lisia312 11.11.07, 18:17 jaka instytucja może skontrolować administratora wspólnoty? Wiem, że może to zrobić każdy członek, ale indywidualnie się na tym nie znamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bykira Re: kontrola 12.11.07, 07:08 A czego ma dotyczyć kontrola? A co jakiejś instytucji do prywatnej własności ?!! Sami musicie kontrolować czy ktos dobrze za wasze pieniądze dba o wasza nietuchomość, a jeśli tego nie potraficie to zlećcie wykonanie takiej kontrioli albo księgowej albo innemu licencjonowanemu zarządcy i zapłaćcie za to !!Ale naprawdę nie wiem co w takiej kontroli jest do potrafienia czego moglibyście nie potrafić !! Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio.lidzia Re: kontrola 12.11.07, 07:25 administrator to nie własność prywatna.To podmiot wykonujący czynności administrowania.Podlega zarówno kontroli włascicieli którzy są stroną umowy o administrowaniu jak i wszystkim jednostkom uprawnionym do kontroli jak US,IS,UKS,PIH itd Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: kontrola 12.11.07, 07:32 Zgadzam się z Tobą ale wszystko zależy od tego czego ma dotyczyc ta kontrola , bo każdy z organów które wymieniłeś przeprowadzi ja pod swoim kątem. Np. US nie będzie sprawdzał czy jest uchwała na taki a taki wydatek bo nic im do tego itp. Wkurza mnie wygodnictwo członków Wspólnot ! Zachowują się jak za komuny - najlepiej żeby ktoś za nich myslał kontrolował itp. a oni jak te cielaki na rzeź.Stąd taka a nie inna moja odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
codar Re: Zacznij już czytać ustawę o własności lokali ! 12.11.07, 09:19 lisia312 napisała: > jaka instytucja może skontrolować administratora wspólnoty? > Wiem, że może to zrobić każdy członek, ale indywidualnie się na tym nie znamy. A skąd wiesz, że każdy członek... !? Koniecznie odpowiedz na to pytanie ! Skoro nie znacie się indywidualnie na tym (!?)... to - jeżeli jesteście Wspólnotą Mieszkaniową - zacznijcie działać razem! Wespół w zespół..., by żądz moc móc wzmóc ! Życzę sukcesów ... Codar Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Zacznij już czytać ustawę o własności lokali 15.11.07, 19:07 dziękuję za wszystkie głosy, szczególnie za krytykę- uwielbiam, taka ze mnie masochistka. Wiem że każdy członek, bo tak jest napisane w ustawie.Natomiast nie mamy wśród członków np. biegłej księgowej, więc administrator może lecieć z nami w bambuko / dodam, że jest to dawny Miejski Zarząd Budynków Mieszkalnych/. Ostatnio zdarzyło się np., że płaciliśmy 2 razy za pomiar napięcia w sieci- raz z zaliczek, drugi raz wg faktur.Musimy się wiele nauczyć, więc od czegoś trzeba zacząć. Czyli trzeba zatrudnić fachowców? tak? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: Zacznij już czytać ustawę o własności lokali 15.11.07, 19:18 Najlepiej zlecić to licencjonowanemu zarządcy, wtedy zrobi to kompleksowo ( mam nadzieję), bo jak dotąd nie napisałaś o jaką kontrol Ci chodzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
codar Re: Co dalej z Administratorem ? 15.11.07, 19:24 lisia312 napisała: > dziękuję za wszystkie głosy, szczególnie za krytykę- uwielbiam, taka ze mnie > masochistka. Wiem że każdy członek, bo tak jest napisane w ustawie.Natomiast ni > e > mamy wśród członków np. biegłej księgowej, więc administrator może lecieć z nam > i > w bambuko / dodam, że jest to dawny Miejski Zarząd Budynków Mieszkalnych/. > Ostatnio zdarzyło się np., że płaciliśmy 2 razy za pomiar napięcia w sieci- raz > z zaliczek, drugi raz wg faktur.Musimy się wiele nauczyć, więc od czegoś trzeba > zacząć. Czyli trzeba zatrudnić fachowców? tak? Pozdrawiam Najbardziej mi się podoba w tobie to, że już zaczęłaś odpowiadać sobie sama, na własne pytania ! Napisz proszę, w jaki to sposób i na jakiej zasadzie działa Zarząd, w waszej (rozumiem) Wspólnocie ? Kto zawarł umowę z Administratorem (MZBM)? Odpowiedz Link Zgłoś