iffona 05.08.07, 11:04 czy jest gdzies w przepisach zawarte ile osob musi sie zgodzic, aby w bloku powstala wspolnota mieszkaniowa ? ktos moze podac mi art, jesli takowy istnieje ? a jesli nie to co decyduje o powstaniu wspolnoty? z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bykira Re: kiedy powstaje wspolnota 05.08.07, 11:12 Wspólnota powstaje z chwilą wyodrębienia i sprzedaży pierwszego lkalu. Jak sama nazwa mówi - z chwilą sprzedaży pierwszego lokalu mamy sytuację kiedy jest dwóch właścicieli danej nieruchomości czyli jest wspówłasnością wspólną idąc dalej wspólnotą.oczywiście znana jest także współwłasność ułamkowa bez wyodrębniania lokali i wtedy nie można mówić o wspólnocie gdyż nie zachodzi tam sytuacja wyodrębninia lokali, jest to inna forma własności. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik.jarek Re: kiedy powstaje wspolnota 06.08.07, 07:29 bykira napisała: > Wspólnota powstaje z chwilą wyodrębienia i sprzedaży pierwszego lkalu. Jak sama > > nazwa mówi - z chwilą sprzedaży pierwszego lokalu mamy sytuację kiedy jest > dwóch właścicieli danej nieruchomości czyli jest wspówłasnością wspólną idąc > dalej wspólnotą.oczywiście znana jest także współwłasność ułamkowa bez > wyodrębniania lokali i wtedy nie można mówić o wspólnocie gdyż nie zachodzi tam > > sytuacja wyodrębninia lokali, jest to inna forma własności. Jako wybitny Expert tego forum pisz trochę jaśniej dla ludzi niezorientowanych w temacie. Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: kiedy powstaje wspolnota 06.08.07, 19:00 > Jako wybitny Expert tego forum pisz trochę jaśniej dla ludzi > niezorientowanych w temacie. Życzę powodzenia > Ależ lubicie sobie....kadzić. Punkt widzenia jest zalezny od punktu, siedzenia co, wielokrotnie tu udowodniłem. Na tym forum jest albo Jędrus pod wieloma nickami albo są dopowiedzi ...takie sobie aby...ktoś zaistniał. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozik.jarek Re: kiedy powstaje wspolnota 06.08.07, 21:27 Witam! Jestem już długo na tym forum. Właściwie od początku jego powstania. Niektóre sprawy były omawiane wielokrotnie przy współudziale znanych Ci osób. A więc archiwum tego forum jest bogate. Wystarczy je przejrzeć i znaleźć dobre odpowiedzi na proste i trudne pytania. I kiedy po kilku latach śledzenia tych wszystkich pytań i odpowiedzi kolejny raz widzę pytanie: "kiedy powstaje wspólnota?" i kilka zdań nietrafnych wypowiedzi, to jak mam zareagować? Nie zależy mi na zaistnieniu na tym forum, bo ono nie przyniosło i nie przyniesie mi żadnych korzyści. Przy tej okazji chciałem Cię przeprosić za moje stwierdzenie, że powinieneś zostać wyrzucony z tego forum przez moderatora. Podzielam również Twój krytycyzm wobec zachowania Pana XXXLL-a. Trzeba również zauważyć, że krytykowany Pan XXXLL chyba zmienia swoje zachowanie. Kopiowanie dokumentów przez Pana XXXLL-a i umieszczanie ich na tym forum było naruszaniem przepisów prawa, ale to nie jest wystarczający powód aby ciągle nazywać tę osobę złodziejem. Życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
xxvll Re: kiedy powstaje wspolnota 11.09.07, 23:04 pisze - pisarz, leczy - lekarz, morduje - morderca, kradnie - złodziej, a jak ty nazwałbyś tego który kradnie? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: kiedy powstaje wspolnota 11.09.07, 23:14 xxvll napisał: > pisze - pisarz, > leczy - lekarz, > morduje - morderca, > kradnie - złodziej, > > a jak ty nazwałbyś tego który kradnie? Grandy. Odpowiedz Link Zgłoś
yappaa Re: kiedy powstaje wspolnota 12.09.07, 20:31 > xxVll napisał: > > > pisze - pisarz, > > leczy - lekarz, > > morduje - morderca, > > kradnie - złodziej, > > > > a jak ty nazwałbyś tego który kradnie? > > Grandy. xxxll dopisz proszę, że nazyawa się >grandy "ziobrojad"<, ale mnie to kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: kiedy powstaje wspolnota 05.08.07, 11:14 Przeczytaj ustawę o własności lokali Odpowiedz Link Zgłoś
gossart Re: Kiedy powstaje wspólnota ? Z samego rana... 05.08.07, 11:40 Cześć. Musisz się zmusić, do poczytania sobie na Forum, nieco postów poświęconych temu "kłopotliwemu" dla ciebie tematowi, aby później przejść do lektury UoWL. Skoro zadałaś to pytanie, to może już tak jest, że jesteś już członkiem wspólnoty, tylko o tym nie wiesz... W życiu też tak bywa... Gossart Odpowiedz Link Zgłoś
janekskorpion Re: kiedy powstaje wspolnota 05.08.07, 11:45 w myśl ustawy wspóólnota powstaje w momencie powstania własności nawet jednego lokalu, wtedy wspólnotę tworzą lokator i urząd bedący właścicielem działający poprzer administratora budynku Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: kiedy powstaje wspolnota 06.08.07, 06:27 janekskorpion napisał: > wtedy wspólnotę tworzą lokator i urząd bedący właścicielem Jaki lokator? jaki Urząd? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: kiedy powstaje wspolnota 06.08.07, 18:49 Wspólnota tworzy się po prostu.Właściciele,nie ma różnicy czy gmina czy osoba fizyczna.Lokatorzy nie mają żadnego prawa do zarządzania.Administrator jest tylko firmą wynajętą przez wspólnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
iffona Re: kiedy powstaje wspolnota 06.08.07, 20:30 dzieki nie wpadlam na to ze odpowiedz jest tak banalna, no teraz to zupelnie logiczna dla mnie jeszcze raz dzieki nie chce mi sie wglebiac w te ustawe ale chyba sie zmusze Odpowiedz Link Zgłoś