mike1977 21.06.03, 15:11 Wlasnie kupuje mieszkanie. Chcialbym ominac posrednika, bo strasznie duzo sobie liczy, ale ktos mi doradzil, ze nie warto, bo ten posrednik moze mnie pozwac za takie cos do sadu. Jakie sa szanse? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abcd17 Re: posrednik 21.06.03, 15:42 mike1977 napisał: > Wlasnie kupuje mieszkanie. Chcialbym ominac posrednika, bo strasznie duzo > sobie liczy, ale ktos mi doradzil, ze nie warto, bo ten posrednik moze mnie > pozwac za takie cos do sadu. Jakie sa szanse? Jezeli zwiazales sie z posrednikiem umowa na wylacznosc, tj. zgodziles sie by posrednik zainwestowal swoje wlasne pieniadze w poszukiwanie dla ciebie mieszkania - wycofanie sie z umowy byloby nie fair i pewnie w sadzie przegrasz. Co innego, jak posrednik nie zrobil nic by wywiazac sie z przyjetych zobowiazan, nie poczynil zadnych nakladow. Jesli bedziesz w stanie to udowodnic, masz szanse wycofac sie z umowy. Oczywiscie umowa z posrednikiem moze zawierac klauzule, ktorych nie znam, wiec moze byc roznie. Nie da sie powiedziec w jednym zdaniu tak lub nie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mike1977 Re: posrednik 21.06.03, 19:37 Zadnej umowy nie zawieralem. Po prostu znalazlem ogloszenie przez Gazete Wyborcza. Zadzwonilem do posrednika i tyle. Mysle po prostu zeby isc prosto do sprzedawcy i od niego za gotowke kupic. Co myslisz? Dzieki. Michal Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: posrednik 21.06.03, 20:14 mike1977 napisał: > Zadnej umowy nie zawieralem. Po prostu znalazlem ogloszenie przez Gazete > Wyborcza. Zadzwonilem do posrednika i tyle. Mysle po prostu zeby isc prosto > do sprzedawcy i od niego za gotowke kupic. Co myslisz? Jezeli trafiles do sprzedawcy przez posrednika bez wczesniej zawartej umowy, jest prawdopodobne ze sprzedajacy jest zwiazany taka umowa z posrednikiem, wiec to on moze miec problemy - np. posrednik zmusi go sadowo do wyplaty prowizji. Czy rzeczywiscie warto probowac oszczedzac kilka zlotych w ten sposob? Pamietaj ze posrednik ulatwia ci szereg czynnosci, pomaga zebrac kwity, nagrywa notariusza, sprawdza stan prawny itp. Ja kupowalem mieszkanie przez posrednika i jestem zadowolony. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mike1977 Re: posrednik 21.06.03, 22:23 Dzieki za porade. Niestety ten posrednik liczy sobie 2,9% co moim zdaniem jest troche sporo. Ale nic nie podpisywalem, wiec jezeli go omine to mam nadzieje ze wszystko bedzie OK. M Odpowiedz Link Zgłoś
dozorca1 Re: posrednik 22.06.03, 21:40 Panie Maćku, Ja znam tę sprawę. Oczywiście, że jest to nieuczciwe w stosunku do pośrednika, ale: 1)on (= ten pośrednik)nic nie robi. Nawet nie wiemy od niego w jakiej formie ma być wystawione pełnomocnictwo notarialne w USA na mnie (Mike to mój syn kończący studia w USA i tam oficjalnie pracujący), czyli zero pomocy od pośrednika 2) bierze po 2,9%, ale od obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś