Dodaj do ulubionych

podgrzanie wody

31.05.07, 12:42
Koszt podgrzania wody ponoszony przez wspólnotę to sprawa indywidualna czy
istnieje jakiś cennik/kalkulacja? Czy 10.90zł/m3 to wygórowana stawka?
Obserwuj wątek
    • mika.bajkowe1 Re: podgrzanie wody 31.05.07, 14:30
      mieści się w średniej.
    • wprost5 I tak i nie! 31.05.07, 14:31
      W mojej spółdzielni w Warszawie cena podgrzania metra sześc. wody waha się od 8
      do 14 złotych i spece ze spółdzielni za cholere nie potrafią wytłumaczyć,
      dlaczego tak się dzieje.
      Sam oceń, czy w takiej sytuacji twoje 10,90 to dużo czy mało. Powinieneś zadac
      może twoim administratorom pytanie, dlaczego jesli jedni moga podgrzać za 8
      zlotych to inni robią to za 11 złotych. Może sa jakies merytoryczne powody. A
      gdzie ta woda i przez kogo jest podgrzewana?
    • xxxll Re: podgrzanie wody 01.06.07, 06:44
      sprinter1255 napisał:

> Koszt podgrzania wody ponoszony przez wspólnotę to sprawa indywidualna czy
      > istnieje jakiś cennik/kalkulacja? Czy 10.90zł/m3 to wygórowana stawka?

Stawka za wodę jest konsekwencją wytworzonych kosztów i Regulaminu rozliczania
      mediów, który każda wspólnota powinna posiadać.
      Stawki za podgrzanie wody występują w dwóch wariantach. Za samo podgrzanie oraz
      podgrzanie + koszt zakupu wody zimnej.
      Jeżeli to co piszesz (10,90 zł/m3) jest tylko stawka za samo podgrzanie to jest
      to jedna z niższych stawek.
      Z praktyki wiem, że kształtują się one, w zależności od wspólnoty, od 7,00 do
      15,00 zł/m3, choć są takie wspólnoty, które dotują z pożytków ogrzanie NW (w
      Regulaminie rozliczania EC zapisali, że ogrzanie NW stanowi 40 % kosztów zakupu
      energii cieplnej i wtedy stawka spada nawet do 5,00 zł/m3.

• jaktos Re: podgrzanie wody 01.06.07, 09:09
        jeżeli wspólnota ustali mniejszą stawkę za podgrzew wody - to będzie wyższa cena
        ogrzewania- lub na odwrót. Fakturę za całe ciepło dostarczone do wspólnoty i tak
        trzeba zapłacić. Prosze przyjąc regulamin rozliczeń mediów
        • s.ch Re: podgrzanie wody 01.06.07, 10:10
          Ładne rzeczy widzę to u mnie jakis kosmos w porównaniu z podanymi danymi.
          Podgrzanie wody 29 zł/m3 w tym roku a co rok przy rozliczeniu i tak jest za
          mało i musimy dopłacać w tamtym było 28 zł/m3 i brakło. Wspólnota 20 lokali
          Sandomierz z jednego wezła cieplnego podgrzewana jest woda w sumie dla 4 takich
          samych bloków. Przy okazji pytanie jeżeli droga od wezła do kazdego bloku jest
          różna czy ta stawka nie powinna być zróżnicowana w zależności od odległości?
          Wszystkie bloki są zarządzane przez jedną firmę.
          • xxxll Re: podgrzanie wody 01.06.07, 16:52
            s.ch napisał:

> Ładne rzeczy widzę to u mnie jakis kosmos w porównaniu z podanymi danymi.
            > Podgrzanie wody 29 zł/m3 w tym roku a co rok przy rozliczeniu i tak jest za
            > mało i musimy dopłacać w tamtym było 28 zł/m3 i brakło.

Piszesz ze zabrakło . No to ciekawe. Stawki, które podajesz są chyba suma za
            podgrzanie i za nośnik (ZW). Stawki we wspólnotach kształtują się na poziomie
            11,00 zł/m3 do 22,00 zł/m3.

> Wspólnota 20 lokali
            > Sandomierz z jednego wezła cieplnego podgrzewana jest woda w sumie dla 4
            > takich samych bloków. Przy okazji pytanie jeżeli droga od wezła do kazdego
            > bloku jest różna czy ta stawka nie powinna być zróżnicowana w zależności od
            > odległości?
            > Wszystkie bloki są zarządzane przez jedną firmę

Czy te 4 bloki to jedna wspólnota? Jak tak to wszystko jest OK. Jak nie, to
            jest wielki przekręt.
            • s.ch Re: podgrzanie wody 01.06.07, 20:33
              Jak kształtują sie stawki własnie zobaczyłem na tym forum dlatego mnie to
              zdziwiło że coś jest nie tak. Stawka 29 zł/m3 jest za podgrzanie plus oplata za
              wode i ścieki te cztery bloki to osobne wspólnoty zarzadzane przez jedną firme
              zarządzajacą. To byłe bloki wojskowe. Jeżeli to "wielki przekrę" to co zrobic
              aby to doprowadzic do czegos normalnego??
              • wprost5 Re: podgrzanie wody 01.06.07, 20:42
                Cholera, ludzie odpowiedźcie sobie, co się robi jak jest przekręt. Zacznijcie
                wreszcie korzystac ze swoich szrych komórek i instytucji do zwalczania
                przekrętów bo nikt za was tego nie zrobi, Kaczyński tez takimi pierdołami się
                nie zajmie!
              • xxxll Re: podgrzanie wody 02.06.07, 13:49
                s.ch napisał:

> Jak kształtują sie stawki własnie zobaczyłem na tym forum dlatego mnie to
                > zdziwiło że coś jest nie tak. Stawka 29 zł/m3 jest za podgrzanie plus oplata
                > za wode i ścieki te cztery bloki to osobne wspólnoty zarzadzane przez jedną
                > firme zarządzajacą. To byłe bloki wojskowe. Jeżeli to "wielki przekrę" to co
                > zrobic aby to doprowadzic do czegos normalnego??

Proponuje się "wyłamać" i poszukać nowego zarządcę waszej wspólnoty. "Ślubu" z
                obecnym nie braliście.

Do mnie trafiła taka jedna wspólnota wojskowa, dotychczasowym zarządcą był ZZN
                WAM i ... po roku wyszli z dołka zadłużenia wewnetrznego, stawki zostały
                urealnione do kosztów, a teraz nabrali apetytu i chcą brać kredyt na termo
                modernizacje, bo z wykonanego audytu wyszło, że mogą zaoszczędzić 1/3
                dotychczasowych kosztów za energię cieplną. Ruch jest po waszej stronie i w
                waszych rękach.
                • bl-42 Re: podgrzanie wody 02.06.07, 14:26
                  Proponuję dokładnie przeanalizować koszty ciepła przeznaczonego na
                  do podgrzania ciepłej wody w waszej Wspólnocie:
                  - wielkość mocy zam. na podgrzanie wody i ceny, które znajdziesz w umowie,
                  - miesięczne zużycie ciepłej wody w każdym bloku w/g wodom. głównego oraz
                  sumy z wodom. indywidualnych-porównajcie jaka jest różnica ( główna
                  przyczyna dopłat),
                  - zużycie ciepła na wszystkie wasze bloki ( odczyt z węzła)przeznaczone na
                  podgrzanie wody.
                  - obliczcie ilość ciepła jakie zużywacie na podgrzanie 1m3 wody
                  Średnio 4 - 5 GJ, jeżeli zużywacie więcj podejmijcie "WALKĘ" z ZEC WAM
                  • wprost5 Ejże, czy stanowczo nie za dużo? 02.06.07, 14:58
                    Moim zdanie, w oparciu o dostępne mi dane z wielu źródeł, podane ilości ciepła
                    do podgrzania 1,3 wody przez bl-42 są conajmniej 10-krotnie zawyżone!
                    Przy takiej ilości ciepła, podgrzanie metra sześć. wody w Warszawie
                    kosztowałoby około 200 złotych!
                    Tymczasem nie slyszalem o koszcie podgrzania wody w Warszawie wyższym jak 25
                    zł! A o ile wiem, nie ma zadnego dobrego wujka, ktory dotuje obecnie dostawę
                    ciepła!
                    0,4 - 0,5 GJ na podgrzanie m3 wody to też bardzo dużo! I dlatego proponuję bl-
                    42 dokladne zweryfikowanie podanej informacji, bo może ona uspokoić wielu
                    forumowiczów i odwieść ich od walki o obniżke opłat za podgrzanie wody.
                    • amik2 Re: Ejże, czy stanowczo nie za dużo? 02.06.07, 15:08
                      W naszej wspólnocie (zarząd włąścicielski) mamy węzeł cieplny tylko na nasz
                      budynek (20 mieszkań). W miesiącach letnich bardzo łatwo wyliczyć ile ciepła w
                      GJ jest zużywane na podgrzanie 1 m3 wody i wynosi ono 0,28 GJ na 1 m3 wody.
                      Przy cenie 34,12 zł za GJ (węzeł bez konserwacji przez MPEC), koszt =
                      9,55zł/m3. Gdy byliśmy podłączeni do węzła grupowego ówczesny Zarządca
                      licencjonowany kalkulował, że na podgrzanie 1 m3 zużywane jest tylko 0,17 GJ.
                      Oczywiście stawki za CO było odpowiednio wieksze. Myślę, że podane przez bl-42
                      wielkości są znacznie zawyżone ale wszystko jest możliwe. Pozdro.
                      • ochats Re: Ejże, czy stanowczo nie za dużo? 02.06.07, 16:09
                        14,70 zł za podgrzanie 1m3 wody. Pozdrawiam
                      • bl-42 Re: Ejże, czy stanowczo nie za dużo? 02.06.07, 16:33
                        Zawyżone,ciekawe stwierdzenie.Kotłownia węglowa - teoretyczni do
                        podgrzania 1m3 wody do temp. 55 stopni C potrzeba 0,242 GJ , jeżeli moje
                        dane są znacznie zawyżone dlaczego na innych forach np(INSANIT)przyjmują
                        3,9-4,8GJ/m3. Owszem te dane są prawdziwe dla Puław - Zaklady Azotwe,gdzie
                        ciepło jest prawie darmowe,również tam gdzie budynki posiadają własne
                        kotłownie i to gazowe W blokach zasilanych z gr. węzłów cieplnych sposób
                        liczenia jest zły,wszelkie awarie są rozliczane solidarnie na wszystkich
                        odbiorców.Ocieplanie sieci po co, jak inni odbiorcy tego nie robią.
                        Ja śledzę od trzech lat ilość ciepła potrz. do podg. 1m3 i jest min 0,453
                        max.0,541 i to latem.Cena 1GJ + przesył zm.32,09zł, a płacimy 16 zł/m3 plus
                        opłata stała od mieszkania 6,20zł.Przyczyny są znane-stare instalacje.
                        Podgrzanie 1m3 wody do temp 55 stopni przy zużyciu 0,17GJ i jej przesył
                        to chyba "CUD".
                        • xxxll Re: Czy stanowczo nie za dużo? 02.06.07, 16:48
                          Z praktyki :
                          1. - podgrzanie 1 m3 wody do temperatury 55-65 st. zużywa się 0,3-0,35 GJ
                          2. Zużycie GJ można ustalić w okresie niegrzewczym - w węzłach są wodomierze
                          mierzące zużycie wodę dla celów wody ciepłej. Mając te dane łatwo ustalić
                          stawkę jednostkową za podgrzanie, reszta rozliczenia to pochodna.
                          • bl-42 Re: Czy stanowczo nie za dużo? 02.06.07, 17:03
                            Zapomniałem my w węźle gr. mamy wymiennikownię ciepłej wody,osobny
                            ciepłomierz i wodomierz, ale do wyliczeń zaklad bierze sumę zużycia wody
                            w poszczególnych budynkach odczytywanych z wodomierzy głównych, zresztą
                            zgodnie z wzrem podanym w rozporządzeniu.
                        • xxxll Re: Ejże, czy stanowczo nie za dużo? 02.06.07, 17:12
                          bl-42 napisał:

> W blokach zasilanych z gr. węzłów cieplnych sposób
                          > liczenia jest zły,wszelkie awarie są rozliczane solidarnie na wszystkich
                          > odbiorców.

A dlaczego ? Jeżeli są różne bydynki powierzchniowo i znaczaco oddalone od
                          wezła gr. to partycowanie powinno być zróżnicowane.
                      • gossart Re: Ejże, czy stanowczo nie za dużo? 29.07.07, 17:16
                        Cześć. To są realne dane. Gratuluję wspólnocie,tym bardziej przy podanej cenie
                        za 1 GJ. Gossart
              • mikolaj66 Re: podgrzanie wody 02.06.07, 18:27
                jak ktoś powiedział - zmienić zarządcę.
                prawdopodobnie zarządca oddalony o 120 km od wspólnoty.
                • wprost5 Pilne- regulaminy rozliczenia podgrzanie wody 02.06.07, 18:53
                  Coraz częściej w dyskusji poruszany jest problem regulaminów podgrzania wody -
                  postanowiłem je porownać i wyłapać jakieś kardynalne potknięcia, ale potrzebuję
                  do tego treści tych regulaminów. Dlatego proszę o przesyłanie ich na adres:
                  wprost5@gazeta.pl. Wyniki moich porównań podam oczywiście na forum.

Widzę, ze nie tylko ja mam poważne zastrzeżenia do ilości ciepła do podgrzania
                  metra sześć. wody przytoczonego przez jednego z forumowiczów - informacje
                  innych zdają się potwierdzać moją dotychczasową wiedzę na ten temat!
                  • sprinter1255 Re: Pilne- regulaminy rozliczenia podgrzanie wody 03.06.07, 20:46
                    Czy ja także mógłbym prosić o wzór takiego regulaminu? Na adres:
                    sprinter1255@gmail.com
                    • wprost5 Re: Pilne- regulaminy rozliczenia podgrzanie wody 04.06.07, 09:07
                      Sprinterze1255, obiecuje przesłac Ci regulamin, który ja i może inni znający
                      się na rzeczy uznamy za najbardziej sensowny i odpowiadający zjawiskom
                      fizycznym towarzyszącym podgrzaniu wody.
                      Bo to, co teraz jest w róznych wspołnotach, wola o pomste do nieba! W mojej
                      wspólnocie członek zarządu mający jakieś "naukawe" ambicje sili się na
                      pseudonaukowe opracowania. Mierzy zużycie ciepłej wody i ciepła w ciągu jednego
                      dnia w styczniu w kilkugodzinnych odstępach i eobec tego wychodzą mu jakieś
                      kosmiczne straty na wymienniku. Pan niby-naukowiec nie wie albo raczej nie chce
                      wiedzieć, że jeśli chce się rzetelnie określić średnią najbardziej
                      odpowiadajacą rzeczywistości, to powinno się to robić w długim okres czasu.
                      Tymczasem nibynaukowiec złapal jakies wartosci chwilowe i wyciaga z tego jakies
                      idiotyczne wnioski. Wszysttko do tego jest okraszone niby bardzo mądrymi
                      wykresami np. zaleznością ilosci odczytów od zuzycia ciepla na podgrzanie wody
                      lub procentu strat na wymienniku od ilosci tych odczytów. Oczywiście, dla
                      zwyklego smiertelnika wyglada to bardzo uczenie i ponieważ nic z tego nie
                      rozumie, woli milczeć a pan naukowiec wciska ludziom kit.
                      Krew mnie zalała, gdy oplaty za moc zamówioną do podgrzania wody próbuje
                      rozliczać proporcjonalnie do udziałów. Wbijam mu do tępego łba, że ta ciepła
                      woda nie jest absolutnie zużywana w częściach wspólnych nieruchomości. Po
                      drygie, moc zamówionoa do cw nie ma nic współnego ze stratami(a jeśli już, to
                      bardzo mało)wymiennika, bo jest zalezna od ilości osób, bo z tego wychodzi
                      projektantokreslajuący te moc.. Nie przekonuje go też stosowny zapis dotyczący
                      rozliczeń ciepła do cw w ustawioe Prawo energetyczne.
                      bardzo licze tu na włączenie sie do sprawy czajnika5 majacego, jak sie
                      zorientowalem, duża wiedze w sprawach ogrzewania.
                      Ale jak do tej pory, nie otrzymalem jeszcze żadnego regulaminu.
                      W każdym razie w mojej współnocie administrowanej przez profesjonalna firmę(!)
                      od przeszlo 3 lat nie ma dobrego regulaminu rozliczania mediów, w tym cieplej
                      wody.
                      Proszę też osoby nie mające wiedzy w sprawie, aby w tym tak ważnym dla
                      wszystkich wątku, nie zabierały głosu bo wtedy nie pojawi się pretekst dla
                      innych do poruszania tematów personalnych związanych z niektórymi
                      wypowiadającymi się.
                      • wprost5 Ponawiam swoja prośbę! 05.06.07, 10:42
                        Otrzymalem juz jeden regulamin rozliczania mediów ze wspólnoty w Dęblinie.
                        Czekam na następne, bo wbrew pozorom opracowanie dobrego takiego regulaminu nie
                        jest łatwe!
                        Ten, który już otrzymałem, jest bardzo interesujący.
                        • xxxll Re: Ponawiam swoja prośbę! 07.06.07, 23:18
                          wprost5 napisał:

> Otrzymalem juz jeden regulamin rozliczania mediów ze wspólnoty w Dęblinie.
                          > Czekam na następne, bo wbrew pozorom opracowanie dobrego takiego regulaminu
                          > nie jest łatwe!
                          > Ten, który już otrzymałem, jest bardzo interesujący

A możesz mi go przesłać na adres: xxxll@gazeta.pl - dla celów poznawczych
                          • wprost5 Ponawiam swoja prośbę! 08.06.07, 10:19
                            Po przeczytaniu ostatnich postów xxxll'a utwierdzam się coraz bardziej w
                            przekonaniu, że mam racje pisząc, że forum Wspólnoty mieskznaiowe to
                            grupa "biorców" a nie "dawców".
                            Bo co powiedziec o takim osobniku jak xxxll, ktory wielokrotnie pisał na forum,
                            jakim jest doskonalym zarządcą a wiec powinien między innymi mieć i regulaminy,
                            o ktore pytam. Tymczasem, zamiast taki mi podesłać samemu, wyciąga do mnie łapę
                            po regulamin, który od kogoś dostałem. Kiedyś pisałem do niego o coś,
                            oczywiście otrzymalem tzw. zero. Tak więc nie widzę obecnie żadnego powodu,
                            abym spełnił prośbe xxxll'a!
                            Natomiast w ogóle nie poruszam dość obraźliwych a do tego często zupełnie nie
                            związanych z poruszanym problemem postów xxxll'a. To też przyczynek do mojej
                            obecnej decyzji!
                      • xxxll Re: Wprost5 - Regulaminy rozliczenia EC 05.06.07, 21:21
                        Wprost5 twoje rady możan zaliczyć do "działu" - jak zaoszczędzić na ogrzewaniu
                        nieruchomości.

Wspólnota tworząc "Regulaminy rozliczeń" ma podzielić na właścicieli powstałe
                        KOSZTY zakupu (wytorzenia- lok. kotłownie) energii cieplnej czyli wydatkowane
                        złotówki.
                        Jak to zrobią to ich sprawa.
                • xxxll Re: podgrzanie wody 02.06.07, 22:33
                  mikolaj66 napisał:

> jak ktoś powiedział - zmienić zarządcę.
                  > prawdopodobnie zarządca oddalony o 120 km od wspólnoty.

... a co odległośc ma do rzeczy? Czyżby brak zarządców na lokalnym rynku?
                  Jak tak, to bezrobotni do dzieła.
      • xxxll Re: podgrzanie wody = Regulamin jego rozliczania 02.06.07, 16:35
        To i ile płaci we wspólnocie oraz jak się dzieli koszty zakupu energii cieplnej
        służącej do podgrzania wody i ogrzewanie lokali winien regulować "Regulamin
        rozliczania mediów" opracowaniu na zapisach „Prawa energetycznego.
        Gdy go nie ma to "obowiązuje" wolna amerykanka, co nie zawsze wychodzi na dobre
        właścicielom.

Taki regulamin, przy ustalaniu stawek jednostkowych, powinien w szczególności
        uwzględniać:
        - uwzględniając współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie,
        wynikające z położenia lokalu w bryle budynku przy jednoczesnym zachowaniu
        prawidłowych
        warunków eksploatacji budynku określonych w odrębnych przepisach,
        - stymulował energooszczędne zachowania
        - zapewniała ustalanie opłat, w oparciu o koszty zakupu, są rozliczane w
        opłatach pobieranych od osób zamieszkujących w nieruchomości. Wysokość opłat
        powinna być ustalana w taki sposób, aby zapewniała wyłącznie pokrycie
        ponoszonych przez odbiorcę kosztów zakupu paliw gazowych, energii elektrycznej
        lub energii ciepła., w sposób odpowiadający zużyciu ciepła na ogrzewanie i
        przygotowanie ciepłej wody użytkowej.

• bl-42 Re: podgrzanie wody = Regulamin jego rozliczania 02.06.07, 16:47
          Czy w Reglamine masz jakieś zapisy o cenach energii cieplnej,sprawności
          wymiennikowni ciepłej wody,stnu instalacji przesyłowej i w budynku,budynkach,
          ile ciepłej wody ginie po drodze,może na noc zatrzymujecie cyrkulację a to ma
          zasadniczy wpływ na stawkę jaką płacimy.
          Pozdrawiam
          • xxxll Re: podgrzanie wody = Regulamin jego rozliczania 02.06.07, 17:03
            bl-42 napisał:

> Czy w Reglamine masz jakieś zapisy o cenach energii cieplnej,sprawności
            > wymiennikowni ciepłej wody,stnu instalacji przesyłowej i w budynku,budynkach,
            > ile ciepłej wody ginie po drodze,może na noc zatrzymujecie cyrkulację a to ma
            > zasadniczy wpływ na stawkę jaką płacimy.

Bez obrazy.
            Regulamin rozliczeń to nie praca magisterska czy doktorska.
            Regulamin ma za zadanie _ROZLICZYĆ KOSZT_ zakupu energii cieplnej. Zapisy mają
            być proste, zrozumiałe przez jak największą rzeszę właścicieli, a
            i napisanie programu do rozliczania kosztów EC spełniającego Twe warunki też
            nie jest prosty dla właścicielskiego zarządu WM.

Taki zarządca , który ma do obsługi kilkanaście wspólnot, a te mają znacząco
            różniące się Regulaminy rozliczeń, będzie żądał wyższych opłat za obsługę.
            • bl-42 Re: podgrzanie wody = Regulamin jego rozliczania 02.06.07, 17:22
              xxxl nie jestem obraźliwy tylko uważam ,że dobry Regulamin reguluje
              korzystanie z energii cieplnej tylko wewnątrz Wspólnoty,jgo zapisy
              postanowienia mają bardzo duży wpływ na stawki.Jednak zasadniczy wpływ mają
              zakłady ciepłownicze,właściciele węzłów i sieci przesyłowych.
              • wprost5 Dwie różne sprawy 05.06.07, 22:13
                bl-42 napisał: Jednak zasadniczy wpływ mają zakłady ciepłownicze,właściciele
                węzłów i sieci przesyłowych. - to prawda, ale to jest czynnik zewnetrzny i
                reguluje to umowa pomiędzy odbiorcą ciepla(wspólnota) i jego dostawcą(zakładem
                energetycznym).
                Regulamin rozliczeń zużycia mediów jest natomiast sprawą wewnętrzną wspólnoty i
                ma służyć uczciwemu ich rozliczeniu oraz sprzyjać ich oszczędności. Oczywiście
                mają tu zastosowanie takie akty prawne jak ustawa o własności lokali, prawo
                energetyczne, ustawa o zaopatrzeniu w wodę itp.
              • xxxll Elementy Regulaminu rozliczania EC 06.06.07, 06:10
                bl-42 napisał:

> dobry Regulamin reguluje
                > korzystanie z energii cieplnej tylko wewnątrz Wspólnoty,jgo zapisy
                > postanowienia mają bardzo duży wpływ na stawki.Jednak zasadniczy wpływ mają
                > zakłady ciepłownicze,właściciele węzłów i sieci przesyłowych.

Powtórzę jeszcze raz.

Taki regulamin, przy ustalaniu stawek jednostkowych, powinien w szczególności
                uwzględniać:

- uwzględniając współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie,
                wynikające z położenia lokalu w bryle budynku przy jednoczesnym zachowaniu
                prawidłowych warunków eksploatacji budynku określonych w odrębnych przepisach,

- stymulował energooszczędne zachowania

- zapewniała ustalanie opłat, w oparciu o koszty zakupu, są rozliczane w
                opłatach pobieranych od osób zamieszkujących w nieruchomości. Wysokość opłat
                powinna być ustalana w taki sposób, aby zapewniała wyłącznie pokrycie
                ponoszonych przez odbiorcę kosztów zakupu paliw gazowych, energii elektrycznej
                lub energii ciepła., w sposób odpowiadający zużyciu ciepła na ogrzewanie i
                przygotowanie ciepłej wody użytkowej.

Stawki, po jakich, WM kupuje EC to sprawa URE i wspólnota nie ma na to wpływu.
                Ma natomiast wpływ na stawki rozliczeniowe kosztów zakupu EC.

Są takie wspólnoty, które mają duży przychód z pożytków i lwia część koszt
                zakupu EC przeznaczają na tzw. ogrzanie nieruchomości wspólnej (40-55%), a te
                z kolei pokrywają z pożytków , co powoduje ze stawki za ogrzanie lokali i CW są
                stosunkowo niskie, Ten przykład pokazuje, że nie jest tu przestrzegana
                zasada "energooszczędnego zachowania" - mało kto oszczędza energie, bo niska
                stawka .

W wspólnotach nie mających pożytków należy tak podzielić koszty zakupu , by
                wyliczone stawki nie zachęcały do otwierania okien lecz do przykręcenia
                grzejnika. By bardziej opłacało się wziąć prysznic niż napełnić wannę .
                Oto cała filozofia tworzenia Regulaminów rozliczeń EC.

W następnym etapie można się wziąć za dostawców , ale ci są pod nadzorem URE.
                • gorny77 Re: Elementy Regulaminu rozliczania EC 06.06.07, 06:21
                  Witam,, chciałbym zabrać głos i zapytać o następującą rzecz: Czy któraś z
                  Wspólnot celem oszczędności zużycia energii cieplnej wprowadziła wyłączanie
                  cyrkulacji instalacji ciepłej wody użytkowej dostarczanej przez PEC do budynku w
                  godzinach nocnych np. w godz. 00.00-05.00 rano. Jestem ciekaw jeżeli tak to jak
                  to uczynili (umowa z PEC, że wyłącza w tym czasie pompę dostarczająca cwu,
                  montaż urządzeń uniemożliwiających cyrkulację-jeżeli są takie to proszę o
                  podanie ich nazw, ceny itp.) Proszę o informację, jaka była reakcja lokatorów,
                  bo są oszczędności, ale ma miejsce dyskomfort lokatorós. gdyż dłużej po
                  odkręceniu kurka oczekują na ciepłą wodę. Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
                  • wprost5 Do górnego77 06.06.07, 08:51
                    Moim zdaniem trzeba przed podjęciem decyzji o ewentualnym wyłaczaniu w okresie
                    nocnym pompy cyrkulacji cieplej wody oszacowac potencjalne oszczędnosci.
                    Wczoraj w rozmowie z jednym ze współnotowiczów też ten temat rusdzylismy. Ze
                    swej strony uważam, że w zimie cyrkulacja cw dziala jak instalacja co
                    ogrzewając pomieszczenia, co powinno powodowac nieco mniejsze zużycie ciepla w
                    tej właściwej instalacji co. Najprościej przed podjęciem decyzji wyłączyć
                    cyrkulację np. na tydzień, odczytać zużycie cw i określić ilość ciepła
                    koniecznego do podgrzanai jednego metra wody. W następnym tygodniu powtórzyc tę
                    operację z właczona pompą i wyniki porównać. Sprawdzić też zużycie cw na
                    najwyższych piętrach, bo te lokale będa w najgorszej sytuacji przy okresowym
                    wyłączaniu cyrkulacji.Bez żadnej teorii tylko praktycznie!
                    Gdy już będzie pewność, że warto taką operacje przeprowadzić, to nie jest to
                    zbyt skomplikowane - wystarczy włączać pompę cyrkulacyjna choćby wyłącznikiem
                    czasowym.
                    Mam jeszcze inny, bardziej zaawansowany pomysł - czujnik temperatury w
                    najodleglejszym punkcie poboru wody - gdy temperatura spadnie poniżej
                    załozonego poziomu, uruchamia się pompę cyrkulacyjną.
                    Te "ewentualne" fanaberie powinien uwzględnic lokalny PEC, bo przecież powinien
                    dostosować się do życzeń odbiorcy ciepła a wiele aktów prawnych nakazuje
                    oszczędność energii.
                  • bl-42 Re: Elementy Regulaminu rozliczania EC 06.06.07, 09:13
                    Takiej umowy PEC nie podpisze. Częściowe ograniczenie cyrkulacji ale
                    w poszczególnych pionach zapwnia zamontowanie termostatycznych zaworów
                    podpionowych. "Zartobliwie"-mozna w tych godzinach zakręcić zawory odcinające
                    na przyłączu.Oszczędności przy podłączeniu do węzła grupowego będą jednak
                    znikome.

• xxxll Re: Elementy Regulaminu rozliczania EC 06.06.07, 18:43
                    gorny77 napisał:

Czy któraś z
                    > Wspólnot celem oszczędności zużycia energii cieplnej wprowadziła wyłączanie
                    > cyrkulacji instalacji ciepłej wody użytkowej dostarczanej przez PEC do
                    > budynku w godzinach nocnych np. w godz. 00.00-05.00 rano.
                    > Proszę o informację, jaka była reakcja lokatorów,
                    > bo są oszczędności, ale ma miejsce dyskomfort lokatorós. gdyż dłużej po
                    > odkręceniu kurka oczekują na ciepłą wodę. Za wszelkie informacje z góry
                    > dziękuję.

Tak . Taki przypadek był. Trwało to dwa tygodnie i odpuścili. Oszczędności
                    pozorne (przez 4 godziny 1:00 - 5:00), mało praktyczne rozwiązanie, bo w rurach
                    cyrkulacyjnych jest pewna masa wody, którą trzeba podgrzać od 18 st do 65 st.,
                    a to kosztuje. Utrzymanie w przedziale 55 st. - 65 st, wychodzi taniej.
                    • gorny77 Re: Elementy Regulaminu rozliczania EC 06.06.07, 22:54
                      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na kwestie poruszone przeze mnie. Ze swej
                      strony chcę dodać, że od roku na powrotach cyrkulacji cwu zamontowaliśmy zawory
                      termostatyczne, które ograniczają przepływ wody, przy czym w obecnym stanie
                      rzeczy nie za bardzo się one sprawdzają. Główny problem jaki napotkaliśmy to
                      zakamienienie instalacji cwu (ponad 20 lat), przy gwarantowanej w umowie z PEC
                      temp. wejścia cwu na od + 48 oC musiałem nastawić zawory na temp. +40 oC, ale
                      wtedy z powodu zakamienienia instalacji cwu uskarżają się mieszkańcy ostatnich
                      pięter, iż długo po odkręceniu kurka z cwu oczekują na ciepłą wodę. Tak w ogóle
                      to myślimy co zrobić, by mniej płacić,przy przepływie miesięcznym ok. 650-700 m3
                      cwu, lokatorzy faktycznie zużywają 85-90m3. Zapewne zwrócimy się do
                      specjalistycznej firmy o zdławienie cyrkulacji (z obecnych ok. 1m3/godzinę na
                      600-700 l/godzinę i będziemy czekać na reakcję lokatorów). Pozdrawiam
                      • wprost5 Chyba nic z tego! 07.06.07, 10:33
                        Niestety, kolejny już raz okazuje się, że jedyna rzezc, która udaje się
                        stosunkowo dobrze większości uczestników tego forum, to personalne wycieczki i
                        dogryzanie sobie!
                        Po moim apelu o dostarczenie mi regulaminów rozliczania mediów dostałem tylko
                        jeden! Nie wiem, czemu to przypisać - brakowi regulaminów we wspólnotach,
                        strachowi przed opublikowaniem takiego dokumentu czy braku wiedzy, jak taki
                        dokument przesłać. Obojętnie jednak, jaki jest prawdziwy powód, podjęta przeze
                        mnie akcja jest kolejnym dowodem, że większość wspólnotowiczów i to
                        zdecydowana oczekuja tylko podpowiedzi w konkretnej sprawie nie rozumiejąc, że
                        ich odzew pozwala często zając sie problemem, z którym w danej chwili nie maja
                        oni kłopotu.
                        I nie mam żadnej wątpliwości, że taka sytuacja sprzyja jedynie naszym
                        administratorom, na których tak często narzekamy a nie nam, członkom wspólnot!
                        • xxxll Re: Chyba nic z tego! - bo złe wnioski 07.06.07, 23:16
                          wprost5 napisał:
                          > Po moim apelu o dostarczenie mi regulaminów rozliczania mediów dostałem tylko
                          > jeden! Nie wiem, czemu to przypisać - brakowi regulaminów we wspólnotach,
                          > strachowi przed opublikowaniem takiego dokumentu czy braku wiedzy, jak taki
                          > dokument przesłać. Obojętnie jednak, jaki jest prawdziwy powód, podjęta
                          > przeze mnie akcja jest kolejnym dowodem, że większość wspólnotowiczów i to
                          > zdecydowana oczekuja tylko podpowiedzi w konkretnej sprawie nie rozumiejąc, że
                          > ich odzew pozwala często zając sie problemem, z którym w danej chwili nie
                          > maja oni kłopotu

wprost5 - złe wnioski
                      • xxxll Re: Elementy Regulaminu rozliczania EC 07.06.07, 23:13
                        gorny77 napisał:

> Główny problem jaki napotkaliśmy to
                        > zakamienienie instalacji cwu (ponad 20 lat)

...a może zamiast czekać na reakcje "lokatorów" wziąć się za wymiane rur
                        cyrkulacyjnych - mniejszy koszt i efekt pewny,
                        a nie "prowadzić" badań na "lokatorach" za ich kasę
                        • gorny77 Re: Elementy Regulaminu rozliczania EC 08.06.07, 12:53
                          Złośliwości xxxll są nie na miejscu, gdyż wszystkie moje działania nie wynikają,
                          z założenia by komuś dokuczyć, tylko, by zoptymalizować i płacić rzeczywiste
                          rachunku PEC za cwu. Gdybyś faktycznie miał doświadczenie w pracy w zarządzie to
                          byś wiedział, że nie wszystko sprowadza się do szybkiego podejmowania decyzji,
                          bo musi to wynikać z decyzji ponad 50% właścicieli w formie uchwały. Problem u
                          nas z wymianą rur cyrkulacji wynika nie z faktu złej woli Zarządu i chęci
                          ekperymentowania z lokatorami, ani też z braku pieniędzy, ale z prozaicznej
                          przyczyny: rury cyrkulacji cwu biegną w zamkniętych szahtach za ścianą wc, co
                          wiąże się z ich częściowym burzeniem, po wymianie odbudową z obtynkowaniem,
                          jednak mieszkańcy do czasu wystąpienia awarii na te prace się nie zgadzają, gdyż
                          większośc wykafelkowała sobie wc. Ot taki prozaiczny, ale istotny argument przeciw.
    • znj2 Re: podgrzanie wody 09.06.07, 23:04
      Po pierwsze, to zapewne zaliczka, która zostanie rozliczona po roku
      obrachunkowym. Po drugie, jest to symulacja powstała po analizie kosztów roku
      ubiegłego. I po trzecie, sprawa rozliczania ciepła powinna zostać uregulowana w
      regulaminie rozliczania ciepła, który jest wymagany prawem dla każdej wspólnoty.
      • s.ch Re: podgrzanie wody 11.06.07, 09:14
        Jakie prawo wymaga posiadania przez wspólnotę regulaminu rozliczania ciepła?
        • xxxll Jakie prawo wymaga Reg. Rozl. EC 11.06.07, 18:45
          s.ch napisał:

> Jakie prawo wymaga posiadania przez wspólnotę regulaminu rozliczania ciepła?

Wynika to z Parwa Energetycznego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka