.

Wiadomym jest że wszystkich się nie zadowoli.

Ale jeszcze raz utwierdza mnie to w przekonaniu iz UoWL powinna byc
                zaktualizowana do naszej rzeczywistości aby patologie o których piszesz
                zminimalizować...

Pozdrawiam,
                M.
                • babczyk Re: Nowa UoWL 26.01.07, 16:48
                  oshin22 napisał:

> Wiadomym jest że wszystkich się nie zadowoli.

Wybacz,ale od zadowolenia mnie mam żonę z całym szacunkiem oczywiście dla pań.

> Ale jeszcze raz utwierdza mnie to w przekonaniu iz UoWL powinna byc
                  > zaktualizowana do naszej rzeczywistości aby patologie o których piszesz
                  > zminimalizować...

Oczywiście. Wiedz jedno że, to nie zarząd czy też zarządca ma problem ze
                  wsólnotą ale jest wręcz odwrotnie.
                  Tak więc trzeba sobie uzmysłowić, to tu jest dla kogo?
                  I nie są to moje patologie ale, dotyczą one bardzo wielu wspólnot.
            • j666 Re: Nowa UoWL 25.01.07, 22:27
              Niestety, nie znam ani jednej niepatologicznej spółdzielni mieszkaniowej !!

Patologie są w spółdzielniach właśnie, i to trojakiego rodzaju:

* głosowanie "członkami", a nie udziałami;
              * zasada głosowania większością zwykłą głosów obecnych na zebraniu;
              * brak możliwości udzielania pełnomocnictw, zarówno czynnych, jak i biernych.

Jesli miałbym zmieniać prawo, to zacząłbym od spółdzielni mieszkaniowych.
              JaC
              • xxxll Re: Nowa UoWL 31.01.07, 06:41
                j666 napisał:

> Patologie są w spółdzielniach właśnie, i to trojakiego rodzaju:
                >
                > * głosowanie "członkami" lub przedstawicielami!!!!, a nie udziałami;
                > * zasada głosowania większością zwykłą głosów obecnych na zebraniu;
                > * brak możliwości udzielania pełnomocnictw, zarówno czynnych, jak i biernych.

Brawo j666 wreszcie kawa na ławę.
                • j666 Re: Nowa UoWL 31.01.07, 20:52
                  Dla wyjaśnienia niespółdzielcom: xxxll napisał "przedstawicielami !!!" w
                  sensie przedstawicieli tak zwanych grup członkowskich w dużych spółdzielniach,
                  a nie w sensie pełnomocników konkretnego członka.
                  Co jeszcze bardziej zmienia tę spółdzielnianą prezesokrację na niebezpośrednią.
                  JaC
    • akuku3 Re: Nowa UoWL 25.01.07, 22:16
      Nie można zmieniać ustawy pod kilka patologii, które zostały tu przedstawione.
      Uważam, że ustawa jest dobra, należy się tylko zastanowić nad kontrolą
      licencjonowanych zarządców nie stosujących się do przepisów ustawy.
      W kwestii zarządów wybranych spośród właścicieli, mam świadomość, że wielu jest
      niedoedukowanych. Ale to na licencjonowanym zarządcy ( administratorze)ciąży
      odpowiedzialność za edukację zarządów, za stosowanie przez nich UoWL i nie
      łamanie przepisów. To ja jako administrator stoję na straży przestrzegania
      prawa przez Zarząd. Jeśli nie będę go w stanie wyegzekwować, to zrezygnuję z
      takiej współpracy. Czyli ostre standardy dla zarządców a nie majstrowanie przy
      ustawie, która wcale nie jest zła - tylko w opisywanych patologicznych
      sytuacjach - nie jest stosowana.
      Uszczegółowienie ustawy, które mogło by być przydatne - można zrobić podejmując
      odpowiednie uchwały, czyli określając sposoby powiadamiania właścicieli nie
      mieszkających, sprecyzowanie części wspólnych jak również, że brak absolutorium
      będzie równoznaczne z wyborem nowego zarządu itp, itd.
      Widzę, że ktoś na tym forum ma kilka problemów z prawidłowym prowadzeniem
      wspólnoty i chciałby nagiąć prawo pod swoje jednostkowe trudności. Ale na
      ustawę trzeba patrzeć szerzej iż tylko sprawy z jakimi "ja" mam do czynienia.
      Licencję zrobiłam w 2001r. W gronie 5-7 osób zaprzyjaźnionych w trakcie kursu
      osób, spotykamy się 2 razy w roku celem przedyskutowania problemów z jakimi się
      spotykamy w swojej pracy. Wymiana tych doświadczeń jest bardzo przydatna, bo są
      to doświadczenia praktyków w różnych rodzajach nieruchomości.
      Gdyby powstały szkolenia dla zarządców, a szczególnie dla (często społecznych )
      zarządów, gdzie nie kasa była by najważniejsza, ale przekazanie merytorycznej
      wiedzy - lepiej by wszyscy zrozumieli ustawę i nauczyli się ją wykorzystywać w
      życiu.
      Zarządcy - traktujcie swoją pracę odpowiedzialnie, a na pewno ta ustawa w
      niczym Wam nie będzie przeszkadzała.
      Liczę się z Państwa krytyką ( bo na tym forum jest więcej słów obraźliwych niż
      pomocnych), jednak sposobem prowadzenia dialogu na tym forum ( wcześniej o 2-3
      lata było dużo lepiej)sami wystawiamy sobie świadectwo.
      A właścicielom pytającym na tym forum pokazujemy na jakich (administratorów) -
      zarządców mogą liczyć.
      Pozdrawiam.
      akuku3
    • wube31 Re: Nowa UoWL 26.01.07, 13:50
      Wspaniały pomysł. Uważam że wszyscy mający coś do powiedzenia w tej kwestii powinni zgłaszać swoje propozycje na tym forum pod konkretnym tematem (tytułem) a ktoś z mądrzejszych np. Pan Kalinowski mógłby to uporządkować (gdyby oczywiście zechciał) czyli wyrzucił bzdety a wyłowił myśli mądre nad którymi w dalszej kolejności można by dyskutować aż do wypracowania konkretnego projektu zmiany ustawy.
      • maruder8 Re: Nowa UoWL 26.01.07, 18:16

A może zobaczyć jak to robią w innych krajach. Tam też mają UWL. We Francji np.
        dla niektórych uchwał wymaga się, aby podjęło ją 50% właścicieli a dla innych
        wymagane jest nawet 75%.
    • xxxll Re: Nowa UoWL 26.01.07, 20:20
      oshin22 napisał:

> Tak mi chodzi po głowie, zeby - odkładjąc na bok osobiste uprzedzenia z tego
      > forum, spróbowac opracować obywatelski projekt - poprawki lub nowej ustawy o
      > własnosci lokali. (Trzeba chyba 100tys podpisów)

Wiesz, niedobry czas sobie wybrałeś. Pierwszy kw. to "żniwa wspólnotowe" -
      sprawozdania. Brak czsu, i mózg przegrzany.

Z tego co ptaszki ćwierkają, będziemy mieli jedna UWL, stworzoną z ustawy
      spółdzielczej i własnościowej. Taka hybrydę chca nam zafundować dziłacze
      spółdzielczy z PiS-u. Stracą na tym właściciele lokali.

Ale jesienią można do tematu wrócić. Można to zrobić w formie bloga -
      globalnego by każdy miał dostęp do aktualnego tekstu "neoustawy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka