henia_wisniewska 03.02.07, 09:59 Mam pytanie dotyczące PG, czy w waszych wspólnotach miesięczna stawka zaliczki jest rozliczana za 1m2 czy od lokalu? Jak jest lepiej i sprawiedliwiej? PS. Proszę nie cytować ustawy bo ją znam :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilga52 Re: Plan Gospodarczy 03.02.07, 11:02 Napewno za 1 m2 powierzchni użytkowej lokalu, a mozna od udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
jafrodo Re: Plan Gospodarczy 03.02.07, 14:01 Wyłącznie od m2, bo jak może być sprawiedliwie od lokalu jeśli prawie każdy ma inny metraż. Odpowiedz Link Zgłoś
henia_wisniewska Re: Plan Gospodarczy 03.02.07, 14:56 Mnie się wydaje, że najsprawiedliwszym sposobem naliczania zaliczek, będzie naliczanie według udziałów. Czy w waszych wspólnotavh wszystkie składniki są naliczane według udziałów? Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Plan Gospodarczy 03.02.07, 15:30 A ja uważam że najsprawiedliwiej będzie od m2 powierzchni użytkowej lokalu. Dlaczego? - bo moje mieszkanie i mieszkanie w innej klatce o tym samym metrażu ma inny udział. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Plan Gospodarczy 03.02.07, 17:49 henia_wisniewska napisała: > Jak jest lepiej i sprawiedliwiej? A co to za kryterium - sprawieliwość, w jakim prawie ono występuje? Zaliczki dotyczące NW naliacza się wg udziału % w NW, zaliczki dotyczące utrzymania lokalu wg uznania właścicieli tworzących WM. Może to byc m2 , lokal czy udział % w NW. Media podobnie gdy lokale nie są olicznikowane. Prosze nie krzyczeć ze nie ma jednoski naliczeniowej - osoba. Ta jednostka "przeszła" do lamusa po ostatnich nowelach ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
nk45 Re: Plan Gospodarczy 04.02.07, 08:38 Zaliczki można określać różnie: od udziałów, od m2 z piwnicami lub bez, kwotowo, na głowę, od drzwi, co łaska. Jak zwał - tak zwał. Ale najważniejsze to to aby rozliczać je WEDŁUG UDZIAŁÓW jak pisze w Art. 12 pkt 2 ( SZCZEGÓLNIE W 2 CZĘŚCI ). TUTAJ NIE MA DOWOLNOŚCI. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Plan Gospodarczy 04.02.07, 21:57 Ustawodawca zapisał,że koszty ponosi własciciel wg. udziałów - m2. Jeżeli wspólnota postanowi uchwałą o zmianie, to tak będzie obowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Plan Gospodarczy 04.02.07, 22:17 znj2 napisała: > Ustawodawca zapisał,że koszty ponosi własciciel wg. udziałów - m2. Jeżeli > wspólnota postanowi uchwałą o zmianie, to tak będzie obowiązywać. Wegług udziałów % zgoda; nic nie mówi sie w ustawie , że wg m2!!!jak sugerujesz. A skąd u Was taki popęd do zmian ustawowych, poprawiania prawa , byle było...no jak ? według czego? Odpowiedz Link Zgłoś