Dodaj do ulubionych

Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych?

07.05.07, 09:19
Mam pytanie: czy inwestor sprzedający mieszkania na ogrodzonym osiedlu może
ograniczyć niektórym nabywcom sposób korzystania z bramy wjazdowej, nie dając
im pilota do bramy?
Wyjaśniam, że piloty (sprze-)dawane są tylko tym, którzy wykupili miejsca
postojowe na terenie osiedla (dla wszystkich nie starczyło miejsc,
współczynnik był chyba 0,8 miejsca na 1 mieszkanie). Ci, którzy pilota nie
mają, mogą wprawdzie wjechać na teren osiedla - np. taksówką albo z
transportem mebli - ale tylko po wcześniejszym wezwaniu ochrony. To pociąga
za sobą konieczność posiadania telefonu komórkowego, ponoszenia kosztów
połączeń z ochroną, poza tym utrudnia życie i wymaga czekania pod bramą, bo
ochroniarz ma patrolować osiedle, a nie ma budki na wjeździe.
Krótko mówiąc, ci, co nie zdążyli kupić miejsca postojowego, są obywatelami
drugiej kategorii. A płacą przecież za utrzymanie całej nieruchomości
wspólnej, nie wyłączając dróg.
Czy jest jakieś prawo, które reguluje tę sprawę?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 07.05.07, 09:30
      jest na to sposób;
      uprzejmie proszę o kontakt telefoniczny
      wk
      501 514 786

pychowice napisał:

> Mam pytanie: czy inwestor sprzedający mieszkania na ogrodzonym osiedlu może
      > ograniczyć niektórym nabywcom sposób korzystania z bramy wjazdowej, nie dając
      > im pilota do bramy?
      > Wyjaśniam, że piloty (sprze-)dawane są tylko tym, którzy wykupili miejsca
      > postojowe na terenie osiedla (dla wszystkich nie starczyło miejsc,
      > współczynnik był chyba 0,8 miejsca na 1 mieszkanie). Ci, którzy pilota nie
      > mają, mogą wprawdzie wjechać na teren osiedla - np. taksówką albo z
      > transportem mebli - ale tylko po wcześniejszym wezwaniu ochrony. To pociąga
      > za sobą konieczność posiadania telefonu komórkowego, ponoszenia kosztów
      > połączeń z ochroną, poza tym utrudnia życie i wymaga czekania pod bramą, bo
      > ochroniarz ma patrolować osiedle, a nie ma budki na wjeździe.
      > Krótko mówiąc, ci, co nie zdążyli kupić miejsca postojowego, są obywatelami
      > drugiej kategorii. A płacą przecież za utrzymanie całej nieruchomości
      > wspólnej, nie wyłączając dróg.
      > Czy jest jakieś prawo, które reguluje tę sprawę?
      > Z góry dziękuję za pomoc.
      • pychowice Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 07.05.07, 14:14
        Bardzo dziękuję za telefoniczną poradę - przekonywanie większości wspólnoty
        mieszkaniowej do innego uregulowania spraw własności, wyłączności użytkowania
        itp. to droga zapewne słuszna, ale długa i żmudna. A mnie chodzi tylko o
        pilota, o taki malutki przedmiot...
        Więc może ktoś jeszcze mi coś podpowie?
        • xxxll Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 07:15
          pychowice napisał:

> Bardzo dziękuję za telefoniczną poradę - przekonywanie większości wspólnoty
          > mieszkaniowej do innego uregulowania spraw własności, wyłączności użytkowania
          > itp. to droga zapewne słuszna, ale długa i żmudna. A mnie chodzi tylko o
          > pilota, o taki malutki przedmiot...
          > Więc może ktoś jeszcze mi coś podpowie?

To żądaj kluczyka do bramy, abyś mogła ręcznie ją otworzyć.
          Każda brama ma dwa systemy otwierania : automatyczny i ręczny(np.: gdy
          zabraknie prądu).
          • pychowice Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 09:09
            O ile mi wiadomo, ta brama jest tylko na pilota. Ale może nie mam dobrych
            informacji.
    • nowak66 Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 07.05.07, 15:43
      Widzę, że nie tylko piloty, ale i odpowiedzi eksperta są dla wybranych.
      Zamiast wyjaśnic sprawę publicznie Pan Ekspert każe dzwonić.

Natępnym etapem będzie żądanie wpłaty 8 zł (+VAT) na podane konto za 2 zdania
      wyjaśnienia.
      Super forum.
      • mieszkanie.i.wspolnota Niezapomniany kapitan Kucejko 07.05.07, 22:33
        nowak66 napisał:
        > Widzę, że nie tylko piloty, ale i odpowiedzi eksperta są dla wybranych.
        > Zamiast wyjaśnic sprawę publicznie Pan Ekspert każe dzwonić.

Niezapomniany kapitan Kucejko (studium wojskowe UW, lata sześćdziesiąte) do
        studentów filozofii zwykł przemawiać: "cogito, ergo sum; sum to u was jest, ale
        cogito to ni hu-hu".
        Tak samo z niektórymi uczestnikami tego forum. Toż tłumaczę, jak dzieciom, że
        piszę sto razy wolniej niż mówię. Każdy może zadzwonić i w minutę się
        dowiedzieć. A jeśli dobrze policzyłem, to pisać musiałbym sto minut.
        Dla "wybranych"? Może tak. Ale według mojej logiki, jak kogo stać na komputer i
        LEGALNE oprogramowanie, to stać go tym bardziej na minutę rozmowy z telefonem
        komórkowym 0501 514 786.
    • majkowa Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 07.05.07, 23:24
      Do zarządu wspólnoty

WEZWANIE
      Na podstawie art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 24.06.1994 r. o własności lokali
      wzywam Zarząd Wspólnoty do udostępnienia mi /umożliwienia zakupu/, w terminie do
      dnia 15 maja 2007 r. pilota do bramy wjazdowej na teren osiedla położonego ...

Doręczono za potwierdzeniem odbioru w dniu .....

W przypadku pisemnej odmowy, lub braku odpowiedzi zarządu sprawę kierujemy do sądu.

POZEW
      Powód - .............
      Pozwany - Wspólnota Mieszkaniowa w ............ ul.

Na podstawie art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 24.06.1994 r. o własności lokali
      wnoszę o nakazanie wspólnocie mieszkaniowej nieruchomości położonej w ..........
      udostępnienia mi /umożliwienia zakupu/,pilota do bramy wjazdowej na teren
      osiedla położonego w...

Uzasadnienie
      Jestem właścicielem lokalu nr x i tym samym członkiem wspólnoty mieszkaniowej
      położonej w .....
      /dowód - odpis z Księgi Wieczystej nr..../

Na mocy decyzji /zarządu, uchwały wspólnoty/ zostałem pozbawiony możliwości
      współkorzystania z nieruchomości wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem.
      /dowód - ksero uchwały.../

Sprawa dotyczy odmowy sprzedaży przez ... pilota do bramy wjazdowej na teren
      osiedla, co uniemożliwia mi swobodne dysponowanie nieruchomością wspólną, której
      jestem współwłaścicielem.
      /dowód - odpowiedź na wezwanie z dnia ... lub ksero wezwania, które pozostało
      bez odpowiedzi/
      /dowód - dowód doręczenia wezwania do udostępnienia pilota do bramy - za
      potwierdzeniem odbioru/

Jako właściciel lokalu mam prawo do współkorzystania z nieruchomości wspólnej
      zgodnie z jej przeznaczeniem, dlatego pozew jest uzasadniony.

• wkalinowski basta !!! 07.05.07, 23:43
        Wszystko w porządku, Majkowa, tylko zdanie:
        "W przypadku pisemnej odmowy, lub braku odpowiedzi zarządu sprawę kierujemy do
        sądu."
        należy zmienić na:
        "W przypadku odmowy lub braku odpowiedzi do dnia ... rozpieprzę Wam tę cholerną
        bramę i rozwalę łeb każdemu, kto będzie się temu przeciwstawiał albo w inny
        sposób naruszał moje prawa wynikające z własności (współwłasności)
        nieruchomosci wspólnej."
      • pychowice Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 09:13
        Bardzo diękuję za wzory pism, problem w tym, że na razie nie ma mowy o
        wspólnocie, jest tylko inwestor (sprzedający) i przyszli mieszkańcy (kupujący).
        I inwestor rzeczywiście odsyła do czasów, kiedy wspólnota już będzie. Tyle że
        JUŻ TERAZ osobom, które wykupiły miejsca postojowe, przydziela - na razie
        wirtualnie - piloty, a pozostałym ich odmawia. I o to pytam: czy mogę domagać
        się pilota już w chwili podpisania aktu notarialnego kupna? Na jakiej podstawie
        prawnej?
        • wprost5 Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 09:52
          Poruszony problem to jeszcze jeden przykład pilnej koniecznosci nowelizacji
          ustawy o wlasnosci lokali, która coraz mniej przystaje do rzeczywistości, lecz
          wielu nie chce teago zauważać.
          Pychowice maja problem z płaceniem za teren z miejscami parkingowymi wokół
          budynku, na który część członków wspólnoty nie może się dostać, ja mam problem
          z potencjalnym niebezpieczeństwem finansowania instalacji windy i kosztów jej
          eksploatacji chociaż chyba nigdy z niej nie będę korzystał, frek opisuje pomysł
          jakiegoś wspólnego tarasu na dachu, z którego część czlonków nie chce
          korzystać. Tak wiec są to kolejne przyklady, że płacić mają wszyscy według
          ilosci udziałów ale korzystać z tego już nie będą wszyscy i nie jest ważne, czy
          jest to ich indywidualny wybór czy tak sprawiają okoliczności (brak
          wystarczającej ilości miejsc postojowych).
          O ile tego ostatniego przypadku z Pychowic mozna było uniknąć nie kupujac
          lokalu w budynku bez wystarczającej ilosci miejsc postojowych, to dwa pierwsze
          są przykładem wymuszania woli niby w demokratyczny sposób przez większośc na
          mniejszości.
          I zapis w oowl niefortunnie przeniesiony z prawa spółek handlowych czyni
          niektórych członkow wspólnot obywatelami mającymi mniej prawa niż pozostali
          sąsiedzi.
          A tak na marginesie to proszę mi wytłumaczyć, dlaczego osoba płacąca mniej(nie
          wykupiła miejsca postojowego) ma mieć takie sama prawa jak ta, co to uczyniła?
          Czy nie istnieje niebezpieczeństwo, że udostepnienie pilota wszystkim członkom
          wspólnoty spowoduje, że miejsce zajmie ten, kto wjedzie na teren posesji
          pierwszy. Ale z drugiej strony osoba bez miejsca postojowego nie powinna płacić
          za ich utrzymanie. Na coś trzeba się zdecydować.
          • pychowice Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 16:54
            wprost5 napisał:
            > A tak na marginesie to proszę mi wytłumaczyć, dlaczego osoba płacąca mniej
            (nie wykupiła miejsca postojowego) ma mieć takie sama prawa jak ta, co to
            uczyniła? Czy nie istnieje niebezpieczeństwo, że udostepnienie pilota wszystkim
            członkom wspólnoty spowoduje, że miejsce zajmie ten, kto wjedzie na teren
            posesji pierwszy.

Wyjaśniam od końca: wszystkie miejsca postojowe są wykupione, każde
            ponumerowane i przydzielone temu, kto je kupił. Niebezpieczeństwu, o którym
            piszesz, może łatwo zapobiec sam właściciel, zresztą istnieje ono także wtedy,
            gdy ktokolwiek wjedzie "na chwilę" (to wolno, tyle że kontroluje to ochrona), a
            więc bez względu na to, czy niemający pilota będzie go miał, czy nie. JA nie
            chcę pilota po to, by łamać prawo, tylko po to, by móc równie łatwo jak inni
            współwłaściciele wjechać lub umożliwić wjazd, a następnie wyjechać lub
            umożliwić wyjazd po chwilowym postoju na miejscu do tego wyznaczonym (chodzi
            np. o taksówkę lub transport mebli).

Teraz co do płacących mniej: są także mniejsze (tańsze) i większe (droższe)
            mieszkania. Wobec tego dlaczego posiadacze mniejszych mogą wchodzić na teren
            osiedla tyle samo razy co posiadacze większych? Argument nie ma sensu.

Ale w pozostałej części postu sporo racji... Dzięki.
        • majkowa Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 13:04
          pychowice napisał:
          problem w tym, że na razie nie ma mowy o wspólnocie, jest tylko inwestor
          (sprzedający) i przyszli mieszkańcy (kupujący).

Wspólnota już istnieje.
          Powstała z mocy prawa (ustawy o własności lokali)w dniu sprzedaży pierwszego
          wyodrębnionego lokalu.

Zajrzyj do swojego aktu notarialnego zakupu lokalu. W akcie powinien być
          paragraf dotyczący sposobu zarządu nieruchomością.

Jeżeli w akcie notarialnym jest zapis, że wspólnotą zarządza developer na
          podstawie art. 18 ust. 1 ustawy o własności lokali, to do niego należy się
          zwracać z wszelkimi sprawami.( również w sprawie pilota)

Jeżeli zaś w akcie notarialnym nie ma wzmianki o sposobie zarządu
          nieruchomością, to znaczy, że właściciele muszą sami zdecydować o tym jak
          wspólnota będzie zarządzana.

Należy wówczas zwołać zebranie i albo powierzyć zarząd wyspecjalizowanej firmie
          zarządzającej nieruchomościami w trybie art. 18.1, albo dokonać wyboru zarządu
          spośród właścicieli (niekoniecznie) w trybie art. 20 ustawy i samodzielnie
          zarządzać nieruchomością.
          • andrzej_bdg Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 15:40
            Sprawa jest dość trudna, bo mała grupa, która nie otrzymała pilota nie ma szans
            na zmianę postepowania developera, co powoduje, że musisz działać sam(-a).
            Proponuję sprawdzić w komplecie dokumentów budowlanych Twojego budynku (są
            przekazywane z wnioskiem o pozwolenie na użytykowanie właściwemu inspektorowi
            nadzoru budowlanego) lub w Urzędzie Gminy (Miasta) odnaleźć DECYZJĘ O WARUNKACH
            ZABUDOWY. Daję 99%, że jej zapis wymaga zabezpieczenia przynajmniej 110%
            powierzchni parkingowej w stosunku do ilości mieszkańców. Sprawdź i napisz.
            Nie będę więcej pisał, bo nie mam zwyczaju opisywać po kolei hipotetycznych
            przypadków i wskazywać do każdego sposób rozwiązania. Pozdrawiam.

• pychowice Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 16:59
              do andrzej_bdg:
              Dzięki. Z tego, co wiem, współczynnik ten wynosi 0,8 (80%). Ale jeszcze
              sprawdzę.
            • pychowice Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 09.05.07, 23:27
              Byłem u inwestora. Panowie inżynierowie jakoś nie mogli znaleźć WZ, ale
              zapewniali, że raczej na pewno jest <100%. Bo to nie jest blisko centrum, więc
              wydział architektury zakłada, że znajdzie się sporo miejsca poza obrębem
              osiedla. Tak mi to tłumaczyli owi mędrcy, ale ja myślę, że inwestorowi jest
              bardziej na rękę, jeśli musi zapewnić tylko 80%, a nie 100%.
              Pozdrawiam, dzięki za pomoc.
          • pychowice Re: Ograniczenie wjazdu: pilot dla wybranych? 08.05.07, 16:57
            Na razie nikt nie ma umowy ostatecznej, wszyscy tylko przedwstępne albo
            rezerwacyjne. A w przedwstępnych jest owszem mowa o tym, że zarządzać będzie
            inwestor.
            Ale na razie to jest tylko strona kupująca i sprzedająca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka